Studentské projektové fórum Na Zatlance

Studentské projektové fórum Na Zatlance

Rady, tipy, nové zkušenosti, inspiraci.... a také ocenění odborné poroty. To vše si odvezli studenti naší školy ve středu 29. března z Gymnázia Na Zatlance, kde představili čtyři projekty.

Studentské projektové fórum bylo založeno na Gymnáziu Na Zatlance v Praze v roce 2010. Jedná se o nesoutěžní přehlídku studentských projektů, kde mají aktivní studenti možnost představit svůj projekt před širším publikem a odbornou porotou. Zlepší si své prezentační dovednosti, vyslechnou si zpětnou vazbu od poroty složené z odborníků z řad vysokoškolských pedagogů či profesionálů z médií a v neposlední řadě mohou inspirovat ostatní studenty a učitele.

V letošním roce z naší školy vyrazily hned čtyři týmy, v přírodovědně-technické sekci publikum seznámili studenti Badatelského klubu z NG s projektem Žáci žákům a Bedřich Brynych poté představil svůj projekt "Dotkni se vesmíru". Jeho vystoupení nakonec ocenila odborná porota.

V humanitní sekci školu reprezentovaly členky Klubu moderní historie. Antonie Fraňková posluchačům představila svůj workshop "Nechte mě být, jaká jsem", ve kterém mladší spolužáky seznamuje s Anne Frank. Druhým počinem, který představily členky Klubu moderní historie, byl projekt "Po stopách nymburských zmizelých aneb nymburské Stolpersteiny II". Oba projekty byly odbornou porotou oceněny, především za systematickou a dlouhodobou práci a přesah mimo půdu školy. 

Projektového fóra se v pozici diváků zúčastnili i ostatní členové obou našich badatelských klubů v pozici diváků. I pro ně to tedy byla příležitost shlédnout inspirativní projekty a vyslechnout si konstruktivní zpětné vazby.

Zde je několik postřehů našich účastníků:

Na Zatlance jsem byla poprvé a hned jako vystupující. Měla jsem velký strach, ale nakonec vše proběhlo skvěle a my jsme to zvládli. Viděla jsem hodně prací, ze kterých si odnáším řadu originálních nápadů. A mnoho překvapení. Některé komentáře poroty mě překvapily, třeba pohyb těla versus stát jako skála. Všechny komentáře si vezmu a využiji do budoucna. Určitě děkuji za super zkušenost!

Když jsme ráno nasedli do vlaku, začala jsem pociťovat nervozitu. Pak to bylo chvíli v pohodě, ale pak jsem byla zase hrozně nervózní. Bála jsem se, že tam něco zapomenu nebo vynechám nějakou zásadní věc. A o tom to právě bylo. Říkala to i  porota. Vystoupení by nemělo být naučené do písmenka nazpaměť. Mělo by to být vyprávění a aby posluchači poznali, že o tom něco víme a taky že jsme tomu věnovali čas a něco to pro nás znamená. To si myslím, že se nám povedlo. Některé komentáře od poroty byly občas trochu ostré, ale myslím, že se z nich dá čerpat spousta rad a tipů. Vím teď třeba, jak stát :) Určitě to byla pro mě další obrovská zkušenost. Jsem ráda že jsem mohla vystupovat.

Zatlanka opět splnila moje očekávání. Bylo skvělé potkat na jednom místě tolik aktivních studentů a slyšet o tolika zajímavých projektech. Hodně mě oslovil projekt "Nemusíš se bát" zaměřený na osvětu o životě s hendikepem, nebo metoda práce s literátními díky "interpretace tvorbou". Zaujalo mě také povídání o stříhání zvukových stop a přidávání zvukových efektů. Myslím, že nám to bude velmi užitečné při nahrávání pamětníků. Z vlastního vystoupení mám dobrý pocit, mám radost, že porota můj projekt ocenila a že vím, co mohu na příště ještě zlepšit. Z fóra si odvážím motivaci a inspiraci do další práce.

V loňském roce jsem Na Zatlanku nezavítala, nevěděla jsem tedy, co nás čeká a tak mě překvapilo hned několik věcí. Na začátku jsem se začala obávat z vlastní prezentace, protože komentáře odborné poroty byly občas opravdu přísné. Některé připomínky mi přišly až zvláštní, jiné si budu pamatovat do budoucna, např. postoj, který je u prezentace důležitý a já sama s ním mám problém. Naše prezentace nakonec vůbec nebyla stresující. Hodnocení poroty jsem si nebrala osobně, ale věcně a nakonec jsem byla vlastně příjemně překvapená. Na celém dni mě mrzelo jen to, že obě sekce probíhaly najednou, protože bych se ráda zúčastnila všech prezentací.

Dne 29.3.2023 jsme navštívili Studentské projektové fórum na Zatlance. Z pohledu diváka mě zaujalo, kolik různorodých projektů studenti realizují a co vše již dokázali. Překvapilo mě, s jakým klidem a zájmem prezentující prezentovali svůj výstup a bylo vidět, že každý dal do svého projevu kus sebe a dané téma jim je opravdu blízké. Porotci měli otázky, nad kterými bych se ráda zamyslela, protože byly opravdu hloubavé. Pro mne to byl velice inspirativní den, který mě motivoval a doufám, že sem zavítáme i příští rok.

Na Zatlance jsem absolovala přednášky na humanitní sekci. Moc mě zaujal projekt spojující mladší a starší spolužáky gymnázia pomocí literatury, tedy starší mladším spolužákům představují literaturu neobyčejným způsobem. Opět jsem si uvědomila, že ráda prauji na projektech a nechám se inspirovat projekty z jiných gymnázií.

Cesta Na Zatlanku bylo pro mě i letost opět velmi zajímavá. Je to skvělá zkušenost, kdy si člověk odveze nové poznatky, ale i tipy, jak prezentovat, co vynechat, co přidat. Několik projektů mě inspirovalo. "Konkurence" byla veliká. Pochopitelně jsem držela palce projektům z naší školy:). 

Opravdu mě zaujal projekt v humanitní sekci - Starší spolužáci připravují a tvoří pro mladší spolužáky, líbilo by se mi podobný projekt zrealizovat i u nás ve škole. Zajímavá byla i prezentace interpretace literárních děl, myslím, že by pro mě mohl být v maturitním ročníku využitelný. Líbily se mi i obě prezentace z našeho gymnázia v přírodovědně-technické části, přestože jsem některých informacím z důvodu nízké znalosti oboru nerozuměla:) Těší mě, že byly oceněny projekty, u kterých jsem v to doufala.

Ve středu 29.3. jel badatelský klub předvést své pokusy a podívat se na projekty dalších žáků do pražského gymnázia Na Zatlance a já jsem měl to štěstí jet s nimi. Minulý rok jsem totiž navštěvoval BK a tyto pokusy předváděl s nimi. V průběhu dopoledne jsme si poslechli některé z  projektů dalších studentů, např. sestavení funkčního děla z lega. Pro mne osobně byl nejzajímavější projekt, naprogramováná animace gravitační síly. Ale všechny projekty byly velice zajímavé a celý den jsem si užil. 
Kryštof Engelthaler 5QA

Studentské fórum pro mě bylo velmi zajímavé a některé projekty mě inspirovaly k dalšímu postupu v mé práci. Paradoxně mě více zajímala přírodovědecká sekce, možná proto, že pro mě bylo vše, co jsem tam slyšel, nové. To, že tři ze čtyř projektů naší školy byly oceněny, svědčí o kvalitě práce na našem gymnáziu. Kritika poroty pro mě byla velmi přínosná; díky ní jsem schopen si lépe uvědomit, na čem při prezentaci záleží a co by prezentace neměla obsahovat. Nejvýraznější člen poroty byl pan Feřtek, s některými jeho názory na české školství souhlasím, ale naopak s některými jeho otázkami jsem nesouhlasil, neboť mi přišly příliš útočné nebo irelevantní. Současně je velmi zajímavé podívat se do jiné školy, je to v lecčems podobné prostředí, ale některými rozdíly bychom se mohli inspirovat, jak si vylepšit pobyt na naší škole (např. pohodlné gauče místo nepohodlných laviček na chodbách nebo automaty s jídlem i pitím).

 

Děkujeme všem našim studentům za velice důstojnou reprezentaci školy.

Velké poděkování směřujeme i organizátorům na Gymnázium Na Zatlanku za možnost účastnit se projektového fóra. A děkujeme i členům poroty za konstruktivní komentáře, které naše studenty jistě posunou. Budeme se těšit zase příští rok!

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Lubomír Košťál, Ph.D.

Mgr. Lubomír Košťál, Ph.D., expert v oboru početních neurověd, fyzik, matematik, statistik, vedoucí Oddělení Početních neurověd Fyziologického ústavu AV ČR, v. v. i., laureát prestižní ceny Otto Wichterleho, maturoval na nymburském gymnáziu v roce 1997.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Ratifikace smlouvy o Panamském průplavu

17. březen 1903

Ratifikací Hayovy-Herránovy smlouvy v americkém Senátu skončilo období právní nejistoty o osudu Panamského průplavu.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.