Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce»Články»Akce školy»Nezařaditelné články na hlavní stránku

Nezařaditelné články na hlavní stránku

Never again is now

Never again is now

V noci z 8. na 9. března 1944 došlo k největší masové vraždě československých občanů v našich dějinách. V plynových komorách  vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau bylo během jediné noci zavražděno 3792 vězňů ze sektoru BIIb. 8.března 2024 proběhl v těch samých místech pietní akt. Spolu se zástupci Institutu Terezínského muzea, Památníku Terezín, Beit Terezin v Izraeli a Židovského muzea v Praze se pietního aktu zúčastnily i členky Klubu moderní historie.

 

 

Celý článek

Jmenování členů zkušebních maturitních komisí

Dle zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání § 80 odst. 5c) a v souladu s vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, dle § 35 odst. 4a) jmenoval ředitel školy místopředsedu a další členy zkušebních maturitních komisí v maturitních třídách.

Náš významný absolvent na počátku března 2024

Náš významný absolvent na počátku března 2024

V první polovině března se můžete setkat s významným absolventem naší školy na besedě v Městské knihovně v Nymburce. V úterý 12. března 2024 bude v souvislosti s výročím Protektorátu Čechy a Morava hostem historik Michal Plavec (Národní technické muzeum).

Celý článek

Témata maturitních prací vypisovaná předmětovými komisemi

Předmětové komise vypsaly témata maturitních prací pro školní rok 2024/25. Do 15.3. se mohou studenti u vyučujících ke zpracování tématu přihlásit, popř. přijít za vyučujícími s vlastními návrhy témat. Po odsouhlasení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. 

A co dál?

A co dál?

Když se blíží konec studia, je na čase se rozhodnout, kam směřovat. A co dál? To je otázka, která dostihne každého maturanta. V naší škole ale studují i studenti, kteří svou profesní dráhu již dávno završili, a ona zapeklitá otázka se v jejich životě objevila znovu. Paní Věra Holá, studentka univerzity 3. věku na naší škole, na ní našla inspirativní odpověď: "Začnu malovat!". 

Celý článek

Modrá krev na dějinných křižovatkách 20. století

Modrá krev na dějinných křižovatkách 20. století

Milým osvěžením vzdělávacího programu univerzity 3. věku se stala čtvrteční přednáška „naživo“. Běžně se studenti univerzity 3. věku scházejí u on-line přednášek a každé setkání s přednášejícím je proto výjimečnou, slavnostní událostí. Mezi seniory zavítal tentokrát Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D., dlouholetý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu, který instituci řídil od roku 2014 do roku 2022. ÚSTR je instituce určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

Celý článek

S Arnoštem a Evou Lustigovou u nás ve škole

S Arnoštem a Evou Lustigovou u nás ve škole

Ve čtvrtek před jarními prázdninami měli maturitní třídy víceletého gymnázia, studenti předmaturitního semnináře z českého jazyka a literatury i členové klubu moderní historie z vyššího gymnázia možnost zúčastnit se pilotování workshopu, který pracuje s povídkou Arnošta Lustiga Ludvíček. Workshop vzniká ve spolupráci naší školy  a  Nadačního fondu Arnošta Lustiga. Měli jsme tu čest mezi námi přivítat jeho dceru -  spoluzakladatelku a předsedkyně správní rady Evu Lustigovou.

 

Celý článek

Život v totalitách aneb beseda s Jiřím Padevětem

Život v totalitách aneb beseda s Jiřím Padevětem

Ve čtvrtek 1. února jsme na schůzce Klubu moderní historie přivítali velice vzácného hosta. Se členy klubu přijel besedovat spisovatel, knihkupec, nakladatel a milovník historie, pan Jiří Padevět. S ohledem na okruh zájmu pana Padevěta a náplň činnosti klubu bylo téma besedy zřejmé, život ve dvou totalitách.

Celý článek

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální univerzita 3. věku

Začátek února odstartoval nejen 2. pololetí školního roku našim studentům, ale i začátek letního semestru skupině studentů univerzity 3. věku. Celý semestr bude studenty provázet téma Každodenní život v barokních Čechách a na Moravě.

Celý článek

Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Nezapomínáme!

27.leden byl Valným shromážděním OSN v roce 2005 vyhlášen jako Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Je to memento utrpení šesti milionů Židů, přes dvě stě tisíc Romů, patnácti tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí 2. světové války. K připomínkovým akcím, které se konají po celé republice, se připojuje i naše škola.

Celý článek

Projekt webinářů PoznejPovolání

Projekt webinářů PoznejPovolání

Už od září 2023 se celkem 18 středoškoláků z naší školy účastní pravidelných večerních webinářů projektu PoznejPovolání. Naše škola je dokonce oficiální partnerskou školou tohoto projektu. Cílem iniciativy a projektu je pomoci žákům ve výběru vysoké či střední školy, budoucího oboru a praktické specializace, otevřít nové obzory, motivovat k dalšímu studiu a přípravě na povolání a usnadnit budoucí vstup na pracovní trh. A od ledna je možné se do projektu přidat a zaplatit si možnost připojit se na zbývající webináře do konce školního roku. To všechno z pohodlí domova a za cenu pouhých jednotek korun za každý webinář.

Celý článek

20 250 Kč z charitativní sbírky ke Dni válečných veteránů 2023!

20 250 Kč z charitativní sbírky ke Dni válečných veteránů 2023!

V listopadu 2023 se naše škola stala sbírkovým místem, ale studenty z Klubu moderní historie jste mohli potkat i v ulicích našeho města se sbírkovými krabičkami naplněnými vlčími máky. Podařilo se jim celkem vybrat 20 250 Kč.

Celý článek

Exkurze EVV do Galerie moderního umění v Hradci Králové a EVH do Filharmonie HK

Exkurze EVV do Galerie moderního umění v Hradci Králové a EVH do Filharmonie HK

Ve čtvrtek 11. ledna 2024 vyrazila 1.A (společně s dalšími třídami QA, QB, 2A, 6XA, 6XB) na výtvarnou a hudební exkurzi do Hradce Králové. Když jsme přijeli na místo, tak jsme se na nádraží všichni rozdělili do menších skupin a jednotlivě se vydali vstříc svým určitým programům. Z každé třídy se vždy polovina (výtvarníci) šla podívat do Galerie moderního umění, zatímco se zbytek (hudebníci) vydal poslechnout si místní filharmonii.

Celý článek

Nová nástěnka dobrovolnictví a alumni ve druhém patře

Nová nástěnka dobrovolnictví a alumni ve druhém patře

Ve druhém patře školní budovy na chodbě mezi učebnami č. 67 a 68 byla nově upravena nástěnka, která obsahuje informace o Dobrovolnických akcích nejen na GBHN a o Alumni (tj. o absolventech školy). Jde o dvě aktivity, které na škole dlouho pěstujeme, ale zatím jim nebyla věnována žádná nástěnka.

Celý článek

Absolvent školy prof. Zdeněk Kühn jmenován ústavním soudcem

Absolvent školy prof. Zdeněk Kühn jmenován ústavním soudcem

Absolventa školy jmenoval se souhlasem Senátu PČR 19. prosince 2023 prezident České republiky Petr Pavel jedním z 15 soudců Ústavního soudu ČR. Gratulujeme prof. Zdeňku Kühnovi, který v roce 1992 s maturitním vysvědčením opustil naše gymnázium a zároveň zahájil na pražské právnické fakultě svou kariéru v oboru práva, k vysoce prestižní a zároveň mimořádně zodpovědné funkci v ústavní instituci, která se těší vůbec nejvyšší důvěře občanů ČR (dle zjištění STEM z 30. 11. 2023).

Celý článek

Konverzační soutěž v angličtině

Konverzační soutěž v angličtině

Dne 18.12.2023 byly vyhlášeny výsledky každoročního prosincového klání v konverzaci v anglickém jazyce. Opět můžeme pochválit hojnou účast ve všech kategoriích a těšit se z velmi vyrovnaných výkonů.

Celý článek

Sbírka pro nemocnici v Žytomiru

Sbírka pro nemocnici v Žytomiru

Během necelých dvou týdnů se ve škole v rámci pomoci nemocnici v Žytomiru podařilo neskutečně velké množství tolik potřebného oblečení. Dnes studenti připravili oblečení na odvoz. 
Všem rodinám, které do sbírky přispěly, ze srdce děkujeme!

Jiří Kuhn

 

A co vše půjde do Žytomiru? Podívejte se!

Celý článek

Štěstí, odvaha, lidskost

Štěstí, odvaha, lidskost

Na konci listopadu jsme v Klubu moderní historie přivítali vzácnou návštěvu, Davida Sivora z Izraele, ukrývané dítě a přeživšího holocaustu. Povídali jsme si o lidskosti, odvaze, štěstí i náhodě.

Celý článek

Díky, že můžem!

Díky, že můžem!

Letos poprvé se studenti naší školy zapojili do projektu Samet na školách a uspořádali v týdnu od 13. do 16. listopadu sametový festival. Členové Klubu moderní historie a předmaturitního semináře dějepisu pro své spolužáky vedli workshopy, připravili besedu s pamětníky a aktéry listopadových událostí roku 1989.  DofE bufetík nabídl tradiční české občerstvení a školní parlament vyhlásil tematický den "osmdesátky". 

Celý článek

Zaměstnanci školy se rozhodli připojit ke stávce

Pedagogičtí zaměstnanci se rozhodli připojit se 27. 11. ke stávce.

Důvody:

  • Nesouhlas s navrženým snížením počtu hodin, které by mělo zásadní vliv na průběh i výsledky vzdělávání ve škole; na GBHNB jde o cca 110 hodin – cca 12,5 %, což by znamenalo např.:
    • snížení počtu volitelných předmětů v maturitním i nematuritním ročníku a s tím související zvýšení počtu žáků v nich
    • větší skupiny žáků při výuce jazyků
    • problém s udržením výuky praktických cvičení
    • problém s udržením dělených hodin českého jazyka a matematiky
    • redukce nabídky nepovinných předmětů
  • Podpora nepedagogických zaměstnanců škol, kterým reálně hrozí pokles platů.

Opatření:

  • Škola bude zavřena a žáci nebudou mít do budovy přístup.
  • Zaměstnanci nemají nárok na oběd, přestože jídelna na SOŠ a SOU bude v provozu.
  • Žáci mohou na oběd jít, kdo nebude mít vzhledem k uzavření školy o oběd zájem, musí si ho včas odhlásit.

 

Další informace:

  • V případě dosažení dohody mezi MŠMT se zástupci školských asociací a odborů je možné, že stávka bude zrušena.

 

Celý článek

Charitativní sbírka Vlčí máky

Charitativní sbírka Vlčí máky

11. listopad je celosvětově připomínán jako Den válečných veteránů. Je to den, kdy byla v roce 1918 ukončena první světová válka. Květy vlčích máků pokrývaly hroby padlých vojáků na západní frontě a staly se proto symbolem tohoto dne. I letos se naše škola zapojuje do této charitativní sbírky.

Celý článek

Samet na školách

Samet na školách

Samet na školách je projekt organizace Díky, že můžem, který pomáhá studentům, aby si po svém a ve své školy připomněli události 17. listopadu a Sametové revoluce. S Klubem moderní historie a spolužáky napříč ročníky jsme se rozhodli do tohoto projektu zapojit, a tak již od začátku října pilně pracujeme na programu, který  nabídneme našim spolužákům v týdnu před 17. listopadem.

Celý článek

Klub moderní historie zapojen do Projektu Krokus

Klub moderní historie zapojen do Projektu Krokus

V úterý 24. října se členové Klubu moderní historie z primy A i B, sekundy B a tercie A zapojili do Projektu Krokus, který realizuje Židovské muzeum v Praze ve spolupráci s irskou organizací Holocaust Education Trust Ireland.

Celý článek

Klub moderní historie v akci

Klub moderní historie v akci

Klub moderní historie vstupuje do své páté sezóny. V letošním školním roce zatím v rekordním počtu členů, 25 zájemců o moderní historii se vrhlo naplno do aktivit. A opět všechny čeká nabitý školní rok!

Celý článek

Pozvánka na putovní výstavu MemoMap - Dějiny holocaustu ve veřejném prostoru

Pozvánka na putovní výstavu MemoMap - Dějiny holocaustu ve veřejném prostoru

Jak se proměňoval veřejný prostor protektorátních měst v souvislosti se zaváděním protižidovských opatření? A jak se měnil každodenní život přímo v Nymburce? Přijměte pozvánku na vernisáž putovní výstavy Institutu Terezínské iniciativy MemoMap - Dějiny holocaustu ve veřejném prostoru. Výstavou vás provedou členové Klubu moderní historie.

Celý článek

Školní seznam literárních děl pro školní rok 2023-24

V souladu s ustanovením zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, a vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, v platném znění, ředitel střední školy, jejíž činnost vykonává Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce, příspěvková organizace, určuje následující Školní maturitní seznam literárních děl a kritéria pro sestavení žákovského seznamu literárních děl pro školní rok 2023/2024 (jarní zkušební období, podzimní zkušební období).

RNDr. Jiří Kuhn, ředitel školy

Celý článek

Alumni beseda s doc. Pavlem Kloučkem z ČZU v Praze

Alumni beseda s doc. Pavlem Kloučkem z ČZU v Praze

První alumni beseda v letošním školním roce se bude točit kolem udržitelnosti, etiky a budoucnosti potravin. Na toto téma přislíbil hovořit v nymburské knihovně 26. září 2023 od 17.30 hodin náš absolvent z roku 1997 doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D. Jeho působištěm Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze na Suchdole. Docent Klouček tam vede Katedru kvality zemědělských produktů.

Celý článek

Česko-německé setkání ve Výmaru

Česko-německé setkání ve Výmaru

Ve dnech 13.-18. září se v německém Výmaru konalo česko-německé setkání mládeže s podtitulem Sdílená zkušenost - Jak může paměť 20. století pomoci 21. století? Mezi 15 účastníky z celé České republiky byly přizvány i členky Klubu moderní historie Anna Andrejsová a Antonie Fraňková. Jejich zápisky z průběhu setkání si můžete přečíst níže...

Celý článek

Gymnázium Běželo proti demenci

Gymnázium Běželo proti demenci

Ve středu 13. zří se v Nymburce konal historicky první ročník Běhu proti demenci. Pořadatelem byla organizace Dementia, spolupořadatelem Městská knihovna Nymburk a výpomoc při přípravách nabídla i naše škola. Prvního ročníku se zúčastnilo neuvěřitelných 185 běžců / chodců a řada dalších přispěla na konto Dementie pomocí QR kódu. Na start z naší školy se postavila téměř celá třída sekunda B, dále skupina běžců z kvinty B, sexty A a daších tříd včetně absolventů a našich spolužáků z univerzity 3. věku, která funguje při naší škole. Na trasu vyběhla i celá řada učitelů. O celém průběhu prvního ročníku nás informují studentky sekundy.... 

Celý článek

Zahájení školního roku

Zahájení školního roku

Školní rok 2023-2024 zahájen!

Tradičním shromážděním na nádvoří byl zahájen nový školní rok. Setkání tradičně připravil studentský parlament. V jeho průběhu noví studenti prim osmiletého studia a prvního ročníku čtyřletého studia otiskem ruky na svou třídní vlajku stvrdili příslušnost ke škole. Byli představeni noví učitelé a provozní zaměstnanci školy. Na shromáždění přivítali nové studenty ředitel školy Jiří Kuhn a zástupci parlamentu. 

 

Celý článek

CERMAT zveřejnil souhrnné výsledky jarní části maturitní zkoušky

CERMAT zveřejnil souhrnné výsledky jarní části maturitní zkoušky

Tradičně na začátku školního roku dostávají školy souhrnnou zprávu o výsledcích maturitních zkoušek, resp. o výsledcích společné části MZ. Ze zpráv, které školy obdrží, je možné vyčíst nejen výsledky vlastní školy, ale v její tabulkové části je možné nalézt i srovnání s ostatními školami v ČR.

 

 

S hrdostí sdělujeme, že naši maturanti v tomto srovnání obstáli opět na výbornou!

 

Celý článek

Motto školního roku 2023-24

Motto školního roku 2023-24

 

Pomozte vybrat motto školního roku 2023-24

Půlka prázdnin je za námi a to je moment, kdy každoročně zveřejňujeme návrhy na motto následujícího školního roku. Hlasovat můžete v anketě, kterou jsme pro vás připravili. V anketě jsou uvedeni pouze autoři myšlenek, které vám zde předkládáme. 

 

 

  1. Talent je schopnost rozeznat tři věci tam, kde si ostatní lidé všimnou jenom jedné.
    Arnošt Lustig
  2. Svět nezajímá, co všechno víte a znáte. Svět zajímá jen to, co děláte s tím, co víte a znáte.
    Tony Wagner
  3. Žádný pták se nevznese příliš vysoko, vznáši-li se jen na vlastních křídlech.
    William Blake
  4. Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.
    Oscar Wilde
  5. Důležité je nepřestávat se ptát.
    Albert Einstein

Motto určí nejvyšší počet hlasů. Konec hlasování - 31. 8. 2023

Celý článek

Prázdniny!

Prázdniny!

Všem učitelům, studentům i jejich rodičům přejeme krásné léto a těšíme se na začátek září!

Celý článek

Rozhovory s rodilými mluvčími

Rozhovory s rodilými mluvčími

V úterý 27.6. jsme měli možnost na naší škole přivítat návštěvu z USA, konkrétně ze státu Indiana. Skládala se ze skupiny studentů ve věku 14-17 let a jejich dospělého doprovodu. Studenti některých tříd gymnázia měli příležitost se formou prezentací a následných rozhovorů dozvědět zajímavé informace o Indianě i o amerických studentech samotných.

Celý článek

Schindlerova archa aneb Tvoříme muzeum

Schindlerova archa aneb Tvoříme muzeum

30. výročí filmu Schindlerův seznam. Žáci a studenti z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Švýcarska, Německa a mezinárodní školy v Bruselu a Lucemburku. Potomci přeživších holokaustu, muzejní pedagogové a další významné osobnosti... V Brně a Brněnci se ve dnech 24.-26. června konalo úvodní setkání týmu, který bude pracovat na konceptu nově vznikajícího muzea v areálu bývalé Schindlerově továrně v Brněnci u Svitav. Do studentské přípravné skupiny dostaly pozvánku i čtyři členky našeho Klubu moderní historie.

Celý článek

Sprachkurs: Stadtrundgang in Nymburk

Sprachkurs: Stadtrundgang in Nymburk

Po čtvrteční návštěvě Goethe institutu v Praze nás v pátek 23.6. 2023 čekal ještě jeden den plný poznávání německého jazyka připravený profesorkami Haníkovou a Plechlovou. První hodinu jsme zůstali ve škole a seznamovali jsme se mezi sebou, jelikož jsme byli spojeni polovina třídy 1PA a polovina třídy 2SA.

Celý článek

Sprachkurs: Besuch im Goethe-Institut in Prag

Sprachkurs: Besuch im Goethe-Institut in Prag

Dne 22. 6. 2023 jsme my němčináři z 1PA a 2SA vyrazili s paní profesorkou Plechlovou a Haníkovou do Goethe-Institutu v Praze. Zpestření nás čekalo hned v Nymburce, jelikož jsme díky mimořádné události na trati nevěděli, jestli se vůbec do Prahy dostaneme. Nakonec jsme dorazili včas.

Celý článek

Nezapomenutelné setkání v Klubu moderní historie

Nezapomenutelné setkání v Klubu moderní historie

Ve čtvrtek 23. června mezi nás na Klub moderní historie přijela vzácná návštěva z Anglie - Charles a Susan Alterskye. Pamětníci, kteří nám měli hodně co vyprávět.

 

Celý článek

Po stopách českých králů

Po stopách českých králů

V pondělí 19. 6. ráno v 8 hodin naše skupina němčiny s paní Drahotovou vyjela do Prahy vlakem. Po příjezdu jsme si poslechli krátký úvod v němčině o Praze od spolužačky a poté se vydali k Obecnímu domu. 

Celý článek

Kinotáčky aneb setkání s Janem Jelínkem

Kinotáčky aneb setkání s Janem Jelínkem

Ve čtvrtek 15.června nabídly Kinotáčky v Kině Sokol další besedu se zajímavou osobností. Tentokrát byl pozvanou osobností absolvent naší školy, novinář, spisovatel a dokumentarista Jan Jelínek. Možnosti povídat si s významným hostem využily členky Klubu moderní historie.

Celý článek

Cena Bezpečnostní rady státu pro našeho absolventa dr. Matěje Prášila

Cena Bezpečnostní rady státu pro našeho absolventa dr. Matěje Prášila

Premiér České republiky prof. dr. Petr Fiala předal 13. června 2023 Cenu Bezpečnostní rady státu našemu absolventovi dr. Matěji Prášilovi za jeho rigorozní práci na téma Geopolitický význam GIUK. Matěj Prášil maturoval na naší škole v roce 2017.

Celý článek

Kinotáčky s absolventem školy Janem Jelínkem

Kinotáčky s absolventem školy Janem Jelínkem

Červnové Kinotáčky v nymburském kině zvou k besedě s významným absolventem naší školy z roku 1957, filmařem, režisérem, novinářem a spisovatelem Janem Jelínkem.

Celý článek

Třídní výlet do Zlína

Třídní výlet do Zlína

Co by byl školní rok bez exkurzí a výletů!? A tak i třída našich studentů univerzity 3. věku vyrazila v doprovodu svých přátel společně na výlet. Jet na jednodenní výlet do více než 200 km vzdáleného města? Někdo by řekl: „Holý nesmysl!“ My jsme se na to podívali očima Tomáše Bati a v duchu jeho slov: „Neříkej, že to nejde, raději řekni, že to zatím neumíš“, jsme se pustili ve spolupráci s ústavem Památky plus do příprav a dnes můžeme říci, že se červnový výlet do Zlína stal podařeným zakončením 18. semestru studia.

Celý článek

Příběhy našich sousedů v Kině Sokol

Příběhy našich sousedů v Kině Sokol

V pondělí 29. května proběhla v Nymburce historicky první závěrečná prezentace žákovských výstupů projektu Příběhy našich sousedů. Celkem osm badatelských týmů ze škol v Nymburce a Poděbradech zmapovalo příběhy pamětníků, jimž do života zasáhla totalita. Jak jsme již informovali, v prvním ročníku měla naše škola dva prezentující týmy.

Celý článek

Bronzová příčka z republikového finále konverzační soutěže ve francouzštině

Bronzová příčka z republikového finále konverzační soutěže ve francouzštině

Dnes, v pondělí 29. května, proběhlo ústřední kolo konverzační soutěže ve francouzském jazyce. A podobně jako v posledních třech letech, i letos měla naše škola v ústředním kole svou zástupkyni. Do republikového kola se již po třetí za sebou probojovala naše studentka Tamara Kotyková. A i letos zaznamenala skvělý úspěch!

Celý článek

Konec května a naši významní absolventi

Konec května a naši významní absolventi

Na konci května se můžete setkat s dalšími z významných absolventů školy - na besedu v Městské knihovně Nymburk přijde 30. května od 17.30 hodin Zuzana Sedláčková, která maturovala v roce 1995 ve třídě 4.A společně s nynější paní profesorkou Prokešovou a panem profesorem Nedbalem. Ve stejný den, nicméně už o půl hodiny dříve, začíná přednáška Mgr. Ondřeje Šmída, geografa a doktoranda na PřF UJEP v Ústí nad Labem v Polabském muzeu v Poděbradech.

Celý článek

Pozvánka na slavnostní prezentaci projektu Příběhy našich sousedů Nymburk - Poděbrady

Pozvánka na slavnostní prezentaci projektu Příběhy našich sousedů Nymburk - Poděbrady

Přijměte pozvání na slavnostní závěrečnou prezentaci Příběhy našich sousedů, která se bude konat v pondělí 29. května 2023 od 15h v nymburském Kině Sokol.

Celý článek

Peer to peer aneb spolupráce s Městskou knihovnou Nymburk

Peer to peer aneb spolupráce s Městskou knihovnou Nymburk

O úzké spolupráci naší školy s Městskou knihovnou Nymburk jste průběžně informováni. Besedy s našimi významnými absolventy na půdě knihovny jsou již tradicí. Dokonce již i současní studenti vedli besedu o zmizelých nymburských sousedech. V průběhu května si naše dvě studentky vyzkoušely i role lektorek a v období příprav na maturitu a ročníkové zkoušky si vyhradily čas a připravily pro žáky Základní školy Komenského v Nymburce workshopy na téma holokaust.  

Celý článek

Promoce v době maturit

Promoce v době maturit

Zatímco maturanti skládají v těchto dnech maturitu, jejich spolužáci z univerzity 3. věku okusili, jak chutná promoce. Je neuvěřitelné, že skupina studentů VU3V již potřetí zažila slavnostní předání diplomů na České zemědělské univerzitě, která projekt online vzdělávání seniorů po odborné stránce zajišťuje.

Celý článek

Alumni beseda s místopředsedou Akademie věd ČR

Alumni beseda s místopředsedou Akademie věd ČR

Na poslední alumni besedu v letošním školním roce zavítá do nymburské knihovny 16. května 2023 od 17.30 hodin místopředseda Akademie věd ČR, v.v.i., prof. Jan Řídký, DrSc. Profesí experimentální fyzik elementárních částic a badatel v oblasti kosmického záření, je od maturity na našem gymnáziu v roce 1970 a absolvování MFF UK v Praze spojen s Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR. Beseda přiblíží jeho vědeckou kariéru, včetně stáží v CERNu ve švýcarské Ženevě a na kosmické observatoři Pierra Augera v Argentině.

Celý článek

Exkurze do Botanicusu v Ostré

Exkurze do Botanicusu v Ostré

Ve středu 3. května 2023 jsme se my, žáci třídy 2SA, za doprovodu profesorek Haníkové a Grusové zúčastnili v rámci výuky EVV exkurze do Botanicusu v Ostré.

Z hlavního nádraží v Nymburce jsme se vypravili vlakem do Stratova a následně se vydali lesní cestou až do Ostré.

Celý článek

Členská schůze RSG

Sněm delegátů spolku Rodičovské sdružení Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce, z.s. se sídlem Komenského 779/10, 288 02 Nymburk, IČO 61631884, zapsaného ve spolkovém rejstříku pod spis. zn. L 2615 vedenou u Městského soudu v Praze (dále jen „RSG“) v souladu s čl. IV. bod 1.4 stanov RSG 

svolává 

ČLENSKOU SCHŮZI RSG

která se bude konat ve středu 31. května 2023 od 18:00 hodin v sídle RSG na adrese Komenského 779/10, 288 02 Nymburk, a to ve školní aule Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce. 

Celý článek

Primy zažily výcvik jako ve starověkém Římě

Primy zažily výcvik jako ve starověkém Římě

Archeopark ve Všestarech u Hradce Králové je unikátní archeopark, kde se prostřednictvím "živé archeologie" seznámíte například s každodenním životem v pravěku na našem území. Naše primy si však na kompas času nastavily jiné období a vyrazily do Všestar poznat každodenní život ve starověkém Římě a proniknout do tajů římské armády.

Celý článek

Konec dubna a naši významní absolventi

Konec dubna a naši významní absolventi

Na konci dubna se můžete setkat se dvěma našimi významnými absolventy - na besedě v Podkroví radnice v Lysé nad Labem a na koncertě šansonů v toleranční evangelické modlitebně v Hořátvi.

Celý článek

Exkurze na Pražský hrad

Exkurze na Pražský hrad

Dne 13. dubna 2023 se třída 5QA vydala společně s panem profesorem Kotyzou a paní profesorkou Haníkovou do Prahy.

Část francouzštinářů se vydala s panem Kotyzou na Francouzský institut a zbytek se vydal tramvají číslo 15 směrem na Pražský hrad s paní profesorkou Haníkovou. Z tramvaje jsme vystoupili na Malostranské stanici, abychom  se mohli  projít po starých zámeckých schodech, které nás dovedly až na 3.nádvoří přímo na Pražském hradě. A tam jsme se setkali s panem Havlíkem, který nám dělal průvodce po místech na Pražském hradě, kam se běžně turista nepodívá.

Celý článek

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální univerzita 3. věku

S koncem dubna přichází nejen konec řádné výuky v maturitním ročníku, ale i ve třídě univerzity třetího věku. Tak jako naše maturanty, tak i naše studující seniory čekají závěrečné testy a zkoušky. Téma posledního semestru bylo opět lákavé. Studenti VU3V se mohli seznámit s mistry evropského barokního malířství 17. století, a tak je v posledních měsících provázela jména jako Rubens, Caravaggio, Carracci či Rembrandt.

Celý článek

Pozvánka na veřejné čtení jmen obětí holocaustu

Pozvánka na veřejné čtení jmen obětí holocaustu

Zveme Vás na veřejné čtení jmen obětí holocaustu Jom ha´Šoa 2023, které se bude konat v úterý 18. dubna 2023 ve 14h na rohu Tyršovy ulice a Eliščiny třídy. 

Celý článek

Klíč k Bráně k druhým

Klíč k Bráně k druhým

Brána k druhým je přehlídka, kterou vyhlašuje Česká rada dětí a mládeže ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem ČR. Je to ocenění pro děti a mladé lidi do 26 let, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí. Pro všechny, kteří realizují ekologické projekty, pomáhají lidem v nouzi, pomáhají s obnovou památek, přispívají k šíření osvěty... Zkrátka chtějí dělat svět lepším místem k životu. Mezi oceněné byli pozvaní i naši aktivní studenti Klubu moderní historie.

 

Celý článek

Studentské projektové fórum Na Zatlance

Studentské projektové fórum Na Zatlance

Rady, tipy, nové zkušenosti, inspiraci.... a také ocenění odborné poroty. To vše si odvezli studenti naší školy ve středu 29. března z Gymnázia Na Zatlance, kde představili čtyři projekty.

Celý článek

Jmenování členů zkušebních maturitních komisí

Dle zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání § 80 odst. 5c) a v souladu s vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, dle § 35 odst. 4a) jmenoval ředitel školy místopředsedu a další členy zkušebních maturitních komisí v maturitních třídách.

Přednáška absolventa školy, historika letectví Michala Plavce

Přednáška absolventa školy, historika letectví Michala Plavce

V úterý 4. dubna 2023 bude v nymburské knihovně od 17.30 hodin přednášet absolvent naší školy, historik letectví Michal Plavec (Národní technické muzeum).

Beseda s kurátorem leteckých sbírek Národního technického muzea v Praze, autorem mnoha historických publikací a odborných článků nejen o létání a letectví, dostala název První větroplavci nad Nymburskem (1850-1914). 

Celý článek

Školení Holocaust a my, aneb jak jsem se infiltrovala mezi učitele

Školení Holocaust a my, aneb jak jsem se infiltrovala mezi učitele

Ve dnech 16.-19. března proběhl v Praze a v Terezíně seminář Holocaust a my. Stopy ve veřejném prostoru. Seminář zorganizoval Institut Terezínské iniciativy a jako tradičně to byly čtyři intenzivní dny plné tipů a inspirace, jak nelehké téma holocaustu představit ve výuce. Nejmladší účastnicí byla studentka naší školy, Antonie Fraňková.

Celý článek

Šansonový večer Marty Balejové v nymburské knihovně

Šansonový večer Marty Balejové v nymburské knihovně

Ve čtvrtek 16. března 2023 vystoupí od 17.30 hodin v Městské knihovně Nymburk významná absolventka Hrabalova gymnázia, přední česká interpretka šansonu Marta Balejová. Koncert má název "Šansonový večer mezi knihami".

Celý článek

Výzkum 100letých trendů tělesné zdatnosti mládeže

Výzkum 100letých trendů tělesné zdatnosti mládeže

Naše škola se zapojila do unikátní studie zaměřené na výzkum 100letých trendů tělesné zdatnosti u středoškolské mládeže. Spolu s dalšími 97 školami se žáci naší školy stejné studie zúčastnili přesně před 100 lety (v březnu až dubnu roku 1923). Jednalo se tehdy o první hromadné měření vyspělosti mládeže na území tehdejšího Československa. V uvedené době šlo o mezinárodně ojedinělé šetření, které realizovali vlastenečtí tělocvikáři, pod vedením E. J. Roubala a MUDr. Jana Roubala.

Celý článek

Témata maturitních prací vypisovaná předmětovými komisemi

Předmětové komise vypsaly témata maturitních prací pro školní rok 2023/24. Do 17.3. se mohou studenti u vyučujících ke zpracování tématu přihlásit, popř. přijít za vyučujícími s vlastními návrhy témat. Po odsouhlasení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. 

Zločiny komunismu

Zločiny komunismu

Ve čtvrtek 23. února se v Hlavním sále Senátu PČR konal seminář Zločiny komunismu, na jehož organizaci se spolupodíleli Mladí demokraté, Muzeum paměti XX. století a místopředseda Senátu PČR Tomáš Czernin. Program sliboval zajímavé příspěvky připomínající nejen události února 1948, ale i blížící se výročí ruské agrese na Ukrajinu. Nabídku k účasti na semináři využili nejen členové Klubu moderní historie, ale i další zájemci o novodobé dějiny.

Celý článek

Zemřela profesorka Marie Kořínková

Zemřela profesorka Marie Kořínková

7. února 2023 nás opustila PaedDr. Marie Kořínková, emeritní profesorka dějepisu na nymburském gymnáziu. Zemřela v důsledku těžké nemoci v nedožitých 80 letech. Svým nezaměnitelným způsobem výuky dokázala roznítit zájem o historii v řadě studentů tříd, které od 90. let do počátku 21. století vyučovala.

Celý článek

Bohumil Hrabal (*28. 3. 1914 - † 3. 2. 1997)

Bohumil Hrabal (*28. 3. 1914 - † 3. 2. 1997)

"Nejdůležitější je psát život."

Bohumil Hrabal

27.leden - Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

27.leden - Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Dnešní den je vyhlášen jako Mezinárodní den obětí holocaustu. Po celé zemi se konají vzpomínkové akce. Studenti Klubu moderní historie přijali pozvání na připomínkovou akci na Ministerstvo zahraničních věcí do Černínského paláce.

Celý článek

Setkání s Františkem Tichým

Setkání s Františkem Tichým

Transport za věčnost, Labyrint nedokončených setkání, Rekrut 244, to jsou tituly posledních třech knih pro mládež, které napsal František Tichý. A o těchto knihách, příbězích z minulosti i budoucnosti a dalších tématech besedovali členové Klubu moderní historie a studenti 3TA a 3TB právě s Františkem Tichým v úterý 24. ledna v Městské knihovně Nymburk.

Celý článek

Zveme vás na přednášku o nymburských zmizelých sousedech

Zveme vás na přednášku o nymburských zmizelých sousedech

Přijměte pozvánku na přednášku o zmizelých sousedech za druhé světové války a příběhu odhalování prvních nymburských Stolpersteinů, kamenů zmizelých, do Městské knihovny Nymburk v úterý 31. ledna. Přednáška se koná při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.

 

Celý článek

Sbírka "Vlčí máky"

Sbírka "Vlčí máky"

Velké poděkování všem za listopadovou sbírku ke Dni válečných veteránů! 

V listopadu se naše škola stala již podruhé sbírkovým místem ke Dni válečných veteránů. Členové Klubu moderní historie a další zájemci vyrazili v tričkách s vlčími máky a s kasičkami prodávat symbolické vlčí máky. Do sbírky přispěli studenti celé školy, zaměstnanci i rodiče v době rodičovských schůzek. Skupinky studentů vyrazili i do ulic města, kde si mohli vlčí mák zakoupit i obyvatelé a návštěvníci města. Významou částku do kasičky věnoval i DofEbufetík.

Celý článek

Když pamětníci vyprávějí...

Když pamětníci vyprávějí...

Je mnoho způsobů, jak se dozvědět o minulosti. Můžeme číst knihy, sledovat dokumenty, navštěvovat místa paměti, účastnit se workshopů, bádat, povídat si s pěmětníky a další a další... Přesně touto cestou jdou členové Klubu moderní historie. Ve středu 11. ledna se studenti vypravili do Domova Rožďalovice, kde je čekaly dvě hodiny poutavého vyprávění hned dvou pamětníků. Téma, které je tentorát zajímalo, byl živod v období komunistického režimu.

Celý článek

Oponenti maturitních prací

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 12/1/2023 oponenty maturitních prací.

Besídka pro pokročilé

Besídka pro pokročilé

Asi vás nepřekvapí, že slovo „besídka“ má dva významy. Altánek a dětské kulturní vystoupení ve školách a školách. Co ale dělat, když děti jsou již odrostlejšího věku? Pomůže nám slovník! Besídka je totiž zdrobnělinou slova „beseda“, což je výraz pro přátelskou sešlost a popovídání, které se nese v uvolněném duchu. Slovo vychází ze slovesa „sedět“, protože při besedování a povídání se sedí. A nejen to! 

Celý článek

Výtvarná exkurze do Veletržního paláce v Praze

Výtvarná exkurze do Veletržního paláce v Praze

Ve středu 14. prosince 2022 se skupina výtvarníků ze tříd 6XA, 6XB a 2A po dlouhé odmlce konečně dočkala exkurze za uměním. (Skupina hudebníků měla jiný program). Společně s paní profesorkou Haníkovou a paní Bogoyavlenskou jsme navštívili Veletržní palác v Praze, kde jsme měli možnost shlédnout sbírkovou expozici sdruženou pod názvem Umění dlouhého století.

Celý článek

Návštěva místa paměti - bývalého KT Auschwitz-Birkenau

Návštěva místa paměti - bývalého KT Auschwitz-Birkenau

Místa paměti. Místa spojená s událostmi 20. století. Takovým místem je bez jakýchkoli pochyb bývalý koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau, známý také jako Osvětim-Březinka. Ve čtvrtek 1. prosince se na návštěvu tohoto místa spojeného s tragickými událostmi období druhé světové války vydali členové Klubu moderní historie a další zájemci z řad studentů naší školy.

Celý článek

Cena Příběhů bezpráví

Cena Příběhů bezpráví

Začátkem listopadu byly v pražské Lucerně předány Ceny Příběhů bezpráví. Letošními laureáty jsou Silvestra Chnápková, Zdeněk Dvořáček a Jiří Kvapil. Cenu uděluje každý rok studentská porota osobnostem, které aktivně vzdorovaly komunistickému režimu. Do letošní studentské poroty byla přizvána naše studentka Antonie Fraňková ze sexty B.

Celý článek

11. listopad - Den válečných veteránů - charitativní sbírka

11. listopad - Den válečných veteránů - charitativní sbírka

 

Připněte si vlčí mák jako symbol úcty k válečným veteránům a dalším bojovníkům za svobodu. Pořízením květu přispějete na přímou pomoc našim hrdinům a zachování jejich příběhů.

Celý článek

Střední Čechy v Paměti národa

Střední Čechy v Paměti národa

Na nymburském Náměstí Přemyslovců je od konce října k zhlédntí putovní výstava Střední Čechy v Paměti národa. Na dvanácti panelech jsou představeny silné životní příběhy rodilých Středočechů nebo lidí, kteří jsou s naším krajem úzce spojeni. A protože studenti v Klubu moderní historie se novodobým dějinám věnují intenzivně, nemohli návštěvu vynechat. Seznámit se s příběhy pamětníků vyrazili ve čtvrtek 3. listopadu a zcela neplánovaně je čekalo jedno zajímavé setkání...

Celý článek

Po stopách rodiny Pickových a nové Stolpersteiny

Po stopách rodiny Pickových a nové Stolpersteiny

Členové Klubu moderní historie již tři roky pátrají po osudech zmizelých židovských občanů města Nymburka. Podařilo se jim odhalit příběhy čtyř židovských rodin, jejichž životy ve městě připomínají Stolpersteiny, Kameny zmizelých. Příběh rodiny Pickových je již nyní zpracován i v písemné podobě a vy se s ním můžete seznámit v Turistickém informačním centru.

Celý článek

Adaptační kurz 1PB

Adaptační kurz 1PB

I třída prima B vyjela na tradiční adaptační kurz. Během pěti dnů na chatě v Rokytnici nad Jizerou měli všichni čas a prostor seznámit se s novými spolužáky a získat první společné zážitky. Více informací o průběhu kurzu si můžete přečíst ve stručné zprávě reportérky Johanky...

Celý článek

Pozvánka na odhalení dalších Stolpersteinů

Pozvánka na odhalení dalších Stolpersteinů

Přijměte pozvání na odhalení nových Kamenů zmizelých v Nymburce v neděli 11.září.

Sraz ve 14h před budovou gymnázia. 

Celý článek

Finalisté Ceny Gratias Tibi 2022 - hlasování o cenu veřejnosti

Finalisté Ceny Gratias Tibi 2022 - hlasování o cenu veřejnosti

Cenu Gratias Tibi uděluje společnost Člověk v tísni od roku 2014 mladým aktivním lidem, kteří se zapojují do dění kolem sebe a mění věci k lepšímu. Již jsme vás informovali, že mezi letošní finalisty byli vybráni i studenti z Klubu moderní historie s projektem Po stopách rodiny Pickových. Pokud vás jejich práce zaujala a máte chuť je podpořit, můžete pro ně hlasovat v kategorii Cena veřejnosti České televize.

Hlasovat můžete do 18. září.

Motto školy pro školní rok 2022-2023

Motto školy pro školní rok 2022-2023

 

 

John Schaar  

Budoucnost není místo kam jdeme, ale které vytváříme.

 

 

 

 

Motto školního roku je v souladu s dlouhodobou vizí školy. Chceme být školou, z níž odcházejí odpovědní mladí lidé připravení po všech stránkách na to, že budoucnost vlastní i budoucnost společnosti je v jejich rukou. Mladí lidé, kteří si jsou vědomi, že bez aktivního přístupu, stálého vzdělávání, odvahy a pevných morálních zásad nebudou schopni budoucnost tvořit a stanou se jen pasivními prvky budoucího světa.

 

Nám učitelům motto opět připomíná, co je naší úlohou v přípravě žáků, které formujeme v jejich nejdůležitějším věku od 11 do 19 let. Připomíná nám naši odpovědnost. Současně nás nepřímo vybízí k využívání všech prostředků a všech možností, abychom v naší vzdělávací práci uspěli. 

 

Žákům motto sděluje, že svou budoucnost mají skutečně ve svých rukou. Čím dříve si to uvědomí, tím dříve budou schopni její podobu ovlivňovat. Vybízí je k aktivitě, k činorodosti, k promýšlení svých činů… Sděluje jim, že bez nasazení a bez vlastního přičinění budoucnost vytvářet nelze.

 

Celý článek

Informační skládačka pro nově nastupující studenty

Informační skládačka pro nově nastupující studenty

Studentský parlament Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce připravil pro nově nastupující studenty informační leták (skládačku) se základními informacemi, které budou noví uživatelé školní budovy od zítřka potřebovat. Skládačku dostanou od svých TU vytištěnou hned na první třídnické hodině.

Celý článek

Motto školního roku 2022-2023

Prázdniny jsou ve své polovině a jako vždy touto dobou vybíráme motto, které nás bude provázet celý školní rok. Výsledné motto bude opět stanoveno podle výsledků ankety, kterou vám dnes předkládáme. Na výběr jsou opět zajímavé myšlenky zajímavých osobností. Ta, která získá největší podporu, se stane mottem našeho gymnázia.

 

Hlasovat můžete v anketě, kde jsou motta uvedena pouze jménem autora.

 

Zde jsou v plném znění: 

 

  1. Cornell Woolrich

Je lepší zemřít pro něco než žít pro nic.

  1. Wayne Gretzky 

Vždycky se snažím bruslit tam, kde puk bude, ne tam, kde byl. 

  1. Milton Berle

Pokud příležitost neklepe, postav dveře. 

  1. John Schaar

Budoucnost není místo kam jdeme, ale které vytváříme.

  1. Napoleon Hill

Nečekejte. Ten pravý čas nikdy nepřijde.

 

Celý článek

Studentský parlament přijal nové stanovy

Studentský parlament přijal nové stanovy

Studentský parlament naší školy schválil na svém posledním velkém zasedání před koncem školního roku novou verzi Stanov SPGN a také aktualizovaný Hlasovací řád. Oba dokumenty vstoupí v platnost od 1. září 2022, v posledním zářijovém týdnu (po adaptačních kurzech nastupujících tříd) se SPGN sejde k velkému volebnímu zasedání, kde budou zvoleni noví činovníci, včetně předsedy SPGN, a také pedagogický poradce SPGN.

Celý článek

Den otevřených dveří na Velvyslanectví Spolkové republiky Německo

Den otevřených dveří na Velvyslanectví Spolkové republiky Německo

Dne 28.6.2022 se část tříd 4KA a 4KB vydala s paní profesorkami Grusovou, Plechlovou a Haníkovou na Den otevřených dveří Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze. V 8:12 jsme se společně vypravili vlakem do Prahy a tramvají jsme dojeli na Malostranské náměstí a odsud pěšky jsme dorazili před bránu Lobkovického paláce, kde má velvyslanectví své sídlo.

Celý článek

Prager Hitze

Prager Hitze

Es war ein schöner warmer Tag hier in Mittelböhmen, als unsere Gruppe der Studenten aus der Klasse 6XA nach Prag gefahren ist. Unser Spaziergang fing vor dem Masaryk-Bahnhof an und der Plan war, durch den Königsweg durchzugehen. Die erste Station auf unserem Weg war das Gemeindehaus und ganz neben ihm auch der Pulverturm. Dann sind wir durch die Zeltnergasse bis zum Altstädter Ring gegangen.

Celý článek

Finalisté Ceny Gratias Tibi 2022

Finalisté Ceny Gratias Tibi 2022

Cena za občanskou aktivitu mladých lidí, kteří pozitivně ovlivňují život ve společnosti, to je Cena Gratias Tibi - Děkuji Tobě! Organizátorem je Člověk v tísni a cena je udělována aktivním mladým lidem již od roku 2014 ve třech věkových kategoriích, základní školy, střední školy a mladí lidé do 30 let. 

V letošním ročníku byli mezi tři finalisty kategorie středních škol vybráni členové Klubu moderní historie s projektem Po stopách rodiny Pickových - první Stolpersteiny v Nymburce!

Celý článek

Debatní klub si z Openu v Kroměříži odváží “bramboru”

Debatní klub si z Openu v Kroměříži odváží “bramboru”

Zástupci Debatního klubu se zúčastnili Otevřeného turnaje Debatního poháru, který proběhl ve dnech 10.-12. června. Nymburský tým Le debute se ve výsledném pořadí umístil na čtvrtém místě, přičmž k místu na stupních vítězů mu chyběla jedna výhra v debatě navíc.

Celý článek

80 let od odjezdů transportů do Terezína

80 let od odjezdů transportů do Terezína

Nedávno si celá republika připomínala 80 let od atentátu na Reinharda Heydricha, následovala smutná výročí lidické a ležácké tragedie. I Nymburk má smutné výročí, v těchto dnech si připomínáme 80 let od transportů nymburských občanů židovského původu do Terezína a dále do vyhlazovacích táborů.

Celý článek

Tamara Kotyková zvítězila v republikovém finále konverzační soutěže ve FRJ

Tamara Kotyková zvítězila v republikovém finále konverzační soutěže ve FRJ

V úterý 10. května proběhlo republikové finále konverzační soutěže ve francouzském jazyce. Do něj postoupili vítězové krajských kol. Naše škola měla svou zástupkyni v kategorii ZŠ VG II. A cesta Tamary byla letos opět úspěšná!

Celý článek

Kurz českého jazyka pro Ukrajince / Курс чеської мови для українців

Kurz českého jazyka pro Ukrajince / Курс чеської мови для українців

Dne 30. 5. 2022 zahajuje ve škole kurz českého jazyka pro ukrajinské uprchlíky. Kurz zahrnuje 12 lekcí v délce 1,5 hodiny a je určen pro začátečníky s nulovou či minimální znalostí češtiny. Výuka bude probíhat vždy v pondělí, v úterý a ve středu v době od 12:30 do 14:00 hod. 

Přihlášky je třeba doručit do čtvrtka 26. 5. 2022.  Kapacita kurzu je omezena.

---

30. 05. 2022 Гімназія розпочинає курс чеської мови для українців, які отримали тимчасовий захист у Чеській Республіці. Курс включає в себе 12 уроків по 1,5 години і призначений для початківців з нульовим або мінімальним знанням чеської мови. Заняття відбуватимуться щопонеділка, щовівторка та щосереди з 12:30 до 14:00.

Заявки необхідно подати до четверга 26.05.2022.  Можливості курсу обмежені.

Celý článek

Studenti z Klubu moderní historie na Anne Frank Youth Networking v Bratislavě

Studenti z Klubu moderní historie na Anne Frank Youth Networking v Bratislavě

Na konci dubna přijali tři členové Klubu moderní historie pozvání k účasti na projektovém setkání Anne Frank Youth Networking, určenému pro vyškolené průvodce výstavou "Nechte mě být, jaká jsem, životní příběh Anne Frankové". Cílem tréninkového setkání v Bratislavě bylo prohlubovat komunikační dovednosti, získávat zkušenosti v oblasti práce s mladými lidmi, pracovat s tématy jako diskriminace, předsudky, rasismus. A především, zúčastnění studenti připraví pro svou školu a pro své spolužáky vlastní miniprojekt.

Přečtěte si krátkou zprávu účastníků...

Celý článek

Třetí místo na turnaji v Praze patří Nymburku

Třetí místo na turnaji v Praze patří Nymburku

Tříčlenný tým Le debute ve složení Tadeáš Brablc, Luisa Hofmanová a Zuzana Klazarová se účastnil víkendového debatního turnaje v Praze. Na Otevřeném turnaji Debatního poháru si poměřili své síly s celorepublikovou konkurencí a turnaj úspěšně zakončili obsazením třetím příčky. Zážitky z turnaje níže popisuje jeho účastnice Luisa Hofmanová.  

 

Celý článek

Jom ha-Šoa 2022 - veřejné čtení jmen obětí holocaustu

Jom  ha-Šoa 2022 - veřejné čtení jmen obětí holocaustu

…je maraton čtení jmen mužů, žen a dětí, kteří byli nacisty označeni a nespravedlivě pronásledováni jako rasově méněcenní a jejichž životy byly zmařeny ponejvíce v plynových komorách vyhlazovacích táborů.

Letos poprvé budou jména obětí z Nymburka a okolních obcí veřejně čtena i v Nymburce. Na akci se budou podílet i členové Klubu moderní historie, kteří se právě holocaustem intenzivně zabývají.

Celý článek

PechaKucha Night aneb příběh rodiny Pickových opět ožil

PechaKucha Night aneb příběh rodiny Pickových opět ožil

Setkání inspirativních lidí všech možných profesí a zájmů, které spojuje jedno, kreativita. Setkání, které rozhodně není nudné! Během PechaKucha má každý přednášející prostor na přesně dvacet fotografií a o každé může hovořit pouze dvacet vteřin! Vše rychle odsýpá a divák se tak dozví to nejlepší nejen z uměleckých oborů.

V sobotu 23. dubna se v nymburském kině Sokol konal již 11. ročník a pozvánku prezentovat dostali i studenti Klubu moderní historie, aby představili svoje pátrání po stopách nymburské židovské rodiny Pickových, jejíž velká část zahynula v koncentračních táborech. 

Celý článek

Vídeň 22´

Vídeň 22´

Ač už většina z nás přestala pomalu věřit tomu, že odjedeme, po dvou letech jsme se přece jen dočkali. Hodiny ukazují čas krátce po páté hodině ranní a autobus se studenty nižšího i vyššího gymnázia na palubě se právě rozjel od naší školy. 

Celý článek

Simulation du Parlement européen

Simulation du Parlement européen

Simulace Evropského parlamentu je hra, která se inspiruje realitou, tedy fungováním Evropského parlamentu, ale zůstává především hrou. Tvůrcem a organizátorem je ředitel prestižní francouzské vysoké školy Sciences Po v Dijonu Lukáš Macek. Simulace EP se již konala ve Francii, na Slovensku a k účasti na její české premiéře dostali pozvání i francouzštináři naší školy.

Celý článek

Nechte mě být, jaká jsem...aneb byli jsme průvodci výstavou

Nechte mě být, jaká jsem...aneb byli jsme průvodci výstavou

"Vím, co chci, mám cíl, mám vlastní názory, mám víru a lásku. Nechte mě být, jaká jsem, a budu spokojená!“
Anne Franková, Deník, 11. dubna 1944

Po dobu jednoho měsíce byla v prostorách školy instalována putovní výstava Nechte mě být, jaká jsem. Životní příběh Anny Frankové. Průvodci výstavou se stali členové Klubu moderní historie a v průběhu celého měsíce provedli 24 prohlídek  studentů a zaměstnanců školy, rodičů a dalších zájemců z řad veřejnosti.

Celý článek

Klub moderní historie na Studentském fóru na Zatlance

Klub moderní historie na Studentském fóru na Zatlance

Členové klubu moderní historie byli pozváni do Prahy na Studentské projektové fórum na Gymnáziu Na Zatlance, aby představili výsledky svého pátrání po stopách rodiny Pickových v Nymburce.

Tato jednodennní nesoutěžní přehlídka se poprvé konala v roce 2010. Umožňuje studentům prezentovat práci před širším publikem, zlepšit jejich prezentační dovednosti. Zpětnou vazbu poskytuje odborná porota (tu tvoří vysokoškolští pedagogové a lidé pracující v médiích)Projekty jsou zařazeny do dvou sekcí – humanitní a přírodovědně-technické. V neposlední řadě má fórum poskytnout inspiraci všem zúčastněným studentům a učitelům. Na závěr jsou v každé sekci vyhlášeny tři nejlepší a nejzajímavější projekty.

Děkujeme organizátorovi této akce, PhDr. Radku Aubrechtovi za to, že jsme se posledního ročníku mohli zúčastnit.

Celý článek

Po stopách Bohumila Hrabala

Po stopách Bohumila Hrabala

V rámci projektového dne se uskutečnil výlet do Kerska s cílem zjistit více o jeho nejznámějším obyvateli, Bohumilu Hrabalovi.

Celý článek

інформація для українських друзів

 інформація для українських друзів
Шановні друзі з України!
У тиждень з 14 по 20 березня у нас у нашому районі весняні канікули
і робота школи обмежена. Вибачте.

Проте ми все ще тут для вас і будемо раді зустрітися з вами.
Будь ласка, напишіть на kuhn@gym-nymburk.cz і ми домовимося про зустріч. Для повноти інформації додам, що для адміністрування процесу вступу нам
знадобиться візовий паспорт, підтвердження попередньої освіти та заява про вступ.
Іржі Кун, директор школи
Celý článek

Témata maturitních prací vypisovaná předmětovými komisemi pro školní rok 2022-23

Předmětové komise vypsaly témata maturitních prací pro školní rok 2022/23. Do 16.3. se mohou studenti u vyučujících ke zpracování tématu přihlásit, popř. přijít za vyučujícími s vlastními návrhy témat. Po schválení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. Dne 5. 4. budou ředitelem schválená témata zveřejněna.

Architekt Bedřich Feuerstein v Národním technickém muzeu v Praze

Architekt Bedřich Feuerstein v Národním technickém muzeu v Praze

V sobotu 26. února 2022 se vydalo 14 žáků, kteří se zajímají o umění a architekturu, do Národního technického muzea v Praze za doprovodu paní prof. Haníkové.
Naším hlavním motivem bylo poznat významného českého architekta, malíře a designéra Bedřicha Feuersteina a využít tuto příležitost k novým poznatkům z oboru výtvarného umění.
Celou výstavou bývalého absolventa našeho gymnázia nás provázela milá kurátorka paní Helena Čapková.

Celý článek

Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce k invazi Ruska na Ukrajinu

Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce k invazi Ruska na Ukrajinu

Vedení školy jednoznačně odsuzuje invazi ruských vojsk na Ukrajinu, kterou vyvrcholily nepřátelské kroky Ruska z uplynulých dnů a týdnů. Vyzýváme Vládu ČR, aby podpořila rychlé a razantní kroky Evropské unie a dalších mezinárodních institucí proti Rusku.

 

Jsme školou, na které studovali, studují a věřím, že i nadále studovat budou, žáci Ruska i Ukrajiny. Pokládáme to za samozřejmost a jsme rádi, že tomu tak je. Věřím tomu, že právě možnost studovat v demokratické zemi na škole, která u svých studentů cíleně rozvíjí demokratické hodnoty, může v budoucnu pomoci předcházet podobným konfliktům. Opět se ukazuje, jak je důležité studium, kritické myšlení, pochopení historie i současného složitého světa. Vyzýváme všechny kolegy a studenty, aby důrazně podpořili svobodnou a demokratickou společnost, a řekli válečné agresi jasné ne!

Jiří Kuhn

Celý článek

Poslední den otevřených dveří!

Poslední "Den otevřených dveří" proběhne v době od 14.00 do 16. hodin, ale bude poznamenán epidemiologickou situací, tzn. všichni návštěvníci budou muset mít zakryté dýchací cesty rouškou nebo respirátorem. Součástí programu budou besedy s vedením školy, kde vám vysvětlíme definitivní kritéria pro přijetí a prohlídka odborných učeben a laboratoří. Provázet vás budou současní studenti, od kterých lze také získat nemálo informací o studiu na naší škole.

Těšíme se na vás!

Vernisáž výstavy Nechte mě být, jaká jsem - životní příběh Anny Frankové

Vernisáž výstavy Nechte mě být, jaká jsem - životní příběh Anny Frankové

„Vím, co chci, mám cíl, mám vlastní názory, mám víru a lásku. Nechte mě být, jaká jsem, a budu spokojená!“ Anne Franková, Deník, 11. dubna 1944

Celý článek

Oponenti maturitních prací

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 28/1/2022 oponenty maturitních prací.

27.1. - Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

27.1. - Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti si připomínáme 27. ledna. V den, kdy byl v roce 1945 osvobozen koncentrační a vyhlazovací tábor v Osvětimi. Tento den je mementem utrpení přibližně šesti milionů Židů, přes dvě stě tisíc Romů a milionů dalších nevinných obětí 2. světové války. 

Pietní akce se konají po celé republice. V Černínském paláci v Praze ožil příběh nymburské rodiny Pickových.

Celý článek

Přednáška o významném absolventu školy Bedřichu Feuersteinovi

Přednáška o významném absolventu školy Bedřichu Feuersteinovi

Přijměte pozvánku na přednášku dr. Heleny Čapkové v Městské knihovně Nymburk s tématem Bedřich Feuerstein a japonská architektura. Koná se v úterý 25. ledna 2022 od 17.30 hodin (vstupné 70 Kč). V Národním technickém muzeu v Praze právě probíhá výstava k Feuersteinově tvorbě.

Celý článek

Ohlednutí za večerním orientačním během 2021

Ohlednutí za večerním orientačním během 2021

Díky tomu, že orientační běh je venkovním sportem, podařilo se uskutečnit další ročník tohoto školního závodu pro studenty a učitele gymnázia, bohužel tentokrát bez účasti našich absolventů.  

Celý článek

Pour féliciter 2022

Pour féliciter 2022
Vážení a milí, do nového roku vám přejeme jen to nejlepší.

Studentský parlament Gymnázia B. Hrabala v Nymburce

Celý článek

Vánoční a novoroční přání

Vánoční a novoroční přání

Milé studentky a studenti, kolegové a kolegyně, vážení rodiče, absolventi a absolventky a všichni přátelé naší školy!

Ke svému konci se rychle blíží rok 2021 a za několik dní vstoupíme do nového roku 2022. Co říci k tomu uplynulému a co si přát do toho nového…

Celý článek

Konverzační soutěž v německém jazyce – školní kolo

Konverzační soutěž v německém jazyce –  školní kolo

V pondělí 6. 12. 2021 proběhlo školní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce.

Tento den se soutěžilo pouze v kategoriích II.B a III. Letos se těchto kategorií zúčastnilo 8 žáků. Podmínky pro přípravu nebyly v poslední (covidové) době úplně ideální, přesto byli všichni soutěžící vzorně připraveni a předvedli skvělé výkony.

Kategorie I.B bude soutěžit až 18. ledna 2022.

Umístění v letošním roce bylo následující:

Celý článek

3. a 4. zasedání Studentského parlamentu

3. a 4. zasedání Studentského parlamentu
3. zasedání Studentského parlamentu
V pátek 19. listopadu v učebně č. 66
4. Zasedání Studentského parlamentu
Ve středu 1. prosince v učebně č. 21
 
Z důvodu opožděného dodání výledků hlasovaní, docházky a dalších nejasností vychází článek se zpožděním. Omlouváme se.
Celý článek

11.11. - Den válečných veteránů

11.11. - Den válečných veteránů

Den válečných veteránů se celosvětově slaví 11. listopadu. Válečné veterány si ale připomínáme po celý měsíc listopad. Životy hrdinů z front nebo odboje často neznají ani jejich nejbližší. Tím, že si připneme symbol vlčího máku na šaty, vyjadřujeme úctu našim hrdinům, kteří bojovali za svobodu a demokracii.

Jsme hrdí, že i my letos můžeme přispět a podpořit sbírku, která připomíná hrdinství válečných veteránů. Naše škola se stala jedním ze sbírkových míst v Nymburce.

Celý článek

V Nymburce byly odhaleny první Stolpersteiny

V Nymburce byly odhaleny první Stolpersteiny

Přesně před týdnem, v pátek 1. října, vyvrcholilo dvouleté pátrání členů Klubu moderní historie po osudech rodiny Pickových. Na rohu Tyršovy ulice a Eliščiny třídy, před budovou bývalé továrny na dámské a dětské oděvy, byly odhaleny první Stolpersteiny, kameny zmizelých, a studenti naší školy představili v Hálkově městském divadle příběh rodiny, která kdysi v Nymburce vlastnila tuto prosperující továrnu.

Celý článek

Velké zasedání Studentského parlamentu

Velké zasedání Studentského parlamentu

Tradiční velké volební zasedání Studentského parlamentu připadlo tentokrát na středu 29. září. Hlavním tématem zasedání byly volby do Hlavy Studentského parlamentu a vedlejších funkcí. Do některých funkcí parlamentu se vzhledem k malému počtu kandidátů ani volby konat nemusely, o jiné funkce se však svedl poměrně vyrovnaný boj s těsným výsledkem.

Celý článek

Odhalení prvních Stolpersteine v Nymburce

Odhalení prvních Stolpersteine v Nymburce

V pátek 1. října vyvrcholí dvouleté pátrání členů Klubu moderní historie a v Nymburce budou odhaleny první Stolpersteine – kameny zmizelých.

Celý článek

Adaptační kurz 1PA

Adaptační kurz 1PA

V pondělí 6.9.2021 se třída prima A vydala na adaptační pobyt na školní chatu v Rokytnici nad Jizerou spolu se svou třídní profesorkou Bursovou, prof. Haníkovou, prof. Havlinovou a dvěma lektorkami (studentky 8OA). Lepší počasí jsme si snad ani nemohli přát! A teď už postřehy od našich primánů...

 

Celý článek

Zahájili jsme nový školní rok!

Zahájili jsme nový školní rok!

Ve středu 1. září jsme zahájili nový školní rok. Všichni si jistě přejeme, aby proběhl bez zásadních omezení a po roce a půl se tak vrátí vše víceméně do normálu. Ředitel školy se svými zástupci přišli povzbudit nové studenty prim a 1A a přivítat je ve škole. Bylo vidět, že se všichni na novou školu těší, i když obavy a respekt, které se zračily v obličejích některých z nich, byly patrné…

 

Škola si pro nový školní rok zvolila motto, jehož autorem je Kryštof Kolumbus: Nikdy nepřekonáš oceán, když se budeš bát, že ztratíš břeh z dohledu. Motto je jasnou výzvou pro učitele i pro studenty k aktivitě, odvaze a hledání nových cest. Takže dobrý vítr do plachet a vzhůru k novým obzorům!

Celý článek

Prázdninové čtení - Zaniklé rybníky v okolí Chleb

Prázdninové čtení - Zaniklé rybníky v okolí Chleb

K letnímu prázdninovému čtení doporučujeme kvalifikační práci z oboru historické geografie našeho regionu - o zaniklé rybniční soustavě v okolí vsi Chleby severně od Nymburka. Nymbursko bylo stejně jako v období 17. století také Poděbradsko poměrně hustě pokryto rybníky! Pokud jste někdy navštívili Třeboňskou pánev, nebudete potřebovat ani moc fantazie.

Celý článek

Motto školního roku 2021-2022

Motto školního roku 2021-2022

Prázdniny jsou ve své polovině a jako vždy touto dobou vybíráme motto, které nás bude provázet celý školní rok. Výsledné motto bude stanoveno podle výsledků ankety, kterou vám dnes předkládáme. Konec hlasování je o půlnoci z 30. na 31. srpna 2021.

 

Na výběr jsou opět zajímavé myšlenky zajímavých osobností. Ta, která získá největší podporu, se stane mottem našeho gymnázia. Hlasovat můžete v anketě, kde jsou motta uvedena pouze jménem autora. Zde jsou v plném znění:

 

1. Albert Schweitzer

  • Úspěch není klíčem ke štěstí. Štěstí je klíčem k úspěchu.

 

2. Karen Lamb

  • Za rok si budete přát, abyste byli bývali začali dnes. 

 

3. Thomas Alva Edison

  • Nic, co by stálo za to, jsem neudělal náhodou. 

 

4. Gabriel Laub

  • Práce vyžaduje čím dál větší vzdělání, vzdělání čím dál větší práci. 

 

5. Kryštof Kolumbus

  • Nikdy nepřekonáš oceán, když se budeš bát, že ztratíš břeh z dohledu.

 

 

Celý článek

Terezín - Po stopách paměti

Terezín - Po stopách paměti

Původně plánovaný dvoudenní seminář sice nebylo možné realizovat, ale do Terezína jsme se nakonec vypravili na jednodenní, o to však intenzivnější návštěvu.

V úterý 15. června vyrazili členové Klubu moderní historie a zájemci z kvart, sexty B a oktávy B na dlouho plánovanou návštěvu Terezína. Na programu bylo poznání bývalého ghetta v doprovodu lektorů Památníku Terezín a vzpomínek bývalých vězňů. Zvládli jsme i návštěva Malé pevnosti.

Celý článek

Obrovský úspěch našich studentek v republikovém kole Konverzační soutěže ve francouzštině

Obrovský úspěch našich studentek v republikovém kole Konverzační soutěže ve francouzštině

Ve čtvrtek 17. června se konalo republikové kolo Konverzační soutěže ve francouzském jazyce. Poprvé se do republikového kola probojovaly hned dvě naše studentky najednou, Tamara Kotyková v kategorii ZŠ/NG I a Luisa Anna Hofmanová v kategorii ZŠ/NG II.

Obě francouzštinářky předvedly, že francouzštinu ovládají bravurně a v silné konkurenci ve svých kategoriích zvítězily.

Tamaře i Luise patří ohromná gratulace a poděkování za skvělou reprezentaci školy.

Přejeme hodně elánu a štěstí na další cestě světem francouzštiny a frankofonie.

Celostátní kolo v distanční konverzační soutěži v německém jazyce

Celostátní kolo v distanční konverzační soutěži v německém jazyce

Ve středu 19. 5. se konalo online celostátní kolo konverzační soutěže v německém jazyce.

Ve finále bojovala Eliška Vokáčová z KA v kategorii II. B. Tento týden jsme se dozvěděli výsledky. Eliška obsadila krásné 3. místo z devíti účastníků!

Srdečně blahopřejeme!!!

Celý článek

Poslední informace před týdnem přijímacích zkoušek

Poslední informace před týdnem přijímacích zkoušek

V pondělí 3. 5. začínají přijímací zkoušky a současně se po dlouhém období vrací do školy žáci prim a sekund nižšího gymnázia. Této situaci je přizpůsoben i provoz školy tak, aby byla dodržena všechna hygienická opatření. Nad rámec opatření, o nichž již byli uchazeči a jejich rodiče v předchozím období informováni, jsou zavedena režimová opatření pro vchod do budovy školy. 

 

  • Pro uchazeče bude zpřístupněn pouze hlavní vchod do školy z křižovatky ulic Komenského a Resslova. 
  • Vstup do budovy školy bude umožněn až v 7:45 hod. 

Žádáme uchazeče i rodiče, aby se před vchodem neshlukovali a dodržovali potřebné rozestupy. Znovu upozorňujeme, že rodičům nebude po celý den přijímacích zkoušek umožněn vstup do budovy školy, a žádáme, aby toto opatření respektovali.

Upozorňujeme také, že dopravní značení v okolí školy neumožňuje příjezd ulicí Komenského. V okolí školy je též velmi složité parkování a nepočítejte proto s tím, že se Vám podaří před školou nebo v její blízkosti v den zkoušek zaparkovat.

 

Pevné nervy a hodně štěstí!

 

Jiří Kuhn

 

Celý článek

Nejsme vinní za minulost, jsme zodpovědní za budoucnost

Nejsme vinní za minulost, jsme zodpovědní za budoucnost

Velká úcta, respekt, pokora, obdiv a vděk, to vše a řada dalších pocitů v nás všech ještě dlouho rezonovalo po setkání s Helgou Hoškovou-Weissovou, významnou českou akademickou malířkou.

Celý článek

Běh pro Paměť národa - výzva spuštěna!

Běh pro Paměť národa - výzva spuštěna!

Přijali jsme Školní výzvu Běhu pro Paměť národa 2021!

"Běh nás vede k vytrvalosti, sebepoznání, překonávání sám sebe. Stejně tak nás k tomuto inspirují příběhy našich pamětníků." Tolik motto pořadatelů. 

 

Celý článek

Krajské kolo v distanční konverzační soutěži v německém jazyce

Krajské kolo v distanční konverzační soutěži v německém jazyce

Ve středu 21. 4. se konalo online krajské kolo konverzační soutěže v německém jazyce. Měli jsme zde dva účastníky: Elišku Vokáčovou z KA v kategorii II.B a Bartoloměje Bošku z QA v kategorii III. Bartoloměj obsadil 7. místo.

Skvělý výkon podala Eliška Vokáčová, která ve své kategorii obsadila 1.místo a postupuje do ústředního kola!!!

Celý článek

Smutná zpráva - zemřela prof. Jana Jeníková

Smutná zpráva - zemřela prof. Jana Jeníková

 

 

V sobotu 17. dubna 2021 zemřela po krátké těžké nemoci naše kolegyně paní Jana Jeníková.

Celý článek

Jom ha-šoa 2021

Jom ha-šoa 2021

Jom ha-šoa ve ha-gvura, Den připomínky holokaustu a hrdinství.  Ve většině evropských zemí je připomínce holokaustu a jeho obětem věnován 27. leden. Den, kdy byl v roce 1945 osvobozen koncentrační tábor Osvětim. V Izraeli si oběti holokaustu, ale i hrdiny války za nezávislost, připomínají právě při Jom ha-šoa. Pro tuto připomínku byl zvolen den, kdy vrcholilo povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. V letošním roce připadl den Jom ha-šoa na 8. dubna. K připomínkovým akcím se připojila i naše škola.

Celý článek

Postupné obnovení prezenční výuky

Vláda ČR vydala Mimořádná opatření související s postupným návratem žáků do škol, konáním přijímacích zkoušek a maturitních zkoušek. V návaznosti na to MŠMT zveřejnilo a rozposlalo školám metodické materiály. Kompletní informace se všemi dokumenty jsou k dispozici na webu MŠMT. Najdete tam např. 

  • informace k provozu škol od 12. 4.
  • informace k testování žáků a pracovníků školy
  • metodické pokyny k postupu ve školách po návratu žáků do školy
  • opatření k přijímacím zkouškám

Podrobné informace pro rodiče najdete na webu testování.edu.cz.

 

V průběhu týdne od 12. 4. bude stanoven další krok návratu žáků, který se s největší pravděpodobností dotkne druhého stupně ZŠ a tříd nižšího gymnázia. Do té doby pokračuje na GBHNB distanční výuka s úpravami pro maturitní ročník.

Setkání v době covidové aneb kam až nás zavedlo pátrání...

Setkání v době covidové aneb kam až nás zavedlo pátrání...

Setkání a besedy se zajímavými osobnostmi byly nedílnou součástí výuky na naší škole. Distanční výuka trvá již téměř rok, a tak se i tato setkání přesunula do on-line podoby. Klubu moderní historie však umožnila i setkání, které by i bez covidových omezení bylo obtížné zorganizovat prezenčně, a to s izraelskou historičkou Raquel Orensztajn z památníku Yad Vashem a izraelským hudebníkem Effi Shoshani.

Celý článek

Distanční konverzační soutěž v německém jazyce – okresní kolo

Distanční konverzační soutěž v německém jazyce –  okresní kolo

Naši vítězové školního kola distanční konverzační soutěže v německém jazyce „byli nažhaveni“ pokračovat dále v okresním kole, ale neměli soupeře!!!! Podle krajského úřadu bylo naše gymnázium jedinou školou v okrese Nymburk, které distanční školní kolo uspořádalo. 

Celý článek

3D tiskárna

3D tiskárna

Naše škola se zapojila do programu Prusa pro školy. V rámci tohoto programu jsme získali 3D tiskárnu Prusa I3 MK3S+. Tiskárna k nám dorazila v půlce února ve formě stavebnice a na přiložených fotografiích se můžete podívat na její sestavování. V březnu už byla kompletní a vytiskli jsme si první objekt – kalibrační obrázek Batmana. V současné době spolu se třídami 5QA a 5QB pracujeme v programu Tinkercad na tvorbě různých 3D objektů – vymýšlíme plácačku na mouchy, šachovou figurku, pravítko, chystáme se na stojánek na zkumavky. Doma zatím modelujeme a jakmile to podmínky dovolí a vrátíme se do školy, budeme i tisknout. Výuka základů 3D tisku tak v následujících letech obohatí hodiny informatiky na Gymnáziu Bohumila Hrabala v Nymburce.

Ing. Michael Rossi 

Celý článek

Distanční konverzační soutěž v německém jazyce – školní kolo

Ve středu 22. 2. 2021 proběhlo školní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce. Poprvé v historii distanční formou, a tak to byla i výzva, jak tuto soutěž uspořádat, aby vše fungovalo. Nakonec se vše povedlo, nevznikly žádné problémy, technika fungovala, připojení také….

Letos se soutěže zúčastnilo 8 žáků. Soutěžilo se ve všech třech kategoriích. „Nabito“ bylo ve II. kategorii, kde byly předvedeny velmi pěkné vyrovnané výkony. O svém vítězství v této kategorii nakonec rozhodla Viktorie Franková, která podala skvělý výkon v „Bildbeschreibung“.

Celý článek

Ruth Maier - Život by mohl být tak krásný

Ruth Maier - Život by mohl být tak krásný

V době „předcovidové“ byly nedílnou součástí výuky na našem gymnáziu exkurze a workshopy v různých institucích. Jsme rádi, že i ony zareagovaly a řadu svých aktivit nabízí v on-line podobě. Jednoho velice zajímavého workshopu se zúčastnili i členové Klubu moderní historie. Ve čtvrtek 11. února jsme využili „pozvánku do Brna", kde Muzeum Brněnska – Vila Löw-Beer v Brně a Židovské muzeum v Praze připravili workshop k výstavě „Přetnuté životy. Archy rodiny Maierovy", nazvaný Život by mohl být tak krásný – Deník Ruth Maierové.

Celý článek

Návštěva z Aljašky

Návštěva z Aljašky

Myslíte si, že mezikontinentální návštěvy jsou v této době nemožné? Mnozí studenti naší školy by to mohli vyvrátit, protože v minulých týdnech tuto neobyčejnou zkušenost zažili ve svých hodinách angličtiny.

Online výuka pomohla jedné dobrovolnici z Mírových sborů se vrátit po letech do České republiky alespoň virtuálně. Kara Weller pomáhala v porevolučních devadesátých letech, jako mnoho amerických dobrovolníků, se zdokonalováním angličtiny a zlepšováním životního prostředí v naší zemi.

Celý článek

Jak vidí školu naši žáci?

Jak vidí školu naši žáci?

Podívejte se na video, které o škole natočili!

V "normální době" vždy na Dnech otevřených dveří provází naši studenti návštěvníky a uchazečům o studium a jejich rodičům podávají zasvěcené informace, co a jak na škole funguje, čím je škola zajímavá a jak splnila jejich očekávání. To bohužel není dnes možné a tak se Studentský parlament obrací na zájemce o studium touto cestou.

Celý článek

Reprezentovali ČR

Reprezentovali ČR

V sobotu 6.2. a v neděli 7.2. reprezentovala Českou republiku sourozenecká dvojice Kateřina a Daniel Mrázkovi na juniorských mezinárodních závodech „Egna Dance Trophy 2021“ v italském městě Egna.

Celý článek

Pět sextánů v Otevřené vědě 2021

Pět sextánů v Otevřené vědě 2021

Otevřená věda je otevřená i v této době - covidové pandemii navzdory! S velkou radostí dáváme na vědomí, že do letošního ročníku Otevřené vědy vybrali pracovníci Akademie věd ČR celkem 5 studentů nymburského gymnázia. Tři z nich svou stáž absolvují na Fyzikálním, jedna na Botanickém a jedna na Geofyzikálním ústavu AV ČR.

Celý článek

3. února 1997 zemřel Bohumil Hrabal

3. února 1997 zemřel Bohumil Hrabal

Před 24 lety zemřel pan Bohumil Hrabal, jehož jméno nese hrdě naše škola. Připomeňte si s námi toto výročí a podívejte se na jeho nesmírně bohatý život a úžasné dílo!

Celý článek

Zuzana Šaldová v Otevřené vědě 2020

Zuzana Šaldová v Otevřené vědě 2020

Studentka 8OB Zuzana Šaldová je další z šestice stážistů Otevřené vědy 2020 z naší školy. Společně se svými dvěma kolegy za celoroční práci na Filosofickém ústavu Akademie věd dokonce na Studentské vědecké konferenci na podzim 2020 obdržela Cenu poroty.

Celý článek

Oponenti maturitních prací

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 27/1/2020 oponenty maturitních prací.

Smutná zpráva - zemřel prof. Libor Pátý

Smutná zpráva - zemřel prof. Libor Pátý

Sdělujeme smutnou zprávu. V pondělí 11. 1. 2021 zemřel pan prof. RNDr. Libor Pátý, CSc., zakladatel oboru vakuové fyziky v Československu, vysokoškolský pedagog, spoluzakladatel Občanského fóra, náměstek ministra školství, od roku 2003 čestný absolvent nymburského gymnázia. 

 

 

Celý článek

Den otevřených dveří tentokrát on-line

PES rozhodl o tom, že uchazeče o studium nebudeme moci letos přivítat na lednovém Dnu otevřených dveří na živo přímo ve škole. 
 
Je jasné, že jak pro školu, tak pro uchazeče a jejich rodiče, je předání potřebných informací o škole samotné, školním vzdělávacím programu a zejména o podobě přijímacích zkoušek a kritériích pro přijetí, naprosto zásadní a veledůležité. Z toho důvodu jsme připravili
 

Den otevřených dveří v on-line podobě

DOD se bude konat ve středu 13. 1. 2021 v době od 18:00 do 20:00 hod.
 
DOD bude probíhat formou společné schůzky v prostředí Google Meet. 
Adresa schůzky je
Pro úspěšné přihlášení je nutné použít osobní Gmail účet.
 
Program DOD bude rozdělen do čtyř obsahově shodných bloků s trváním 30 minut. Jejich začátky budou v 18:00, v 18:30, v 19:00 a 19:30 hod. V úvodu každé půlhodinky zazní informace vedení školy a zbytek času bude věnován dotazům.
Celý článek

Výuka od pondělí 4. ledna 2021

Od 4.1.2021 bude výuka ve všech ročnících včetně maturitních tříd probíhat distančně. V Bakalářích i na webu jsou k dispozici upravené rozvrhy pro toto období. 

Anna Vávrová v Otevřené vědě 2020

Anna Vávrová v Otevřené vědě 2020

V roce 2020 jsem se zúčastnila projektu Otevřená věda, který organizuje Akademie věd ČR. Díky tomuto programu se mohou studenti středních škol ucházet o roční stáže, které vypisují vědečtí pracovníci. Na výběr je z oblastí živé a neživé přírody i humanitních oborů.

Celý článek

Dny boje proti Covidu - 21. 12 a 22. 12. 2020

Dny 21. prosince a 22. prosince 2020 se pro žáky zakladních škol, středních škol, konzervatoří a základních uměleckých škol stanoví jako volné dny.
Podle § 24 odst. 3 Školského zákona platí: "Ministerstvo může v jednotlivých případech hodných zvláštního zřetele stanovit odlišnosti v organizaci školního roku." V akautální situaci vyhodnotilo MŠMT vyhlášení volných dní jako nejlepší opatření k zamezení šíření koronaviru a tyto dny vyhlásilo jako "dny boje proti Covidu".

Upozorňujeme na to, že v tyto dny nemohou žáci odebírat obědy. MŠMT zveřejnilo i další oragnizační opatření, kterými se škola bude řídit.

Výuka od pondělí 30/11

Rozhodnutí vlády ČR o přechodu do stupně 3 PSA až od čtvrtka 3. 12. nemá vliv na stanovenou organizaci výuky, o níž byli rodiče a žáci informováni v uplynulém týdnu.

 

Shrnujeme:

  • Výuka maturitního ročníku bude probíhat prezenčně.
  • Ve škole začíná rotační výuka tříd nižšího gymnázia, ve škole začínají prezenčně primy a sekundy, terci a kvarty pracují celý týden distančně.
  • Třídy vyššího a čtyřletého gymnázia s výjimkou maturitního ročníku pracují distančně.

Upozorňjeme, že byl zásadně upraven rozvrh hodin

 

Jiří Kuhn

Pozvánka na Noc vědců

Milí příznivci vědy,

s potěšením Vám sdělujeme, že na Dvořákově gymnáziu v Kralupech opět pořádají Noc vědců. Letos, s ohledem na stoleté výročí od vzniku slova robot, si budete moci užít úžasný robotický večer. Tentokrát připravili napínavý ON-LINE program, ve kterém se přesunete nejen do budoucnosti, ale také do minulosti!

Kdy? 
Už v pátek 27. 11. 2020 od 17.00 do 22.00
Stačí se připojit na nocvedcu.dgkralupy.cz 

 

Celý článek

Vzácná návštěva

Vzácná návštěva

Studium dokumentů, návštěvy archivu a míst spojených s historií, besedy se zajímavými osobnostmi, které nám mají co říci k tématu našeho zájmu, to vše a mnohé další nás čeká v druhém roce fungování Klubu moderní historie. A zahájili jsme nesmírně zajímavým a velice přínosným setkáním. Z Prahy za námi přijel vyprávět příběh své rodiny pan profesor Milan Kodíček s dcerou Terezou. Setkání proběhlo originálně, osobně ve škole, ale i on-line pro ty, které nebyly přítomny ve škole…

Celý článek

Jak jsme třídili kovový odpad v posledních pěti letech

Jak jsme třídili kovový odpad v posledních pěti letech

23. září 2020 jsme s panem školníkem připravili k odvozu přes 180 kg kovového odpadu, který studenti a zaměstnanci školy vyseparovali během více než 5 uplynulých let.

Celý článek

Roušky všude

Vzhledem k plošným opatřením jsou po celou dobu vyučování od pátku 18. 9. 2020 roušky povinné. 

Jiří Kuhn 

Výsledky testů - COVID-19

V pátek 4. 9. 2020 obdržela škola výsledky testů na COVID-19. testy dopadly dobře, což je jistě dobrá zpráva. Karanténa nicméně pokračuje. Škola je rozhodnutím MŠMT uzavřena do pátku 11. 9. 
Žáci mohou chodit na obědy.

Jiří Kuhn

 

Karanténa – COVID-19

Na dny 3. 9. a 4. 9. 2020 vyhlašuji ředitelské volno. Důvodem je pozitivní test na COVID-19 u dvou učitelek naší školy. Rozhodnutím KHS Středočeského kraje z dnešního večera jsou od čtvrtka 3. 9. do pátka 11. 9. učitelé školy v karanténě a ve čtvrtek 3. 9. budou absolvovat příslušné testy. Do pondělí budou známé jejich výsledky, na jejichž základě bude stanoven další postup. Pokud by tomu nic dalšího nebránilo, budeme se snažit navázat po dobu karantény na online výuku z letošního jara.

Žáků školy se karanténa a testování v dané chvíli netýkají! 

S rodiči žáků budeme v kontaktu prostřednictvím emailů, se žáky následně v případě distanční výuky prostřednictvím meetů.

 

2. 9. 2020 19,00 hod          Jiří Kuhn

Vybíráme motto pro školní rok 2020 - 2021

Vybíráme motto pro školní rok 2020 - 2021

Pomozte nám vybrat motto pro nový školní rok!

Jako již mnoho let dáváme i letos o prázdninách na výběr několik možností pro výběr motta, které nás bude provázet celým dalším školním rokem.

Budeme rádi, pokud se do hlasování zapojíte v naší anketě. V ní jsou uvedeni pouze autoři myšlenek. Konec hlasování bude v neděli 30. srpna! 

   
1. Sokrates
  Existuje jen jedno dobro, a tím je vědění. Existuje jen jedno zlo, a tím je nevědomost.
   
2. Dalajláma
  Otevřete se změnám, ale neztrácejte své vlastní hodnoty.
   
3. Konfucius
  Jediná omezení, která v našich životech existují, si klademe my sami.
   
4. Les Brown
  Nemusíte být skvělí, abyste začali, ale musíte začít, abyste byli skvělí!
   
5. Stephen Hawking
  Dívejte se vzhůru na hvězdy, ne dolů na nohy.
   
6. Matka Tereza
  To, co děláme, je méně než kapka v moři. Ale bez této kapky by tady něco chybělo.

 

Celý článek

PRÁZDNINY

Všem žákům a učitelům přejeme krásné léto a v září se těšíme nashledanou! 

Zahalené maturity

Zahalené maturity

Na začátku školního roku by málokoho z nás napadlo, jak zvláštní bude jeho průběh i jeho završení a jak rychle si naše ústa i uši zvyknou na slovo rouška, na menší kus látky sloužící k zahalení. Ačkoli úsměvy našich studentů zůstaly během maturitních zkoušek zahaleny, těší nás, že zahaleny nezůstaly jejich znalosti a z většiny maturantů se na konci června stali absolventi. A tak máte-li chuť, pojďte s námi zavzpomínat….

Celý článek

Výsledky přijímacího řízení do 8-letého oboru

Ředitel školy zveřejnil 16.6.2020 ve 13.05 hodin v souladu se zákonem č.135/2020 Sb. a vyhláškou 232/2020 Sb. pořadí uchazečů dle výsledků přijímacího řízení a seznam přijatých uchazečů.

Pro bližší určení pořadí u uchazečů se shodným počtem bodů byla postupně uplatňována doplňující kritéria v pořadí: MAT D > CJL C > CJL B > MAT B podle výše zmíněných kritérií, vyhlášenými ředitelem školy dne 30.1.2020.   

Doporučujeme k nahlédnutí "komentář k pořadí", který řeší další postup zákonných zástupců uchazeče. Pohlídejte si termín pro odevzdání zápisového lístku!

 

Celý článek

Výsledky přijímacího řízení do čtyřletého oboru

 

Ředitel školy zveřejnil 15.6.2020 ve 13.10 hodin v souladu se zákonem č.135/2020 Sb. a vyhláškou 232/2020 Sb. pořadí uchazečů dle výsledků přijímacího řízení a seznam přijatých uchazečů.

Pro bližší určení pořadí na 8.-9. a 13.-15. místě bylo nutné použít doplňující kritérium podle odstavce 2.9. výše zmíněných kritérií, vyhlášenými ředitelem školy dne 30.1.2020.   

Doporučujeme k nahlédnutí "komentář k pořadí", který řeší další postup zákonných zástupců uchazeče. Pohlídejte si termín pro odevzdání zápisového lístku!

 

Celý článek

Ústní maturitní zkoušky

Od pondělí 15. 6. do pátku 19. 6. se ve škole konají ústní maturitní zkoušky profilové i společné části. Zkoušky budou probíhat dle časových rozpisů ve třídách 8OA, 8OB a 4A. Organizační pokyny byly zaslány studentům na školní mailové adresy.

Změny ve vedení RSG

Změny ve vedení RSG

V úterý 26. 5. 2020 se konal Sněm delegátů Rodičovského sdružení Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce, který kromě projednání dalších důležitých otázek, řešil i volbu nového předsedy, místopředsedy a předsednictva. Po 10 letech působení v orgánech RSG, z toho v posledních 4 letech ve funkci předsedkyně, odchází paní Martina Prášilová. Důvod je jednoduchý – obě její děti, Matěj a Eliška, postupně dokončily studium na gymnáziu.

Vedení školy i kolegové z RSG paní Prášilové vyslovili velké díky za její práci pro RSG i pro školu. Za dobu svého působení svou činností zásadně pomohla nejen k ještě těsnější spolupráci vedení školy se stěžejním partnerem, kterým sdružení rodičů beze sporu je, ale naprosto vzorně pečovala o údržbu a rozvoj chat RSG v Rokytnici nad Jizerou.

 

Velké díky a hodně štěstí paní Prášilová!!!

Celý článek

Maturitní zkoušky společné části - didaktické testy

V pondělí 1.6. a v úterý 2.6. se konají písemné maturitní zkoušky ve společné části. Pozvánky ke zkouškám studenti obdrželi elektronicky. Studenti se dostaví ke zkoušce do zkušebních místností s dostatečným časovým předstihem. Jmenné seznamy studentů v jednotlivých učebnách budou vyvěšeny ve vestibulu školy a na dveřích učeben. Všichni se dostaví s průkazem totožnosti a psacími potřebami (modře či černě píšící propisovací tužka pro zápis do záznamového archu; obyčejná tužka, barevné tužky či fixy na poznámky či podtržení v testovém sešitě). Bližší organizační pokyny obdrží studenti na školní emailové adresy.

Celý článek

Přijímací zkoušky

Pozvánky k přijímacím zkouškám

V pondělí 18. května jsme rozeslali pozvánky k přijímacím zkouškám těm uchazečům, kteří naši školu uvedli na 1. místě přihlášky takto:

  • studijní obor 7941K/41 - pondělí 8. června
  • studijní obor 7941K/81 - úterý 9. června

Uchazeči, kteří naši školu uvedli na 2. místě přihlášky obdrží (respektive jejich zákonní zástupci) informační e-mail o průběhu přijímacího řízení.

Celý článek

Výsledky programu Excelence středních škol

Výsledky programu Excelence středních škol

Zase se nám to docela povedlo… :-) 

Je potěšující, že Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce je mezi středočeskými školami úplně, ale úplně nejlepší. 

P.S. ...ne o trošku, ne o kousek, ale o parník!

 

Celý článek

Den Země 2020!

Den Země 2020!

Den Země, svátek naší planety!

22. duben se každý rok stává dnem, kdy se několik milionů lidí z více než 130 zemí světa spojí a mají společný cíl. Nezáleží na původu, barvě pleti, víře, věku či vzdělání. Všichni si v tento den chtějí připomenout, co pro nás naše planeta znamená. Proto vyrážejí do ulic, lesů, kamkoli ven sbírat odpadky, které není zas tak těžké najít...   :-(

A co s tím uděláme u nás ve škole? 

 

Celý článek

Modlitební setkání pokračují online!

Vážení učitelé a studenti,

věříme tomu, že jste postřehli pravidelná modlitební setkání, která se konala v dobách standardního provozu školy. Protože se návrat do školy a shromažďování studentů nezdá v dohledné době reálné, i my jsme využili moderních komunikačních technologií a scházíme se na dálku pomocí všem známého prostředí Google Meet. Pokud byste se chtěli dozvědět, jak takové modlitební setkání probíhají, máte jakoukoli potřebu, za kterou se chcete modlit, nebo jen hledáte smysl v téhle zvláštní době, nebojte se připojit.
 
Možnost k tomu máte každou středu v čase velké přestávky prostřednictvím odkazu níže.
 
Budeme se na vás těšit!
 
Eliška Jeřábková

Na chatách v Rokytnici začala výměna a repase oken!

Na chatách v Rokytnici začala výměna a repase oken!

Na Velký pátek započala výměna oken na chatě č.p. 100. Jako první na řadě byla "kantorská", kde byla vyměněna všechna tři okna včetně rámů.

Celý článek

Maturity a přijímačky v provizorním režimu

CERMAT na svých webových stránkách https://maturita.cermat.cz/ zveřejnil informace k přijímacím zkouškám a maturitě v režimu mimořádných opatření včetně příslušného zákona. 

DofE v karanténě???

DofE v karanténě???

Přestože se jen těžko najde v Česku někdo, koho by vládou nařízená karanténa nijak neomezila v jeho dosavadním životě a ani účastníci DofE nejsou žádnou výjimkou, ještě se držíme a v programu pokračujeme. 

Celý článek

CERMAT pro maturanty

CERMAT zveřejnil na svých stránkách online přípravu na didaktické testy ve společné části MZ.

https://cermat.cz/aktuality/aktualita/249-zaci-a-jejich-ucitele-mohou-pri-priprave-na-maturitni-zkousku-z-domova-vyuzit-webove-stranky-centra

Aktualizované rozvrhy od 23. 3. 2020

V důsledku vyhlášení nouzového stavu a přechodu na náhradní styl výuky bylo z rozvrhů tříd vyňato cca 35% hodin - výchovy (EVH, EVV, TEV) laboratorní práce, některé volitelné předměty na VG, všechny nepovinné předměty a kluby. Dále byly půlené hodiny typu MAT/CJL, IVT/IVT, MAT/IVT, CJL/IVT nahrazeny celou hodinou buď CJL nebo MAT, resp. IVT. Tím byly získány prostory pro přesun hodin z odpoledního vyučování na dopoledne. Výrazně se tím zpříjemnil rozvrh jak pro žáky, tak pro učitele. 

Rozvrhy jsou přístupné ze sekce rozvrhy na záložce studenti.

Výuka během uzavření školy

Dne 15.3. byly studentům rozeslány na školní emailové adresy upřesňující informace o organizaci a průběhu výuky během trvání nouzového stavu. Rodiče obdrží informace elektronicky od předsedkyně RSG, paní Prášilové.

Témata maturitních prací ve školním roce 2020-21

V souladu s maturitním kalendářem vypsaly předmětové komise témata maturitních prací pro školní rok 2020/21. Do 17. 3. se mohou studenti u vyučujících ke zpracování tématu prostřednictvím elektronické pošty přihlásit, popř. kontaktovat vyučující a zkonzultovat s nimi návrhy vlastních témat. Po schválení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. Na konci března budou ředitelem schválená témata zveřejněna.

Vím, co se stalo...

Vím, co se stalo...

... touto větou můžete reagovat na celou řadu událostí, činů, faktů... Je to ale také název programu vzdělávacího oddělení Židovského muzea, kterého se v úterý 18. února zúčastnili členové našeho Klubu moderní historie. A oni již také vědí hodně o tom, co se stalo...

 

 

 

Celý článek

Preventivní opatření proti šíření zavlečené infekce

Vážení rodiče,

jistě sledujete vývoj situace v šíření zavlečené infekce koronavirem. Přestože dle názorů odborníků není důvod k zásadním obavám, je nutné na zvýšené riziko reagovat. 

V pondělí nastupují děti po jarních prázdninách do školy. Apelujeme proto na Vás, abyste zodpovědně vyhodnotili aktuální zdravotní stav Vašeho dítěte, a v případě nachlazení, kašle, zvýšené teploty a pod. neposílali děti do školy.

Pokud jste jarní prázdniny strávili v zahraničí v oblastech se zvýšeným výskytem nakažených osob jako např. Itálie a Rakousko, kontaktujte prosím KHS a zkonzultujte potřebu domácí karantény.

Škola je v kontaktu s KHS a bude se řídit pokyny hygieniků v případě, že by se situace zásadním způsobem změnila.

Jiří Kuhn, ředitel školy

Celý článek

ZA POZNÁNÍM JIŘÍHO TRNKY

ZA POZNÁNÍM JIŘÍHO TRNKY

Dne 7. února  se vydala třída sekunda A na exkurzi do Kutné Hory, na výstavu Jiřího Trnky.

Ráno jsme se všichni sešli na nymburském nádrží  s paní profesorkou Haníkovou a paní profesorkou Sedlatou. Nastoupili jsme do vlaku, cesta však nebyla přímá, museli jsme dvakrát přestupovat, což nám vůbec nevadilo. Poprvé v Kolíně a následně v Kutné Hoře na hlavním nádrží, kde jsme přestoupili na místní lokální vlak, který nás odvezl na stanici Kutná Hora město.  Následně nás čekala malá cca 3 km túra.

Celý článek

Světlezelená vzpomínka

Světlezelená vzpomínka

„Ráno ve čtvrtek 13. února 1997 bylo sychravé. Nad horizontem se válely temné mraky, krajina byla flekatá olezlými zbytky sněhu. S Jirkou Černým jsme jeli do Prahy na poslední rozloučení s naším panem spisovatelem. Před obřadní síň krematoria ve Strašnicích jsme se dostavili brzy. Vzpomněl jsem si na mistrovu větu: Buďte na lidi hodní, nebo vám nepřijdou na pohřeb. Přišli! A bylo jich hodně.“

Celý článek

27. leden – Mezinárodní den památky obětí holokaustu

27. leden – Mezinárodní den památky obětí holokaustu

Přesně před 70 lety, 27. ledna 1945, byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz – Birkenau. Na památku obětí, šesti milionů osob židovského původu, několika stovek tisíc Romů a Sintů, tisíců homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí, vyhlásilo Valné shromáždění OSN 27. leden jako Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Celý článek

Síla lidskosti

Síla lidskosti

Sir Nicholas Winton nejen jako zachránce neuvěřitelných 669 dětí, ale i jako vtipný pán, který má rád pilotování letadla a zahradničení. Takto nám ve čtvrtek 23. ledna v Klubu moderní historie představil a přiblížil, nám již známého, Nicholase Wintona pan Zdeněk Tulis s filmem Síla lidskosti.

Celý článek

Cela vous dit Un an en France?

Cela vous dit Un an en France?

Un an en France. Rok ve Francii. Program pro české studenty umožňující roční studium na francouzské střední škole. Zdokonalit se ve francouzštině, chodit do francouzské školy, bydlet na internátu i v rodině, poznat nové lidi a především poznat sám sebe… Již celá řada našich bývalých studentů má tuto zkušenost. …

Celý článek

Nenastoupili aneb ukrývané dítě

Nenastoupili aneb ukrývané dítě

Návštěvy míst spojených s historickými událostmi a setkávání s pamětníky různých historických okamžiků bývají vždy důležitým a atraktivním doplněním studia dějin. Studenti navštěvující Klub moderní historie si to uvědomují a každé takové příležitosti si váží. Nejinak tomu bylo i ve čtvrtek 16. ledna, když jsme u nás v klubu přivítali velmi milou návštěvu. Vyprávět svůj příběh přijela paní Eva Benešová.

Celý článek

Stanovení oponentů maturitních prací

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 17/1/2020 oponenty maturitních prací ve třídách 8OA8OB a 4A.

Daniel Mrázek na YOG 2020 v Lausanne

Daniel Mrázek na YOG 2020 v Lausanne

Jistě jste sledovali Dana Mrázka a jeho vystoupení na YOG 2020 v Lausanne. Podívejte se i na video z jeho jízdy, fotografie a rozhovory. 
Dan byl po krátkém programu dokonce 8.! 
Celkově obsadil 11. místo.

 

Danův krátký program: 
https://www.youtube.com/watch?v=oR4EBWZDrIc&t=4637s

 

Celý článek

Dvě studie absolventů školy ve Vlastivědném zpravodaji Polabí 2018

Dvě studie absolventů školy ve Vlastivědném zpravodaji Polabí 2018

V nejnovějším čísle Vlastivědného zpravodaje Polabí byly otištěny výsledky dvou regionálně geografických maturitních prací našich absolventů z minulých let. Publikování středoškolské studentské práce v recenzovaném vědeckém periodiku (byť regionálního zaměření) ukazuje samozřejmě na kvalitu prací i jejich autorů. Zároveň je z jejich pohledu také vlastně první položkou profesního životopisu.

Celý článek

Absolvent Martin Holý jmenován univerzitním profesorem

Absolvent Martin Holý jmenován univerzitním profesorem

Doc. PhDr. Martin Holý, Ph.D. (*1978), převzal v aule Karolina 18. 12. 2019 z rukou ministra školství prezidentem republiky podepsaný dekret o jmenování univerzitním profesorem v oboru České dějiny.

Celý článek

Umění dlouhého století

Umění dlouhého století

Ve čtvrtek 19. 12. 2019 se žáci 6XA a 2A vydali s profesorkami Haníkovou a Poprovou a slečnou Jungrovou do Veletržního paláce na výstavu Umění dlouhého století. Když si uložili batohy a kabáty do šatny, rozdělili se na dvě skupiny. My ze sexty jsme následovali paní průvodkyni do čtvrtého patra, kde nám představila nejen kubistická a expresionistická díla v Čechách. I ti, kteří kubismu zrovna nerozumí, si prohlídku užili, jelikož sál nabízel spoustu jiných obrazů i soch.

Celý článek

Konverzační soutěž v německém jazyce – školní kolo

Konverzační soutěž v německém jazyce –  školní kolo

Ve středu 11. 12. 2019 proběhlo školní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce.

Letos se soutěže zúčastnilo 16 žáků. Soutěžilo se ve všech třech kategoriích. Obzvláště v I. a II. kategorii byly předvedeny velmi pěkné výkony. Svými excelentními znalostmi zazářila hlavně Eliška Vokáčová z TA, která byla vzorně připravena. (Při svém loňském debutu byla ale tak „ochromena“ strachem, že ze sebe nemohla vypravit souvislou větu. Takže může to být výzva pro případné zájemce – poprvé se nemusí zadařit, ale „Übung macht den Meister“ a „Einmal ist keinmal“!)

Umístění v letošním roce bylo následující:

Celý článek

Holokaust ve vzdělávání 2019

Holokaust ve vzdělávání 2019

Ve dnech 28. listopadu až 1. prosince se v prostorách Památníku Terezín konal nadstavbový seminář Holokaust ve vzdělávání. Svým programem navazuje na základní seminář Jak vyučovat o holokaustu.

Celý článek

Fany a pes

Fany a pes

aneb Fany byla při tom....A my s ní. 

 

Celý článek

Přednáška o absolventovi Františku Fišerovi

Přednáška o absolventovi Františku Fišerovi

Ing. Mgr. Josef Hák bude přednášet (žel náhodou právě v době třídních schůzek) o absolventovi naší školy Angeliku Františku Fišerovi, OP, lyském rodákovi, muži mnoha profesí a rolí. Byl římskokatolickým knězem, řeholníkem dominikánského řádu, překladatelem bible, historikem, muzejním pracovníkem, archeologem, trampem a šerifem trampské osady Ranch 7D na úbočí Jedlové v Lužických horách, atd.

Celý článek

Proč na gymnáziu v Nymburce sázejí krokusy?

Proč na gymnáziu v Nymburce sázejí krokusy?

Krokusy neboli šafrány jsou kosatcovité jarní a podzimní trvalky. Jarní krokusy vykvétají sotva sleze sníh. Na podzim naopak kvete šafrán pravý (Crocus sativus), jehož blizny jsou ceněným kořením. (abecedazahrady.cz)

A na gymnáziu jsme právě vysazovali ty jarní. Členové Klubu moderní historie se totiž zapojili do PROJEKTU KROKUS. Proč?

Celý článek

Hanin kufřík

Hanin kufřík

Ve čtvrtek 17. října se členové Klubu moderní historie vydali do Židovského muzea v Praze na workshop Hanin kufřík. Cílem bylo prohloubit dosavadní vědomosti o situaci židovského obyvatelstva v protektorátu a především vyzkoušet si badatelskou metodu, jak pátrat a mapovat osud vybrané osoby. Součástí byla i návštěva expozic Židovského muzea.

Celý článek

Klub moderní historie

Klub moderní historie

Věděli jste, že ve škole funguje Klub moderní historie? Zajímá vás, kdo je členem? Kdy se schází? Proč se schází? Co tam dělají? Tak čtěte následující řádky...

Celý článek

Nezlomní

					Nezlomní

3. 10. 2019 se třídy 1 A, 5QA a 5QB sešly na nádraží v Nymburce, aby se společně vydaly do Prahy na výstavu Nezlomní (The Steadfast). Doprovod na tuto událost nám dělaly paní profesorky: Hantonová, Černá, Haníková a Sedlatá. V 08:06 jsme vyrazily vlakem z Nymburka do Prahy na Masarykovo nádraží.   

            Před Obecním domem, kde se výstava konala, jsme se dozvěděli program, který většinu žáků potěšil. Bylo nám řečeno, že na výstavu půjde vždy jedna třída a zbylé třídy budou mít zatím rozchod. Jaké štěstí pro studenty, že Obecní dům je kousek od Paládia. První Kvinta šla na výstavu v 10 hodin, druhá v 10:20 a my prváci jsme šli na výstavu v 10:40.  To pro nás znamenalo hodinu a asi 10 minut k návštěvě Paládia. Většina prváků byla nadšena už jen z toho.

Celý článek

Dějiny jako trauma - Tragické události dějin ve vzdělávání

Dějiny jako trauma - Tragické události dějin ve vzdělávání

Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Muzeem romské kultury uspořádal v pátek 27. září v Letech u Písku seminář s názvem Dějiny jako trauma. Seminář sliboval inspiraci, jak obohatit klasickou výuku dějin a jak se žáky pracovat na místech spojených s tragickými událostmi. Konal se přímo v prostorách bývalého vepřína, který byl postaven na místě romského koncentračního tábora.

Celý článek

Od září nově: Psychosociální poradenství

Od září nově: Psychosociální poradenství

Komu je služba určena?

Studentům, personálu školy, rodičům.

Jak tato myšlenka vznikla?

Potřebu začlenění školního psychologa či sociálního pedagoga vnímá vedení školy i rodiče žáků delší dobu. Její potřebu si uvědomují i studenti. Na jednání Rady školy se často řešily problémy, kterým by cílená pomoc psychologa mohla předejít. Právě na popud členů Rady školy a zejména studentů vznikla nabídka ze strany rodičů v této věci pomoci.

Původně mlhavá představa o možnostech a formě spolupráce vznikla díky iniciativě pana Petra Plaňanského dohoda mezi vedením gymnázia a nymburskými církvemi o pravidelné cílené podpoře žáků a učitelů školy. Ale nejen jich! Službu mohou využít i rodiče našich žáků. Služba je poskytována bezplatně, a je k dispozici těm, kdo ji potřebují a rozhodnou se jí využít.

Celý článek

Zahájení školního roku a přivítání nových studentů

Zahájení školního roku a přivítání nových studentů

Tradiční akcí byl zahájen školní rok. Studentský parlament připravil uvítání nových žáků a učitelů na školním dvoře. Noví studenti otiskli své dlaně na budoucí prapor své třídy a spolu se svými třídními učiteli zapózovali fotografům. Akci provázelo krásné počasí.

Celý článek

Motto školního roku 2019 - 2020

Motto školního roku 2019 - 2020

 

 

Socrates: 

Kdo chce pohnout světem, musí se nejdříve pohnout sám.

 

 

Motto vybízí k aktivitě a změně sebe sama. Je v něm možné vidět výzvu k angažovanosti k dění ve společnosti. Říká nám, že bez vlastního přičinění se nic žádoucím směrem nezmění.

 

Je ale nutné vnímat, že svět se hýbe i bez našeho přičinění. My máme pak v podstatě dvě možnosti – můžeme se snažit ovlivnit svými silami, kam svět v budoucnu půjde, nebo být pouhým subjektem, konzumentem či obětí. V osobním životě je výběr cesty v tomto smyslu na každém z nás. Pokud se rozhodneme ovlivňovat aktivně cestu, jíž se ubírá, vyžaduje to od nás přijmout beze zbytku skutečnost, že “pohnout se sám” je jediným možným prvním krokem. Očekává to od nás přijmout zodpovědnost za svůj osobní rozvoj, který tento krok umožní, a současně je nutné vnímat, že jsme jako jednotlivci součástí organismu školy s danými cíli, prioritami, procesy a úkoly.

Celý článek

Prázdniny

Přejeme všem návštěvníkům našich stránek krásné léto a na konci srpna se těšíme na shledanou!

Když ruce tančí

Když ruce tančí

Před třiceti lety jsem ji poprvé spatřila. Byla první hodina dějepisu a do třídy vplula ladným krokem s vtipnou glosou dáma, paní profesorka Marie Kořínková. Postavila se před katedru, rozzářily se jí oči, nadechla se a…. s prvním slovem brilantní češtiny začaly její ruce tančit. Přiznávám se, že za ta léta jsem z dějepisu mnohé zapomněla. Co mi ale dodnes zůstává v paměti, je obraz nadšené učitelky, která má vášeň ke svému oboru, dechberoucí jazykovou obratnost, jemný humor, neutuchající elán a nezapomenutelné kouzlo osobnosti.

 

Celý článek

Run for Help Poděbrady 2019

Run for Help Poděbrady 2019

Naši studenti se aktivně zapojují do celé řady charitativních akcí a aktivit, o čemž jste na stránkách pravidelně informovaní. Jednou z velmi zajímavých a příjemných akcí byl již pátý ročník charitativního závodu Run for Help 2019, který se konal v neděli 19. května v Poděbradech a kterého se zúčastnili žáci sekundy B.

Celý článek

Za uměním první republiky 1918 - 1938

Za uměním první republiky 1918 - 1938

Ve čtvrtek 9. 5. 2019 se obě kvinty a prvák vypravily za uměním do Národní galerie společně s paní profesorkou Sedlatou a paní profesorkou Haníkovou. Po setkání se na nádraží jsme nastoupili do rychlíku a hurá do Prahy. Potom se už jen stačilo dopravit do 3. patra Veletržního paláce. Naštěstí to nebylo daleko.

Celý článek

Excelence středních škol

Excelence středních škol

Byly zveřejněny výsledky programu Excelence SŠ za rok 2018. Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce se zařadilo opět na špici mezi hodnocenými školami - ve Středočeském kraji obsadilo v pomyslném žebříčku všech středních škol 2. místo! 

Program vyhlašovaný MŠMT souvisí s rozvojovým program Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích". Je zaměřen na podporu škol pečujících nad rámec standardních činností o nadané žáky středních škol. Důležitým cílem tohoto programu je také zvýšení zájmu a motivace žáků a škol o účast v soutěžích a přehlídkách, a tedy o zvyšování vědomostní úrovně žáků nad rámec školních vzdělávacích programů. Díky podpoře Rodičovského sdružení Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce budou úspěšní studenti oceněni i výjimečným stipendiem!

Úspěchy našich studentů v soutěžích můžete detailně prozkoumat na webu programu Excelence.

 

Celý článek

Poslední zvonění letos v duchu sametové revoluce!

29.04.2019
Poslední zvonění letos v duchu sametové revoluce!

V pondělí 29. dubna se s naší školou rozloučili studenti maturitního ročníku. Na letošní rok přichystali originální a neotřelé poslední zvonění s tématy okupace '68 a sametové revoluce, od které si letos připomínáme 30. výročí. 

Celý článek

Paris sera toujours Paris aneb Paříž bude vždycky Paříží…

Paris sera toujours Paris aneb Paříž bude vždycky Paříží…

Plní zážitků a nových zkušeností, zásobeni suvenýry a fotografiemi, unavení, ale v dobré náladě jsme v sobotu 27. dubna ráno vystoupili z autobusu po třídenním putování Paříží a okolím. Naše cesta začala již v úterý 23. dubna večer a nic nenaznačovalo, jak moc výjimečná cesta nás čeká.

Celý článek

Písemné maturitní zkoušky

Ve čtvrtek 2.5. a v pátek 3.5. se konají písemné maturitní zkoušky ve společné části. Pozvánky ke zkouškám studenti obdrželi elektronicky. Studenti se dostaví ke zkoušce s dostatečným časovým předstihem do zkušebních místností. Jmenné seznamy studentů v jednotlivých učebnách budou v den zkoušek vyvěšeny ve vestibulu školy a na dveřích učeben. Všichni se dostaví s průkazem totožnosti.

Celý článek

Absolvent školy dr. Benjamin Vejnar laureátem ceny Neuron

Absolvent školy dr. Benjamin Vejnar laureátem ceny Neuron

Na konci roku 2018 obdržel Cenu pro nadějné mladé vědce Neuron absolvent naší školy Mgr. Benjamin Vejnar, Ph.D. Patří k nejtalentovanějším současným českým mladým matematikům, této vědě se věnuje při svém působení na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Celý článek

Po stopách Bohumila Hrabala v Nymburce aneb projektový den se sekundami

Po stopách Bohumila Hrabala v Nymburce aneb projektový den se sekundami

28. března si naše škola nepřipomíná pouze den učitelů, ale je to již tradiční projektový den věnovaný spisovateli Bohumilu Hrabalovi, který se právě 28. března roku 1914 narodil a jehož jméno naše škola hrdě nese. Každý ročník si Bohumila Hrabala připomíná jiným způsobem, primy vyráží do Kerska a sekundy pátrají po Hrabalových stopách přímo v Nymburce. Letošní počasí bylo vycházce po městě vstřícné a tak se sekundy mohly ponořit do historie města a poznat nejen místa spojená s Bohumilem Hrabalem. Více informací se dozvíte od reportérky Barči…

Celý článek

Krajské kolo v konverzační soutěži v německém jazyce

Krajské kolo v konverzační soutěži v německém jazyce

V úterý 19. března 2019 se uskutečnilo na Gymnáziu Kladno krajské kolo v konverzační soutěži v německém jazyce. V kategorii II. Breprezentoval naši školu Bartoloměj Boška z tercie A.

Celý článek

Jak vyučovat o holokaustu

Jak vyučovat o holokaustu

Inspirace? Rady? Informace? Tipy? Odpovědi? Od všeho správnou míru dostali účastníci třídenního semináře Jak vyučovat o holokaustu, který uspořádal Památník Terezín ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Židovského muzea v Praze, MŠMT a Muzeem romské kultury v Brně. Seminář 1. stupně se konal od pátku 15. 3. do neděle 17. 3. v Praze a v Terezíně a program byl opravdu velmi bohatý.

Celý článek

Badatelská setkání učitelů přírodovědných předmětů

Badatelská setkání učitelů přírodovědných předmětů

Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce se od ledna 2018 zapojilo do projektu Centrum Natura. Ve spolupráci se Středním odborným učilištěm DAKOL, s.r.o. organizuje inspirativní setkání učitelů přírodovědných předmětů. V rámci projektu bylo pořízeno i technické vybavení jako vzdělávací sady senzorů pro experimentální výuku Arduino, sada Pasco Sensorium, tablety, stavebnice Gigo, Lego Mindstorms EV3, které škola může zapůjčit na vyzkoušení i kolegům, kteří o ně na setkání projeví zájem. Celý projekt je totiž zaměřen na badatelsky orientovanou výuku a experimentování.

Celý článek

Témata maturitních prací 2019-20

V souladu s maturitním kalendářem vypsaly předmětové komise témata maturitních prací pro školní rok 2019/20. Do 13. 3. se mohou studenti u vyučujících ke zpracování tématu přihlásit, popř. přijít za vyučujícími s vlastními návrhy témat. Po schválení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. Dne 23. 3. budou ředitelem schválená témata zveřejněna.

Konverzační soutěž v německém jazyce – okresní kolo

Konverzační soutěž v německém jazyce –  okresní kolo

Ve středu 13. 2. 2019 proběhlo v DDM Nymburk okresní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce. Bohužel jako každý rok snížil lyžařský kurz počet oprávněných postupujících, takže se okresního kola nezúčastnili „ostřílení“ soutěžící Alex Koukol a Jan Raja. Ale ostatních sedm účastníků si vedlo opravdu skvěle. V kategorii I. B vyhrál Vojtěch Šáfr ze SA, ale v této kategorii se do krajského kola nepostupuje.

Opravdový „němčinářský koncert“ předvedli žáci z tercie A, kteří v kategorii II. B s velkým bodovým náskokem obsadili 1. – 3. místo. Na 1. místě se umístil Bartoloměj Boška a postupuje do krajského kola.

Celý článek

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal, rozený Bohumil František Kilian

28. březen 1914 Brno - 3. únor 1997 Praha

Konverzační soutěž v německém jazyce – školní kolo

Konverzační soutěž v německém jazyce –  školní kolo

V pátek 14. 12. 2018 proběhlo školní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce.

Letos se soutěže zúčastnilo 16 žáků. Soutěžilo se ve všech třech kategoriích.

Umístění bylo následující:

Celý článek

Krasobruslař Dan Mrázek - 3. místo na mistrovství ČR seniorů!

Krasobruslař Dan Mrázek - 3. místo na mistrovství ČR seniorů!

Daniel Mrázek, žák třídy kvinta A, vybojoval bronzovou medaili na Mistrovství ČR seniorů, které se konalo v Budapešti v rámci společného mistrovství České Republiky, Maďarska, Polska a Slovenka!

Celý článek

Dominika Martínková mistryní světa!

Dominika Martínková mistryní světa!

Dominika Martínková ze sexty B se stala (spolu s Viktorií Dušánkovou) juniorskou mistryní světa v pole dance v kategorii Junior Doubles.

Celý článek

Návštěva hasičské záchranné stanice

Návštěva hasičské záchranné stanice

Dne 18. 10. 2018 se třída kvarta A společně s několika žáky kvarty B vydala společně s paní profesorkou Plechlovou na exkurzi do hasičské zbrojnice v Nymburce. 

Celý článek

Pozdravy z Yorku

Pozdravy z Yorku

Zdravíme z Yorku a chceme se podělit o naše zážitky z pobytu v Anglii!
Po pondělní dopolední výuce nás čekal výlet do přímořského městečka Whitby, cestou jsme zastavili na slavném nádraží Goathland, pokračovali procházkou po yorkshireských vřesovištích. A na závěr? Porce tradičních fish&chips.

Celý článek

Evropský den jazyků

Evropský den jazyků

Jako každoročně se i tento školní rok slavil na naší škole Evropský den jazyků.

Tento svátek připadá na základě prohlášení Rady Evropy z 6. prosince 2001 vydaného ke konci Evropského roku jazyků na 26. září. Cílem svátku je propagovat jazykovou rozmanitost a studium jazyků v zemích Evropy.

Celý článek

Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích

Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích

Ve čtvrtek 20. 9 a v pátek 21. 9 se studenti 2SA a 2SB spolu s vyučujícími EVH vydali na exkurzi do Muzea Bedřicha Smetany v Jabkenicích. Když zjistili, že se do Jabkenic půjde pěšky z Loučeně, nejprve se trochu vyděsili, ale nakonec si procházku lesem užili. Cestou se s radostí pustili do sbírání hub a kaštanů a 2SB využila dokonce i své pěvecké umění a předvedla např. Buráky a zajímavou interpretaci písně Trpasličí svatba.

Celý článek

Studentské volby do zastupitelstev 2018

Studentské volby do zastupitelstev 2018

V úterý 25. 9. 2018 se na škole od velké přestávky do 13.30 hodin konaly Studentské komunální volby. Strany a hnutí, které kandidují v letošních podzimních volbách do zastupitelstva města Nymburka volilo celkem 38,3 % žáků starších 15 let, kteří mohli v těchto volbách volit.

Celý článek

Královská cesta v Praze

Královská cesta v Praze

V pátek 21.9.2018 se vydala skupinka němčinářů ze sexty B s paní profesorkou Plechlovou do Prahy. Cílem našeho výletu bylo projít Královskou cestu od Prašné Brány po Pražský hrad. Každý žák si předem vybral jednu památku, připravil si k ní pár vět v němčině a přednesl text před spolužáky.

Celý článek

Prezentace projektu DofE

Prezentace projektu DofE

V pondělí 17.9. ráno proběhla prezentace DofE pro studenty kvart a 1.A. Navštívila nás ambasadorka DofE Eliška Vašířová. Představila studentům mezinárodní cenu vévody z Edinburgu a svůj příběh. Druhou hodinu prezentovali studenti, kteří absolvovali bronzovou cenu. 

Celý článek

Výsledky doplňovací volby Školské rady 2018

Výsledky doplňovací volby Školské rady 2018

Doplňovací volby proběhly dne 11/9/2018 ve vestibulu školy o velké přestávce. Se ziskem 42 hlasů v nich zvítězil Jan Bubanec z 8OB, který bude ve Školské radě zastupovat zletilé studenty školy po celý letošní školní rok.

Celý článek

Vítání nových studentů

Vítání nových studentů

V úterý 4. 9. dopoledne připravil Studentský parlament na tartanovém hřišti slavnostní vítání nových studentů. Do dvou prim a jednoho prvního ročníku čtyřletého gymnázia nastoupilo celekm 92 žáků! 
Otisk dlaně s podpisem na budoucí vlajku třídy je tradiční součástí ceremoniálu a všichni si ho náležitě užili, stejně jako společné focení nových tříd se svými třídními učiteli. 

Podívejte se s námi na několik fotografií z akce!

Celý článek

...a je to tu!

...a je to tu!

Školní rok začal a my jsme přivítali nové žáky 1. ročníku čtyřletého studia také nové primány, tedy žáky prvního ročníku osmiletého studia. Ve škole je tak o 90 nových žáků více a my se moc těšíme, až je na úterní slavnosti přivítáme. Školní rok jim začne skutečně ve velkém tempu adaptačními kurzy v Rokytnici nad Jizerou. Popřejme jim společně, ať se jim u nás ve škole daří, ať si tu najdou hodně dobrých kamarádů a kromě učení zažili spoustu dalších úžasných věcí!

Celý článek

Motto školního roku 2018-2019

Nezadržitelně se blíží začátek nového školního roku. Jako každý rok, tak i letos, hledáme během letních prázdnin motto pro další školní rok. Pomožte nám s výběrem toho nejlepšího, které nás bude v celém dalším školním roce provázet a motivovat! Pro motto, které vás nejvíce oslovilo, hlasujte v naší anketě!

Anketa bude uzavřena 30. 8. 2018

  • Jack Canfield: „Velké myšlenky přitahují velké výsledky. Průměrné myšlenky přitahují průměrné výsledky.“ 
  • Og Mandino: „Vždycky udělej maximum. Co zasadíš nyní, sklidíš později.“
  • Jacob K. Javits: "Přáním být někde jinde ani čekáním na lepší podmínky nic nezískáš. Rozhlédni se tam, kde právě jsi, a udělej to, co se s tím dělat dá."
  • Thomas Carlyle: "Ne to, co mám, ale to, co vím, je mým bohatstvím."
  • J. W. Goethe: "Nestačí vědět. Nestačí chtít. Je třeba konat."
  • Blaise Pascal: "Všechno štěstí v životě závisí na odvaze a práci."

 

Celý článek

prof. Jiří Navrátil

prof. Jiří Navrátil

V minulých dnech nás opustil ve věku nedožitých 92 let pedagog našeho gymnázia a známá muzikantská legenda prof. Jiří Navrátil. Jeho jméno znají nejenom žáci základní a střední školy, ale i široká veřejnost nymburského regionu. Jako pedagog působil řadu let jak na nymburském gymnáziu, tak i na gymnáziu v Poděbradech. Organizoval výchovné koncerty a řadu let stál v čele Společnosti Otakara Vondrovice, kde zajišťoval a slovem provázel oblíbené koncerty. Jako aktivní muzikant řídil v letech 1999 až 2006 Nymburský komorní orchestr, s nímž nastudovával především klasická hudební díla. Na nymburském gymnáziu působil i jako sbormistr pěveckého sboru. Jeho rukama prošli i někteří současní pedagogové naší školy, kteří na něj rádi vzpomínají. 

Prof. Jiří Navrátil byl osobností, po níž zůstává v našem okolí prázdné místo.

Celý článek

Der Ausflug nach Prag

Der Ausflug nach Prag

Dne 14. 6. 2018 se skupinka německých studentů od paní profesorky Drahotové z druhé A vydala na exkurzi po Praze. Každý studen si musel připravit malý referát na přidělenou historickou památku či ulici.

Celý článek

Výlet do Botanicusu v Ostré

Dne 7. 6. se naše třída sekunda A vypravila na výlet do Botanicusu v Ostré. Doprovázely nás paní profesorky Sedlatá a Haníková. Jeli jsme vlakem do Stratova a ze Stratova jsme šli pěšky lesem do Ostré.

Celý článek

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální univerzita 3. věku

Ačkoli v letošním školním roce prošli studenti Virtuální univerzity 3. věku naší školou téměř „po špičkách“, neznamená to, že by ve svém studiu polevili. Právě naopak! Přestože většina z nich jich již v loňském roce oficiálně zakončila studium vzdělávacího programu Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity, rozhodli se všichni účastníci ve studiu i nadále pokračovat.

Celý článek

TAK TOHLE NEPROJDE!

TAK TOHLE NEPROJDE!

Tak se totiž nazývá několikahodinový zážitkový workshop, v němž se studenti předmaturitního ročníku přenesli do doby normalizace (80. léta 20. století). 

Celý článek

Ústní maturitní zkoušky

Od středy od 16. 5. do 25. 5. probíhají ve škole ústní zkoušky profilové i společné části maturitních zkoušek. V období od 16. 5. do 21. 5. se konají ústní zkoušky profilové části a ústní zkoušky z českého jazyka ve společné části. Od 22. 5. do 25. 5. pak budou probíhat obhajoby maturitních prací a ústní zkoušky z cizích jazyků ve společné části. Zkoušky budou probíhat dle časových rozpisů ve třídách 8OA8OB a 4A. 

Písemné maturitní zkoušky

Od středy 2.5. píší maturanti dle jednotného testovacího schématu písemné části maturitních zkoušek. Pozvánky ke zkouškám studenti obdrželi elektronicky. Studenti se dostaví ke zkoušce s dostatečným časovým předstihem do zkušebních místností. Jmenné seznamy studentů v jednotlivých učebnách budou v pondělí vyvěšeny ve vestibulu školy a na dveřích učeben. Všichni se dostaví s průkazem totožnosti. Použití jakékoli jiné než povolené pomůcky či formy nesamostatné práce jsou zakázány a bude na ně nahlíženo jako na hrubé porušení pravidel maturitní zkoušky. Seznam povolených pomůcek:

Celý článek

Jaká byla Vídeň....?

Jaká byla Vídeň....?

V pondělí 16.4.2018  jsme museli vstávat se slepicemi, abychom mohli za doprovodu paní profesorky Drahotové a Haníkové vyrazit o páté ranní směr Vídeň. Se svítáním jsme dorazili na hranice Česka a Rakouska. Navštívili  jsme zábavní park Excalibur, kde jsme řádili jako čerti. Poté jsme se přesunuli do městečka Tulln známé jako nejkrásnější město Rakouska. Dále jsme se ubírali k městečku Hinterbrühl, kdežť jsme lodičkou pluli po hladině  půvabného jeskynního jezera Seegrotte, jež je největší v Evropě. Poslední zastávkou dne byl Laxenburg, letní sídlo Habsburků. Zde jsme se svezli vláčkem motoráčkem po zámeckém parku.

Celý článek

Jaká byla Vídeň?

Jaká byla Vídeň?
16.4. - 1. den
Už v půl páté ráno se to před naším gymnáziem začalo hemžit nevyspalými, ale nedočkavými studenty. Všichni jsme si sdělovali dojmy z víkendu a balení na poslední chvíli, když se paní profesorka Drahotová snažila zjistit, zda-li jsme všichni. Po půl hodině ospalého chaosu přijel náš jasně červený autobus. Během chvíle – opravdu chvíle – ani byste nestihli říct nastupovat – jsme se všichni naskládali do autobusu a vydali se na naši nezapomenutelnou cestu do Vídně, kterou většina z nás prospala.
Celý článek

Písemná maturitní zkouška z českého jazyka

Ve středu 11.4. píší maturanti písemnou maturitní práci z českého jazyka. Pozvánky ke zkouškám studenti obdrželi elektronicky. Studenti se dostaví ke zkoušce s dostatečným časovým předstihem do zkušebních místností. Zahájení zkoušky je ve 12:00 hod. Jmenné seznamy studentů v jednotlivých učebnách budou v úterý odpoledne vyvěšeny ve vestibulu školy a na dveřích učeben. Všichni se dostaví s průkazem totožnosti. Povolenou pomůckou jsou Pravidla českého pravopisu. V každé učebně bude k dispozici 8 kusů. Kdo si chce přinést svá vlastní Pravidla, označí knihu na přední straně svým jménem a odevzdá je nejpozději v pondělí odpoledne vyučujícímu českého jazyka, který je zkontroluje a připraví ve středu do příslušné učebny. Použití jakékoli jiné než povolené pomůcky či formy nesamostatné práce jsou zakázány a bude na ně nahlíženo jako na hrubé porušení pravidel maturitní zkoušky.

Jak přežít pubertu našich ratolestí

Jak přežít pubertu našich ratolestí

Rodičovské sdružení Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce zajistilo nejen pro rodiče našich studentů velmi zajímavou akci. Ve čtvrtek 19. 4. od 17 hodin se v Auditoriu ZŠ Komenského uskuteční přednáška s diskusí s psychologem z FF UK Praha, panem PhDr. Václavem Mertinem. Pan Mertin se problematice mládeže věnuje již mnoho let a je v této oblasti jeden z nejuznávanějších odborníků. 

Celý článek

Vzpomínka na paní Dagmar Lieblovou

Vzpomínka na paní Dagmar Lieblovou

Dnes, 22. března 2018, zemřela ve věku 88 let v pražské Ústřední vojenské nemocnici dlouholetá předsedkyně Terezínské iniciativy a držitelka Řádu Tomáše Garrigua Masaryka paní Dagmar Lieblová.

 

Celý článek

Jmenování maturitních komisí

Dle zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání § 80 odst. 5c) a v souladu s vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, dle § 35 odst. 4a) jmenoval ředitel školy místopředsedu a další členy zkušebních maturitních komisí v maturitních třídách.

Vyšli jsme ven!

15.03.2018
Vyšli jsme ven!

Když naši rodiče a prarodiče demonstrovali v osmdesátém devátém za svobodnou a demokratickou republiku, nikdo z nich si nepředstavoval, že za 29 let budou muset protestovat i jejich děti za udržení demokracie a dodržování demokratické ústavy, která je během posledních měsíců neustále zneucťována, stejně jako její tradice. I přestože uběhly pouze dva měsíce od voleb, staronový prezident České republiky špiní demokratické zvyklosti a při inauguračním projevu podkopává důležité pilíře demokracie, jako jsou veřejnoprávní média. Která jsou mimochodem kontrolována Radou České televize a všechny jejich finance, které jdou od státu, mohou být zkontrolovány Nejvyšším kontrolním úřadem. Dále se také sama Karlova univerzita nechala slyšet, že jejich výzkum, zmiňovaný v onom inauguračním projevu, byl pochybný a nepřesný.  Ale to bylo jen něco pro upřesnění.

Celý článek

Setkání školních samospráv

Setkání školních samospráv

V dnešní době je studentský parlament, rada či senát snad na každé druhé střední škole a jako houby po dešti se objevují další iniciátoři jejich vzniku na dalších školách. Samotný vznik parlamentu je ale někdy opravdu velmi náročný proces, natož pak udržování parlamentu v chodu a příprava různých akcí, zviditelnění parlamentu na škole, motivace členů pro činnost v parlamentu… 

Celý článek

Témata maturitních prací 2018-19

V souladu s maturitním kalendářem vypsaly předmětové komise témata maturitních prací pro školní rok 2018/19. Do 13. 3. se mohou studenti u vyučujících - předpokládaných vedoucích maturitních prací - ke zpracování tématu přihlásit, popř. přijít za vyučujícími s vlastními návrhy témat. Po schválení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. Dne 23. 3. budou ředitelem schválená témata zveřejněna.

Pětka, která potěší

Pětka, která potěší

V pondělí 19. února 2018 se uskutečnila pro naše studenty akce Pětka, která potěší. Vše se odehrálo v rámci 2.- 6. vyučovací hodiny v auditoriu ZŠ Komenského. Obsahem bylo 5 přednášek, které vedli odborníci na daná témata. Na těchto přednáškách se prostřídalo přes 400 studentů (všechny třídy gymnázia krom maturitních ročníků). 

Celý článek

Konverzační soutěž v německém jazyce – okresní kolo

Ve středu 7. 2. 2018 proběhlo v DDM Nymburk okresní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce. Bohužel jako každý rok snížil lyžařský kurz počet oprávněných postupujících, takže se zúčastnilo pouze pět žáků, ale všech pět se umístilo do 3. místa. Do krajského kola však postupují jenom vítězové. Valesová Ellyn ze SA obsadila sice v kategorii I. B 1. místo, ale v této kategorii se krajské kolo nekoná.

 

Umístění žáků naší školy bylo následující:

Celý článek

Zemřít pro Design - spotřební způsob života

Zemřít pro Design - spotřební způsob života

Dne 30. 1. 2018 se studenti druhého ročníků VG a předmaturitního semináře biologie zúčastnili promítání filmu s názvem Zemřít pro design. Promítání proběhlo v rámci ekofestivalu - zaštiťovaného přes ekologické centrum Huslík v Poděbradech.

Celý článek

Stanovení oponentů maturitních prací

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 18/1/2018 oponenty maturitních prací ve třídách 8OA8OB a 4A.

Konverzační soutěž v německém jazyce – školní kolo, kat.III

Ve čtvrtek 4. 1. 2018 proběhlo školní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce v kategorii III. Zúčastnili se pouze dva „osvědčení bojovníci“, oba jsou ze třídy QA:

 

Raja Jan, obsadil 1. místo a  Koukol Alexandr skončil na 2. místě.

Oba postupují do okresního kola, které se koná 7. února 2018.

 

Porota:  Haníková Svatava, Suchánková Blanka

Konverzační soutěž v německém jazyce – školní kolo

Konverzační soutěž v německém jazyce –  školní kolo

Ve čtvrtek 14. 12. 2017 proběhlo školní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce v kategoriích I. a II. Zúčastnilo se 16 žáků.

Soutěž v kategorii III. se uskuteční po Novém roce.

 

Umístění v kategoriích I. a II. bylo následující:

Celý článek

Program Excelence

Program Excelence

Krásný dárek k Vánocům nadělili škole naši žáci a učitelé! V programu Excelence, který každoročně vyhlašuje MŠMT ČR a který hodnotí školy dle výsledků žáků v soutěžích a přehlídkách vždy za celý školní rok, bylo naše gymnázium vyhodnoceno v rámci Středočeského kraje jako úplně nejlepší! 

 

Celý článek

Záznam vánoční akademie 2017

Záznam vánoční akademie 2017

Je to tu!

Celý článek

Do Německa na zkušenou

Do Německa na zkušenou

Možná vám už někdy proletěla hlavou myšlenka, jaké by to bylo zkusit vyrazit do zahraničí ne v pohodlí s rodiči či cestovkou a užívat si volna, ale vypravit se sbírat studijní a pracovní zkušenosti a poznat cizinu trochu jinak. Pokud se u vás taková myšlenka již objevila a přišli jste si v úterý poslechnout zkušenosti absolventky naší školy, slečny Veroniky Křížkové, možná teď již přemýšlíte ne o tom proč a jak, ale kdy! 

Celý článek

Studenti volili prezidenta - projekt Studentské volby

13.12.2017
Studenti volili prezidenta - projekt Studentské volby

Po delší pauze se nymburské gymnázium opět zúčastnilo projektu společnosti Člověk v tísni, „Jeden svět na školách“. Jedná se o pořádání studentských voleb, ve kterých žáci všech českých a moravských středních škol nanečisto volili letos již podruhé, po volbách do poslanecké sněmovny přišlo na řadu 1. kolo prezidentských voleb. Na naší škole jsme volili prezidenta 13. Prosince 2017.

Celý článek

Srdíčkové dny

Srdíčkové dny

Dnes se šestice studentů z 2. ročníků vydala po Nymburce vybírat peníze pro nadaci Život dětem. Sbírka s názvem Srdíčkové dny se koná každý rok a vybrané peníze slouží nemocným, handicapovaným a opuštěným dětem v rámci celé České republiky, které se ocitnou v obtížné životní situaci a potřebují odbornou pomoc a podporu svého okolí. Jsem ráda, že i pro tento termín se našli studenti, kteří jsou ochotní strávit venku nějakou chvilku a pomoci tak dobré věci.

Celý článek

Vítáme hosty z partnerských gymnázií!

Ve středu 29. listopadu přijeli do školy ředitelky a ředitelé a další členové vedení z partnerských gymnázií, s nimiž vedení Gymnázia Bohumila Hrabala spolupracuje. Jedná se o Gymnázium Zatlanka v Praze, Gymnázium Oty Pavla v Radotíně, Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové, Gymnázia v Třeboni a Dvořákova gymnázia v Kralupech nad Vltavou. Cílem setkání je sdílení a výměna zkušeností a diskuse o konkrétních aktuálních školských tématech. 

Celý článek

Junior ambassador

Junior ambassador

V pátek 6.10.2017 jsem se v doprovodu paní Drahotové zúčastnil akce Junior Ambassador pořádané Rotary ve spolupráci  s americkou ambasádou!

Celý článek

Exkurze do pražského Rudolfina

Exkurze do pražského Rudolfina

V pátek 6. 10. 2017 jsme s paní profesorkou Haníkovou a profesorem Kotyzou navštívili výstavní prostory pražského Rudolfina. Výstavu zde měl jeden z českých soudobých umělců Krištof Kintera, který výstavu pojal v dost osobitém stylu.

Celý článek

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální univerzita 3. věku

Ve čtvrtek 5.10. odstartoval v pořadí již 7. semestr programu Virtuální univerzity třetího věku, který zaštiťuje Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity. O organizaci ve škole se již druhým rokem stará tutor střediska, pan Pavel Novák.

Celý článek

Rozhoduj o Evropě

Rozhoduj o Evropě

Matěj Piller ze 2A se po celý minulý týden účastnil modelového zasedání institucí Evropské unie v Brně, na nějž byl uvolněn z výuky. O svém angažmá a nabytých zkušenostech informuje v obsáhlém článku.

Celý článek

Prima B na adaptačním kurzu

Prima B na adaptačním kurzu

Je již dlouholetým zvykem, že hned na začátku školního roku vyjíždí nově nastupující třídy na adaptační kurzy na chaty v Rokytnici. Jako druhá třída v pořadí vyrazila v pátek 8. 9. prima B. A že to byl pro Primu prima pobyt, se můžete přesvědčit v následující zprávě…

Celý článek

Tradiční vítání nových studentů

Tradiční vítání nových studentů

Počasí letos přálo tradičnímu přivítání nových žáků. V režii Studentského parlamentu se na nádvoří školy sešli všichni studenti a učitelé, aby sledovali proceduru tvorby třídního praporu, který bude až do konce studia vyvěšen v kmenových třídách. Přinášíme několik fotek z této akce.

Celý článek

Zahájení školního roku

Zahájení školního roku

V pondělí 4/9 zahájíme společně nový školní rok! Žáci se sejdou v 7,45 hod v aktuálních kmenových učebnách. S výjimkou studentů 1A a prim budou mít všechny třídy 2 třídnické hodiny. Výuka v primách a 1A je plánována do 4. vyučovací hodiny, tj. do 11:25 hod (viz info dále).

Celý článek

Vyber motto pro školní rok 2017/2018!

Vyber motto pro školní rok 2017/2018!

Nabízíme jako každý rok možnost zúčastnit se hlasování o motto školy. Tentokrát pro školní rok 2017/2018. V anketách jsou jednotlivé možnosti uvedeny jen jménem autora. Celý text jejich myšlenek je zde:

 

  • Sri Chinmoy: 
    Máš-li odvahu prohrát, potom dozajista uspěješ.

  • Robert Fulghum:
    Je třeba tím projít. Moudrost přijde později.

  • Johann Wolfgang von Goethe: 
    Jen tak jsi hoden pravdy a žití, když rveš se o ně den co den.

  • Karel Čapek:
    Člověk by měl o všem vědět něco a o něčem všechno.
     
  • Albert Einstein:
    Vyvarujme se předkládat mladému člověku úspěch jako životní cíl.


Hlasovat je možné do konce srpna 2017. Motto, které bude mít ve čtvrtek 31. srpna ve 12 hodin nejvíce hlasů, se stane mottem školy. 

Výsledková listina SOČ aneb inspirace pro výběr maturitních témat

Výsledková listina SOČ aneb inspirace pro výběr maturitních témat

Budoucí studenti septim mají před sebou výběr maturitních témat. Někteří letošní maturanti se rozhodli svoji práci prezentovat v přehlídce SOČ a rozhodně se jim to vyplatilo (viz články předešlé), prošli vítězně kolem školním, krajským a 3 z nich se dostali až do kola celostátního.

Pro inspiraci na tomto místě uvádím letošní vítězné práce. Ať máte přes prázdniny o čem přemýšlet, zapojte svoji rodinu, přátelé, známé, ať vám pomohou téma najít.

O své práci mohou přemýšlet i studenti nižších ročníků.

Celý článek

Výroční zpráva Studentského parlamentu

Výroční zpráva Studentského parlamentu

Studentský parlament zveřejňuje výroční zprávu o své činnosti za školní rok 2016/2017. Přečíst si ji můžete v přiloženém souboru.

Ke stažení
ikonaVýroční zpráva 16-17Výroční zpráva činnosti Studentského parlamentu.

Vyhodnocení ročníkových zkoušek

Květnové ročníkové zkoušky jsou za námi, a tak se můžeme společně podívat na jejich výsledky. Zkoušky měly tradičně podobu písemných testů a shrnovaly učivo celého školního roku.

Celý článek

Diplom je tady!

Diplom je tady!

Zatímco právě ve škole probíhají maturitní zkoušky a z některých našich studentů se stanou brzy absolventi školy, jejich o pár let starší „spolužáci“ před pár dny ukončili slavnostní promocí studijní program Provozně ekonomické fakulty ČZU. Po třech letech studia Virtuální univerzity 3. věku je tak čekal nejen zasloužený diplom, ale i důstojný ceremoniál v aule České zemědělské univerzity. 

Celý článek

10. ročník Majálesu se vším všudy!

10. ročník Majálesu se vším všudy!

Studentský parlament si Vás dovoluje pozvat na 10. Majáles. Velkolepá akce se uskuteční 29. dubna 2017. Jako každoročně se pod Nymburskými hradbami sejde parta lidi, kteří chtějí oslavit studentský život, nebo se jen pobavit při troše dobrého jídla a pití. A že toho jídla a pití na našem Majálese nebude málo. Rozhodně se máte na co těšit, čtěte dále v tomto článku.

Celý článek

Písemné části maturitních zkoušek

Od úterý 2.5. píší maturanti dle jednotného testovacího schématu písemné části maturitních zkoušek. Pozvánky ke zkouškám studenti obdrželi elektronicky. Studenti se dostaví ke zkoušce s dostatečným časovým předstihem do zkušebních místností. Jmenné seznamy studentů v jednotlivých učebnách budou v úterý vyvěšeny ve vestibulu školy a na dveřích učeben. Všichni se dostaví s průkazem totožnosti. Použití jakékoli jiné než povolené pomůcky či formy nesamostatné práce jsou zakázány a bude na ně nahlíženo jako na hrubé porušení pravidel maturitní zkoušky. Seznam povolených pomůcek:

Celý článek

Písemná maturitní zkouška z českého jazyka

V úterý 11.4. píší maturanti písemnou maturitní práci z českého jazyka. Pozvánky ke zkouškám studenti obdrželi elektronicky. Studenti se dostaví ke zkoušce s dostatečným časovým předstihem do zkušebních místností. Zahájení zkoušky je ve 12:00 hod. Jmenné seznamy studentů v jednotlivých učebnách budou v úterý vyvěšeny ve vestibulu školy a na dveřích učeben. Všichni se dostaví s průkazem totožnosti. Povolenou pomůckou jsou Pravidla českého pravopisu. V každé učebně bude k dispozici 8 kusů. Kdo si chce přinést svá vlastní Pravidla, označí knihu na přední straně svým jménem a odevzdá je nejpozději v pondělí dopoledne vyučujícímu českého jazyka, který je zkontroluje a připraví v úterý do příslušné učebny. Použití jakékoli jiné než povolené pomůcky či formy nesamostatné práce jsou zakázány a bude na ně nahlíženo jako na hrubé porušení pravidel maturitní zkoušky.

Jmenování maturitních komisí

Dle zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání § 80 odst. 5c) a v souladu s vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, dle § 35 odst. 4a) jmenoval ředitel školy místopředsedu a další členy zkušebních maturitních komisí v maturitních třídách.

Krajské kolo v konverzační soutěži v německém jazyce

V úterý 21. března 2017 se uskutečnilo na Gymnáziu Kladno krajské kolo v konverzační soutěži v německém jazyce. V kategorii II.B reprezentoval naši školu Alexandr Koukol z KA.

Z deseti účastníků ve své kategorii obsadil krásné 4. místo, přičemž mu 3. místo uniklo o jediný bod. K pěknému umístění gratulujeme a věříme, že i příští rok (už v kategorii III.) prověří opět své schopnosti v německém jazyce!

Mezinárodní konference věnovaná B. Hrabalovi

Mezinárodní konference věnovaná B. Hrabalovi

Není tomu tak dávno, kdy jsme si připomněli 20. výročí úmrtí B. Hrabala, a už se blíží konec března a s ním vzpomínka na Hrabalovo narození. Čeká nás tak tradiční projektový den. Tentokrát si ale život a dílo pana Hrabala připomeneme i jinak. Budeme mít vzácnou příležitost přivítat ve škole bohemisty z prestižních vzdělávacích institucí, kteří se na přelomu března a dubna sjedou do Nymburka na mezinárodní konferenci s názvem Hrabalova schizofrenická historiografie. Hlavní program konference tvoří přednášky vědců z České republiky, Belgie, Francie, Itálie, Polska, Německa, Rakouska či USA. Za pozornost stojí ale i doprovodný program. Více o konferenci naleznete na  http://www.hrabal-nymburk.cz/

Projekt Edison, aneb přijede i tentokrát statný ukrajinský model Dmitrij?

Projekt Edison, aneb přijede i tentokrát statný ukrajinský model Dmitrij?

Ano, je to tak! Sny většiny starších studentek našeho ústavu, které na naši školu začaly chodit před dvěma a více lety, se stává skutečností! Mnohé z nich mají jistě stále ve své paměti ukrajinského modela Dmitrije, který do naší školy zavítal před dvěma roky právě na základě tohoto unikátního mezinárodního projektu. A není náhodou, že se právě na naší škole objevuje Edison podruhé.

Projekt Edison není, jak by se podle názvu mohlo zdát, nudnou fyzikální soutěží, nýbrž unikátním a především zábavným celosvětovým projektem, do kterého se již podruhé zapojila i naše škola. Proč se jmenuje právě Edison, se dozvíte na konci tohoto článku.

Celý článek

Zlehka se dotknout

Zlehka se dotknout

Občas, když všichni odejdou a škola ztichne, procházím chodbami a zdají se ještě víc majestátní a vznešené. A teprve tehdy, když se škola vylidní, zvláštním způsobem ožije. A ze stěn začnou vystupovat dotyky člověka. Jakoby tu každý z nás i našich předchůdců zanechal okem neviditelné stopy. A jsou to chvíle úžasy, úcty, závazku i pokory. A jsou to chvíle, kdy myslím i na Vás, pane Hrabale.

Celý článek

Paralelní svět

Paralelní svět

Jsou mezi námi, málokdo je ale vidí. Kdo? Pokud vás napadají záhadné bytosti z jiných světů, tak to zatím nedokáži potvrdit…S jistotou ale mohu doložit existenci studentů univerzity 3. věku u nás ve škole. Přicházejí potichu, jsou nenápadní, vytrvalí a stále dobře naladění. A to už několik let. 

Celý článek

Den otevřených dveří na České zemědělské univerzitě

Den otevřených dveří na České zemědělské univerzitě
 
V pátek 20.1. a v sobotu 21.1. se na ČZU koná den otevřených dveří! V pátek je spojen s vernisáží výstavy Živá Amazonie. Ta začíná ve 13,30 hod. na Fakultě tropického zemědělství.
Uchazeči se mohou dozvědět vše co potřebují,  vidět univerzitní kampus a jeho vybavení.
Ke stažení
ikonaamazonie

Stanovení oponentů maturitních prací

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 25/1/2016 oponenty maturitních prací ve třídách 8OA8OB a 4A.

Kam kráčí české školství a kam by mohlo kráčet?

Kam kráčí české školství a kam by mohlo kráčet?

Vážení přátelé, zveme Vás na třetí setkání z cyklu Inspirativních kaváren s cílem otevřít vzájemnou diskusi na různá témata z oblasti vzdělávání. Tentokrát budeme hledat odpověď na otázku:

Kam kráčí české školství a kam by mohlo kráčet?

Bližší pohled na projekt Pomáháme školám k úspěchu a síť soukromých škol Heuréka. Diskuse nad tím, co učitelům opravdu pomáhá k tomu, aby učili efektivněji a dětem to dávalo větší smysl.

 

V programu budete mít možnost vyslechnout názory odborníků na oblast vzdělávání a diskutovat s nimi. Pozvání do Inspirativní kavárny přijali nadmíru zajímaví hosté - pánové Vladimír Srb, ředitel projektu Pomáháme školám k úspěchu, a pan Jan Kala, zakladatel a ředitel Centre for Modern Education. Diskusi moderuje pan Jiří Kuhn, ředitel Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce.

Máte-li otázky, přijďte diskutovat a možná se vzájemně inspirovat do foyeru Hálkova městského divadla Nymburk od 16.30 do 18.30 dne 17. ledna 2017.

 

Celý článek

Předání sbírky hraček do Dětského domova

Předání sbírky hraček do Dětského domova

V pondělí 19. 12. odpoledne předala Hlava SPGN (tvoří ji předsedkyně a místopředsedové parlamentu) výtěžek ze sbírky hraček ředitelce Dětského domova v Nymburce.

Celý článek

Jak se daří Dofákům?

Jak se daří Dofákům?
V současnosti je zapojeno 21 studentů naší školy. Své cíle plní za dohledu prof. Koželské a prof. Barančíka. 
Cíle jsou rozmanité, odráží úroveň a zájmy každého účastníka. Program u nás na škole běží dva měsíce, proto bychom rádi podali první zprávu o tom, jak se našim účastníkům daří. 
Celý článek

Petice za zrušení tzv. pamlskové vyhlášky

Petice za zrušení tzv. pamlskové vyhlášky

Z iniciativy rodičů žáků Malostranského gymnázia v Praze vznikla petice za zrušení tzv. pamlskové vyhlášky. Cílem je dosáhnout zrušení vyhlášky. Regulovat nabídku v automatech ve školách a ve školních bufetech se rozhodl již ministr Chládek. Od té doby se táhl proces, jehož výsledkem je tato velmi sporná vyhláška. Zatím se v naší škole projevila tím, že z chodeb zmizely automaty nabízející bagety a teplé nápoje, od nového roku končí dle informací ze ZŠ Komenského školní bufet, který využívali i naši žáci.

 

Celý článek

Škola má svého tutora!

Škola má svého tutora!

Vážení studenti, rodiče a učitelé,

Dovolte mi krátce se představit. Jmenuji se Noemi Follerová. Jsem bývalou studentkou gymnázia Bohumila Hrabala a v současnosti studuji 3. ročník oboru Psychologie na FF UK v Praze. V budoucnu se chci věnovat dospívajícím a partnerským vztahům. Začátkem prosince nastoupím na gymnázium na praxi jako tutor a ráda bych své škole pomohla a Vám nabídla pomoc a spolupráci.

Co znamená tutor? Tutor funguje jako takový prostředník mezi učitelem a žákem. Můžete za ním přijít s prosbou o pomoc v nějakém předmětu, který vám uniká nebo s nějakým problémem ze školního prostředí a on vám poradí, na koho se můžete dál obrátit. Také vám může pomoci s výběrem vysoké školy.

Celý článek

Výsledky voleb do školské rady

V pátek proběhly opakované volby zástupce zletilých studentů do školské rady (viz zápis výsledků). Voleb se tentokrát zúčastnila více než třetina oprávněných voličů, a tak tu máme konečně výsledek. 35 zletilých studentů odevzdalo svůj hlas studentce Světlaně Gareeva, které tímto gratulujeme ke zvolení do školské rady! Po doplnění dvou zástupců zřizovatele bude školská rada tedy zasedat v tomto složení:

  • Miloslava Krejčíková a Blanka Suchánková - zástupkyně pedagogů
  • Petr Plaňanský - zástupce nezletilých studentů
  • Světlana Gareeva - zástupkyně zletilých studentů

Všem novým členům děkujeme za ochotu pracovat ve školské radě a voličům za účast ve volbách!

Volby do školské rady

V pátek 25/11 proběhnou o velké přestávce ve vestibulu školy volby zástupce zletilých studentů do školské rady. Navrženými kandidáty jsou:

Johana Pešánová, studentka třídy 3A

Světlana Gareeva, studentka třídy 7MA

Oprávněnými osobami k volbě do školské rady jsou k termínu voleb zletilí studenti. Studenti volí právě jednoho kandidáta. Volební lístek obrží od zástupců studentského parlamentu v den konání ve vestibulu školy. Za platné je možno považovat volby, kterých se účastní alespoň třetina oprávněných osob. A co vlastně ta školská rada je?

Celý článek

5. místo na závodech modelů rychlostních lodí v Šanghaji

5. místo na závodech modelů rychlostních lodí v Šanghaji

V čínské Šanghaji se od 28. do 30. října konaly mezinárodní modelářské závody. Tyto závody pořádá Šanghajský sportovní modelářský klub v několika sportovních odvětvích – od raketového modelářství až po rádiově řízené modely plachetnic, automobilů, dronů či rychlostních lodí. Šanghajský klub si pro zvýšení sportovní kvality a prestiže svých závodů již několik ročníků zve úspěšné modeláře z Evropy, především medailisty z evropských a světových mistrovství.

Celý článek

Recyklohraní

Recyklohraní

Proč donést do školy vybité baterie?

           Naše škola je přihlášena do projektu "Recyklohraní". Bližší informace o projektu najdete na stránkách www.recyklohrani.cz. Ve škole jsou sběrová místa pro vybité baterie a drobné elektrozařízení. Spolupracující firmy potom zajišťují odvoz. Principem projektu je, že za vybraný recyklovatelný materiál získává naše škola bonus v podobě bodů, které může potom využít k výběru cen z katalogu odměn.

Celý článek

Suit-up den se vydařil!

13.10.2016
Suit-up den se vydařil!

Středečním Suit up dnem se naše škola oficiálně zapojila do projektu Hrdá škola, díky kterému na vás čeká každý měsíc jedna speciální a originální akce (více v popisku). Pilotní akce se na naší škole velmi vydařila a ráno se nám naskytnul pohled na několik desítek studentů a studentek, kteří se do školy vypravili stylově ve společenském oblečení.

Celý článek

Světový den učitelů

Světový den učitelů

5. října se po celém světě slaví Den učitelů. Tento svátek vyhlásila světová organizace UNESCO v roce 1944
a je věnován všem učitelům jako pocta jejich práci.

V tento den začíná v ČR již 23. ročník ankety Zlatý Ámos o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Vyhodnocení ankety je vždy spojeno s 28. březnem, kdy se slaví Den učitelů v České republice.

Školní seznam literárních děl

Ředitel školy zveřejňuje na návrh předmětové komise českého jazyka školní seznam literárních děl pro maturitní zkoušku ve školním roce 2016-2017.

Nové složení Hlavy SPGN

Nové složení Hlavy SPGN

Studentský parlament Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce si na svém letošním úvodním zasedání v pátek 23. září zvolil své nové vedení (které se podle stanov nazývá Hlava SPGN).

Celý článek

Zahoďme mobily a počítače!

Zahoďme mobily a počítače!

Asi takovýto dojem si z přednášky Jana Koloucha ze společnosti CESNET mohli odnést v dopoledních hodinách studenti prvních ročníků vyššího gymnázia a v odpoledních hodinách i jejich rodiče a studenti jiných ročníků.

Celý článek

Témata maturitních prací

V souladu s maturitním kalendářem vypsaly předmětové komise témata maturitních prací pro školní rok 2016/17. Do 19. 9. se mohou studenti u vyučujících - předpokládaných vedoucích maturitních prací - ke zpracování tématu přihlásit, popř. přijít za vyučujícími s vlastními návrhy témat. Po schválení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. Dne 26. 9. budou ředitelem schválená témata zveřejněna.

Beseda s ambasadorem DofE

Beseda s ambasadorem DofE

Včera 7. 9. k nám na gymnázium přijel ambasador programu DofE Lukáš Kotlár. 
Besedy se zúčastnily třídy 5QB, 6XAB a další zájemci. Lukáš představil jak program, tak i svůj vlastní příběh. Lukáš vyrůstal v dětském domově, ale díky své pracovitosti byl přijat na gymnázium Open Gate, kde se v patnácti s programem DofE poprvé seznámil. Prošel si všemi úrovněmi programu (loňský školní rok odmaturoval a získal zlaté ocenění) a brzy již mu začíná semestr na vysoké škole.

Celý článek

Výroční zpráva Studentského parlamentu

Výroční zpráva Studentského parlamentu

Studentský parlament zveřejnil pro veřejnost Výroční zprávu vykazující jeho činnost ve školním roce 2015/2016. Naleznete ji v této sekci, nebo si ji rovnou stáhněte zde pod článkem.

Celý článek

Přivítání nových studentů

Přivítání nových studentů

První školní den proběhla již tradiční akce – vítání nových žáků. Slavnostní přivítání nových tříd se odehrávalo jako obvykle v režii studentského parlamentu. Počasí nám přálo, žáci i učitelé se usmívali, hudba hrála, vše dobře dopadlo. V článku najdete vybrané fotografie z vítání.

Celý článek

Motto školního roku 2016/2017

Motto školního roku 2016/2017

Mahátma Gándhí
Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě.

Motto vnímáme jako apel na každého učitele, žáka i rodiče k aktivnímu přístupu k osobnímu životu, práci a studiu, apel k vystoupení ze zajetých cest a hledání cest nových. Vnímáme motto jako výzvu k inciativě, k inspiraci ostatních, k vnímání důležitosti osobního příkladu pro lidi kolem nás. Jako malý osobní krůček k pozitivním změnám ve společnosti.

Program Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) i u nás na škole

Program Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) i u nás na škole

Již v loňském roce jsme vás informovali o programu DofE - Mezinárodní cena vévody z Edingburghu, který formou neformálního vzdělávání pomáhá mladým lidem na sobě pracovat a zlepšovat se v různých oblastech. 
S potěšením vám tímto oznamujeme, že naše škola získala licenci na tento program a tímto se stává místním centrem, které tento program může nabízet, a to jak studentům naší školy, tak i dalším zájemcům v okolí Nymburka.

Celý článek

Sociální sítě a digitální stopa

Sociální sítě a digitální stopa

Také máte pocit, že někdy vůbec netušíte, co to naše děti na tom telefonu tvoří, s kým si píší, co sdílí... a máte obavy, aby do něčeho nenaběhly, někomu nenaletěly, případně se nenechaly ovlivňovat k nebezpečným činům? Tak to jsme na tom stejně...

RSG připravilo pro žáky i rodiče našeho gymnázia přednášku, která by nám mohla leccos ujasnit. Pokud máte o tuto problematiku zájem připojujeme pozvánku na akci od předsedkyně RSG paní Prášilové a též stručný obsah přednášky.

Celý článek

Motto pro školní rok 2016-17

Motto pro školní rok 2016-17

Jako každý rok, tak i letos o prázdninách, máte možnost ovlivnit motto školy pro dlaší školní rok! Hlasování v anketě je možné do 31. srpna do 12,00 hod!

 

 

 

 

 

Viktor Frankl

Nikdo nemůže člověku vzít poslední lidskou svobodu - vybrat si za jakýchkoliv okolností svůj vlastní přístup, svou vlastní cestu.

 

Mahátma Gándhí

Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě.

 

Gilbert Keith Chesterton

Mezi okem a srdcem existuje cesta, která nevede přes rozum.

 

Charles Franklin Kettering

Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.

 

Georg Christoph Lichtenberg

Nevím ovšem, zda to bude lepší, když to bude jinak. Zato ale vím, že aby to bylo lepší, musí to být jinak.

 

G. B. Shaw

Pokrok beze změny je nemožný a ti, kteří nedokáží změnit své myšlení, nedokáží změnit nic.

 

 

 

Školní časopis VěŽáci

Ve školním roce 2015/2016 jsme se v kurzu tvůrčího psaní věnovali textům pro noviny a časopisy. Jako hmatatelný výsledek jsme společně vytvořili kompletní číslo školního časopisu. V PDF formátu je k dispozici ke stažení u tohoto článku. Pokud by někdo měl pocit, že by nemělo zůstat jen u jednoho čísla, oslovte mě a uvidíme. Přeji vám příjemné a zajímavé čtení.

Martin Machurka

Ke stažení
ikonaNulté čislo časopisu VěŽáci

Třída jako krajina

Třída jako krajina

Kdyby přišel vyučující do třídy a zadal žákům nezvyklý úkol: “Vezměte si pastelky a nakreslete komunikaci mezi spolužáky ve třídě jako krajinu,“ asi by nás překvapilo, jak podobné obrazy by vznikaly, i to, jak málo by se pravděpodobně lišily od map komunikace zachycených metodou sociomapování, díky které se neviditelné obrazy kvantity i kvality komunikace během pár minut zviditelní.

Celý článek

Kvinta B natáčí videoklip

Kvinta B natáčí videoklip

Studenti hudební výchovy z kvinty B se rozhodli natočit v rámci výuky hudební výchovy klip k libovolné písni. Záměr byl tedy jasný, jak si s ním poradili?

Celý článek

Vysvědčení trochu jinak

Vysvědčení trochu jinak

Zatímco si my ve škole ještě pár dní na konec školního roku počkáme, studenti Virtuální univerzity 3. věku mají zakončení dalšího semestru již za sebou.

Celý článek

Výlet třídy 2SA do Botanicusu v Ostré

Dne 3. 6. 2016 se třída 2SA s profesorkami Haníkovou a Sedlatou vydala na výlet do Botanicusu – imitace středověké vesnice v Ostré. Z vlaku jsme vystoupili už ve Stratově a vydali se příjemnou procházkou lesem do Ostré. Na místě se vybralo vstupné a směnili jsme si české peníze za groše, jediná měna, která platí v celém areálu. Stanovili jsme si místo a čas, kde se znovu sejdeme a vyrazili vyzkoušet si co nejvíce středověkých činností.

Celý článek

Vyhodnocení ročníkových zkoušek

Květnové ročníkové zkoušky jsou za námi, a tak se můžeme společně podívat na jejich výsledky. Zkoušky měly tradičně podobu písemných testů a shrnovaly učivo celého školního roku.

Celý článek

Předání maturitních vysvědčení

Předání maturitních vysvědčení

V pátek 27/5/2016 v historické obřadní síni městského úřadu převzali absolventi z rukou ředitele školy RNDr. Jiřího Kuhna maturitní vysvědčení. Slavnostnímu předání byl přítomen starosta města Ing. Tomáš Mach, samozřejmě též i třídní profesorky jednotlivých tříd – paní PaedDr. Eva Oupická, Mgr. Blanka Suchánková a PaedDr. Helena Hantonová – a též velký počet rodičů a prarodičů studentů.

Celý článek

„Žhavým pohledům studentek jsem se bránil těžko“, říká legendární češtinář

„Žhavým pohledům studentek jsem se bránil těžko“, říká legendární češtinář

Přečtěte si nádherný rozhovor z pera Dany Emingerové s významným absolventem našeho gymnázia panem Milošem Hoznauerem. Pan profesor Hoznauer slaví dnes své 86. narozeniny. Přejeme mu za všechny učitele i studenty vče nejlepší!

 

 

 

V článku pan profesor vzpomíná: 
„Konečně se dostávám do intimního kontaktu i se svými žákyněmi,“ říká Miloš Hoznauer, „pozorně naslouchají hlasu mého srdce na koronární jednotce. Ohmatávají mi kýlu, křečové žíly.“ A vzpomíná, jak odmítal pozvání domů od studentek...

 

Celý článek vyšel v magazínu XMAN.cz. Fotografie uvozující článek na našem webu je z tohoto magazínu převzata.

Maturity jsou za námi…

Maturity jsou za námi…

V uplynulých dnech absolvovali studenti posledního ročníku maraton testů, zkoušek a obhajob v rámci maturitní zkoušky. Tak, jak to již u maturit bývá, zapotili se jak maturanti, tak i zkušební komise. Celkově je zcela jistě možné považovat za velice úspěšné!

Každý pátý maturant dostal ze všech předmětů jedničky a od maturit si kromě krásného vysvědčení odnese i prospěchové stipendium ve výši 1 000,- Kč. Celkem prospělo s vyznamenáním u maturit 34 studentů! Potěšitelné je, že nemálo maturantů, celkem 9 využilo i možnosti nahradit zkoušku z cizího jazyka v profilové části doložením mezinárodně platného jazykového certifikát.

Ne všem se bohužel podařilo projít maturitou bez zaváhání a celkem 6 žáků si bude muset na podzim zkoušku zopakovat, z toho dva žáci ze dvou předmětů.

Celý článek

Maturitní zkoušky 2016 zahájeny!

Maturitní zkoušky 2016 zahájeny!

V týdnu od 2/5 do 6/5 se píší písemky z matematiky, cizího jazyka a českého jazyka. Držme maturantům palce!

Celý článek

Přijďte se podívat na 9. ročník studentského Majálesu!

01.04.2016
Přijďte se podívat na 9. ročník studentského Majálesu!

Rádi bychom Vás jménem Studentského parlamentu všechny rádi pozvali na tradiční akci, kterou Studentský parlament pořádá 1. května od 13 hodin v Parku pod nymburskými hradbami, ano, jedná se o Majáles, letos již devátý ročník, tentokrát na téma - MODRÁ.

Celý článek

Písemné zkoušky společné části maturitní zkoušky

Od 2. 5. se konají dle jednotného testovacího schématu písemné zkoušky společné části MZ. Jedná se o písemné práce z českého jazyka a cizích jazyků a veškeré didaktické testy. Studenti obrželi pozvánky k písemným zkouškám a dostaví ve stanovený termín s dostatečným časovým předstihem do zkušebních místností. Jmenné seznamy studentů v jednotlivých učebnách budou vyvěšeny ve vestibulu školy a na dveřích učeben. Všichni se dostaví s průkazem totožnosti. Podrobné informace k povoleným pomůckám i způsobu předávání výsledků naleznete níže v textu.

Celý článek

Pamětní deska BH ve vestibulu školy

Pamětní deska BH ve vestibulu školy

28. březen je již několik let dnem, který je ve škole věnován našemu nejznámějšímu a pravděpodobně i nejvýznamnějšímu absolventovi, panu Bohumilu Hrabalovi, jehož jméno je v názvu školy od roku 2014. Bohumil Hrabal se právě 28. března narodil a letos by slavil již své 102. narozeniny. Letošní rok byl nicméně něčím jiný. Ode dneška zdobí foyer školy pamětní deska, která bude tohoto světově známého spisovatele připomínat.

Celý článek

Jmenování maturitních komisí

Dle zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání § 80 odst. 5c) a v souladu s vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, dle § 35 odst. 4a) jmenoval ředitel školy místopředsedu a další členy zkušebních maturitních komisí v maturitních třídách.

Návštěva z "výšky"

Návštěva z "výšky"

Moderní psychologické výzkumy ukazují, že nejúčinnějším způsobem, jak motivovat člověka, je věnovat pozornost jeho snažení a mít opravdový zájem o výsledky jeho práce. Ačkoli studenti Virtuální univerzity 3. věku nejen podle svých studijních výsledků, ale i dobré nálady, s kterou navštěvují přednášky věnované rané renesanci v Itálii, motivovat očividně nepotřebují, potěšila všechny návštěva Ing. Kláry Nehodové, manažerky projektu Provozně ekonomické fakulty ČZU.

Celý článek

Návštěva basketbalistek z Kanady

Návštěva basketbalistek z Kanady

Ve středu 10. února naši školu navštívilo družstvo dívek basketbalistek z Kanady. Děvčata studují střední školu v provincii v Manitoba. Jsou to hráčky basketbalové akademie a hrají druhou nejvyšší středoškolskou soutěž. V rámci svého turné po Evropě navštívily i Českou republiku. Kam jinam za basketbalem než do Nymburka a kam jinam na školu než na gymnázium, kde studují hráči BA Nymburk. Tak tedy došlo k setkání sportovců ze dvou kontinentů. Přes počáteční rozpaky se vzájemná konverzace rozproudila, po té si v hale dokonce zasoutěžili o krále trestných hodů a na konec zahráli neobyčejný zápas 7x7. Kluci byli dženlmeni jak se patří a nechali děvčata vyhrát. Dále si delegace z Kanady prohlédla školu. Konkrétně pak chemickou laboratoř, trofeje na chodbách, některé učebny a tělocvičny. Hoši popřáli dívkám hodně úspěchů ve sportu a dívky jim zase hodně úspěchů na MS v Talinnu.

Celý článek

Návštěva předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Hamáčka

Návštěva předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Hamáčka

Vybraní studenti politologických seminářů, ať už maturitních, či předmaturitních ročníků, měli v pondělí 8. 2. 2016 mimořádnou možnost zúčastnit se besedy s třetím nejdůležitějším ústavním činitelem v ČR, předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem.

Celý článek

Když je něco v polovině

Když je něco v polovině

Učili nás, že polovina je část celku rozděleného na dva stejné díly. Já ale věřím, že existuje větší polovina!

Zkuste se podívat na svůj dnešní den, uplynulý týden, měsíc, rok. Rozpůlíme-li je na časově stejné části, zjistíme, že každá z polovin je naplněná různou intenzitou zážitků a počtem cenných okamžiků. Náhle je jasné, že mnohdy jen pouhá třetina může přesáhnout polovinu. A tak ačkoli je studium Virtuální univerzity 3. věku na naší škole ve své polovině a nádherných okamžiků bylo mnoho, je skvělé vědět, že i přesto může být druhá polovina ta větší.

Celý článek

Oponenti maturitních prací

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 25/1/2016 oponenty maturitních prací ve třídách 8OA8OB a 4A.

Prodloužení klasifikačního období

Vzhledem k dvoudennímu výpadku způsobenému havárií vody prodlužuji klasifikační období do pondělí 25/1. Žádám studenty, kteří byli dohodnuti se svými vyučujícími na zkoušení či písemku v době, kdy vyučování odpadlo, aby se s kantory spojili a dohodli si nový termín.

Jiří Kuhn 

Změny cen ISIC

Změny cen ISIC

Průkazy ISIC budou stát od nového období (tzn. IX/2016 - XII/2017) více.

Celý článek

Zpráva z komplexní inspekce

Zpráva z komplexní inspekce

Škola obdržela zprávu a protokol z inspekce, která proběhla v listopadu 2015. Výsledky z inspekčního šetření jsou pro školu velmi povzbudivé. Zpráva bude zařazena do sekce "Dokumenty". Ke stažení je v přílohách.

Ke stažení
ikonaIZ 2015
ikonaIP 2015

PF 2016

PF 2016

Šťastný nový rok, pevné zdraví, spokojenost a úspěchy ve studiu i v práci!

Celý článek

Přednáška Jakuba Vágnera

Přednáška Jakuba Vágnera

Nevím, jak mí kamarádi ze sexty B, A a 2.A, ale já jsem až do úterka 1. prosince o Jakubovi Vágnerovi nevěděla vůbec nic. A to má přitom svůj vlastní pořad na National Geographic. Vysnil si ho prý už jako dvanáctiletý. Jenomže to se mu ještě všichni kolem smáli. Teď, když slyší jeho „that‘s a big Fish“ v exotických přírodních kulisách (je to totiž pořad o rybaření) jsou jistě ohromeni jako my jeho přednáškou.

Celý článek

VI. republikový sněm České středoškolské unie

VI. republikový sněm České středoškolské unie

V pátek 20. listopadu se vybraní zástupci za naší školu (Michal Půta za SPGN a Matěj Ballaty za debatní klub) vydali na cestu na VI. republikový sněm České středoškolské unie (dále jen ČSU), jíž je parlament součástí. Páteční program byl v podobě diskuse o učebních metodách a stylu výuky na českých školách a v odpoledních hodinách proběhla volba do předsednictva ČSU. Sobotní program se nesl v duchu seznamování členů ČSU a vyměňování zkušeností s ostatními studentskými parlamenty.

Celý článek

Stříbrný lev pro prof. Libora Pátého

Stříbrný lev pro prof. Libora Pátého

Ve čtvrtek 12. listopadu byla na radnici Města Nymburk předána městská vyznamenání, Nymburští lvi. Mezi oceněnými byl i čestný absolvent našeho gymnázia, pan prof. Libor Pátý, který z rukou starosty města Ing. Tomáše Macha převzal stříbrného Nymburského lva. Ve svém proslovu u této příležitosti pan profesor poděkoval kromě jiného i naší škole za to, že mu pro celý život dala základy, na nichž mohl stavět. Je to pro nás čest i závazek do budoucna.

Připojujeme se ke gratulaci!

Celý článek

Nymburský hrdina Viktor Boháč získal Cenu Václava Bendy

Nymburský hrdina Viktor Boháč získal Cenu Václava Bendy

Zprávu otiskl Nymburský deník

Cenu za svobodu a demokracii uděluje každoročně před výročím pádu komunismu u nás Ústav pro studium totalitních režimů. Mezi čerstvými nositeli ceny jsou kromě pana Viktora Boháče i vězni gulagu Vladimír Levora či Karel Egger nebo sestra bratrů Mašínových Zdena.

Novinová zpráva

Celý článek

Dopis předsedkyně HV RSG, paní Jany Folerové, rodičům

Vážení rodiče,

zasíláme Vám nové znění stanov RSG, které se nám po mnohaměsíční práci podařilo zdárně dokončit. Nové stanovy se výrazně liší od těch původních, ale mnohem lépe splňují a zohledňují současné potřeby našeho spolku. Jen krátce to nejdůležitější: Snažili jsme se sejmout z pléna maximum břemen rozhodovacích povinností. Přesunuli jsme je, pokud to šlo, na jiné orgány RSG. (tzn. nebude potřeba o některých věcech hlasovat) Zároveň jsme dbali toho, aby majetek spolku nebyl nijak ohrožen. Pro zvýšení operativnosti jsme přidali do řízení spolku nový orgán - předsednictvo, které bude složené ze sedmi členů HV a bude se snadněji scházet k záležitostem řízení spolku. Došlo i k přejmenování jednotlivých orgánů spolku. Nové znění stanov jsme konzultovali s panem JUDr. Daliborem Vančurou. Po právní stránce by v této podobě měly být v pořádku. Hlavní výbor RSG rozhodl doporučit plénu přijetí nového znění stanov. Proto vás prosíme o prostudování nového znění. Pokud budete mít nějaké připomínky, zašlete je svému třídnímu zástupci nejpozději do 17. 11. 2015.
Děkujeme velmi za spolupráci.

S pozdravem za HV RSG

Jana Follerová

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014/15

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014/15

Na pondělním jednání dne 2/11 schválila školská rada výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2014-15.

 

Zpráva je zveřejněna v dokumentech školy.

Ke stažení
ikonaVýroční zpráva 2014-2015 na web

Školení učitelského sboru

Školení učitelského sboru

Atypický prázdninový týden zažili učitelé přírodovědných předmětů. V pondělí a v úterý 26/10 a 27/10 odjeli všichni učitelé, kteří mají v aprobaci některý z přírodovědných předmětů, tedy matematiku, fyziku, chemii, biologii či zeměpis, na dvoudenní školení do hotelu ležícího kousíček od Mladé Boleslavi v obci Nepřevázka. Školu jsme nechali na pospas kolegům vyučujícím humanitní předměty, jazyky či výchovy a dva dni jsme věnovali vzdělávání určených právě našim aprobacím. Lektory byli pan Vlado Burjan a Dag Hrubý.

Celý článek

Webové stránky Gymnázia Bohumila Hrabala mezi finalisty soutěže sCOOL web!

Webové stránky Gymnázia Bohumila Hrabala mezi finalisty soutěže sCOOL web!

Webové stránky školy jsme na začátku školního roku přihlásili do soutěže sCOOL web, tedy celostátní soutěže školních webů. První kolo soutěže je za námi, nezávislí hodnotitelé – dobrovolníci ohodnotili podle zveřejněných kritérií všechny přihlášené weby. Každou školu hodnotili nezávisle na sobě dva až tři hodnotitelé.

 

 

Odborná porota k tomu přidala výsledky automatických testů na technické parametry (podpora DNS Sec, IPv6, SEO) a z výsledků vzešlo v každé kategorii deset finalistů. Webové stránky gymnázia Bohumila Hrabala jsou mezi nimi! Současně začala druhá část soutěže, kterou je hlasování veřejnosti. Neváhejte a podpořte náš web!

Celý článek

Schválení témat maturitních prací

Ředitel školy schválil maturitní témata a v souladu s vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, § 15 odst 2) určil zadání jednotlivých maturitních prací. Ředitel školy dále na základě § 15 odst. 4) určil vedoucí maturitních prací v třídách 4A, 8OA, 8OB.

Výroční zpráva SPGN za školní rok 2014/2015

Výroční zpráva SPGN za školní rok 2014/2015

Na webu školy byla zpřístupněna Výroční zpráva o činnosti SPGN ve školním roce 2014/2015 z pera expředsedy Tomáše Formánka a současného předsedy Lukáše Hrubčíka.

Ve škole v sobotu? (Na) to nezapomeneš!

Ve škole v sobotu? (Na) to nezapomeneš!

Zapomenout již bude těžké. Na programu byl totiž nácvik paměťových technik užitečných nejen při učení cizích jazyků. Nestává se tak často, aby studenti dobrovolně usedli do lavic o víkendu. Upřímně řečeno, jev to zcela ojedinělý. A tak je skvělé, že všech 13 studentů naší němčinářské skupiny dorazilo, bavilo se i soustředěně pracovalo.

 

Celý článek

5. Den architektury v Nymburce

5. Den architektury v Nymburce

Naši absolventi - Jan Chrtek, Jan Červinka a Jan Ritter st. spolu s Janem Rittrem ml. zvou všechny zájemce na zajímavou akci! Zde je jejich vzkaz:

V Nymburce se již počtvrté připojujeme k celorepublikové akci Den architektury. Cílem je přiblížit kvality místní architektury a veřejného prostoru nejširší skupině zájemců formou procházky s výkladem. Letos se budeme věnovat historickému centru města, které ohraničují Malé a Velké Valy. Zajímají nás soudobé architektonické vstupy do organizmu starého města, proluky, jaký je přístup k vodní hladině valů či jak vypadá zeleň na jejich březích.

Celý článek

Školní seznam literárních děl pro maturitní zkoušku 2015-16

Ředitel školy zveřejňuje na návrh předmětové komise českého jazyka školní seznam literárních děl pro maturitní zkoušku ve školním roce 2015-2016.

ADAPTAČNÍ KURZ 1.PB

ADAPTAČNÍ KURZ 1.PB

Dne 14. 9. 2015 jela 1PB ve složení 30 dětí, 3 profesorky - Stránská, Poprová, Haníková a 2 lektoři - Anežka a Michal na adaptační kurz na chatu Gymnázia Nymburk v Rokytnici nad Jizerou. Hned po příjezdu jsme šli asi necelý 1 km do kopce.

Celý článek

Festival Jeden svět - pozvánka do kina

Festival Jeden svět - pozvánka do kina

Zveme vás jménem organizátora pana Jakuba Macury 2. a 3. října do nymburského kina Sokol, kde se budou promítat dokumenty z festivalu Jeden svět www.jedensvet.cz, který se věnuje (nejenom) lidskoprávní tématice. Všechny projekce jsou zdarma! Páteční program je věnován zahraničním snímkům, sobota pak těm českým!

Témata maturitních prací

V souladu s maturitním kalendářem vypsaly předmětové komise témata maturitních prací pro školní rok 2015/16. Do 18. 9. se mohou studenti u vyučujících - předpokládaných vedoucích maturitních prací - ke zpracování tématu přihlásit, popř. přijít za vyučujícími s vlastními návrhy témat. Po schválení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. Dne 29. 9. budou ředitelem schválená témata zveřejněna.

První ročník Veletrhu mimoškolních aktivit sklidil úspěch

První ročník Veletrhu mimoškolních aktivit sklidil úspěch

3. 9. za slunečného počasí, ale i přes to ve vestibulu školy, tak takto se uskutečnil historicky první Veletrh mimoškolních aktivit. Tento veletrh byl zacílen především na studenty nově nastupujících ročníků, tedy prim a 1.A, aby měli lepší přehled o kroužcích a dalších aktivitách, které naše škola pro své studenty nabízí. Ostatní studenti si nabídku prohlédli v průběhu velké přestávky.

Celý článek

Jen 14 sekund chybělo ke zlatu!

Jen 14 sekund chybělo ke zlatu!

V letošním roce bylo Mistrovství Evropy juniorů naplánováno do Braşova v Rumunsku. Ale nakonec se jeho dějištěm opět stala Salonta. V kategorii F1A reprezentovali Českou republiku Daniel Rössler a Vítek Rössler a student naší školy František Zajíc.

Samotné mistrovství se konalo v týdnu od 10. – 16. srpna. V pondělí byl příjezd účastníků a registrace. V úterý se konala přejímka modelů. Tam se překontrolují modely a vlečné šňůry u kategorie F1A. Pořadatel potom označí jednotlivé díly modelů, které přijmul k mistrovství. Potom se jelo na letiště ještě doladit nějaké maličkosti a vyzkoušet co se nestihlo. Vznešeně se tomu říká „oficiální trénink“. Večer po osmnácté hodině proběhlo oficiální zahájení Juniorského Evropského mistrovství volných modelů v kategoriích F1A, F1B, F1P. Jako loni se konalo ve zdejší sportovní hale.

Celý článek

Spolužáci a učitelé přivítali nové žáky prim i 1.A

Spolužáci a učitelé přivítali nové žáky prim i 1.A

Za slunečného počasí a příjemné teploty se na školním hřišti konalo tradiční setkání žáků a učitelů při vítání primánů a studentů 1.A čtyřletého studia. Režii zdařilé akce měl studentský parlament gymnázia. V průběhu ceremoniálu vznikly originální prapory tříd, které po maturitě třídy ponechají ve škole a budou je využívat při společných akcích absolventů či oslavách výročí školy, kterých se naši absolventi ve velkém počtu zúčastňují.

Celý článek

A je to tady – školní rok začal!

A je to tady – školní rok začal!

Do prvních ročníků a prim nastoupilo celkem 90 nových žáků. Z toho 61 do prim osmiletého studia a 29 do čtyřletého oboru. Tradiční uvítání nových žáků režírované studentským parlamentem, tedy jejich staršími spolužáky, se koná až ve středu 2. září.

Celý článek

Zahájení školního roku

Výuka začíná v úterý 1/9. Žáci se sejdou v 7,45 hod v aktuálních kmenových učebnách. S výjimkou studentů 1A a prim budou mít všechny třídy 2 třídnické hodiny. Vyučování v tento den tedy končí v 9,25 hod.

Celý článek

Absolvent D. Heinzl poskytl rozhovor týdeníku 5plus2

Absolvent D. Heinzl poskytl rozhovor týdeníku 5plus2

Absolvent školy Dominik Heinzl poskytl rozhovor o svých basketbalových a studijních plánech v USA týdeníku 5plus2.

Celý článek

Hledáme motto pro školní rok 2015/2016!

Pomozte nám svým hlasem vybrat motto pro školní rok 2015/2016. Citát, který získá ke dni 31/8 nejvíce hlasů, se stane mottem nového školního roku!

 

V anketě jsou citáty uvedeny jménem autora:

 

1. Friedrich Dürrenmatt
Podržme v paměti dobré, zapomeňme prostřední a poučme se ze špatného.

 

2. Johann Kaspar Lavater
Chceš-li být rozumný, nauč se rozumně tázat, pozorně naslouchat, klidně odpovídat a mlčet, když nemáš co říci.

 

3. Konfucius
Učme se, jako bychom se hnali za někým, koho nemůžeme dohonit, a jako by to byl někdo, koho nechceme ztratit!

 

4. Jan Amos Komenský
Existují věci nepoznané, ale neexistují věci nepoznatelné.

 

5. Paul Cézanne
K tomu, aby člověk dobře viděl, nestačí mít jen otevřené oči. K tomu je třeba mít otevřené i srdce.

Krásné prázdniny všem...

...a po prázdninách nashledanou!

Kovový odpad ze školy odvezen

Kovový odpad ze školy odvezen

Opět po třech letech jsme v závěru školního roku s p. školníkem připravili k odvozu do výkupu za celé toto období nashromážděný kovový odpad. Množství vytříděného hliníku se za srovnatelné období v minulosti zvýšilo zhruba na dvojnásobek, u železa vzrostlo dokonce více než čtyřikrát. Stržených 782 Kč bude na začátku září předáno Studentskému parlamentu.

Celý článek

Projekt Edison je za námi

Od pondělního ranního ceremoniálu navštívil každý z vás prezentace Edisonů. Mohli jste se společně se zahraničními studenty projít po památkách Nymburka nebo se účastnit středečního sportovního odpoledne. Ve čtvrtek vás čekaly ochutnávky různých národních kuchyní ve formě Global Village. V pátek o velké přestávce jsme se rozloučili se stážisty ve vestibulu školy. Všem zahraničním studentům byly následně v ředitelně předány pamětní medaile společně s knihami o našem gymnáziu.

Celý článek

Projekt Edison - den čtvrtý

Projekt Edison - den čtvrtý

Od druhé do páté vyučovací hodiny probíhala global village, kde se všichni žáci gymnázia mohli obrátit s dotazy na všechny Edisony. Každý měl svůj stánek buď v aule nebo tělocvičně. U stánků jsme měli možnost nejen ochutnat gastronomické lahůdky z jejich země, ale vidět národní obleky, hračky či hudební nástroje. Odpolední program probíhal podle ubytovatelů, kteří své Edisony pozvali na piknik do parku nebo blízké památky.

Celý článek

Vyhodnocení ročníkových zkoušek

Květnové ročníkové zkoušky jsou za námi a jejich výsledky právě před vámi. I v letošním roce měly zkoušky podobu písemných testů a shrnovaly učivo celého školního roku.

Celý článek

Projekt Edison - den třetí

Projekt Edison - den třetí

Třetí den Edisonova projektu startoval jako vždy prezentacemi. Odpoledne ale Edisoni zažili příjemnou změnu. Sportovalo se. Poznali jsme, že po celé týdny pobytu v Česku nezavadili o pořádný výdej energie. Užívali si to jak zahraniční studenti, tak žáci gymnázia. Hráli se badminton, basketbal a ringo. Turnaj v ringu se odehrával v aule a účastnilo se šest týmů. Na prvním místě se umístil plně český tým "Kanady". O pouhé dva body se za nimi umístil tým "William", což byla skupina se studentem z Filipín.

Celý článek

Projekt Edison - den druhý

Projekt Edison - den druhý

Dnešní den strávili zahraniční studenti převážně u svých prezentací. Mohli jsme se tak dozvědět něco více o jejich zemích. Odpolední program závisel na rodinách ubytovatelů. Někteří je vzali na společný bowling, jiní na památky do blízkého okolí. Mimo jiné jsme navštívili již čtyři prezentace Edisonů. Díky jejich propracovanosti bychom chtěli všechny země co nejdříve navštívit.

Celý článek

Projekt Edison

Projekt Edison

Od včerejšího rána probíhá na našem gymnáziu projekt Edison. Na pět dní přijelo osm vybraných studenů z vysokých škol. Každý pochází z jiné země, a tím pádem všichni žijí v jiné kultuře a znají rozdílné tradice. Projekt zprostředkovává nezisková organizace AIESEC, která má pobočky po celém světě a za cíl si klade zvýšit zájem o anglický jazyk a poznání světových kultur.

Celý článek

Projekt EDISON

Projekt EDISON

V týdnu od 8. do 14. června zažijeme aktivitu, která má v naší škole premiéru. Uskuteční se v ní projekt Edison, který zaštiťuje mezinárodní organizace AIESEC. Název projektu – EDISON – vznikl jako zkratka šesti anglických slov: Education, Drive, Internacionality, Students, Opportunity, Network.

Celý článek

Maturity jsou úspěšně za námi!

Maturity jsou úspěšně za námi!

V období od pondělí 4/5 do úterý 26/5 se konaly maturitní zkoušky. Maturanti postupně vykonali zkoušky společné a profilové části. Ve společné části prošli všichni zkouškou z českého jazyka a vybrali si mezi zkouškou z cizího jazyka a zkouškou z matematiky. V profilové části pak volili ze třech předmětů dle svého zájmu a budoucí profesní a studijní orientace. Dvě z těchto zkoušek probíhaly formou ústní zkoušky, třetí formou obhajoby maturitní práce.

Přinášíme podrobné výsledky.

Celý článek

Projekt Edison

Projekt Edison

Ne, nejedná se o žádnou žárovku, ale o jedinečný projekt, do kterého se v červnu zapojí i naše škola!

Projekt EDISON spojuje mladé lidi odlišných kultur a národností, aby se seznámili se zvyky, tradicemi a situací v jiných zemích a stali se tak generací, která prolomí mezikulturní bariéru.

Jak takové lámání bariéry provedeme?

Celý článek

Záchodky předány!

Ve čtvrtek 30/4/2015 byly od firmy KAZIKO definitivně převzaty městem Nymburk, investorem stavby, záchodky v přístavbě. Termín předání se tak oproti smlouvě posunul přesně o rok. Původní termín byl totiž 30/4/2014!

Celý článek

Majáles je za námi!

Majáles je za námi!

V pátek 1. května se uskutečnil 8. ročník Majálesu, režírovaný Studentským parlamentem. Příjemná akce se nesla v duchu První republiky a i přes nepříznivé počasí se povedla. Přišlo se podívat mnoho návštěvníků, zahrálo mnoho okolních kapel. Už teď se můžete těšit na příští ročník. !

Celý článek

Písemné zkoušky společné části maturitních zkoušek

Od 4. 5. se konají dle jednotného testovacího schématu písemné zkoušky společné části MZ. Jedná se o písemné práce z českého jazyka a cizích jazyků a veškeré didaktické testy. Studenti obrželi pozvánky k písemným zkouškám a dostaví ve stanovený termín s dostatečným časovým předstihem do zkušebních místností. Jmenné seznamy studentů v jednotlivých učebnách budou vyvěšeny ve vestibulu školy a na dveřích učeben. Všichni se dostaví s průkazem totožnosti. Podrobné informace k povoleným pomůckám i způsobu předávání výsledků naleznete zde.

Celý článek

Výsledky přijímacího řízení do 8-letého studia

Ředitel školy zveřejnil 24.4.2015 výsledky přijímacího řízení do 8-letého studia:

Doporučujeme k nahlédnutí "komentář k pořadí", který řeší další postup zákonných zástupců uchazeče.

Rozpis ústních maturitních zkoušek

Ústní zkoušky profilové i společné části maturitních zkoušek proběhnou v období od 18. 5. do 26. 5. V období od 18. 5. do 21. 5. se konají ústní zkoušky profilové části a ústní zkoušky z českého jazyka ve společné části. Od 22. 5. do 26. 5. pak budou probíhat obhajoby maturitních prací a ústní zkoušky z cizích jazyků ve společné části. Zkoušky budou probíhat dle časových rozpisů ve třídách 8OA8OB a 4A.

Zprávy z Limoges - zápasy o umístění

Zprávy z Limoges - zápasy o umístění

Chorvatsko : Česká republika - 75:54

Reportáž Pavla Beneše přináší bližší informace o průběhu nevydařeného zápasu našeho týmu.

Celý článek

Zprávy z Limoges - volný den

Zprávy z Limoges - volný den

Dnešní den  byl pro celý tým trochu klidnější. Dopoledne jsme absolvovali návštěvu školy a prohlídku města, odpoledne a večer patřily „Setkání národů“. V něm se úspěšně prezentovala společným stánkem a vystoupením obě družstva reprezentující Českou republiku – Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce a Gymnázium Žďár nad Sázavou.

 

Celý článek

Třídní schůzky naruby

Třídní schůzky naruby

Tričko, svetr naruby - to není u mnohých z nás až tak ojedinělá záležitost a nikterak složitá představa. Ale třídní schůzky?

Celý článek

Výsledky přijímacích zkoušek - čtyřleté studium

Ředitel školy zveřejňuje dne 22/4/2015 podle zákona č. 561/2004 Sb.:

Doporučujeme k nahlédnutí "komentář k pořadí", který řeší další postup zákonných zástupců uchazeče.

Celý článek

Zprávy z Limoges - osmifinále

Zprávy z Limoges - osmifinále

Osmifinále - drama až do konce!
"Byl to nejlepší mládežnický zápas, jaký jsem kdy viděl!" - Jiří Hybler; "Bylo to úžasné, kluci hráli jako o život!" - Pavel Beneš.
Takto hodnotí vystoupení družstva chlapců Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce na mistrovství světa školního basketbalových družstev oba trenéři. 

Celý článek

Zprávy z Limoges

Zprávy z Limoges

Baskeťáci jsou mezi 16 nejlepšími školními družstvy světa!

Po první části mistrovství - 2 vítězství a jedna prohra. První reportáž z místa konání!

16. dubna 2015 se vydalo družstvo Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce na sedmnáctihodinovou cestu autobusem na mistrovství světa školních družstev soutěže ISF v basketbalu chlapců do Francie do Limoges. Po  příjezdu následovala několikahodinová akreditace a další čekání na ubytování na hotelu Apart. Každý den ráno po snídani odjíždíme autobusem do některé z 8 sportovních hal, ve které hrajeme svá utkání a sledujeme některé další zápasy 32 družstev chlapců a 28 družstev dívek, které se na soutěž sjely.

Celý článek

Zkušební maturitní komise

Dle zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání § 80 odst. 5c) a v souladu s vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, dle § 35 odst. 4a) jmenoval ředitel školy místopředsedu a další členy zkušebních maturitních komisí.

Jak voní index?

15.01.2015
Jak voní index?

Cizí? Vůbec! Vlastní? Omamně! Vlastností vůně bývá, že časem postupně slábne a pomalu se vytrácí. U indexu je tomu právě naopak. S přibývajícím počtem zapsaných zkoušek nabývá na intenzitě!

Celý článek

Maturitní ples 8OB

Maturitní ples 8OB

První z letošních maturitních plesů je již úspěšně za námi a v tomto článku přinášíme první fotografie ze slavnostního nástupu třídy 8OB. Ples se konal v sobotu 10. ledna 2015 v sále Sportovního centra Nymburk na Zálabí.

Celý článek

Oponenti maturitních prací

14.01.2015

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 14/1/2015 oponenty maturitních prací ve třídách 8OA8OB a 4A.

Mexiko - záhada starých Mayů

28.11. se mohly první dva ročníky vyššího gymnázia společně se studenty dějepisného a zeměpisného semináře radovat z návštěvy nymburského kina, a to za účelem shlédnutí dokumentu ze zajímavého projektu. Třetí díl projektu "Svět kolem nás" nás zavedl na severní polokouli do jižní části Severní Ameriky, do pestrého a temperamentního Mexika. Mexiko je různorodé jak z hlediska přírody a mimořádného krajinného půvabu - vysoké hory, majestátné vulkány, hluboká jezera, neprostupná tropická džungle, vyprahlé pouště, nádherné písečné pláže, tak i kultury. Mexiko má opravdu co nabídnout a projekt mě nalákal navštívit také nějakou exotickou zemi.

 

Anežka Literová 7MA

PF 2015

PF 2015

 

 

 

 

 

 

Štědrý den je kaprů Velký pátek

Uťaté hlavy po nebi se potulují, jsouc bezstarostna, ruce si po vraždě vykoupáte.
V rybníce se i ryby zamilují.
Dneska žhnou vyloupané oči jejich, do hladiny hledím smutně poočku,
jak tvoje ruce, jež v létě vily věnce z řeřich, teď zručně pletou zlatou vánočku.
Ve vzduchu místo hrozinek je hrozný zápach jatek,
a v náušnici pro štěstí se ti třpytí šupina.
Ach, které srdce nebylo by krásou jaté?
Štědrý večer je černá hlubina. 

 

Bohumil Hrabal

Celý článek

Bedřich Feuerstein - pozvánka na akci

Bedřich Feuerstein - pozvánka na akci

Galerie JII ve spolupráci s Městskou knihovnou Nymburk vás srdečně zve na představení nové knihy o architektu Feuersteinovi a jeho cestách do Japonska za přítomnosti Heleny Čapkové z Waseda University Tokio. V Nymburce autorka přiblíží téma knihy také přednáškou nazvanou „Nic materiálního není permanentní v domě japonském – O japonismech v tvorbě Bedřicha Feuersteina“.

Akce se uskuteční ve čtvrtek 18. prosince od 18 hodin v Městské knihovně Nymburk. Knihu „Bedřich Feuerstein – Cesta do nejvýtvarnější země světa“ bude možné zakoupit na místě. Hudební program zajistí trio ve složení Jan Ritter ml. kytara, Adam Havlín kontrabas, Karel Pičman trumpeta. Vstupné je dobrovolné.

Celý článek

Konverzační soutěž v německém jazyce – školní kolo

Konverzační soutěž v německém jazyce –  školní kolo

V pátek 5. 12. 2014 proběhlo školní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce.

Letos se soutěže zúčastnilo opět 13 žáků. Kategorie I. nebyla obsazena, o to větší účast byla v kategorii II.

Umístění bylo následující:

Celý článek

Není lucifer jako lucifer

Není lucifer jako lucifer

Pryč jsou doby, kdy znalost latiny byla součástí klasického vzdělání. Před 50 lety bychom pravděpodobně nebyli zaskočeni, že slovo lucifer v sobě neskrývá pouze představu satana, ale překlad latinských slov lux=světlo a ferre=nosit označuje i pravý opak. Lucifer totiž znamená světlonoš.

Celý článek

Třída snů

Třída snů

Je 14:25 hod, čtvrtek 18. 9. a já mířím do učebny č. 22. Ačkoli již je již několik minut po zvonění, zaráží mě, že s blížícími se kroky ke dveřím učebny neslyším uvnitř typický hluk. Jsou tam vůbec? Váhavě beru za kliku.

Celý článek

Tvůrčí psaní

   Všechny vážné zájemce o tvůrčí psaní žádám, aby mě do konce týdne navštívili. Je třeba vytvořit konečný seznam, aby bylo jasné, zda bude tento nepovinný předmět vůbec otevřen.

 

Martin Machurka  

Career day - setkání se zástupci VŠ Škoda Auto s rodiči

Career day - setkání se zástupci VŠ Škoda Auto s rodiči

Již tuto středu se koná v prostorách školy akce s názvem Career day. Cílem je představit žákům a jejich rodičům možnosti studia na různých VŠ. Program pro studenty bude probíhat dopoledne během vyučování a večer od 18 hodin bude v učebně č. 7 v přízemí připraven program Vysoké školy Škoda Auto pro rodiče. Akce není určena v žádném případě jen pro rodiče žáků maturitního ročníku, ale informace jsou zajímavé i pro žáky rodičů celého vyššího gymnázia, jejichž děti mají nakročeno k technice. Těšíme se na vás!

Celý článek

Témata maturitních prací

V souladu s maturitním kalendářem vypsaly předmětové komise témata maturitních prací pro školní rok 2014/15. Do 19. 9. se mohou studenti u vyučujících - předpokládaných vedoucích maturitních prací - ke zpracování tématu přihlásit, popř. přijít za vyučujícími s vlastními návrhy témat. Po schválení předmětovými komisemi budou předána témata řediteli školy ke schválení. Dne 26. 9. budou ředitelem schválená témata zveřejněna.

Virtuální univerzita třetího věku

04.09.2014
Virtuální univerzita třetího věku

Jen asi málokdo z nás by před pár lety domyslel, co všechno bude virtuální. Dnes ale nestačíme žasnout, kolik virtuality nás obklopuje. Běžně lidé ráno vstoupí do svých virtuálních kanceláří, o polední pauze pošlou blízkým virtuální přání, odpoledne nakoupí ve virtuálním obchodě a večer nákup virtuálně zaplatí. Kdo by si ale myslel, že virtuální svět je vlastní pouze mladší generaci, mýlil by se. Důkazem toho je studijní program České zemědělské univerzity zaměřený na vzdělávání seniorů.

Celý článek

Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce

Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce

Pondělí 1. září 2014 je pro školu slavnostním dnem. Právě od tohoto data může škola oficiálně používat čestný název Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce!
I této důležité události se věnoval ředitel školy ve svém proslovu ke studentům na začátku školního roku.

Celý článek

Noví studenti

Noví studenti

Svůj první školní den prožilo v lavicích gymnázia na 90 nových žáků. 60 v primách a 30 v prvním ročníku čtyřletého studia. Nabízíme vám fotografie z úvodních hodin.

 

 

Celý článek

První školní den

Prvního září vyšlo v tomto školním roce na pondělí a tak žáci ani učitelé neušetřili ani den. Vzhledem k velkému rozsahu prací, které o prázdninách ve škole probíhaly, nebylo vůbec jednoduché v přípravném týdnu uvést školu do takového stavu, aby bylo možné vyučování bez problému zahájit. Všechny opravy a změny však výrazně přispěly ke zlepšení podmínek pro práci ve škole. Posuďte sami!

Celý článek

Kostel 365.cz

Kostel 365.cz

Ve dnech 15/9 až 30/9 bude v prostorách školy instalována výstava Kostel 365.cz, která přináší 12 přípěhů o historii a obnově kostelů v Čechách. Pořadatelem výstav je Institut pro památky a kulturu o. p. s. ve spolupráci s Rodičovským sdružením Gymnázia Nymburk.

Celý článek

ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2014/15

Výuka začíná v pondělí 1/9. Žáci se sejdou v 7,45 hod v aktuálních kmenových učebnách. S výjimkou studentů 1A a prim budou mít všechny třídy 2 třídnické hodiny. Vyučování v tento den tedy končí v 9,25 hod.

Celý článek

Zahradní slavnost

Zahradní slavnost

V sobotu 13. září se na zahradě gymnázia koná již třetí ročník Zahradní slavnosti. Letošní slavnost pořádá spolu se "standardním" pořadatelem, rodičovským sdružením, také studentský parlament. Také v tomto roce, stejně jako v předchozích ročnících, je pro rodiče, ale i studenty a vyučující, připraven bohatý program. Podívejte se na pozvánku!

Celý článek

Motto školního roku 2014/15

Jako v minulém roce, tak i letos, vám nabízíme možnost spolupodílet se na stanovení motta pro školní rok 2014/15. Hlasovat pro něj můžete v anketě, kde jsou motta řazena podle autorů myšlenek. To z nich, které do neděle 31/8 do 12 hodin získá v anketě nejvíce hlasů, se stane mottem pro nový školní rok!

Celý článek

Královská cesta (Königsweg)

Královská cesta (Königsweg)

Dne 19. 6. 2014 se němčinářská část sexty B vydala společně s paní profesorkou Haníkovou na výlet do Prahy.

Celý článek

Po Královské cestě

Po Královské cestě

Ve čtvrtek 19. června se německá skupina 2.A s paní profesorkou Drahotovou vypravila do Prahy. Prošli jsme historickou trasu, kterou podnikali králové při své korunovaci.

Celý článek

Týden oslav v plném proudu!

Týden oslav v plném proudu!

Vše sprintuje k hlavnímu dni oslav! Je na co se těšit. Přinášíme dílčí informace z průběhu týdne oslav. V pondělí proběhla vernisáž výstavy absolventů školy - studentů architektury, designu a fotografie. Vernisáž byla fantastická, stejně jako celá výstava.

Celý článek

Špičaté výročí

Chcete-li vědět, co zjistili studenti předmaturitního dějepisného semináře o tom, jak vzpomínají na svá studentská léta absolventi naší školy, a co se dozvěděli od některých profesorů, přečtětě si tento sborníček nazvaný ŠPIČATÉ VÝROČÍ.

Interaktivní prohlídka školy

Návrat do školy po tolika letech… nebylo by škoda si ho nezpestřit i návratem do lavic a zavzpomínat jaké to bylo? My si myslíme, že by to rozhodně škoda byla. I proto jsme si pro všechny návštěvníky připravili "cestu do hlubin študákovy duše“, resp. do jeho poměti. Každý z návštěvníků, který bude chtít zažít atmosféru zkoušení, bude mít možnost prověřit svou paměť a zapátrat v ní po tom, co se kdysi možná učil.

Celý článek

Výsledky ročníkových zkoušek

Výsledky ročníkových zkoušek

Květnové ročníkové zkoušky opět prověřily celoroční snažení studentů. I v letošním roce měly podobu písemných testů a shrnovaly učivo celého školního roku. Zajímavou novinkou bylo testování ze ZSV pomocí programu Edubase, které pro studenty předmaturitního ročníku připravila komise základů společenských věd. Jak vypadala předmětová skladba zkoušek a jak dopadly výsledky?

Celý článek

Premiéra filmové prvotiny

 Premiéra filmové prvotiny

Vážení filmoví fanoušci,

už jen několik dní zbývá do PREMIÉRY filmové PRVOTINY studentů PRVNÍHO ročníku. Jejich dlouho očekávaný film bude promítán 14. června na půdě Gymnázia Nymburk u příležitosti 111. výročí školy.

Celý článek

Když něco končí....

30.06.2014
Když něco končí....

Kdo z nás by neznal hřejivý pocit z dosažení vysněného cíle? Je to příjemné, že? A jak to tak v životě bývá, čím náročnější je cíl a úsilí o jeho naplnění větší a dlouhodobější, tím je pocit z jeho dosažení cennější a slastnější. A tak mohl všechny letošní maturanty již minulý týden zalít pocit euforie a nadšení, neboť se ze všech stali absolventi.

Celý článek

Oslavy 111 – škola se připravuje

Oslavy 111 – škola se připravuje

Škola se chce představit svým absolventům v průběhu oslav v tom nejlepším světle. Díky dotaci Středočeského kraje se v současné době malují chodby školní budovy. Nymburk, Sadskou, Lysou a další města a obce v okolí postupně pokryjí informační plakáty a informační bannery ozdobily i budovu školy z ulice Komenského.

Celý článek

Beseda s kapitánem Ondráčkem

Utéct z reality – octnout se uprostřed ničeho, jet s větrem v zádech a vnímat jen širé moře kolem a absolutní svobodu, kterou člověku nabízí; nebát se vyjet ze zaběhnutých kolejí stereotypního života a udělat něco neobvyklého, nebezpečného a možná i šíleného; vyplout za hranice státu, systému a šedi obyčejnosti a stát se strůjcem vlastního osudu, stát se králem moří…

Celý článek

Výsledky písemných částí maturitních zkoušek

Výsledky písemných částí maturitních zkoušek

Dnes se naše škola těší ze zprávy o výsledcích písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky. Všichni maturanti úspěšně písemné zkoušky složili. Studenti skládali didaktický test a písemnou práci z českého jazyka a test z matematiky nebo test a písemnou práci z cizích jazyků. Někteří studenti dosáhli dokonce 100 % u zkoušek z anglického jazyka. Na to, jak budou vypadat celkové výsledky maturitní zkoušky, si ale budeme muset ještě počkat. Zítra totiž začíná druhá část zkoušek. Snad i ústní zkoušky a obhajoby maturitních prací proběhnou ke spokojenosti maturantů i vyučujících!

Pozvánka do divadla - Hrabe ti? aneb Hrabal

Pozvánka do divadla - Hrabe ti? aneb Hrabal

Tomáš Svoboda – Hrabe ti? aneb Hrabal

23. května a 5. června od 19:30 hod., Divadlo v Řeznické
zcela nečekané události na Hrázi Věčnosti
Inscenace Hrabe ti? aneb Hrabal bude originální připomínkou spletitých a mnohdy bizarních životních osudů velkého českého spisovatele a současné diskuze rozvíjející se kolem jeho díla. 

Celý článek

111 - Ochutnávka programu

111 - Ochutnávka programu

CO2
Interaktivní instalace ve vnitrobloku gymnázia
od 9. 6. – 30. 6. 2014, vernisáž 14. 6. 2014 v 10:30

Celý článek

111 - Ochutnávka programu

VitrAGE
Vizuální instalace s projekcemi na šest segmentových oken bývalé kaple a tělocvičny nymburského gymnázia,
workshop 13. června 2014,
hlavní prezentace 14. června 2014 ve 22.00 a 23.00 hodin

Celý článek

Poslední zvonění

Poslední zvonění

Je tomu přesně týden, co byla naše škola napadena piráty, stala se doupětem mafie a byli jsme nuceni složit hořký slib. I tak se dá shrnout poslední zvonění maturantů Gymnázia Nymburk. Nikdo nebyl ušetřen před záhadnými nelibně páchnoucími vůněmi a barvami všeho druhu. Před budovou školy proběhlo tradiční pasování studentů třetího ročníku a septim na maturanty. K získání tohoto označení však byli studenti nuceni splnit úkoly, které si na ně současní maturanti vymysleli.

Celý článek

Rozesílejte, rozesílejte, rozesílejte!

Termín oslav se nezadržitelně blíží! Pošlete svým spolužákům informační dopis a přizvěte je na oslavy! Nenechte si tuto příležitost k setkání proklouznout mezi prsty!
Jiří Kuhn

Výsledky přijímacího řízení do osmiletého studia

V souladu se zákonem 561/2004 Sb. zveřejňuje ředitel Gymnázia Nymburk seznam přijatých uchazečů do osmiletého oboru pro školní rok 2014/2015. Od pátku 25/4 je možné do kanceláře odevzdávat zápisové lístky a vyplněné návratky s volbou cizího jazyka a estetické výchovy. Nejzazší termín pro odevzdání zápisového lístku je 12/5/2014.

Celý článek

Literární kavárna – rekapitulace

Literární kavárna – rekapitulace

Máme za sebou tři čtvrtletí, pojďme si zrekapitulovat dosud realizovanou aktivitu Literární kavárny ve francouzštině…

Celý článek

Výsledky přijímacího řízení - čtyřleté studium

V souladu se zákonem 561/2004 Sb. zveřejňuje ředitel Gymnázia Nymburk seznam přijatých uchazečů do čtyřletého oboru pro školní rok 2014/2015. Od středy 23/4 je možné do kanceláře odevzdávat zápisové lístky a vyplněné návratky s volbou cizího jazyka a estetické výchovy. Nejzazší termín pro odevzdání zápisového lístku je 7/5/2014.

Celý článek

Dva nymburské týmy míří na finálový turnaj Debatní ligy!

Dva nymburské týmy míří na finálový turnaj Debatní ligy!

O víkendu 4. - 6. dubna pokračovala debatní sezona, když se v Hradci Králové konal poslední čtvrtý kvalifikační turnaj Debatní ligy. A byly na něm zastoupeny i nymburské týmy, které byly připraveny se poprat o postup do finále - Martin Turek, Tereza Müllerová a Kristýna Kutnarová složili tým Loud and Clear, Jana Follerová a Matěj Ballaty, které doplnila Eliška Manligová z libereckého Gymnázia F. X. Šaldy, jeli jako Disidenti.

Celý článek

Bohumil Hrabal en français

Bohumil Hrabal en français

Bohumil Hrabal. Velikán české literatury by 28. března 2014 oslavil sté výročí svého narození a Gymnázium Nymburk, jakožto škola, kterou navštěvoval, se rozhodlo tento den zasvětit právě jemu.

Celý článek

Procházka nejistotou a poznávání tuniského spisovatele Yamena Manaie

Procházka nejistotou a poznávání tuniského spisovatele Yamena Manaie

V pátek 21. března jsme měli čest přivítat na půdě naší školy již druhého frankofonního spisovatele, abychom byli přesnější – tuniského spisovatele – Yamen Manaie. Setkání předcházel workshop s ředitelkou edice VF, paní Louviot, o kterém jsme již informovali.

Připomeňme si nejprve setkání s paní Louviot slovy Světlany Gareevy z 4KA:

Celý článek

Reprezentační ples

S lítostí oznamujeme, že gymnázium ruší 3. ročník reprezentačního plesu. Důvodem je velmi malý zájem. Ples by nebyl po společenské stránce přínosem. Omlouváme se všem, kteří s účastí počítali a do dnešního dne si zakoupili vstupenky. Peníze za ně bude vracet paní Ing. Osifová. 
Jiří Kuhn

Webové stránky předmětu Geografie a kartografie (GaK)

Webové stránky předmětu Geografie a kartografie (GaK)

Skupina sedmi seminaristů - maturantů Gymnázia Nymburk v roce 2013 - vytvořila loni v rámci výuky volitelného předmětu Geografie a kartografie (GaK) webové stránky pro svůj seminář. Webové stránky GaK byly jedním z produktů, který frekventanti GaK v průběhu svého studia ve dvouhodinovém semináři v maturitním ročníku vytvořili.

Celý článek

Potíže s únorovou anketou?

Potíže s únorovou anketou?

Únorová anketa, která se zaměřila na pranostiku „Na Hromnice o hodinu více“, dělá návštěvníkům stránek zřejmě potíže. Oproti předchozím anketám je počet odpovědí poměrně nízký. Zřejmě proto, že jste nechtěli jen tak tipovat. Pokud jste si zatím na odpověď netroufli, nebo si chcete svou odpověď zkontrolovat, podívejte se na stránky , kde si můžete délku dne 2. února, tedy na Hromnice, porovnat s nejkratší délkou dne v termínu zimního slunovratu. Možná budete překvapeni!

Francouzská literární kavárna

Francouzská literární kavárna

Již po jedenácté od začátku školního roku se sešly francouzštinářské skupiny, aby spolu s Danièle Geffroy četly francouzské texty. Čtenářské portfolio se některým skupinám pěkně rozšiřuje…

Celý článek

Oponenti maturitních prací

V souladu s Vyhláškou č. 177 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou dle § 15 odst. 4 stanovil ředitel školy 21/1/2014 oponenty maturitních prací ve třídách 8OA, 8OB a 4A.

Novinky na webu!

Dnes jsme na školním webu spustili dvě velezajímavé novinky! Pozornému návštěvníkovi jistě neuniklo, že se na stránkách objevila nová okna. Obsah obou souvisí s rychle se blížícími oslavami špičatého výročí 111 let od založení školy.

Celý článek

Vítejte v literární kavárně

Vítejte v literární kavárně

Vánoce jsou pryč a francouzštináři se znovu vrhli do čtení, nač otálet, nač čekat… Takže jak to vypadalo na rozjezd v novém roce?

Celý článek

Zprávy z Francie - třetí díl

Zprávy z Francie - třetí díl

Po delší pauze přinášíme další článek o životě ve Francii od naší studentky Anežky Literové, toho času na Lycée Charles de Gaulle v Dijonu. Téměř pololetní pobyt v cizím prostředí inspiroval Anežku k zajímavé úvaze, která rozhodně stojí za přečtění. Za povšimnutí určitě stojí i fakt, že celý článek už splňuje podmínky francouzských slohových prací s tradičním obratem v posledním odstavci. A navíc tu a tam v textu narazíte na francouzský výraz, takže těch několik měsíců už je znát, i když možná nezáměrně. Příjemné počtení.

Celý článek

Co v letošním roce s jistotou nezměníme!

Starý rok je za námi a co pěkného přinese nový, není ještě jisté… jisté ale je, že žádný z letošních maturantů nezmění již skladbu předmětů, z nichž bude skládat maturitní zkoušku. Nabízíme tu proto krátkou statistiku z přihlášek k maturitní zkoušce.

Celý článek

PF 2014

PF 2014

Klidné Vánoce, štěstí, zdraví a spokojenost v roce 2014 všem návštěvníkům stránek Gymnázia Nymburk!

On lit, on chante, on fête Noël

On lit, on chante, on fête Noël

Tak máme za sebou již osm setkání mladých francouzských čtenářů…

Celý článek

Exkurze VV do Národní galerie v Praze

Exkurze VV do Národní galerie v Praze

Dne 18. 12. 2013 jsme navštívili (studenti tříd 6XA a 6XB) výstavu moderního umění v Národní galerii ve Veletržním paláci. Doprovodem nám byly profesorky Sedlatá a Haníková.

Celý článek

Konverzační soutěž v německém jazyce - školní kolo

Konverzační soutěž v německém jazyce - školní kolo

V pátek 13. 12. 2013 proběhlo školní kolo v konverzační soutěži v německém jazyce. Je potěšující, že se letos této soutěže zúčastnilo 13 studentů. Jejich umístění bylo následující:

Celý článek

Přírůstky do francouzské knihovny

Přírůstky do francouzské knihovny

Máme za sebou 7. literární kavárnu a čtenářské portfolio se díky projektu Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině realizovanému z prostředků OP VK chvályhodně rozšiřuje. Literárních kaváren se zúčastnilo již jedenáct francouzštinářských skupin. Francouzská knihovna se doposud rozrostla o patnáct nových titulů. A jak to vypadalo na sedmém setkání našich čtenářů?

Celý článek

Studenti se střetnou v Nymburce na největším debatním turnaji posledních let

Studenti se střetnou v Nymburce na největším debatním turnaji posledních let

Pod ochranou hradeb a v prostorách jedinečné neorenesační gymnasiální budovy se 22. - 24. listopadu 2013 v Nymburce bude konat II. kvalifikační turnaj soutěže Debatní liga, které se účastní žáci a studenti z celé České republiky. Do Polabí zamíří studenti nejen z nymburského okolí, Prahy či Hradce Králové, ale i ze Zlína, Ostravy, Opavy, Přerova, Olomouce, Českých Budějovic, Mostu, Plzně, Liberce a dalších českých měst. Turnaj v Nymburce bude největším turnajem, který se v debatování za poslední roky v ČR konal, účastní se jej přes 150 účastníků - studentů z více než 20 středních škol - a to jak v českém tak anglickém jazyce.

Celý článek

Studenti na přednášce Alžběta I., její doba a její obraz v díle Benjamina Brittena

Mnohé to asi překvapí, ale poslední dobou jsem propadla nové zálibě – vzdělávání. Nepíšu to jen proto, že tenhle článek hodlám umístit na školní web; najednou mi připadá, že všeobecný přehled, složený ze znalostí dějin, umění, politiky, vědy či jazyků přece jenom má své kouzlo – i když je občas těžké najít jeho smysl. Názornou ukázkou vzdělanosti beroucí dech je Martin Hilský, jeden z hlavních aktérů přednášky o alžbětinské době, na kterou jsem se vypravila  s několika spolužáky z dějepisného semináře a dalšími zájemci z naší školy do Prahy.

Celý článek

Týden vědy a techniky

Dne 13. 11. 2013 se studenti maturitních ročníků vydali s biologickým seminářem do Prahy na Týden vědy a techniky na Akademii věd ČR. Žáci zběhlí v cestování se tedy „brzy“ ráno vydali směr hlavní město. Na programu byly 2 přednášky, a to přednáška na téma „Vliv znečištěného ovzduší na průběh a výsledky těhotenství“ od prof. Radima J. Šráma a „Facebook způsobuje rakovinu a jiné nesmysly v novinách“ od pánů P. Kasíka a M. Lázňovského.

Celý článek

Učení nemusí být mučení

Ve středu 23. 10. proběhla v auditoriu ZŠ Komenského možná první přednáška, kterou zorganizovalo Rodičovské sdružení gymnázia Nymburk. Zúčastnilo se jí okolo 70 lidí, z nichž asi polovina byli studenti a zbytek rodiče a pedagogové.

Celý článek

Debatní turnaj v Pardubicích

O víkendu 18. - 20. října se konal první turnaj 19. ročníku Debatní ligy, kterou tradičně pořádá Asociace debatních klubů ČR. Místem konání se tentokrát staly nedaleké Pardubice a na turnaji samozřejmě nemohli chybět ani nymburští debatéři. Jak si na prvním ligovém debatní klání této sezóny vedli, se dozvíte na následujících řádcích.

Celý článek

Podívejte se, jak pokračují práce na přístavbě rizalitu školy!

Podívejte se, jak pokračují práce na přístavbě rizalitu školy!

Po týdenní přestávce pokračují práce na základech budoucí přístavby. Hloubení jámy pro základy zabralo celé 3 dny. Naštěstí nebyly při práci objeveny žádné předměty zajímavé pro archeology a tak jedinou překážkou byly podzemní trubky kanalizace, které nebyly v žádné dobové technické dokumentaci objeveny. Při výkopu tak došlo k přerušení kanalizace z chlapeckých WC a škola byla 2 dny bez funkční kanalizace.

Celý článek

Stipendijní řád Gymnázia Nymburk

Stipendijní řád Gymnázia Nymburk

V průběhu letních prázdnin schválila Rada Středočeského kraje návrh stipendijního řádu. Návrh zpracovalo vedení školy spolu se Studentským parlamentem. Jeho cílem je finančně odměnit studenty, kteří dosahují výborného prospěchu a žáky, kteří dosáhli mimořádných úspěchů ve vědomostních soutěžích a olympiádách. Stipendijní řád pamatuje i na žáky, kteří se výjimečným způsobem podíleli na činnostech ve prospěch školy. Roční výše stipendií, která budou žákům Gymnázia Nymburk vyplacena, jsou odhadnuty na cca 40 000,- Kč.

Celý článek

Dny evropského dědictví

Dny evropského dědictví

V sobotu 14. září se v Nymburce otevřely pro zájemce památky, které nejsou běžně veřejnosti přístupné. Mezi nimi i věž našeho gymnázia. V době od 10,00 do 16,00 vystoupalo na věž celkem 247 návštěvníků ve věku od 6 měsíců do 85 let! Celou akci ze strany školy perfektně zvládly studentky Barbora Henzlová a Jana Hájková ze třídy 3A. Přinášíme vám dále text o průběhu DED v Nymburce tak, jak ho zaznamenal místostarosta pan PhDr. Pavel Fojtík, a hlavně spoustu úžasných fotografií z celé akce!

Celý článek

2. Zahradní slavnost v sobotu 7. září, tentokrát „KLOBOUKOVÁ“

2. Zahradní slavnost v sobotu 7. září, tentokrát „KLOBOUKOVÁ“

Začíná první víkend ve školním roce, babí léto je v plném proudu a přípravný výbor zahradní slavnosti se schází ve dvoře základní školy Komenského (z důvodu rekonstrukce rizalitu), aby zde provedl poslední přípravy na odpolední zahradní slavnost. V tuto chvíli mají všichni za sebou velký kus práce a s velkým očekáváním a s trochou strachu si domlouvají a dolaďují odpolední program. 

Po čtrnácté hodině je vše nachystáno, výbor na svých místech, nasazují se klobouky a čepice, a klobouková slavnost začíná. Kolem půl třetí začínají přicházet první hosté, nesoucí různé pochutiny a opravdu mají i různé pokrývky hlavy. Na oslavu přišlo i několik absolventů, kteří na jaře maturovali.

Celý článek

Oprava opěrné zdi v Rokytnici dokončena!

Oprava opěrné zdi v Rokytnici dokončena!

Ve čtvrtek 5/9 převzal za RSG pověřený zástupce pan Petr Plaňanský, od pana Ing. Kratochvíla hotové dílo. Za školu se přejímky zúčastnil zástupce ředitele pan Martin Lébl.

Pracovníci firmy Stavební a realitní s.r.o. odvedli výbornou práci a v dohodnutém termínu opravu dokončili. Načasování opravy umožní bez problémů zahájit adaptační kurzy, na které první z nových tříd odjíždí již v pondělí 9. září. Fotografie u článku jsou pořízeny v den převzetí díla, kompletní fotodokumentace z průběhu stavby bude zařazena do fotoarchivu školy.

Celý článek

Vítání nových studentů

Vítání nových studentů

V úterý dopoledne se stávající studenti přivítali s novými primány a žáky přicházejícími do prvního ročníku čtyřletého studia. Vzhledem k nepřízni počasí a stavebním úpravám na dvoře školy mělo letošní vítání komornější charakter a uskutečnilo se ve vstupní hale.

Celý článek

Motto školního roku 2013/2014

Motto školního roku 2013/2014

V průběhu prázdnin byla na stránkách školy přístupná anketa, v níž jsme hledali motto pro školní rok 2013/14. Návštěvníkům stránek jsme nabídli celkem 8 různých možností. Ankety se zúčastnilo celekm 311 hlasujících! Největší část z nich, celkem 38 %, hlasovalo pro myšlenku Alberta Einsteina "Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí". Tato myšlenka se tedy stává mottem Gymnázia Nymburk pro tento školní rok.

Co pro nás toto motto znamená?

Celý článek

Zemřel světově proslulý keramik Mirek Smíšek

Zemřel světově proslulý keramik Mirek Smíšek

Mirek Smíšek OBE (2. 2. 1925-19. 5. 2013), český rodák a světově proslulý keramik působící na Novém Zélandu, zemřel v květnu 2013. Tento krajan, důstojník Řádu britského impéria a nositel dalších vyznamenání, studoval po krátký čas na (tehdy Reálném) Gymnáziu Nymburk. Bylo to v době, kdy se s rodiči přistěhoval do Lysé nad Labem z České Lípy, která se po mnichovském diktátu od roku 1938 stala součástí velkoněmecké říše. Na našem gymnáziu potkal svého celoživotního kamaráda Miloše Štefánka (maturoval roku 1942), s nímž prožil strasti druhé světové války (v odboji i pracovním táboře) a po únoru 1948 spolu také odešli do exilu na Nový Zéland.

Celý článek

Absolventka školy redaktorkou České televize

Absolventka školy redaktorkou České televize

Paní Mgr. Žaneta Peřinová pracuje již řadu let v redakci sportu České televize. Tato mladá žena díky tomu patří k mediálně známým absolventům Gymnázia Nymburk, s nimiž se můžeme na televizní obrazovce setkávat pravidelně. Na to, že svá středoškolská studia završila právě na naší škole, se však téměř zapomíná.

Celý článek

CERMAT zveřejnil výsledky maturitních zkoušek

CERMAT na svých webových stránkách veřejnil výsledky maturit v jarním období. Spolu s výsledky umožňují nástroje webu získat orientační porovnání výsledků mezi školami a též porovnání výsledků konkrétní školy s výsledky maturantů stejného oboru v rámci kraje i v rámci republiky. Vedení školy analyzuje dostupná data a bude výsledky na webu školy v nejbližší době komentovat. Interpretace výsledků není jednoduchá, zejména vzhledem k tomu, že maturanti kromě společné povinné zkoušky z češtiny volili další zkoušku dle svých preferencí mezi matematikou a cizím jazykem. První pohled však říká, že si naše škola vedla velmi dobře!

Celý článek

Práce v Rokytnici úspěšně pokračují

20.08.2013
Práce v Rokytnici úspěšně pokračují

V Rokytnici nad Jizerou proběhl první kontrolní den na stavbě opěrné zdi. Kdo si myslí, že se jedná jen o malý zásah, hodně se mýlí! Více napoví fotodokumentace ze stavby.

Celý článek

I v Rokytnici jsou prázdniny v rytmu stavby

I v Rokytnici jsou prázdniny v rytmu stavby

Nejen ve škole se staví. Stavební práce byly od pondělí 12/8 zahájeny i v Rokytnici nad Jizerou na chatě čp. 102, tzv. kuchyni. Rodičovské sdružení Gymnázia Nymburk, v jehož majetku se chata nachází, uzavřelo smlouvu s firmou Stavební a realitní s.r.o Nymburk na opravu bortící se opěrné zdi.

Celý článek

Víte co je EPC projekt?

Víte co je EPC projekt?

Energy performance contracting – stručně EPC představuje cestu ke snížení energetické náročnosti provozu objektu prostřednictvím investic do moderních technologií, jejichž výsledkem je snížení spotřeby tepla a elektřiny pro provoz daného objektu. Investiční prostředky do modernizace vkládá partner a vlastník či provozovatel objektu je postupně splácí z garantovaných a reálně dosažených úspor.

Celý článek

Opravy pokračují

Opravy pokračují

Práce ve škole pokračují! Ke konci se chýlí repase oken a intenzivně začaly práce na přístavbě rizalitu.

Okna v jižní části budovy jsou před dokončením. Oproti původnímu záměru byly důkladně opraveny i meziokenní prostory. Okna barevně odpovídají původnímu stavu tak, jak vypadaly v době svého vzniku v roce 1907. Problémy jsou s replikami kování. Památkáři jsou striktní a vzhledem k tomu, že budova školy je kulturní památkou, dělají se všechny opravy s maximální šetrností, technologickými postupy, které odpovídají významu budovy a materiály, které jsou pro pro opravu památek vhodné. Díky důkladné přípravě akce (v roce 2012 proběhla kompletní pasportizace oken v budově gymnázia a na jaře 2013 byl na jejím základě zpracován detailní projekt vlastní repase) se mají řemeslníci při práci čím řídit.

Celý článek

Zahradní slavnost 2013

Zahradní slavnost 2013

Rodiče našich žáků posílají všem přátelům nymburského gymnázia pozvánku na zahradní slavnost!

Loňský první ročník se povedl a program druhého ročníku je ještě lákavější. Akce se koná v sobotu 7. září od 15 hodin. Určitě si tento termín zablokujte ve svých kalendářích!!! 

Ani o prázdninách škola nespí…

Ani o prázdninách škola nespí…

Prázdniny jsou obdobím, kdy se ve škole provádí nutná údržba. Nejinak tomu je i v letošním roce. Jak jsme již informovali v průběhu uplynulého školního roku, městské zastupitelstvo schválilo do rozpočtu města na rok 2013 realizaci dvou zásadních investičních akcí:

1. Repase oken

2. Přístavba rizalitu

 

Celý článek

Pozvánka

Pozvánka

V týdnu od 10. 6. do 15. 6. jsme navštívili Provence a Azurové pobřeží.

Přijměte, prosím, pozvánku na ochutnávku zážitků.

Celý článek

Výsledky testování kvart

V uplynulých týdnech probíhala na škole druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 9. ročníků základních škol. Projekt s názvem NIQES byl realizován Českou školní inspekcí v rámci Programu zjišťování výsledků vzdělávání, který podle §171 školského zákona vyhlásil ministr školství, a účast v něm byla pro školy povinná.

Celý článek

Pozvánka na výstavu absolventa gymnázia Vojty Zikmundy

Pozvánka na výstavu absolventa gymnázia Vojty Zikmundy

Výstava studentů Fakulty umění a designu UJEP Lady Lickové a Vojtěcha Zikmundy. Kresby, plakáty, instalace, fotografie. Vernisáž proběhne 4. 6. 2013 od 17:30 v Městské knihovně Nymburk.
Otevřeno denně od 8:00 do 17:00 mimo víkend, po celý měsíc červen.

Celý článek

6. ročník Majálesu je za námi

6. ročník Majálesu je za námi

Ve středu 1. května 2013 proběhly pod nymburskými hradbami, tak jako každý rok, studentské oslavy zvané Majáles. Studenti místního gymnázia obnovili v Nymburce tuto starou tradici roku 2008 a letos se tedy konal již šestý ročník.

Celý článek

VK Ostrava je mistrem UNIQA Extraligy volejbalu mužů!

VK Ostrava je mistrem UNIQA Extraligy volejbalu mužů!

Proč patří tento článek na stránky nymburského gymnázia? Není to omyl? Vždyť nejsme v Ostravě a navíc v Nymburce hrají přece extraligu jakéhosi míčového sportu jen někde na Tyršáku, nebo ne?

 

Kdepak! Žádný omyl, žádná chyba! Posuďte sami…

 

Celý článek

Nymburští debatéři jsou vicemistry ČR v debatování!

Nymburští debatéři jsou vicemistry ČR v debatování!

Nymburský tým „Disidenti“ se v rámci finálového turnaje konaného ve dnech 27. – 29. dubna v Praze dokázal probojovat do pondělního Grand finále, kde nejtěsnějším rozdílem 4:3 podlehl debatérům z pražského gymnázia PORG.

Celý článek

Přijďte se podívat na 6. Majáles!

Přijďte se podívat na 6. Majáles!

Studenti Gymnázia Nymburk si Vás opět dovolují pozvat na tradiční slavnosti Majáles, které proběhnou 1. května v Nymburce. 

Celý článek

Přijďte na JELITA!

Přijďte na JELITA!

Pokud si myslíte, že Vás zveme na zabíjačkové hody, jste na omylu!

Celý článek

Monika Hamplová v nejvyšší basketbalové soutěži

Monika Hamplová v nejvyšší basketbalové soutěži

Loňská absoloventka naší školy Monika Hamplová odehrála 6. dubna své první utkání v nejvyšší domácí basketbalové soutěži žen (ŽBL).

Celý článek

Jmenování maturitních komisí

29.03.2013

Dle zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání § 80 odst. 5c) a v souladu s vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, dle § 35 odst. 4a) jmenoval ředitel školy místopředsedu a další členy zkušebních maturitních komisí v maturitních třídách takto: 8OA, 8OB a 4A.

Sdělení MŠMT – kritéria hodnocení maturitní zkoušky ve školním roce 2012/2013

V souladu s § 22, odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů, zveřejňuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) kritéria hodnocení zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky a kritéria celkového hodnocení maturitní zkoušky pro maturitní zkoušku ve školním roce 2012/2013.

Gymnázium Nymburk je mezi 5 nejlepšími školami v kraji!

Gymnázium Nymburk je mezi 5 nejlepšími školami v kraji!

Na konci března byly vyhodnoceny výsledky středních škol v soutěžích a přehlídkách za rok 2012. Právě na podporu nejtalentovanějších žáků a učitelů, kteří s nimi cíleně pracují, zaměřilo Ministerstvo školství Program Excelence středních škol.

 

Celý článek

Francouzský spisovatel Bernard Friot na gymnáziu v Nymburce

Francouzský spisovatel Bernard Friot na gymnáziu v Nymburce

V pátek 22. března 2013 navštívil naši školu francouzský spisovatel Bernard Friot, jehož knížky jsou našim studentům francouzštiny důvěrně známé. Nepřijel s našimi francouzštináři pouze besedovat o životě a tvorbě spisovatele, ale připravil si praktické setkání zaměřené na vlastní tvorbu. Dvě skupiny složené ze studentů z 3TA-4KA a 5QA-6XA-7MA tvořily každá 1,5 h vlastní texty ve francouzštině, samozřejmě netradičním způsobem.

Celý článek

Absolventka školy Hana Burianová tiskovou mluvčí prezidenta ČR

Absolventka školy Hana Burianová tiskovou mluvčí prezidenta ČR

Absolventka Gymnázia Nymburk paní Hana Burianová byla jmenována tiskovou mluvčí prezidenta České republiky Ing. Miloše Zemana.

Celý článek

Předávání francouzských jazykových diplomů DELF

Předávání francouzských jazykových diplomů DELF

Dne 18. března 2013 jsme ve škole přivítali zástupce Francouzského velvyslanectví v České republice pana Marca Brudieux a ředitelku Francouzské aliance v Pardubicích paní Dianu Bangoura, kteří přijeli našim studentům předat mezinárodní jazykové diplomy DELF a ceny za první místo v soutěži „Týden chuti“ v kategorii nejlepší slogan.

Celý článek

Jak se daří školnímu webu?

Jak se daří školnímu webu?

Od spuštění nového webu, který spolu s intranetem vznikl díky prostředkům z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, uplynulo dva a půl roku a potvrzuje se, že záměr školy vytvořit web, který bude pro návštěvníky zdrojem aktuálních informací o tom, co se ve škole děje, se podařilo beze zbytku naplnit. Bez přehánění se dá říci, že platí co den, to článek. 

Velmi oceňovanou funkčností webu je provázání systému plánování akcí ve školním intranetu s kalendáři na titulní stránce webu. Návštěvníci tak mají možnost přečíst si o tom, co dělo, a současně se s dostatečným předstihem seznámit s tím, co se ve škole chystá. Informace o akcích školy publikují na webu samostatně jak pedagogičtí pracovníci, tak rodiče a žáci školy. Studentský parlament si samostatně spravuje stránky věnované činnosti parlamentu, rodiče zase část, která se týká činnosti rodičovského sdružení. 

Podívejte se na malou statistiku dosavadního fungování webových stránek!

Celý článek

Debatní jaro á la Nymburk

Debatní jaro á la Nymburk

Roztál sníh a zima pomalu odchází, probouzí se jaro a s ním i další část letošní debatní sezóny. Ta pokračovala třetím kvalifikačním turnajem, který se odehrával v duchu cestování kolem světa v Kostelci nad Orlicí v prvních březnových dnech. Jak se vedlo nymburským týmům? Pojďte se podívat…

Celý článek

2. reprezentační ples Gymnázia Nymburk

2. reprezentační ples Gymnázia Nymburk

Sobota 9. 3. 2013 - Obecní dům Nymburk

Lístky na ples v prodeji!
Bližší informace a rezervace vstupenek u paní Evy Jelínkové na adrese jeli.eva@seznam.cz

Těšíme se na vás!

Školská rada v novém složení

Školská rada v novém složení

 

Po volbách do školské rady se poprvé sešla kompletní školská rada v novém složení. Na programu bylo kromě vzájemného seznámení členů školské rady i volba předsedy a místopředsedy pro další funkční období.

Celý článek

Výzva k podání nabídek pro dodávku ICT techniky

Gymnázium Nymburk vyhlašuje výzvu k podání nabídek na plnění zakázky "VÝPOČETNÍ A PREZENTAČNÍ TECHNIKA - 2013". Předmětem zakázky je dodávka a instalace PC a prezentační techniky do učeben školy. Předpokládaná hodnota zakázky činí 300 000,- Kč s DPH. Termín pro podání nabídek vyprší v pondělí 28. ledna 2013 v 10,00 hod.

Celý článek

2. reprezentační ples

Plesová sezóna na našem gymnáziu se již rozeběhla a my si myslíme, že přišel ten správný čas připomenout blížící se 2. reprezentační ples Gymnázia Nymburk.

Ples se bude konat v sobotu 9. března 2013 od 20 hodin ve společenských prostorách Obecního domu v Nymburce. K tanci bude hrát skupina Pohoda, čeká Vás bohatý program, v něm několik překvapení, a samozřejmě bohatá tombola.

Předprodej vstupenek bude probíhat od 5. do 7. února 2013 ve vstupní hale Gymnázia Nymburk v době od 10 do 12 hodin a od 14 do 16 hodin. Cena vstupenky je 250,- Kč.

Celý článek

Projekt OP VK Debatování napříč osnovami

Gymnázium Nymburk je partnerem v projektu OP VK Debatování napříč osnovami CZ.1.07/1.1.00/14.0104. Projekt je realizován Asociací debatních klubů ČR od 17. 9. 2010 do 30. 6. 2013 po celé ČR. Cílem projektu je rozvinout vyučovací metodu debatování a vytvořit podmínky pro její rozšíření do výuky na ZŠ a SŠ v jakémkoli vyučovacím předmětu.

Celý článek

Rodiče vítáni

Rodiče vítáni

Na sklonku roku obdržela škola certifikát společnosti EDUin, o.p.s. RODIČE VÍTÁNI. Gymnázium Nymburk splnilo povinné podmínky pro získání certifikátu a stalo se jednou z cca 350 škol v ČR, které se snaží o co nejlepší vztahy s rodiči žáků a pokládají spolupráci s rodiči za jednu ze základních podmínek pro naplnění svých cílů.

Celý článek

Vektor 4 – výsledky testování

Gymnázium Nymburk pravidelně využívá dostupné nástroje pro zjišťování výsledků práce školy. Jedním z takových nástrojů jsou i testy společnosti SCIO. Na začátku roku obdržela škola výsledky testování VEKTOR. Toto testování se od jiných liší tím, že se zaměřuje na využití studijního potenciálu a jeho rozvoj po dobu studia žáků na konkrétní střední škole. V praxi je realizováno testováním na začátku kvint a 1A a následným testováním stejné skupina žáků po třech letech, když jsou na začátku maturitního ročníku. Z výsledků testování je možné dovodit, jako přidanou hodnotu si žáci ze školy odnášejí. Je zřejmé, že výsledky odrážejí jak práci učitelů, tak i přístup žáků a jejich vynaložené úsilí.

Celý článek

Knihovna anglického jazyka

S platností od ledna 2013 přebírám od své kolegyně Hany Košťálové plnohodnotně vybavenou knihovnu anglického jazyka, kterou s finanční pomocí Nadace Gymnázia Nymburk a Rottary Clubu vybudovala a během svého působení na naší škole zodpovědně vedla. Za což jí patří naše vřelé díky.

Tímto se zároveň mění výpůjční doba.

Celý článek

Termíny písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky

Ministerstvo školství, tělovýchovy a mládeže v souladu s § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb., určilo časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky, tzv. jednotné zkušení schéma pro jarní období roku 2013.

Celý článek

Projekt "Studenti studentům"

17.12.2012
Projekt "Studenti studentům"

Do školy přijeli besedovat s maturanty zástupci Studentského fóra – neziskové organizace vedené studenty a určené studentům, kteří ve spolupráci s CERMATEM zajišťují realizaci seminářů pro žáky středních škol k tématu nové maturitní zkoušky.

Celý článek

Stále nejste rozhodnuti, kam po maturitě?

Těm, kteří stále váhají, jaký studijní obor si vyberou po maturitě, doporučujeme 3. vydání největšího elektronického průvodce pomaturitním studiem v ČR pro akademický rok 2012/2013 www.KamNaVejsku.cz.

Online brožura vysokých škol nabízí kompletní přehled možností vysokoškolského studia a pro studenty je zcela zdarma.

Celý článek

Výsledky voleb do školské rady

Ve středu 21/11/2012 byly sečteny hlasy z voleb do školské rady. Volili se dva členové školské rady, kteří budou zastupovat rodiče nezletilých žáků a zletilé studenty. Do školské rady byli zvoleni pan Petr Plaňanský a slečna Zuzana Zadražilová. Novým členům školské rady ke zvolení gratulujeme.

Celý článek

Volby do Školské rady Gymnázia Nymburk

V letošním roce se konají volby do školské rady Gymnázia Nymburk. Volby se budou konat v úterý 20/11. Dopoledne budou volit zletilí studenti, tuto část voleb organizačně zajistí Studentský parlament. Zákonní zástupci nezletilých studentů budou mít možnost volit v podvečer v průběhu třídních schůzek RSG.

Do letošního roku pracovala ve školské radě jako volený zástupce za rodiče a zákonné zástupce nezletilých studentů paní Markéta Literová. Rozhodla se dále ve své práci nepokračovat. Pro školu v průběhu několika let odvedla spoustu práce, za což jí patří velký dík!

Do školské rady se volí z kandidátů, kteří mají o práci ve školské radě zájem a ve volbách získají důveru rodičů a zletilých žáků. O možnost pracovat ve Školské radě Gymnázium Nymburk se ucházejí čtyři kandidáti:

  • slečna Zuzana Zadražilová
  • slečna Markéta Lompartová
  • pan Petr Plaňanský
  • pan Roman Fiala

Dva z této čtveřice, kteří získají největší počet hlasů, budou další volební období členy školské rady. Nabízíme stručné informace o kandidátech, z nichž budou žáci a rodiče v úterý 20/11 vybírat.

 

Celý článek

Zprávy z Hradu!

Prezident ČR, pan Václav Klaus, podepsal zákon měnící podobu maturitní zkoušky!

 

Celý článek

Zemřel absolvent školy Ing. František Tuláček

26.10.2012
Zemřel absolvent školy Ing. František Tuláček

26. října 2012 zemřel ve věku 90 let absolvent Gymnázia Nymburk Ing. František Tuláček, nestor českého drůbežářství a chovatelství.

Celý článek

Kriteria hodnocení maturitních prací

Porada předsedů předmětových komisí schválila kritéria pro hodnocení maturitních prací a pravidla pro návrh klasifikace maturitní práce od vedoucího práce, resp. oponenta.

Ke stažení
ikonakriteria hodnocení maturitní práce 2012-13

Třídění kovového odpadu má stále rezervy

Třídění kovového odpadu má stále rezervy

Rád bych po dnešním dotřiďování kovového odpadu upozornil všechny, kteří ve škole třídí kovový odpad, že do kontejneru na hliník zejména nepatří:

prázdné blistry od tabletek a prášků (viz obrázek) - i když se hliníkově tváří, jsou všechny víceméně z umělé hmoty a do výkupu je jako hliník neberou

obaly sušenek a dalších sladkostí z umělých hmot (nejčastěji PP-polypropylen), a to i když jsou zevnitř stříbrolesklé. Patří do koše na plasty!

Není všechno hliník, co se stříbrně leskne! Obojího se vyskytlo tentokrát nebývale více, než dřív. Postupujte při třídění vždy podle symbolů na obale, které oznamují spotřebitelům druh materiálu, z něhož je obal vyroben. Díky za pochopení.

prof. Miroslav Soukup

Geologické zastavení druhé, tentokrát v Harrachově!

Geologické zastavení druhé, tentokrát v Harrachově!

Úterní program byl svou náplní plný aktivit spojených s konkurenčním městem "krkonošského západu" – Harrachovem!

Celý článek

Novela školského zákona

Poslanecká sněmovna schválila ve středu 26. 9. 2012 novelu školského zákona, který počítá s novou podobou státních maturit. Ty mají v budoucnu mít jen jednu úroveň a povinnými předměty budou pouze český jazyk a cizí jazyk či matematika. Novelu předloženou ministrem školství dostane k projednání Senát.

Poprvé v nové roli aneb kurz primy B z pohledu lektora

Poprvé v nové roli aneb kurz primy B z pohledu lektora

Bylo, nebylo, vyrazily jsme se třídou 1PB jako lektoři do Rokytnice nad Jizerou na adaptační kurz. Poprvé jsme s Kájou byly v jiné roli než studentské.

Celý článek

Výstava a komponovaný večer věnovaný absolventu nymburského gymnázia architektu Feuersteinovi

Výstava a komponovaný večer věnovaný absolventu nymburského gymnázia architektu Feuersteinovi

V letošním roce si připomínáme výročí 120 let od narození a 76 let od úmrtí architekta Bedřicha Feuersteina. K této příležitosti Galerie J2 připravila exteriérovou výstavu

 

120 | 76 | Bedřich Feuerstein | 1892–1936.

 

K vidění je na plotě nymburského gymnázia, tedy u budovy, v níž Bedřich Feuerstein maturoval v historicky prvním ročníku této školy. Druhé, totožné vyhotovení výstavy bude instalováno na hřbitovní zdi u krematoria, které je jednou z pouhých dvou architektonických realizací Bedřicha Feuersteina u nás.

Celý článek

Závěr roku se Zaviačičem

Závěr roku se Zaviačičem

V průběhu školního roku jsem informoval na školních stránkách o zahájení a průběhu výuky ve volitelném předmětu Psaní na klávesnici počítače podle programu ZAVIAČIČ v tercii a kvartě našeho gymnázia. S koncem školního roku výuka dospěla k závěru a je proto vhodné, abych provedl závěrečnou bilanci. Většina ze 40 přihlášených studentů splnila limit napsání 800 cvičení podle programu pro intuitivní psaní všemi deseti prsty a zvládla tak psaní většiny znaků umístěných na klávesnice. Až na výjimky tak splnila cíl výuky a do života získala užitečnou dovednost, která je bude provázet při jakékoliv činnosti u počítače.

Celý článek

Studenti vyšších ročníků přivítali nové spolužáky!

Studenti vyšších ročníků přivítali nové spolužáky!

Tradiční součástí začátku školního roku je přivítání nových žáků staršími spolužáky. I letos se organizace velmi dobře zhostil studentský parlament. Spolu se žáky přicházejícími do prim a do třídy 1A byli představeni i noví vyučující. Na plný úvazek přichází pouze slečna Asha Gipson, lektorka angličtiny, kterou pomohla zajistit Fulbrigtova nadace. 

Celý článek

První školní den - přivítání nových primánů a žáků 1A

První školní den - přivítání nových primánů a žáků 1A

Noví studenti 1A a obou prim zažili první školní den v novém prostředí. Dostavili se v plném počtu a spolu se svými třídními se prokousávali úskalím administrativních úkolů, souvisejících se začátkem školního roku.

Celý článek

Zahájení školního roku 2012/13

Vyučování začíná v pondělí 3/9 v 7,45 hod. v aktuálních kmenových učeben. S výjimkou studentů 1A a prim budou mít všechny třídy 2 třídnické hodiny. Vyučování v tento den tedy končí v 9,25 hod. Všem nezletilým studentům, kteří do školy přijedou na jízdním kole, připomínáme povinnost užívání ochranných přileb a dodržování bezpečnostních pravidel na školním dvoře.

Celý článek

Oprava na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou - hledáme stavební firmu!

Oprava na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou - hledáme stavební firmu!

Na chatě čp. 102 - "kuchyň" - se pomaličku ale jistě naklání opěrná zeď. RSG vyčlenilo na opravu zdi potřebné finanční prostředky s tím, že oprava musí být hotová do začátku zimní lyžařské sezóny. V současné době bude RSG oslovovat firmy z krkonošské oblasti a hledat dodavatele.

Celý článek

1. Zahradní slavnost - zahájení školního roku pro rodiče, učitele i studenty

1. Zahradní slavnost - zahájení školního roku pro rodiče, učitele i studenty

1. Zahradní slavnost, kterou organizují zástupci Rodičovského sdružení, se bude konat v sobotu 8. září 2012 od 15,00 hod. na nádvoří školy. 

Celý článek

Termíny společné části maturitních zkoušek

MŠMT zveřejnilo dne 15. srpna informace pro podzimní termín společné části maturitní zkoušky včetně tzv. jednotného zkušebního schematu, v němž jsou stanoveny přesné termíny zkoušek. Podzimní termín je určen pro žáky, kteří v jarním termínu ve společné části maturtiní zkoušky neuspěli, a pro studenty, kteří ji na jaře z nějakého důvodu nekonali. Organizací společné části MZ v podzimním termínu jsou pověřeny jen některé ze škol. Gymnázium Nymburk do tohoto okruhu škol nepatří.  

Celý článek

Informace pro nové studenty a jejich rodiče

Příprava na nový školní rok začala! V sekcích pro studenty a pro rodiče postupně budeme zveřejňovat podstatné informace a pokyny pro žáky, zejména pak pro ty nově nastupující. 

 

Celý článek

Zpráva o hospodaření školy za první pololetí kalendářního roku 2012

Jako každý rok odesílá škola svému zřizovateli zprávu plnění hlavních úkolů a zprávu o hospodaření. Zpráva se zpracovává za první pololetí kalendářního roku a škola ji odesílá do 31. července příslušného kalendářního roku.

Celý článek

Nově připravované projekty školy

V průběhu července odeslala škola 3 nové projektové žádosti do dalšího kola výzvy operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost. Uzávěrka k podání žádostí byla 26. července 2012. Na projektových žádostech odvedly kromě vedení školy spoustu práce i kolegyně a kolegové Lucie Prokešová, Kateřina Jeřábková, Daniela Rosůlková a Michal Hrstka.

Celý článek

Vytříděný hliník & železo

Vytříděný hliník & železo

V pondělí 25. června 2012 byly odvezeny pytle s pečlivě vytříděným kovovým odpadem do výkupny ve Strakách. Od září 2009 do června 2012, tj. za tři poslední školní roky, vytřídili studenti a pracovníci školy celkem 17,5 kg tenkostěnného hliníku a také 18 kg odpadového železa. V obou případech jde především o obaly potravin a nápojů, které jsou z těchto dvou kovů vyrobeny.

Celý článek

Ptáci v naší zahradě

Ptáci v naší zahradě

Dne 27. 6. 2012 navštívili naši školu ornitologové z občanského sdružení ORNITA.  Přijeli představit projekt „Ptáci v naší zahradě“, který nám měl pomoci rozpoznat ptačí druhy, se kterými se denně setkáváme. Přednáška byla prokládána spoustou zajímavostí, videí i živými „exponáty“.

Celý článek

Robot Advee na Gymnáziu

Robot Advee na Gymnáziu

Ve středu 13. června zavítal na naši školu robot Advee.

Celý článek

Výsledky celorepublikového šetření mezi středoškoláky

Společnost Člověk v tísni, o. p. s., provedla v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách v prvním čtvrtletí roku 2012 mezi žáky českých středních škol dotazníkové šetření.

Celý článek

Předání protokolů o výsledcích zkoušek společné části MZ

V pátek 15/6 škola obdrží protokoly o výsledcích společné části maturitní zkoušky. Studenti si přijdou protokoly vyzvednout v pondělí 18/6 o 3. vyučovací hodině. Protokoly jim budou předány v učebnách č. 7 (8OA - prof. Trtíková), č. 2 (4A - prof. Málková), a č. 22 (8OB - prof. Suchánková).

Vyhlášení vítězů soutěže CEMACH - Současný Izrael v Lidicích

Vyhlášení vítězů soutěže CEMACH - Současný Izrael v Lidicích

Dne 23. 5. 2012 se skupinka studentů Gymnázia Nymburk v čele s paní profesorkou Sedlatou vydala do Lidic, kde proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže CEMACH.

Celý článek

Europass

V letošním roce dostanou absolventi školy poprvé spolu s maturitním vysvědčením i tzv. europass. Jedná se o doklad připojený k vysvědčení o maturitní zkoušce, který vydává Národní ústav odborného vzdělávání prostřednictvím Národního centra Europass.

Celý článek

NIQES - testování žáků kvart

Škola se zapojila do plošného testování žáků 9. tříd organizovaného Českou školní inspekcí v rámci projektu NIQES.

Celý článek

Mapa školy - výsledky dotazníkového šetření

Škola po téměř pěti měsících konečně obdržela použitelné výsledky dotazníkového šetření MAPA ŠKOLY. Do dotazníkového šetření se zapojili kromě pracovníků školy i žáci a jejich rodiče. Společnost SCIO, která šetření organizuje, dala škole kompletní přehled výsledků zvlášť pro čtyřleté a zvlášť pro osmileté studium. 

Celý článek

Tour de France

Tour de France

V dubnu byla zrealizována poslední aktivita frankofonního klubu, nazvaná Tour de France. V roli lektorů vystoupili již zkušení lektoři – studenti 3TA. A opět posunuli laťku o hodně výš. Pro studenty francouzštiny připravili poznávací hru – cestu po francouzských památkách.

Celý článek

Profilová část maturitní zkoušky v obrazech

Profilová část maturitní zkoušky v obrazech

Rozběhla se profilová část maturitní zkoušky. Přinášíme obrázky z ústních zkoušek. 

 . 

Celý článek

Gymnázium Nymburk navštívil ministr školství Prof. Petr Fiala

Gymnázium Nymburk navštívil ministr školství Prof. Petr Fiala

Prof. Petr Fiala, ministr školství, během návštěvy gymnázia shlédl část profilové zkoušky dvou studentů z předmětu Politologie a mezinárodní vztahy. Ocenil průběh zkoušky i znalosti studentů, stejně jako perfektní práci prof. Nedbala při vedení zkoušky. Důkladně se také seznámil i s organizací profilové části maturity na naší škole. Velmi ho zaujala obhajoba maturitní práce a ocenil pestrost témat, která studenti školy pro své práce volili. Po zkoušce dlouze hovořil se studenty, kteří již měli ústní zkoušku za sebou, a zajímalo ho především, jak vnímali didatický test z češtiny, angličtiny a zejména z matematiky. 

Celý článek

DVU - kurz badatelsky orientovaná výuka matematiky

Badatelsky orientovaná výuka se ukazuje jako jedna ze slibných cest ke zlepšení kvality vzdělávání. Právě takto byla zaměřena převážná část DVU ve dnech 8. - 11. května pořádaného KMA PF JČU v Českých Budějovicích a financovaného z evropského projektu Fibonacci. Aktivním účastníkem byla také prof. Mahnelová, která v rámci  samostatného workshopu seznámila ostatní učitele s ukázkami pracovních listů, jež byly vyzkoušeny také našimi žáky.

                  

Maturita z matematiky - komentář

Letošní společná část maturitní zkoušky, konkrétně didaktický test z matematiky na vyšší úrovni, nenechala v klidu nejen maturanty a jejich rodiče, ale reakce přicházejí i od škol, učitelů i odborníků z mimoškolní sféry. Problémem se zabývala i Asocice ředitelů gymnázií, která k němu vydala následující stanovisko: 

 

Celý článek

Současný Izrael

Současný Izrael

Slavnosti u příležitosti 64. výročí vyhlášení nezávislosti Izraele se zúčastnili studenti Adéla Havelková, Lucie Svobodová a Matouš Plaňanský v doprovodu prof. Sedlaté. Studenti měli příležitost hovořit o svých projektech na téma Současný Izrael s panem Yakovem Levy, izraelským velvyslancem v Praze. Viz foto. Pana velvyslance zaujaly především webové stránky Matouše Plaňanského (ilinvent.bluefile.cz), věnované objevům a vynálezům a kalendář Adély Havelkové, propagující krásná místa Izraele.  

Maturity začaly!

Maturity začaly!

Od středy 2/5 se rozjela společná část maturitní zkoušky. První zkouškou byla zkouška z českého jazyka a literatury, která se skládala z didaktického testu a písemné práce, ve čtvrtek přišli do školy studenti, kteří si zvolili zkoušku z anglického jazyka. V pátek 4/5 pak zkoušku skládali studenti, kteří upřednostnili matematiku.

Celý článek

8leté studium - výsledky

Zveřejňujeme výsledkovou listinu přijímacích zkoušek. V souladu s kritérii přijímacího řízení bude přijato prvních 56 uchazečů v pořadí a 4 místa budou ponechána na odvolání. 

Další postup přijímacího řízení:

  • čtvrtek 26. 4.         14,00 - 16,00 hod - nahlížení do spisů
  • čtvrtek 26. 4.         po 17,00 hod. zveřejnění výsledků přijímacího řízení 
  • od pátku 27. 4.      přijímání zápisových lístků a rozhodnutí o přijetí či nepřijetí ke studiu

Při podání odvolání je nutné dodržet správný postup

Celý článek

Podklady pro jednání HV RSG

Pro jednání HV RSG a pro následné projednání v průběhu úvodní části rodičovských schůzek zveřejňujeme výsledek hospodaření RSG za rok 2011 a návrh rozpočtu RSG na rok 2012. V pondělí doplníme výroční zprávu o hospodaření. V úterý se před rodičovskými schůzkami sejde revizní komise.

Celý článek

Kalous a Kalousci

Kalous a Kalousci

Přímo řediteli na stůl ze vzdálenosti několika metrů koukají svýma velikýma očima kalous a dva malí kalousci! V minulých letech v hnízdě za okny ředitelny vyváděli mladé holubi hřivnáči, letos jejich místo zabrala rodinka kalousů a hřivnáči tak byli odsunuti na vedlejší smrk. 

Celý článek

Debatní turnaj v Plzni

Debatní turnaj v Plzni

V centru Plzeňského kraje se debatního klání v rámci posledního předfinálového turnaje své debatní síly poměřil smíšený tým nymburských studentů, speciálně pojmenovaný pro historicky první turnaj v Plzni – Neuburger Urquell.

Celý článek

Pozvánky na zajímavé akce

V nejbližší době se v Nymburce a jeho okolí konají zajímavé akce:

Neváhejte a přijďte!

Výzkum ve třídách 2SA a 2SB

V březnu 2012 proběhl v 2SB předvýzkum a následně byl zahájen výzkum v primách na téma sebevědomí a jeho změna po přestupu na gymnázium. Na základě tohoto výzkumu byla vytvořena seminární práce Jak přestup na osmileté gymnázium ovlivňuje sebevědomí žáků (?) pro předmět Pedagogika pro učitele v rámci mého studia na FF UK. Nejzajímavější výsledky shrnujeme v prezentovaném článku.

Celý článek

Okresní kolo recitační soutěže

Okresní kolo recitační soutěže

 

Dne 7.3.2012 proběhlo v auditoriu ZŠ Komenského v Nymburce okresní kolo recitační soutěže pro děti do 15 let.

 

 

 

Celý článek

PSANÍ s „jeZAVčíkem“ pokračuje

PSANÍ  s „jeZAVčíkem“ pokračuje

Před několika měsíci jsem na školním webu informoval v článku o výuce psaní na klávesnici počítače na Gymnáziu Nymburk intuitivní metodou, podle programu ZAVIAČIČ. Dnes je za námi 6 měsíců nácviku a sluší se podat informaci, co v  tomto volitelném předmětu, určeném pro tercii a kvartu B, studenti a studentky zatím dokázali.

Celý článek

Pozvánka na akci - DALEKO OD MOSKVY

Moskva není Rusko, řekne vám téměř každý Rus mimo své hlavní město. A co je tedy to Rusko? A jaká je pak Moskva? Panuje tam jen totalita, pije se vodka a každý den někdo vraždí novináře, jak se zdá z běžných zpráv v Česku? Nebo je to standardní země ekonomicky silných firem a obyvatel, jak prezentují mnozí naši představitelé? Jací jsou sami Rusové? A dalších dvě stě národů, které vedle Rusů v Rusku žijí? Co o sobě vědí Češi a Rusové žijící v Česku? A co od největší země světa čekat po prezidentských volbách?

Pár odpovědí bude možné najít "Daleko od Moskvy" - na mimořádném happeningu věnovaném různorodosti dnešního Ruska a jeho obyvatel žijících tam i za jeho hranicemi, tedy i v České republice. Happening, pořádaný českými rusisty, publicisty a filmaři, se uskuteční v neděli 11. 3. v klubu Blink. Ten se nachází v nevyužívané hale v pražské Holešovické tržnici, přeměněné na tři týdny (22. 2. - 11. 3.) v kulturní centrum. Program láká k návštěvě!

zrušení výuky - pátek 10. února

V pátek 10. února byla výuka ukončena po 4. vyučovací hodině. Důvodem je havárie vodovodního řadu a s tím spojené přerušení dodávky do školy. Omlouváme se za případné komplikace, které mohly tímto opatřením vzniknout.

Výsledky školy za 1. pololetí školního roku 2011 - 12

1. pololetí školního roku 2011 - 12 je za námi. Zde najdete studijní výsledky, jakých studenti dosáhli...

Zobrazené výsledky jsou k datu vydání vysvědčení, celkové výsledky budou známy až po dokončení všech "doklasifikačních" zkoušek.

Dotazníkové šetření Mapa školy

V týdnu od 6. února bude ve všech třídách probíhat dotazníkové šetření ke zjištění klimatu školy, tzv. Mapa školy. Šetření se koná v rámci vlastního hodnocení školy. Dotazníky jsou on-line a jsou připraveny pro žáky, kteří je budou vyplňovat přímo ve škole v učebnách ICT, pro rodiče i pro zaměstnance školy.

Celý článek

Proč na gymnázium?

Váháte s přihláškou zda gymnázium ano, nebo gymnázium ne, přestože jsou vaše výsledky na základní škole velmi dobré? Jako odpověď by vám mohla posloužit oficiální prezentace s rozborem výsledků maturitní zkoušky z roku 2011. Určitě stojí za prozkoumání...

Ke stažení
ikonaRozbor MZ

1. ples Gymnázia Nymburk

!! Prodej vstupenek zahájen!!

 

Ples Gymnázia Nymburk se koná v sobotu 10. března 2012 od 19 hodin ve společenských sálech Obecního domu v Nymburce. K tanci a poslechu hraje skupina Radim Keith BAND.

Předprodej vstupenek u prof. Renáty Trtíkové, možnost objednávky emailem. Cena vstupenky je 250,- Kč.

Konec prodeje vstupenek v pátek 9. března 2012.

 

Celý článek

Francouzštinářská výtvarná soutěž „Týden chutí“

Francouzštinářská výtvarná soutěž „Týden chutí“

Oddělení pro Kulturu a jazykovou spolupráci Francouzského velvyslanectví v České republice každoročně vyhlašuje soutěž „Týden chutí“, jejíž cílem je obohatit znalosti žáků, poskytnout jim příležitost objevit francouzské regionální kulinářské tradice a zapojit je do kreativního projektu. A jako každý rok se soutěže účastnili i žáci naší školy.

Celý článek

Hodina dějepisu ve francouzštině - Francie v 16. století

Hodina dějepisu ve francouzštině - Francie v 16. století

Dne 17. ledna 2012 měli studenti 3TA a 4KA možnost setkat se v rámci frankofonního klubu s milou návštěvou – na půdu Gymnázia Nymburk po roce zavítala paní Danièle Geffroy z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a připravila si pro naše studenty putování po Francii v 16. století. Jelikož studentům PedF UHK vyučuje historii Francie zároveň s didaktikou francouzštiny, mohli se studenti těšit na netradiční hodinu.

Celý článek

Seznámení s Izraelem

Seznámení s Izraelem

Ve čtvrtek 12. ledna proběhla na naší škole přednáška na téma "Moderní Izrael" pod vedením zástupce velvyslance Izraele v Praze, pana S. Shahara, jehož doprovázela paní Mohylová, též pracovnice ambasády, a pan Čírtek za organizátory soutěže CEMACH.

Celý článek

Kurzy češtiny pro cizince

CENTRUM INTEGRACE CIZINCŮ pořádá v budově Gymnázia Nymburk KURZ ČEŠTINY PRO CIZINCE.

Kurz začíná 18. ledna 2012 a bude probíhat každou středu 17:30 – 19:00.

Centrum naleznete i na FacebookU!

Jiřina Bartošová

Odevzdání maturitních prací

Připomínáme studentům termín odevzdání maturitní práce. Do 31/1/2012 odevzdají studenti svým třídním učitelům dva výtisky svázané maturitní práce spolu s elektronickou verzí práce uloženou na CD. Úvodní stránka práce bude vypracována dle uvedeného vzoru. Hodnotící posudky vedoucích a oponentů maturitních prací obdrží studenti v pátek 13/4. Obhajoby pak budou probíhat v době konání ústních zkoušek společné a profilové části – tedy v období od 16/5 do 24/5.

Výsledky testování VEKTOR – Modul 4

Testování VEKTOR je zaměřeno na testování tzv. přidané hodnoty. Princip testování spočívá v testu žáků na začátku 1. ročníku, resp. na začátku kvinty, a následně testování stejných žáků v době, kdy jsou na začátku maturitního ročníku. Gymnázium Nymburk se tohoto testování pravidelně zúčastňuje. V letošním roce testování v celé ČR absolvovalo celkem téměř 13 tisíc žáků z 221 středních škol. A jaké byly výsledky naší školy – tedy našich žáků a našich učitelů?

Celý článek

Angličtina v matematice? Proč ne!

Od roku 2010 běží na Gymnáziu Nymburk v rámci projektu Operační program vzdělávání pro konkurence schopnost Jazykové kurzy pro učitele. Tyto kurzy mají učitelům pomoci rozšířit si své jazykové dovednosti tak, aby mohli lépe využívat anglicky psané zdroje ve svých hodinách. Použití anglicky psaných textů, výukových programů a animací ve výuce tak následně přispívá k rozšíření jazykových dovedností studentů a k doplnění jejich slovní zásoby o odbornou terminologii, která není náplní běžných hodin angličtiny. Velkou výhodou je i vysoká úroveň anglických dynamických animací fyzikálních jevů a zákonitostí, které jednoznačně umožňují studentům lépe pochopit danou látku.

Celý článek

Pomáháme zahraničním žákům, kteří na naší škole studují

Pomáháme zahraničním žákům, kteří na naší škole studují

Začátkem adventu 1. 12. 2011 jsme přivítali na naší škole vzácnou a velmi milou návštěvu: paní redaktorku Goranku Oljaču původem ze Sarajeva, působící a žijící v ČR. Hlavním tématem byly zkušenosti s výukou a podmínkami cizinců nejen na našem gymnáziu a s prací asistentky cizinců, naší bývalé studentky, Jiřiny Bartošové - Koláčné. Ze setkání vznikl velmi zajímavý rozhovor, který byl odvysílán v ČRo 6 dne 10. ledna 2012.

Celý článek

Výběrové řízení na dodavatele služby - jazykové pobyty v zahraničí

Gymnázium Nymburk vyhlašuje výběrové řízení na dodavatele služeb pro projekt Rozvoj jazykových kompetencí učitelů základních a středních škol.

Celý článek

Shrnutí činnosti Debatního klubu - Podzim 2011

Shrnutí činnosti Debatního klubu - Podzim 2011

Stejně jako fotbalová liga, tak i liga debatní má v současné chvíli zimní přestávku. Je tedy čas bilancovat, alespoň stručně, proběhnuvší podzimní snažení členů nymburského debatního klubu...

Celý článek

Mezinárodní zkoušky DELF scolaire na půdě nymburského gymnázia

Mezinárodní zkoušky DELF scolaire na půdě nymburského gymnázia

Stejně jako v minulém roce se i letos stala naše škola se souhlasem Francouzského velvyslanectvím v Praze a Francouzské aliance v Pardubicích zkušebním místem pro mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka DELF scolaire.

Celý článek

Nymburští debatéři ovládli Českou Třebovou

Nymburští debatéři ovládli Českou Třebovou

V rámci turnaje v České Třebové (25. - 27.11.) se debatních klání zúčastnily dva nymburské týmy – Per Elequens (M. Dolečková, M. Jecha a J. Sladký) a tým Ergo (M. Vlčková, D. Gromada a M. Pokorný z gymnázia Nad Alejí v Praze). Po úspěšném turnaji v Liberci se čekalo, jak nymburští naloží s rolí obhájců turnajových vavřínů. Jak se jim to povedlo?

Celý článek

Streetballová liga 2012 - Tomáš Friedel podepsal smlouvu s týmem Profesorů

Streetballová liga 2012 - Tomáš Friedel podepsal smlouvu s týmem Profesorů

V pátek krátce po půl jedenácté dopoledne se Tomáš Friedel upsal týmu Profesorů a stal se tak prvním z řady nových hráčů, které se vedení týmu Profesorů rozhodlo angažovat. Tomáš Friedel se může pyšnit titulem mistra školní streetové ligy 2007, rychlýma nohama a chytrou hrou na pozici jedna. 

Celý článek

Asociace ředitelů gymnázií k aktuálním otázkám školství

Asociace ředitelů gymnázií ČR se pravidelně vyjadřuje k aktuálním otázkám vzdělávání. Článek v Učitelských novinách "Gymnázia: Zredukujme státní maturitu na didaktický test!" se ohlíží k prvním maturitním zkouškám, které se konaly podle nových pravidel, věnuje se problematice dalšího osudu kurikulární refomy a komentuje možnosti chystaného modelu financování regionálního školství. 

Výstava fotografií Yann Arthus-Bertranda na nymburském gymnáziu

Výstava fotografií Yann Arthus-Bertranda na nymburském gymnáziu

Gymnázium využilo nabídky Francouzského velvyslanectví v ČR k zapůjčení fotografií francouzského fotografa Yann Arthus-Bertranda.

Celý článek

Evropský den jazyků

Letos jsme na naší škole již pošesté oslavili Evropský den jazyků. Cílem projektu je upozornit na jazykovou pestrost a podpořit učení se cizím jazykům. Do akce se zapojili studenti prvních ročníků (třídy 5QA, 5QB, 1A) a vyučující německého, francouzského a ruského jazyka. Na studenty čekaly zajímavé aktivity na 5 stanovištích v celém areálu školy.

Celý článek

Testování Vektor

V průběhu října se studenti kvint, 1. ročníku a maturanti zúčastnili testování Vektor, které je součástí autoevaluačního systému školy již od roku 2005. Jedná se o dlouhodobé testování studentů zpracovávané společností SCIO, které mapuje znalosti studentů v uzlových bodech studia.

Celý článek

Psaní na klávesnici s jeZAVčíkem

Psaní na klávesnici s jeZAVčíkem

Výuku psaní na klávesnici počítače ve volitelném předmětu v tercii a kvartě za podpory vedení gymnázia založila před několika lety Mgr. Michaela Vaňková. Po jejím odchodu na mateřskou dovolenou jsem převzal dočasně tuto výuku. Byl jsem potěšen, že se zdejší gymnázium této výuce soustavně věnuje, což je mezi gymnázii v Čechách čestná výjimka. Překvapil mne zájem studentů a úroveň, kterou vykazují nejen ti, co již rok psaní nacvičovali, ale i ti zcela začínající.

Celý článek

Potvrzení novely školského zákona

Prezident Klaus svým podpisem stvrdil dne 28.10. 2011 odklad třetí povinné zkoušky na rok 2013.

Celý článek

PhDr. Dagmar Lieblová vyznamenaná prezidentem republiky

PhDr. Dagmar Lieblová vyznamenaná prezidentem republiky

Před třemi týdny měli studenti sexty A a Dějepisného semináře možnost besedovat s paní PhDr. Dagmar Lieblovou. Tuto mimořádnou ženu ocenil při příležitosti výročí státního svátku vzniku samostatného Československa prezident republiky, který jí propůjčil Řád TGM.
Druhou oceněnou osobností, která se setkala se studenty naší školy byl pan prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., který obdržel Medaili Za zásluhy.  

Celý článek

Turnaj v Liberci aneb úspěch nymburských debatérů!

Turnaj v Liberci aneb úspěch nymburských debatérů!

Nymburští debatéři začali novou soutěžní sezónu na turnaji v městě pod Ještědem. A byl to začátek, jak se patří...

Celý článek

Napsali o nás... Kurzy angličtiny

Napsali o nás... Kurzy angličtiny

V úterním vydání nymburského deníku 18/10/2011) je věnován velký prostor článku, kterým Deník informuje o projektu Gymnázia Nymburk. Určitě stojí za přečtení!

Nově přijatí žáci prim patří k nadprůměrně nadaným v rámci ČR

Gymnázium Nymburk obdrželo souhrnné výsledky přijímacích zkoušek těch uchazečů, kteří byli ke studiu skutečně přijati. V minulých letech mohly školy pracovat pouze se souhrnnými údaji všech žáků, kteří konali přijímací zkoušky. Teprve v letošním roce dostávají školy podrobné informace o žácích, kteří skutečně 1. září do školy nastoupili.

Celý článek

Projekt "Mladí lidé rozhodují"

Projekt "Mladí lidé rozhodují"

V úterý, 27. 09. 2011 od 17:00 do 19:00 hod. se bude konat v Jednacím sálu Městského Úřadu, Náměstí Přemyslovců 163, 288 28 Nymburk, simulované jednání zastupitelstva uspořádané studenty Gymnázia Nymburk jako finále vzdělávacího projektu „Mladí lidé rozhodují“.

Celý článek

Počty přijímaných studentů pro školní rok 2012-13

Krajský úřad Středočeského kraje schvlauje školám počty žáků a počty tříd, které mohou školy v následujícím školním roce otevřít. Tato informace je zásadní pro přijímací řízení. Pro školní rok 2012-2013 můžeme na základě rozhodnutí zřizovatele přijmout 60 žáků do osmiletého studia a 30 žáků do čtyřletého studia. Stejně jako v předchozích letech bude tedy Gymnázium Nymburk otevírat jednu třídu pro uchazeče ze současných devátých tříd základní školy a dvě primy pro uchazeče ze současných pátých tříd.

Dny Evropského dědictví

Dny Evropského dědictví

V sobotu 17. září se v Nymburce otevřely pro veřejnost významné běžně nepřístupné památky – Hradební věž, Kaplanka a budova Starého děkanství, Turecká věž, věž Základní školy Tyršova, renesanční sladovna a také věž gymnázia.

Celý článek

fotografie ze zahájení školního roku!

Ve fotobance je možné se podívat na fotografie ze zahájení školního roku!

Oprava střechy v Rokytnici nad Jizerou

Oprava střechy v Rokytnici nad Jizerou

V Rokytnici nad Jizerou pokračuje zdárně výměna střešní krytiny na chatě č.p. 102. Postup prací zprostředkují fotografie, které v průběhu letního soustředění malých volejbalistů a volejbalistek, jež právě v Rokytnici skončilo, pořídil pan Ondřej Janků.

Celý článek

Zahájení školního roku 2011/2012

Konec prázdnin se blíží a ve škole se opět začíná naplno pracovat. Vedení školy připravuje rozvrhy, dolaďují se učitelské úvazky, finišuje úklid, zprovozňuje se počítačová síť… V pátek pak 26/8 nastupují do školy učitelé, které v průběhu posledních prázdninových dnů čeká série nezbytných porad, zkoušení žáků, kteří na konci školního roku neprospěli či nebyli klasifikováni. Na programu jsou pravidelná školení, revize zařízení apod. Definitivní podobu rozvrhů, stejně jako harmonogram školního roku očekávejte na stránkách do 31/8.
Žáci nastupují do školy ve čtvrtek 1. září. Žáky prim osmiletého studia čekají první školní den 3 třídnické hodiny, stejně jako žáky 1A čtyřletého studia. Žáky zbývajících tříd čekají nejméně 2 hodiny s jejich třídními učiteli.
V pátek 2/9 se uskuteční v režii studentského parlamentu tradiční vítání nových žáků školy. Slavnostního přivítání se účastní celá škola a v případě příznivého počasí se koná na školním nádvoří.
Bez dalších odkladů se pak rozeběhne naplno výuka, na programu jsou již na začátku školního roku adaptační kurzy a geologické kurzy. Podrobný harmonogram školního roku vyplyne z jednání porady pedagogického sboru v přípravném týdnu a bude bez zbytečných odkladů uveřejněn na školním webu.

Jiří Kuhn

Zpráva o hospodaření školy - 1. pololetí 2011

K 15. červenci odevzdala škola Krajskému úřadu zprávu o hospodaření za první pololetí roku 2011 s povinnými přílohami. Zpráva byla zařazena na webu do dokumentů školy. Je tak možné se podívat na srovnání hospodaření školy v minulých letech. V roce 2011 zápasí škola (stejně tak jako v roce 2010) jak s provozními, tak se mzdovými prostředky. Od roku 2009 poklesl rozpočet provozních výdajů o 30 %! Škola omezila všechny myslitelné výdaje, nicméně i tak vykazuje k 30/6/2011 ztrátu. Problémy jsou s údržbou a opravami, kde se skutečně provádí jen havarijní zásahy. Škola maximálně využívá mimorozpočtové zdroje a prostředky z darů. Zásadním způsobem pomáhá škole Rodičovské sdružení i Nadační fond gymnázia, takže žáci pociťují složitou ekonomickou situaci školy jen minimálně.

Jazykové kurzy angličtiny pro učitele v Anglii a Irsku v plném proudu

Jazykové kurzy angličtiny pro učitele v Anglii a Irsku v plném proudu

Minulostí, přítomností a budoucností – tím vším mohou být dnes jazykové kurzy pro čtyřicet pedagogů, kteří jsou zapojeni do projektu „Rozvoj jazykových kompetencí učitelů středních základních škol“ financovaného OPVK, který realizuje Gymnázium Nymburk.

Věcná manažerka projektu, paní Daniela Rosůlková, informuje o průběhu jazykových pobytů našich učitelů. K nahlédnutí jsou i prezentace účastníků kurzů s informacemi přímo z místa!

Celý článek

Druhé pololetí školního roku v datech

Poslední červnový den obdrželi žáci školy vysvědčení a začaly jim prázdniny. Na dva měsíce může většina z nich hodit běžné školní starosti za hlavu a věnovat se prázdninovým radovánkám. V následujících přehledech se vracíme k celkovým výsledkům jednotlivých tříd.

Jiří Kuhn

Celý článek

Společná část maturitní zkoušky - výsledky školy

 Tabulkový přehled výsledků maturantů Gymnázia Nymburk ve společné části maturitní zkoušky.

Celý článek

Letošní výsledky maturit na Gymnáziu Nymburk

Letošní výsledky maturit na Gymnáziu Nymburk

Gymnázium Nymburk obdrželo z CERMATu přehledy s výsledky společné části a sumarizaci výsledků ze společné a profilové části. V článku naleznete komentář ředitele školy Jiřího Kuhna k děním okolo maturit, k výsledkům MZ na Gymnáziu Nymburk a celkový přehled výsledků za školu a výsledky jednotlivých tříd.

Celý článek

Předání maturitních vysvědčení na Městském úřadě

20.06.2011
Předání maturitních vysvědčení na Městském úřadě

V pondělí 20/6 proběhlo v obřadní síni městského úřadu předání maturitních vysvědčení. Vysvědčení předával starosta města pan Ing. Miloš Petera spolu s ředitelem školy a třídními učiteli jednotlvých tříd.

Celý článek

MŠMT zveřejnilo výsledky maturitní zkoušky

Ministerstvo školství zveřejnilo výsledky maturitních zkoušek. Gymnázium Nymburk obdrželo výsledky maturantů, z nichž je patrné, že všichni studenti zkoušky společné části maturitní zkoušky úspěšně složili.

Celý článek

První rada Francouského velvyslanectví, pan Nicolas de Lacoste, na návštěvě školy

První rada Francouského velvyslanectví, pan Nicolas de Lacoste, na návštěvě školy

Pan de Lacoste zavítal na Gymnázium Nymburk v pátek 10. června na pozvání školy. Jeho návštěva byla součástí projektu "Rozšířená výuka francouzštiny jako brána k výuce dějepisu ve francouzštině". Pan první rada se během návštěvy setkal nejen se studenty gymnázia, ale součástí jeho programu bylo i setkání se starostou města, panem Milošem Peterou, a navštívil i Postřižinský pivovar, kde ho přijal ředitel Ing. Pavel Benák.

Celý článek

Tiskové ohlasy - fiktivní soudní proces

Tiskové ohlasy - fiktivní soudní proces

Týdeník Nymbursko ve své pravidelné středeční příloze otiskl 25/5 článek popisující hodiny základů společenských věd, v nichž si studenti předmaturitního ročníku mohli pod vedením absolventa naší školy, pana Tomáše Friedela, vyzkoušet na vlastní kůži průběh soudního procesu. O akci jsme vás již na našich stránkách informovali. Dnes tedy nabízíme pohled novináře. 

Ke stažení
ikonaNymbursko - fiktivní proces - květen 2011

Pocta Jiřímu Suchému

Pocta Jiřímu Suchému

Základní umělecká škola B. M. Černohorského pořádá pro milovníky písniček S+Š akci s názvem "POCTA JIŘÍMU SUCHÉMU". Akce se koná 10. června od 18,00 ve foyer Hálkova městského divadla!

Pokud si dobře prohlédnete plakátek, který o akci informuje, naleznate na něm i jména úzce spjatá s naším gymnáziem. V roli učinkujícíh vystoupí absolventi, současní učitelé i žáci školy! Přičteme-li k tomu i průvodní slovo paní Stáni Sýkorové, je jasné, že kvalita zaručena.

První skupina učitelů odletěla do Anglie na jazykový kurz

První skupina učitelů odletěla do Anglie na jazykový kurz

Projekt "rozvoj jazykových kompetencí učitelů základních a středních škol" postoupil do další fáze! Na jazykový kurz do Anglie odletěly během víkendu 14.5.-15.5. první tři účastnice - paní Vladimíra Sedlatá, paní Blanka Hyblerová - obě z Gymnázia Nymburk - a paní Jitka Rýdlová ze ZŠ Komenského Nymburk. V Anglii stráví na intenzivním jazykovém kurzu 14 dní.

Celý článek

Poslední zvonění

Poslední zvonění

V pátek 6. května se studenti maturitního ročníku loučili se školou posledním zvoněním.

Celý článek

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. František Tuláček

Ing. František Tuláček (7. 8. 1922-26. 10. 2012), pedagog, nestor českého drůbežářství a chovatelství, absolvoval v roce 1941.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Finská ústava

15. duben 1903

Na příkaz ruského cara Mikuláše II. byla na tři roky pozastavena platnost finské ústavy. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
23.02.2024

Milým osvěžením vzdělávacího programu univerzity 3. věku se stala čtvrteční přednáška „naživo“. Běžně se studenti univerzity 3. věku scházejí u on-line přednášek a každé setkání s přednášejícím je proto výjimečnou, slavnostní událostí. Mezi seniory zavítal tentokrát Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D., dlouholetý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu, který instituci řídil od roku 2014 do roku 2022. ÚSTR je instituce určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

celý článek
26.02.2024

S velkou radostí oznamujeme úspěch Eduarda Fusse - 3. místo na klání prací s dopravní tématikou v soutěži o Cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT 2024. Blahopřejeme.

Nechme promluvit o soutěži samotného Edu z 8OB:

"Dne 23. 2. 2024 jsem měl příležitost se s mou dopravně zaměřenou maturitní prací zúčastnit se 16. ročníku ceny Děkana Dopravní fakulty ČVUT v Praze. Zmiňovaná soutěž je určena pro jednotlivce, ale i dvoučlenné týmy z odborných středních škol a gymnázií."

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.