Pět sextánů v Otevřené vědě 2021

Pět sextánů v Otevřené vědě 2021

Otevřená věda je otevřená i v této době - covidové pandemii navzdory! S velkou radostí dáváme na vědomí, že do letošního ročníku Otevřené vědy vybrali pracovníci Akademie věd ČR celkem 5 studentů nymburského gymnázia. Tři z nich svou stáž absolvují na Fyzikálním, jedna na Botanickém a jedna na Geofyzikálním ústavu AV ČR.

Jak vyplývá z Tabulky meziroční evidence a statistiky zapojení studentů naší školy do Otevřené vědy (OV), Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce je v tomto projektu Akademie věd ČR velmi aktivní a také úspěšnou školou. Z grafů je totiž zřejmé, že míst na stážích je každoročně velmi omezený počet (jen cca 150-200 na celou ČR). OV je sice otevřená úplně všem středoškolákům, i kdybychom ovšem započetli jen 355 českých gymnázií (u jejichž studentů se dá vědecká kariéra předpokládat s větší jistotou), každý si dokáže spočítat, kolik stážistů připadá na jedno gymnázium v aritmetickém průměru. A tento průměr dlouhodobě významně překračujeme.

Pro nedostatek informací o starších ročnících OV se nepodařilo rekonstruovat úplné počátky zapojení našich studentů do vědeckých stáží. Stejně tak si nejsme zcela jisti, že jsou uvedené informace o letošních stážích úplné, protože Akademie věd si žádnou statistiku o podílu stážistů z jednotlivých škol nevede (nebo ji alespoň nezveřejňuje), ani se školami oficiálně nekomunikuje. Pokud tedy víte, že by v tabulce mělo být ještě doplněno nějaké chybějící jméno, určitě nám to nahlaste a samozřejmě zajistíme nápravu.

V letošním 16. ročníku Otevřené vědy AV ČR máme pět zástupců studentů sext. O jedno místo na stáži OV měli průměrně zájem téměř čtyři uchazeči. Konkurence se tedy zvyšuje, i když postupně meziročně roste i počet otevřených stáží a přijímaných stážistů. Převažujícím zaměřením našich nynějších stážistů je fyzika (a geofyzika). Jsme hrdí, že se tato pětice může po celý kalendářní rok setkávat s vědou ve vybraném oboru se špičkovými českými odborníky na ústavech AV ČR a využívat vědecké metody a přístroje, které ve školních laboratořích rozhodně nemáme.

Medailonek stážistky OV 2021 Anny Vávrové

V projektu se očekává minimálně 8 hodin práce na stáži (v laboratoři, v terénu nebo náhradním způsobem i na dálku) každý měsíc (včetně července a srpna). AV ČR hradí stážistům i náklady na dopravu. Výstupy ze stáže jsou prezentovány na podzimní Studentské vědecké konferenci (odkud si loni Zuzana Šaldová přivezla Cenu poroty). Absolvování stáže OV na Akademii věd ČR je cenná zkušenost a naprosto exkluzivní místo pro začátek vlastní vědecké práce. Osvědčení o dokončení stáže může mít váhu v přijímacím řízení na univerzitní studium po maturitě. Vedle např. certifikátu z DofE se dobře vyjímá také v profesním životopise, protože o člověku leccos vypovídá.

Kdo by měl zájem o další informace, může se obrátit přímo na své spolužáky ze sext, stážisty z roku 2020, nebo na prof. Radku Mlázovskou. Pokud už jste nebo budete na podzim na vyšším nebo čtyřletém gymnáziu, můžete se také nechat zasvětit do tajů vědy a vědecké práce. Stačí, když si během listopadu 2021 podáte přihlášku, podpoříte ji motivačním dopisem a doplníte kladným vyjádřením svého (předmětového nebo třídního) učitele. Poslední podmínkou samozřejmě je mít štěstí, abyste byli vybráni na některou ze stáží pro rok 2022.

prof. Helena Hantonová
prof. Radka Mlázovská
prof. Miroslav Soukup
Talent tým a školní garanti SOČ

Zdroj: Otevřená věda AV ČR

Aktuální informace

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Josef Daniel Beneš

Mgr. Josef Daniel Beneš (*31. 7. 1941), evangelický duchovní a literát, který v roce 1969 odešel do exilu do Ženevy, organizátor táborových pobytů mládeže i zájezdů a seminářů o českých dějinách a kultuře pro Švýcary, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1958.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nafukování trustů

Americký Kongres schválil zákon omezující tzv. nafukování trustů tím, že rozšiřování trustů podléhá rozhodnutím generálního prokurátora. 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.