Víte, co je ABS?

Víte, co je ABS?

Pokud si myslíte, že to je Anti-Blokovací Systém, který zajišťuje u vozidel maximální brzdný účinek, jste na omylu! Pro historiky je to ARCHIV BEZPEČNOSTNÍCH SLOŽEK.

Právě tam, na Branické náměstí v Praze, se vypravili studenti předmaturitního a maturitního dějepisného semináře v úterý 20. 12. ; kromě seznámí s fungováním archivu, návštěvy restaurátorské dílny a depozitáře s archiváliemi absolvovali workshop Divadlo na Hostýně.

Viděli jsme jejich depozitář, kde uchovávají spisy, pan Geier nám vysvětlil, jak archiv funguje a co práce archiváře a restaurátora obnáší a  ukázal nám postupně celý archiv. Například jsme se dozvěděli, že v tomto archivu mají 20 km materiálu. Mimo jiné jsme si na jejich stránkách mohli najít, jestli nějaký náš příbuzný nebyl v hledáčku StB nebo nebyl její součástí. V druhé části naší exkurze jsme si pomocí materiálů zkusili odhalit příběh jistého Emila Hauptmanna a jeho přátel, kteří se dostali do konfliktu i minulým režimem. 

Exkurze se mi líbila. Bylo zajímavé vidět všechmy archivy, kde se dalo najít mnoho složek na občany tehdejší  Československa. Ještě zajímavější byl následný workshop, kde jsme mohli sestavit celý příběh díky dochovaným spisům od STB.
 
 Na konec jsme se vrátili zpět do zasedací místnosti, kde jsme měli workshop, jehož obsahem byla práce se spisem případu Emila Hauptmanna z roku 1974. Spis obsahoval různé fotky a výpovědi z výslechů. Celá exkurze byla podle mě velmi zajímavá a osobně mohu říct, že mě bavila.
 
Před exkurzí jsem neměla příliš velká očekávání, myslela jsem si že program bude nudný a zdlouhavý, ale byla jsem mile překvapena. Oba lektoři měli program velice pěkně připravený a poutavě nám předali veškeré informace. Nejvíce mě zaujala část, kdy jsme se byli podívat k restaurátorce a do depozitáře. Část s workshopem mi přišla velice přínosná, protože to nebyl pouze suchý výklad, ale všichni byli zapojeni. Celkově hodnotím 8/10.
 
 
Moc jsem nevěděla, co od toho čekat ale bylo to lepší než jsem čekala. Příběh s Hauptmanem mě bavil a přišlo mi to jako dobrý způsob výuky. Exkurze se mi líbila a dozvěděla jsem se nové věci. 
 
Exkurze byla vydařená, archiv nabídl zajímavé věci, ale věřím, že by se daly najít i zajímavější materiály, jinak ale vše povedené. Zvlášť mě zaujal dokument o Donaldu Trumpovi (dostal se do hledáčku StB jako manžel Ivany Zelníčkové).
 
Exkurze se mi líbila. První část byla zajímá. Možná bych se raději něco více dozvěděla o restaurování archiválií, třeba se i podívala, jakým způsobem to probíhá. Druhá část mě až tolik nezaujala. 
 
Tato exkurze byla zajímavější, než jsem osobně čekal, a překvapivě i druhá část byla dosti interaktivní. Byli jsme dobře seznámeni s archivem a vším, co se toho týká. Zjistili jsme, jaké informace se tam skladují. Lidé, kteří nás tím provázeli, byli přívětiví. V druhé části jsme se ponořili do jednoho z příběhů uložených v archivu. Za mě to bylo kvalitně a dobře zpracované.
 
Bylo zajímavé se ponořit díky workshopu do doby normalizace a pátrat po tom, co se mohlo stát. Zjistil jsem, jak se renovují archivní spisy a kolik je s tím práce. Musím říct, že exkurze předčila mé očekávání.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Petr Říha, akademický malíř

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 12. 11. 1953 v Nymburce. Poté studoval na VŠUP v Praze – v textilním ateliéru u prof. B. Felcmana.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Kartuziánský řád

29. duben 1903

Dlouhotrvající rozepře mezi francouzskou vládou a řeholními řády, zvláště kartuziány, vyvrcholily v první polovině roku 1903:

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.