Debatní turnaj v Plzni

Debatní turnaj v Plzni

V centru Plzeňského kraje se debatního klání v rámci posledního předfinálového turnaje své debatní síly poměřil smíšený tým nymburských studentů, speciálně pojmenovaný pro historicky první turnaj v Plzni – Neuburger Urquell.

A to ve složení Martin Jecha, Martina Dolečková a Kristýna Kutnarová. Po většinu turnaje rozhodovala debaty jako rozhodčí Gabriela Horynová. Daniel Gromada pak oddebatoval turnaj za jeden z pražských týmů, tomuto týmu pak v poslední rozhodující debatě turnaje debatně vypomohla i Gabriela Horynová a nymburští debatéři se tedy podíleli na výhře tohoto týmu na turnaji.

 

A jak si vedl čistě nymburský tým? Trošku jako na houpačce. V prvním kole se střetli nad tématem národního sebeurčení s týmem Gymnázia Jana Nerudy z Prahy. Na tezi, která bude na začátku května tezí finálového turnaje, dokázali nymburští zúročit své zkušenosti a přípravy a v prvním kole si připsali přesvědčivou výhru. Ve druhém kole, v tezi o tom, zda je EU přínosná, bylo nymburským souzeno hájit negativní stanovisko. Po těsném boji s opavskými, kteří hájili na pohled jednodušší pozici, nakonec tým Neuburger podlehl. Ve třetím kole se opět debatovalo o právu na sebeurčení národů. Nymburští změřili své síly s týmem Škodná z Přerova. Tým přerovských však v debatě nedostál svému jménu a nymburskou snahu a cestu za obhajobou práva na sebeurčení každého národa nijak nepoškodil. Naši studenti tedy mohli mířit do dalších kol s dobrým pocitem. Ve čtvrtém kole došlo k malé bratrovražedné bitvě, kdy nad tezí pojednávající o boji západních zemí proti dětské práci v západním světě se s Neuburger Urquell střetl pražský tým, vydatně posílen o aktuálně druhého nejlepšího řečníka roku, Daniela Gromadu. V odpolední debatě nakonec nymburští podlehli, když se jim nepodařilo zcela obhájit jejich plán. Páté kolo na stejnou tezi v neděli ráno, bylo už jen otázkou využití zkušeností, protože se náš tým utkal s nezkušenými přerovskými debatérkami. Průběh debaty byl jasný stejně jako její výsledek. V celém hodnocení turnaje skočil tým Neuburger Urquell na čtvrtém místě.

 

V rámci turnaje se také konala volební valná hromada Asociace debatních klubů, o. s. Během valné hromady byl delegát a trenér nymburského klubu, Jan Knytl, zvolen na uvolněné místo v představenstvu sdružení, když z 90 možných získal 76 hlasů.

 

Poslední turnaj sezóny také rozhodl s konečnou platností o složení finálových klání. Do těch postoupilo na základě kvalifikačních kritérií 6 nejlepších týmů po základní části. Vítězem základní části se stal nymburský tým TOGO! Ze třetího místa postoupil tým Per Elequens a ze čtvrtého tým ERGO. Nymburští tedy budou tvořit plnou polovinu účastníků finálových bojů. Spolu s nymburskými postoupili i dva přerovské a jeden pražský tým. Finálový turnaj, tedy klání v základních skupinách a semifinálové debaty, čeká naše reprezentanty 4. - 6. května v Praze. V pondělí 7. května se pak v prostorách Poslanecké sněmovny uskuteční Grand-Finále celého ročníku Debatní ligy, kam mají velkou šanci postoupit naše týmy! Držme jim tedy při přípravách i závěrečných kláních palce!!!

 

Výsledky nejen posledního turnaje, ale i celé proběhnuvší základní části DL můžete najít jako vždy v databázi Greybox.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. Viktor Boháč

Absolvoval v roce 1922.

Narodil se 16. 10. 1904. V r. 1930 se oženil a měl dva syny a dceru. V r. 1936 se stal ředitelem lázní Velichovek a později ředitelem sanatoria v Dobříši.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smetanovy opery v Národním divadle

12. květen 1903

U příležitosti výročí úmrtí Bedřicha Smetany (†12. 5. 1884) uvedlo Národní divadlo v Praze pod taktovkou Karla Kovařovice cyklus Smetanových oper, jimiž počíná skutečná česká národní opera. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.