Jak se žilo za Keltů?

05.02.2019
Jak se žilo za Keltů?

Odpověď na tuto otázku už vědí naši studenti prim. V úterý 5. února a ve středu 6. února se totiž třídy prima B a prima A vypravily do Prahy do Národního muzea na právě probíhající výstavu Keltové, kde absolvovali program s workshopem Jak se žilo za Keltů. A jak si ho naši studenti užili?

Dne 5. 2., za velkého mrazu vyrazila třída 1PB spolu s profesorkami Renatou Lašovou a Lucií Prokešovou do Prahy do Národního muzea na výstavu o Keltech. V muzeu jsme vytvořili šest skupin a každá skupina dostala od průvodkyně papír, na kterém byla otázka. Odpověď jsme měli nalézt během prohlídky. Viděli jsme spoustu zajímavých exponátů, například mince duhovky a dveře, které jsme mohli otevřít keltským klíčem, který vypadal jako háček. Na konci jsme si kontrolovali odpovědi na otázky a řešili malý zábavný kvíz.

Kamča a Anežka, 1PB

Dne 6.2.2019 se třída 1PA společně s paní profesorkou Prokešovou a Plechlovou vydala vlakem do Prahy. Z Masarykova nádraží jsme došli do Národního muzea. Tam jsme navštívili výstavu o Keltech. Byli jsme rozděleni do šesti skupin. Dostali jsme desky s otázkami. Odpovědi jsme se dozvěděli během výstavy. Průvodkyně nás provedla po celém areálu výstavy.

Určitě jsme se dozvěděli mnoho nových informací o Keltech, kteří byli mimochodem velice zruční. Nakonec jsme přišli do veliké místnosti. Ta se nacházela úplně na konci výstavy. Všichni jsme odprezentovali svoje odpovědi a zhodnotili výstavu a ukázali si keltské předměty. Do Nymburka jsme se vraceli opět vlakem. Celá výstava se mi líbila a ostatním určitě také.

Viki, 1PA

 

Dne 6.2.2019 vyrazila naše třída prima A do Národního muzea na exkurzi o Keltech s paní profesorkou Prokešovou a paní profesorkou Plechlovou. Ráno v 8:06 jsme se nastoupili do vlaku, který nás odvezl do Prahy na Masarykovo nádraží. Když jsme vystoupili, došli jsme k Národnímu muzeu a tam jsme chvilku posečkali, než se muzeum otevře. Mezitím jsme se rozdělili do šesti studijních skupin.

Po otevření nás uvnitř čekala paní průvodkyně Valérie, která nám vše o Keltech vysvětlila a také každé skupině dala úkol v podobě otázky, kterou jsme měli během prohlídky vypracovat.

V prvním sále vybrala paní průvodkyně mě a Lucku  a podle měst nám dala příjmení: Haltštadská a La Ténská. Poté jsme se dívali na keltskou hrobku ze starší doby železné a na hrobku z mladší doby bronzové. Je neuvěřitelné, jaký udělali Keltové obrovský pokrok. Následně jsme viděli jaký je rozdíl mezi ornamenty z doby železné a doby bronzové. Pak jsme v sále s náboženstvím viděli hlavu druida a zlatý hrnec, ve kterém se dochovalo 25 000 spon a různých doplňků. Dále jsme viděli, jak se žilo v keltských domech a vyzkoušeli jsme si, jak se tenkrát klíčem otevíraly dveře. Nakonec jsme prezentovali své odpovědi na otázky, které jsme dostali od průvodkyně na počátku exkurze.

 

Naše otázky a odpovědi :

 1.                  Jak Keltové bydleli ?

 Keltové bydleli v domech ze dřeva, neměli komín, místo toho měli díru ve střeše.

 2.                  Co Keltové jedli ?

  1. Na ohni dělali placky a chleba
  2. Používali tyto potraviny :

           Ořechy

           Obilniny (pšenice, žito, ječmen)

           Luštěniny ( hrách, čočka)

           Občas maso

 

Anička, Lucka a Ema, 1PA

 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1942.

Narodil se 8. 11. 1923 v Nymburce, kde také prožil celý život (zemřel 29. 1. 1999).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

2. listopad 1903

Došlo k dohodě ve španělské stávce horníků: 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.