Závěr roku se Zaviačičem

Závěr roku se Zaviačičem

V průběhu školního roku jsem informoval na školních stránkách o zahájení a průběhu výuky ve volitelném předmětu Psaní na klávesnici počítače podle programu ZAVIAČIČ v tercii a kvartě našeho gymnázia. S koncem školního roku výuka dospěla k závěru a je proto vhodné, abych provedl závěrečnou bilanci. Většina ze 40 přihlášených studentů splnila limit napsání 800 cvičení podle programu pro intuitivní psaní všemi deseti prsty a zvládla tak psaní většiny znaků umístěných na klávesnice. Až na výjimky tak splnila cíl výuky a do života získala užitečnou dovednost, která je bude provázet při jakékoliv činnosti u počítače.

V závěrečném hodnocení chci velmi konkrétně popsat výsledky výuky, které lze najít na stránkách autora programu p. Jaroslava Zaviačiče: www.zav.cz. Naše gymnázium je hodnoceno mezi 186 školami nejen z naší, ale dalších zemí EU, které podle programu psaly, na 19. místě. O tento výborný výsledek se zasloužila nejvíce Michaela Poláčková z tercie B, která mezi 5000 hodnocenými studenty obsadila 26. místo. V hodnocení kolektivů tříd skončila kvarta B mezi 440 kolektivy na 20. místě. Studenty nymburského gymnázia najdeme na předních místech řady dalších soutěžních disciplín, které byly pro nacvičující studenty vyhlašovány.

Nejpilnější studentka v psaní je Michaela Poláčková, které ke konci školního roku poslal pan Jaroslav Zaviačič následující e-mail:

Milá slečno Michaelo,

na serveru ZAV nás zaujal Váš postup cvičeními, je skvělé, jak umíte být koncentrovaná a máte i velmi dobrou technickou rychlost - to obvykle mívají jen například klavíristé.

Váš postup oproti ostatním můžete sledovat z titulní stránky ZAV vpravo nahoře (sešit "Rekordy").

Velmi bychom přivítali, kdybyste trénink zpestřovala i klávesnicovou hrou "Houbař" - z titulní stránky vlevo nahoře se připojíte ke stránce s popisem a ukázkou této hry včetně instalačního souboru. Budeme se těšit na Vaše výsledky!

S přáním příjemného zbytku víkendu srdečně z Prahy zdraví

(můžete vyřídit i panu kolegovi Suchoradskému, který vychoval už několik skvělých závodníků v psaní, i když ta výuka je hlavně celoživotní výhodou při dalším studiu i později v zaměstnání)

Jaroslav a Helena ZAVi

Nejvýznamnější úspěchy v nácviku i prověřovacích cvičeních dosáhly čtyři studentky Michaela Poláčková, Kateřina Vávrová, Jitka Luňáčková, Aneta Latislavová, Markéta Horáková a mnohé další. Prvé čtyři z uvedeného výčtu uspěly v mezinárodní soutěži organizace INTERSTENO, když všechny splnily náročné podmínky soutěže a umístily se mezi 400 účastníky v první polovině výsledkové listiny. Získaly diplom italských organizátorů, který pro ně přišel na adresu školy v závěru školního roku. Vedle dívek je třeba vyzdvihnout mimořádný talent Kateřiny Burjánkové, která vítězila v psaní krátkých textů, z chlapců zaslouží pochvalu za celoroční soustavou píli Pavel Souček, Bořivoj Kolář a Dominik Renč.

Výuka skončila a předmět je nabídnut studentům jako volba i pro příští školní rok. Pokud se vedení gymnázia podaří najít ochotného vyučujícího, bude tedy výuka psaní na klávesnici pokračovat i v příštím školním roce. Za to je třeba poděkovat podpoře vedení školy, jmenovitě řediteli školy Jiřímu Kuhnovi, ale také správci sítě p. Jiřímu Pražákovi a dalším pracovníkům gymnázia.

Nacvičující studenti, kteří si program zakoupili domů, budou moci pokračovat v nácviku i o prázdninách na svých domácích počítačích.

O. Suchoradský, vyučující psaní na klávesnici počítače

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1948.

Narodil se 21. 9. 1929. Státní reálné gymnázium v Nymburce navštěvoval v letech 1940 až 1948. Jisté literární sklony projevoval již na gymnáziu – vydal třídní časopis TERMIT.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Let bratří Wrightů

17. prosinec 1903

Po mnohaletých systematických pokusech se podařilo uskutečnit Orvillu Wrightovi let s motorovým letadlem v trvání dvanácti sekund.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.