Hanin kufřík

Hanin kufřík

Ve čtvrtek 17. října se členové Klubu moderní historie vydali do Židovského muzea v Praze na workshop Hanin kufřík. Cílem bylo prohloubit dosavadní vědomosti o situaci židovského obyvatelstva v protektorátu a především vyzkoušet si badatelskou metodu, jak pátrat a mapovat osud vybrané osoby. Součástí byla i návštěva expozic Židovského muzea.

Nejprve nám paní Blanka Rozkošná představila vývoj situace židovského obyvatelstva v meziválečném Československu a od března 1939 v Protektorátu Čechy a Morava. Celá prezentace byla postavená na příběhu holčičky Hany Brady, který je zpracován v knížce Hanin kufřík. Každou informaci jsme si dokládali četbou ukázky právě z této knížky.

Potom jsme se rozdělili do skupin, dostali jsme pracovní list a bylo na nás zjistit informace o nám přidělené osobě, které se dotkl holokaust, odpovědět na připravené otázky a nakonec představit naši osobu ostatním skupinám. Takto jsme se seznámili s Martinem Glasem, Annou Flachovou, Ilsou Steinerovou a Pavlem Wernerem.

Následovala návštěva Pinkasovy synagogy, která slouží jako památník obětí šoa - holokaustu - z českých zemí. Na zdech jsou napsána jména všech cca 80.000 obětí seřazená podle měst posledního bydliště. Našli jsme si jména obětí z Nymburka. Viděli jsme i obrázky dětí z Terezína.

Potom jsme si prošli starý židovský hřbitov, kde je pochován například rabi Löw, vlastním jménem Jehuda Ben Becalel, údajný tvůrce Golema. Dozvěděli jsme se, že podle židovské tradice se nesmí exhumovat hroby, proto z důvodu nedostatku místa byli zemřelí pohřbíváni na sebe a někde je až dvanáct vrstev hrobů na sobě, co je patrné na první pohled v porovnání s povrchem ostatních ulic.

Cestou na nádraží jsme se ještě zastavili u Staronové synagogy, kde je údajně ukrytý Golem.

A pak už jsme spěchali na nádraží. Exkurzi jsme si užili.

Lukáš, Michal, Honza

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. RNDr. Jitka Forstová, CSc.

Doc. RNDr. Jitka Forstová, CSc., vysokoškolská pedagožka, viroložka, zakladatelka a vedoucí Laboratoře virologie PřF UK, absolvovala na naší škole v roce 1961.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Bezdrátová telegrafie

27. květen 1903

AEG a Siemens založily Společnost pro bezdrátovou telegrafii.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.