Kvarty v projektu Mezinárodního dne památky obětí holocaustu

Kvarty v projektu Mezinárodního dne památky obětí holocaustu

Ve čtvrtek 8. února se obě naše kvarty vydaly do Židovského muzea v Praze, kde se zůčastnily aktivit projektu k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. Náplní projektu byla beseda s pamětníkem, návštěva Pinkasovy synagogy a závěrečné zpracování tématu. Studenti obou tříd se tak zařadili do skupiny asi 600 studentů z celé republiky, kteří měli možnost se do nového projektu zapojit, setkat se se zajímavou osobou a udělat si obrázek na aktuálně skloňovaté téma holocaustu i jiným způsobem, než jen studiem učebnice. 

Ve čtvrtek 8. února se třídy 4KA a 4KB vydaly na exkurzi do Prahy. Naším cílem bylo Židovské muzeum a Pinkasova synagoga. Ráno jsme se všichni úspěšně sešli a vyrazili vlakem na Masarykovo nádraží, cestou jsme nabrali zbylé spolužáky a učitelé si alespoň na chvíli mohli oddechnout, že jsme všichni. Poté jsme absolvovali krátkou procházku do malé budovy Židovského muzea.

V muzeu jsme se usadili a hned na úvod nám byl promítnut úvodní film o životním příběhu paní Dagmar Lieblové, která jako jediná ze své rodiny přežila holocaust. Paní Lieblová  se narodila roku 1929 v Kutné Hoře, pocházela ze židovské rodiny a v dětství a dospívání si prošla nejdříve ghettem Terezín, koncentračním táborem Osvětim, nucenými pracemi v Hamburku a nakonec koncentračním táborem Bergen-Belsen. Něco takového si dnešní mládež ani nedokáže představit. Proto byl pro nás tento film velmi zajímavý a hlavně dojemný. Stejně tak i následná beseda s paní Lieblovou, kde jsme se dozvěděli mnohem více ze života českých židů v době války z pohledu osoby, která to celé zažila.

Dalším bodem naší exkurze byla Pinkasova synagoga, která se dnes již nevyužívá k bohoslužbám, ale jako památník téměř 80 000 českých a moravských židů, kteří se stali oběťmi holocaustu. Na zdech Pinkasovy synagogy jsou ručně napsaná jména všech spolu s daty narození a úmrtí, jména jsou řazena podle měst, ze kterých oběti pocházely. Mezi nepřeživšími židy jsme našli i židy, kteří pocházeli z Nymburka. Dále jsme si prohlédli několik desítek kreseb a maleb dětí z Terezínského ghetta, které byly dobrým znázorněním toho, jak se židovské děti v dobách velkého antisemitismu cítily. A jelikož je synagoga stále pietním místem, museli si naši spolužáci nandat čepice nebo tradiční pokrývku hlavy - jarmulku.  Ta se stala vítaným suvenýrem i pro řadu spolužaček. 

Ze synagogy následoval opět přesun do muzea, kde nám byl zadán ,,domácí úkol”, na který jsme dostali měsíc, abychom mohli vstřebat veškeré zážitky a poznatky. Poté nás čekala pouze cesta na vlak a jízda domů.

Děkujeme profesorům, že nám umožnili jet na tuto exkurzi, která byla určitě pro všechny velice poučná, a zároveň si nyní dokážeme představit, jak to tenkrát bylo.

Věra Franeková 4KA a Sára Hušnerová 4KB

 

Poděkování patří i všem zúčastněným studentům za vstřícný přístup a aktivní účast v projektu.

Lucie Prokešová

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvovala v roce 1946.

Již ve škole projevovala sklon k výtvarnému umění a pracovala pod vedením tehdejšího profesora gymnázia akad. mal. Quido Lexy.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lov velryb

15. prosinec 1903

Norsko zakázalo na deset let lov velryb v pobřežních vodách. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.