Dějepisná exkurze septim a 3A do Terezína

Dějepisná exkurze septim a 3A do Terezína

Dne 28. 4. 2014 se zájemci ze tříd 7MA, 7MB a 3A v čele s profesorkami Hantonovou, Koláčnou a Stojarovou vydali do Památníku Terezín, aby poznali především historii Malé pevnosti a Terezína jako židovského ghetta během druhé světové války.

Přesně v 7:50 jsme opustili hranice Nymburka. Ihned po příjezdu jsme byli rozděleni do dvou skupin, které absolvovaly stejný program, ale odděleně. Naše skupina spolu s milou a ochotnou průvodkyní Kamilou začala svou cestu na správním dvoře Malé pevnosti. Ta hned po svém vzniku v 18. století sloužila jako věznice. Svůj trest si zde za 1. světové války odpykával i sarajevský atentátník Gavrilo Princip. V období protektorátu Malou pevnost využívalo jako vězení pražské gestapo. Paní průvodkyně nám vysvětlila, jak to v takovém pracovním táboře chodilo: ukázali jsme si, kde vězni žili, jaké zde byly životní podmínky a společně jsme si prošli celý komplex, včetně obranných chodeb, kde mnohým z nás bylo úzko.

Po krátké občerstvovací pauze jsme se vydali do tzv. Velké pevnosti, což je samotné město Terezín. Zjistili jsme, jak bylo město využíváno během druhé světové války. Komentovaná prohlídka města a návštěva expozic, jako například kolumbária, Magdeburských kasáren, nám přiblížila náročný život Židů v takovém ghettu. Nejvíce na nás zapůsobil hřbitov, vybudovaný vedle krematoria, na památku obětí nacistického teroru. Tam na nás plně dolehla i tíživá atmosféra tohoto místa. Bohužel, poslední zastávka v muzeu, kde jsme měli zhlédnout propagandistický německý film, skončila nezdarem – naše plány byly překaženy výpadkem elektrického proudu. Místo toho jsme tedy (se smutkem v duši) dolízali zakoupenou zmrzlinu a nastoupili do autobusu na cestu zpět.

Přestože jsme většinu informací o zvěrstvech, jež se udála v koncentračních táborech, znali, možnost vidět tato místa na vlastní oči nás přesvědčila, že to, o čem se učíme, se skutečně stalo.

Fotografie z exkurze, jejichž autorkou je Lucie Otavová, si můžete prohlédnout ZDE.

 Adéla Havelková a Lucie Otavová, 7MA

Zobrazeno: 6215x

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smlouva o Aljašce

20. říjen 1903

Na základě jednání Spojené komise, složené ze zástupců Spojených států a Velké Británie, 

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.