HerStories v Budapešti

HerStories v Budapešti

V sobotu 1. června se v Budapešti konalo slavnostní finálové setkání účastníků soutěže HerStories, kterou pořádá mezinárodní organizace Centropa. Vítězové národních kol ze sedmi evropských zemí přijeli prožít inspirativní den, představit svůj projekt a převzít ocenění. Za Českou republiku byly do Budapešti pozvány členky Klubu moderní historie, Anna Hérová, Bára Němcová a Johana Prokešová.

 

Jak jsme již informovali, Klub moderní historie zastupovaly v soutěži hned dva projekty, do finále v Budapešti však mohl postoupit pouze jeden za Českou republiku, a tím se stal příběh Strach Evičky Pickové (https://www.gym-nymburk.cz/clanky/skola1/herstories-od-centropy-aneb-vypraveli-jsme-jeji-pribeh.html).
 
 
O průběhu setkání v Budapešti očima hlavních aktérek:
V pátek 31.května ráno jsme vyrazily vlakem do Budapešti. Po šesti a půl hodinách jsme dorazily na nádraží Nyugati. Ubytovaly jsme se a naše kroky směřovaly do termálních lázní Széchenyi, které připomínají pohádkový palác. Odpočinuté jsme se vydaly na první průzkum Budapešti. Z řetězového Széchenyi mostu jsme viděly budapešťský hrad, rybářskou baštu, parlament a cestou zpět operu. 
V sobotu ráno nás již čekalo setkání v ulici Dohány před Velkou synagogou s organizátory z Centropy a s ostatními výherci z Maďarska, Slovenska, Německa, Španělska, Polska a Řecka. Vyslechly jsme si informace o historii Maďarů a maďarských Židů. U Velké synagogy nás zaujal především památník holocaustu, který má podobu kovové vrby a na jejich listech jsou napsaná jména obětí holocaustu. Dopolední program byl spojený s procházkou po bývalém židovském ghettu, které bylo vybudováno na jaře v roce 1944. Navštívily jsme Rumbach Sebástyen synagogu. Kromě návštěvy interiéru synagogy, která byla postavena v maurském stylu, jsme zde zhlédly film o životě Hédi Endrei. Po filmu nás čekal oběd v maďarsko-židovské restauraci. A hned na to přišla diskuze o Hédině příběhu. Následoval pro nás asi nejsilnější zážitek dne, a to beseda s Verou Szekeres-Varga. Vera je úžasná, vtipná dáma plná energie, přeživší holocaustu a jedna z tváří projektu HerStories (https://www.her-stories.eu/en/stories). Bylo nezapomenutelné poslouchat její vyprávění a občasné vtípky. Na úplný závěr celého setkání přišla chvíle, proč jsme do Budapešti vůbec vyrazily. Vítězové ze sedmi zemí přebrali ocenění a zhlédli jsme všechny vítězné projekty. Večer jsme zakončily procházkou na nábřeží Dunaje, kde jsme navštívily pietní místo obětem holocaustu, boty na břehu Dunaje, které připomínají masové vraždění Židů na přelomu roku 1944/45. Když jsme pobývaly na tomto místě, přišel další nezapomenutelný moment, objevila se veliká duha.
V neděli ráno jsme už jen nasedly na vlak a vyrazily na cestu domů.
 
A co nám celý projekt dal? Určitě si odnášíme nové informace o historii Maďarska za druhé světové války, o budapešťském ghettu a jeho velikosti. Ghetto bylo obehnáno zdí a lidé, kteří žili v sousedství, koukali z oken na život v ghettu. Seznámily jsme se s dalšími příběhy ze života obětí holocaustu. Zažily jsme silné setkání s paní Verou, která řekla kromě jiného, že lidé jsou buď dobří, nebo špatní, bez ohledu na rasu, národnost nebo náboženství. Byly jsme obohaceny maďarskou kulturou a gastronomií.
Děkujeme všem organizátorům z Centropy za možnost  zúčastnit se tohoto projektu.
Bára, Anna, Johana

 

Děkujeme Anně, Báře a Johaně za výbornou reprezentaci školy a České republiky. Velký dík patří všem členkám a členům Klubu moderní historie za jejich soustavnou, vytrvalou a trpělivou práci. 

Těšíme se na další odhalené příběhy.

 
 

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Půl století působil na nejvyšší úrovni střídavě jako hráč a trenér basketbalu a jako expert při OSN.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Frištenský mistrem Evropy

8. únor 1903

Český zápasník Gustav Frištenský porazil v Rotterdamu Dána Hanse Egeberga a stal se mistrem Evropy. 

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.