Francouzská literární kavárna

Francouzská literární kavárna

Již po jedenácté od začátku školního roku se sešly francouzštinářské skupiny, aby spolu s Danièle Geffroy četly francouzské texty. Čtenářské portfolio se některým skupinám pěkně rozšiřuje…

Dne 3. února 2014 jsme měli jako obvykle Literární kavárnu. Dočítali jsme text z knížky „Akli, Prince du Désert“, který jsme měli rozečtený z minulé hodiny. Nejprve jsme si trochu zopakovali, co si pamatujeme z minula a pak začali číst. Obvykle čte nahlas Danièle, my sledujeme očima text a čas od času někdo přečte odstavec. Ale tentokrát to bylo přesně naopak! Dostalo se na každého a nikdo neunikl opravám chyb. To bylo velmi komické, protože i záměna „u“ za „y“ (francouzštináři vědíJ) nebo prohození souhlásek či špatné spojování slov Danièle neunikly, ale nám se to zdálo naprosto stejné a mnohdy jsme tvrdošíjně opakovali své předešlé chyby.

Alexandra Birndtová 3TA

Dne 3. února, jako každé druhé pondělí, proběhla pro kvinty literární kavárna, pro naši skupinu poprvé v novém roce. Po dlouhé vánoční pauze jsme začali číst novou knížku, názvem „Les voleurs d'écritures“. Než došlo na samotné čtení, seznámili jsme se s autorem, rozebírali jsme kontext knížky a snažili jsme se vyložit význam obrázku na přední obálce. A to vše francouzsky, pod dohledem madame Danièle Geffroy, která pro nám vše připravila a poté trpělivě zapojila. Přestože je tato knížka obtížnější než předešlé, doufám, že nám tím pádem lépe napomůže rozvíjet porozumění francouzštiny

Matěj Ballaty, 5QA

Po delší době jsme se opět shledali s paní Danièle Geffroy na literární kavárně. Oproti dřívějším hodinám jsme z knížky nečetli, nýbrž jsme si pustili vyprávění o jejím obsahu na internetu. Kniha se jmenovala "Je me souviens". O obrázcích, které se objevily ve videu, jsme si potom společně popovídali, napsali si o nich pár vět a někteří z nás si dokonce odnesli nové informace do dějepisu a zeměpisu. 

Eliška Špalková, 6XB

Aktuální informace

06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1954.

Absolvoval Právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze se zvláštní specializací na mezinárodní právo.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Anthracite Coal Commission Report

22. březen 1903

Theodore Roosevelt přikázal zveřejnit Anthracite Coal Commission Report, 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.