Dny evropského dědictví

Dny evropského dědictví

V sobotu 14. září se v Nymburce otevřely pro zájemce památky, které nejsou běžně veřejnosti přístupné. Mezi nimi i věž našeho gymnázia. V době od 10,00 do 16,00 vystoupalo na věž celkem 247 návštěvníků ve věku od 6 měsíců do 85 let! Celou akci ze strany školy perfektně zvládly studentky Barbora Henzlová a Jana Hájková ze třídy 3A. Přinášíme vám dále text o průběhu DED v Nymburce tak, jak ho zaznamenal místostarosta pan PhDr. Pavel Fojtík, a hlavně spoustu úžasných fotografií z celé akce!

Celkem si prohlédlo nymburské historické a technické památky 2673 návštěvníků!

Staré děkanství/Kaplanka - 490 lidí
Výhled z posledního patra budovy COPu - 292
Hálkovo městské divadlo - 133
Hydroelektrárna - 180
Klasicistní vila Bašta v Drahelicích - 224
Kostel sv. Jiljí - 478
Kaple sv. Jana Nepomuckého - 351
Věž gymnázia - 247
Kino - 278

Třetí ročník se setkal s již tradičně velkým zájmem nymburské veřejnosti. Oproti loňsku se do popředí vrátily gotické památky. Jan Řehounek, který měl na starosti kostel sv. Jiljí, detailně seznamoval s interiéry a výzdobou chrámu osmkrát! Podobně tak Marcela Pachmanová prováděla se zaujetím návštěvníky v Kapli sv. Jana Nepomuckého. Jiří Černý, Jana Štočková a Lucie Štastná alias Eliška Přemyslovna se zase chopili průvodcovství na starém děkanství a Kaplance. Velmi pečlivě se na návštěvníky přichystali v Centru odborné přípravy, kde opět téměř nepřetržitě jezdily až do posledního patra výtahy. Na věž gymnázia museli naopak všichni po svých, ale stálo to zato! Výhled z věže si nenechal ujít nejstarší návštěvník ve věku 85 let i nejmladší ve věku šesti měsíců.

Taktéž zpřístupnění hydroelektrárny za plného provozu se vydařilo. Předem domluvené prohlídky se konaly od 13 do 16 hodiny. Průvodcovství se ujal sám správce objektu Libor Hruška. Nově byl mezi objekty zahrnut i Mlýn Bašta. Nevšední popularizace se stylově zhostili členové nymburského Klubu důchodců v čele se Zdeňkou Strakovou. Se stejným zaujetím seznamoval návštěvníky s historií divadla a jeho zázemím Vítek Špinka. Zaměstnanci kina (pan Burian) zase nestačili vysvětlovat obsluhu nové digitální promítací techniky přímo v promítací kabině nymburského kina.

Dík patří všem správcům objektu (řediteli divadla, řediteli gymnázia, řediteli COPu, správci hydroelektrárny a katolického kostela), Klubu důchodců i členům Společnosti přátel starého Nymburka, kteří se s velkou obětavostí pustili do provádění po zpřístupněných objektech. Jsem velmi potěšen, jakému nevšednímu zájmu se těší tento den mezi Nymburáky. Potvrzuje se, že nymburští občané mají rádi své město a jeho památky. Nymburk má co nabídnout, jen jde o to, aby se našel i do budoucna dostatek finančních prostředků na jejich údržbu. Letos již proběhla výměna a repase části oken na gymnáziu i ZŠ Tyršova, čeká nás celkové rekonstrukce morového (Mariánského) sloupu na Náměstí Přemyslovců a nadále plánujeme zpřístupnění vyhlídkového ochozu kostelní věže," shrnul místostarosta města PhDr. Pavel Fojtík. 

Prohlédněte si též fotografie ze všech otevřených památek!

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.

Doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D. (* 20. 10. 1979), expert v oblasti bezpečnosti a kvality potravin, botaniky, bylinářství, vedoucí Katedry kvality zemědělských produktů na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze, absolvoval na našem gymnáziu v roce 1997.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Ratifikace smlouvy o Panamském průplavu

17. březen 1903

Ratifikací Hayovy-Herránovy smlouvy v americkém Senátu skončilo období právní nejistoty o osudu Panamského průplavu.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.