Finále XIV. ročníku Debatní ligy, Nymburk

Finále XIV. ročníku Debatní ligy, Nymburk

Jak si vedl tým TOGO v domácím prostředí na Finálovém turnaji Debatní ligy?

Se čtyřmi výhrami se tým TOGO umístil na děleném druhém místě, když dokázal během debat ukázat své kvality proti soupeřům z Kojetína, Olomouce, Přerova a Prahy. Nad síly nymburských byl jen jeden tým, liberecký katamarán, který však suverénně vládne celé sezóně...

 

Podrobné výsledky můžete nalézt zde: http://debatovani.cz/greybox/?page=turnaj&turnaj_id=79

 

Nymburský tým se kvalifikoval do finálových bojů bez problému. Ve své finálové skupině ho čekaly dva týmy z gymnázia OPEN GATE a z Gymnázia Kojetín. S kojetínským týmem si nymburští zejména díky precizní přípravě hladce poradili a zvítězili 3:0. V dalším kole je čekal velký favorit, tým plný reprezentantů ČR v debatování Non Sequitur, ve velmi kvalitní debatě rozhodovaly maličkosti a také mírná převaha v otázce zkušeností, které nakonec usnadnili cestu za výhrou v debatě českým reprezentantům.

 

Vše tedy spělo k poslední debatě ve skupině, kde se mělo rozhodnout o postupujících do semifinále, nymburští potřebovali zvítězit. A to se také na dalším týmem OPEN GATE podařilo!! Semifinále bylo naše...

 

V souboji o Finále čekal nymburské tým Katamarán z Liberce. Teze o mezinárodní pomoci rozvojovým zemím byla kolbištěm této bitvy. Nymburští se ukázali být skvělým soupeřem, zejména v křížových výsleších své soupeře doslova rozložili, což potvrdili i ve svých hlavních řečech. O to překvapující a hořčí byl výsledek. Panel 5 rozhodčích určil v poměru 3:2 za vítěze liberecké, neuvěřitelné. Člen Národního trenérského týmu M. Pilát, který debatu rozhodoval, označil konečný výsledek za "absolutně nepochopitelný", a nebylo se co divit, argumentem pro rozhodnutí jednoho ze sudích byla věta "TOGO je na finále ještě mladé", co dodat. S hořkostí, ale nakonec s pocitem dobře odvedené práce a se vztyčenou hlavou nymburští očekávali finálovou debatu.

 

V té se utkali jejich přemožitelé Non Sequimur a Katamarán. Debata byla jasná, Non Sequimur se stal vítězem Debatní ligy, a to v obou jazykových větvích!

 

Navíc tým TOGO z rukou prezidenta ADK a ředitele Gymnázia Dr. Kuhna obdrželi trofej pro vítěze Debatního poháru!

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. RNDr. Libor Pátý, CSc.

prof. RNDr. Libor Pátý, CSc. (23. 7. 1929-11. 1. 2021), zakladatel oboru vakuové fyziky v Československu, vysokoškolský pedagog, spoluzakladatel Občanského fóra, náměstek ministra školství, od roku 2003 čestný absolvent nymburského gymnázia (v posledním ročníku byl 21. 2. 1948 vyloučen ze studia z politických důvodů)

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Reformy v Makedonii

23. únor 1903

Turecký sultán schválil rakousko-uherský plán reforem v Makedonii.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.