Studentský parlament

Nejbližší zasedání bude 23. února 2024, 4. vyučovací hodinu v učebně č. 21.

Studentský parlament je dobrovolná studentská organizace působící při Gymnáziu Bohumila Hrabala v Nymburce. Všichni zástupci SPGN vykonávají svou činnost dobrovolně a bez nároků na finanční odměny, či jakékoliv úlevy.

Studentský parlament Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce, na naší škole spíše známý pod zkratkou SPGN, vznikl na začátku školního roku 2005/2006.

 Hlavními důvody, které vedly k jeho vzniku, byly především:

  • zintenzivnění (zlepšení) komunikace mezi studenty a vedením školy
  • podpora  iniciativy, která by přicházela s novými nápady na zlepšení fungování školy a studentský život v ní
  • pomoc škole při realizaci školních akcí
  • prosazování a hájení zájmů studentů
  • možnost studentů vyjádřit touto cestou své podnětné názory a připomínky k chodu a řízení školy

Tato snaha je soustředěna v několika základních činnostech:

  • SPGN se spolupodílí na akcích, které přesahují rámec gymnázia, ale dotýkají se studentů, jako je studentský Majáles, Vítání studentů, zakončení školního roku a burza učebnic. 
  • SPGN se snaží podporovat iniciativy z řad studentů, které mohou zajímavě oživit nebo zlepšit život studentů na gymnáziu.
  • SPGN se snaží sledovat podněty studentů k chodu gymnázia a v rámci svých možností řešit případné problémy přímo se zástupci vedení gymnázia.
  • SPGN se snaží poskytovat informace k chodu gymnázia a studijním záležitostem.
  • SPGN zodpovídá mnohé otázky studentů, ale také tlumočí stanoviska a prosby vedení školy.

Parlament se v průběhu roku schází minimálně jednou měsíčně ve zvolenou a vedením školy povolenou vyučovací hodinu. Jeho členové jsou z výuky na dobu jednání uvolňováni (nezapočtená absence).

Z každého zasedání je pořízen zápis, který je volně k nahlédnutí na nástěnce SPGN, na webu školy, kde si ho můžete stáhnout ve formátu PDF.

Proč se stát členem studentského parlamentu?

→   Získáte možnost ovlivnit dění ve škole.

→   Otevře se vám možnost být zvolen do různých studentských organizací.

→   Práce ve studentském parlamentu není příliš časově náročná.

→   Získáte cenné zkušenosti.

Kdy se obrátit na studentský parlament?

→   V případě organizačních, technických, studijních a materiálních problémů.

→   Jako jediný zastupující orgán studentů může SPGN projednávat problémy studentů s vedením gymnázia či jednotlivými kabinety.

→   Jedná-li se o drobný problém či dotaz, který je pouze oborového charakteru či se týká jedné skupiny, pak by se studenti měli obrátit na svého zvoleného zástupce, který má možnost tuto záležitost řešit. Zástupci tříd v SPGN používají k vzájemné komunikaci s vedením SPGN parlamentní intranet Trello.

→   Jedná-li se o problémy či dotazy celoškolního charakteru, pak se studenti mohou obrátit přímo na vedení SPGN.

→   Jakýkoliv dotaz rádi zodpovíme na emailu parlamentu: spgn@gym-nymburk.cz

→   Dotazy a podněty můžete samozřejmě poslat i anonymně prostřednictvím kontaktního formuláře

Zajímavé odkazy

                        

                 

Informační skládačka pro nově nastupující studenty

Informační skládačka pro nově nastupující studenty

Studentský parlament Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce připravil pro nově nastupující studenty informační leták (skládačku) se základními informacemi, které budou noví uživatelé školní budovy od zítřka potřebovat. Skládačku dostanou od svých TU vytištěnou hned na první třídnické hodině.

Celý článek

Majáles 2022

Majáles 2022

Pokud máte rádi skvělou hudbu a jídlo, doražte na Majáles, pořádaný studenty gymnázia, který se koná 14. 5. 2022 v Nymburce v Parku Pod Hradbami. Dokonce nepotřebujete ani lístek. Začínáme v 13:30.

Celý článek

🌍 Den Země = den věnovaný naší matičce Zemi 🌍

🌍 Den Země = den věnovaný naší matičce Zemi 🌍

Na 22. dubna 2022 připadá letošní mezinárodní Den Země. Studentský parlament vyhlásil Den Země jako školní tematický den. Kromě uvědomění si podstatných souvislostí a oprášení správného přístupu ke zdrojům, šetrnosti, recyklaci a celému životnímu prostředí, které podmiňuje samotnou existenci živých tvorů na naší planetě, potažmo existenci lidské civilizace se všemi jejími klady a zápory, se očekává, že se studenti a profesoři symbolicky obléknou do oděvů v barvách zelené a hnědé.

Pojďme si připomenout jak můžeme Zemi pomoc a jak ji chránit:

Celý článek

Den bez batůžku 2022

Den bez batůžku 2022
Dne 8. 4. 2022 proběhl na naší škole historicky poprvé Den bez batůžku. Fantazii ve výběru osobního zavazadla v tento zvláštní tematický den nikdo meze rozhodně nekladl...
 
Celý článek

Pour féliciter 2022

Pour féliciter 2022
Vážení a milí, do nového roku vám přejeme jen to nejlepší.

Studentský parlament Gymnázia B. Hrabala v Nymburce

Celý článek

Vánoční tematický den na našem gymnáziu

Vánoční tematický den na našem gymnáziu

22. prosinec 2021 se stal na našem gymnáziu vánočním tematickým dnem. Nesl se v duchu hesla: "Vánoční oblečení či tématické masky rozhodně patří do školy před Vánoci."

Celý článek

3. a 4. zasedání Studentského parlamentu

3. a 4. zasedání Studentského parlamentu
3. zasedání Studentského parlamentu
V pátek 19. listopadu v učebně č. 66
4. Zasedání Studentského parlamentu
Ve středu 1. prosince v učebně č. 21
 
Z důvodu opožděného dodání výledků hlasovaní, docházky a dalších nejasností vychází článek se zpožděním. Omlouváme se.
Celý článek

Velké zasedání Studentského parlamentu

Velké zasedání Studentského parlamentu

Tradiční velké volební zasedání Studentského parlamentu připadlo tentokrát na středu 29. září. Hlavním tématem zasedání byly volby do Hlavy Studentského parlamentu a vedlejších funkcí. Do některých funkcí parlamentu se vzhledem k malému počtu kandidátů ani volby konat nemusely, o jiné funkce se však svedl poměrně vyrovnaný boj s těsným výsledkem.

Celý článek

Slavnostní vítání nových studentů

Slavnostní vítání nových studentů

Ve středu 2. 9. dopoledne připravil Studentský parlament na tartanovém hřišti na dvoře školy slavnostní vítání nových studentů ze tříd prima A, prima B a první A.

Celý článek

Den Země

Den Země

S blížícím se koncem dubna jsme měli my všichni možnost vyjít ven do přírody a zapojit se do úklidu naší planety. Děkujeme dobrovolníkům z řad učitelů, žáků a rodičů, zkrátka všem, kteří se rozhodli do našeho letošního projektu zapojit. Bylo velmi těžké vybrat někoho, kdo by byl opravdu nejlepší. A protože zapojených bylo mnoho, rozhodli jsme se tedy jako vítěze vyhlásit vás všechny. Věříme, že jste si tento den za krásného počasí užili a doufáme, že příští rok budeme mít možnost to společně zopakovat, snad už za lepších podmínek a třeba i všichni dohromady.

Celý článek

Den Země 2020!

Den Země 2020!

Den Země, svátek naší planety!

22. duben se každý rok stává dnem, kdy se několik milionů lidí z více než 130 zemí světa spojí a mají společný cíl. Nezáleží na původu, barvě pleti, víře, věku či vzdělání. Všichni si v tento den chtějí připomenout, co pro nás naše planeta znamená. Proto vyrážejí do ulic, lesů, kamkoli ven sbírat odpadky, které není zas tak těžké najít...   :-(

A co s tím uděláme u nás ve škole? 

 

Celý článek

Studentské volby do zastupitelstev 2018

Studentské volby do zastupitelstev 2018

V úterý 25. 9. 2018 se na škole od velké přestávky do 13.30 hodin konaly Studentské komunální volby. Strany a hnutí, které kandidují v letošních podzimních volbách do zastupitelstva města Nymburka volilo celkem 38,3 % žáků starších 15 let, kteří mohli v těchto volbách volit.

Celý článek

Setkání školních samospráv

Setkání školních samospráv

V dnešní době je studentský parlament, rada či senát snad na každé druhé střední škole a jako houby po dešti se objevují další iniciátoři jejich vzniku na dalších školách. Samotný vznik parlamentu je ale někdy opravdu velmi náročný proces, natož pak udržování parlamentu v chodu a příprava různých akcí, zviditelnění parlamentu na škole, motivace členů pro činnost v parlamentu… 

Celý článek

Pětka, která potěší

Pětka, která potěší

V pondělí 19. února 2018 se uskutečnila pro naše studenty akce Pětka, která potěší. Vše se odehrálo v rámci 2.- 6. vyučovací hodiny v auditoriu ZŠ Komenského. Obsahem bylo 5 přednášek, které vedli odborníci na daná témata. Na těchto přednáškách se prostřídalo přes 400 studentů (všechny třídy gymnázia krom maturitních ročníků). 

Celý článek

Setkání studentských parlamentů

02.03.2018
Setkání studentských parlamentů

Ve dnech 2. - 3. března 2018 se na našem gymnáziu bude konat 3. setkání studentských parlamentů.

Součástí programu bude: ukázka zasedání místního studentského parlamentu, přednášky a diskuze o organizaci, zakládání a efektivním vedení školních samospráv, dále pak prohlídka školy a města Nymburka.

Celý článek

Studenti volili prezidenta - projekt Studentské volby

13.12.2017
Studenti volili prezidenta - projekt Studentské volby

Po delší pauze se nymburské gymnázium opět zúčastnilo projektu společnosti Člověk v tísni, „Jeden svět na školách“. Jedná se o pořádání studentských voleb, ve kterých žáci všech českých a moravských středních škol nanečisto volili letos již podruhé, po volbách do poslanecké sněmovny přišlo na řadu 1. kolo prezidentských voleb. Na naší škole jsme volili prezidenta 13. Prosince 2017.

Celý článek

Výroční zpráva Studentského parlamentu

Výroční zpráva Studentského parlamentu

Studentský parlament zveřejňuje výroční zprávu o své činnosti za školní rok 2016/2017. Přečíst si ji můžete v přiloženém souboru.

Ke stažení
ikonaVýroční zpráva 16-17Výroční zpráva činnosti Studentského parlamentu.

10. ročník Majálesu se vším všudy!

10. ročník Majálesu se vším všudy!

Studentský parlament si Vás dovoluje pozvat na 10. Majáles. Velkolepá akce se uskuteční 29. dubna 2017. Jako každoročně se pod Nymburskými hradbami sejde parta lidi, kteří chtějí oslavit studentský život, nebo se jen pobavit při troše dobrého jídla a pití. A že toho jídla a pití na našem Majálese nebude málo. Rozhodně se máte na co těšit, čtěte dále v tomto článku.

Celý článek

Předání sbírky hraček do Dětského domova

Předání sbírky hraček do Dětského domova

V pondělí 19. 12. odpoledne předala Hlava SPGN (tvoří ji předsedkyně a místopředsedové parlamentu) výtěžek ze sbírky hraček ředitelce Dětského domova v Nymburce.

Celý článek

Suit-up den se vydařil!

13.10.2016
Suit-up den se vydařil!

Středečním Suit up dnem se naše škola oficiálně zapojila do projektu Hrdá škola, díky kterému na vás čeká každý měsíc jedna speciální a originální akce (více v popisku). Pilotní akce se na naší škole velmi vydařila a ráno se nám naskytnul pohled na několik desítek studentů a studentek, kteří se do školy vypravili stylově ve společenském oblečení.

Celý článek

Nové složení Hlavy SPGN

Nové složení Hlavy SPGN

Studentský parlament Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce si na svém letošním úvodním zasedání v pátek 23. září zvolil své nové vedení (které se podle stanov nazývá Hlava SPGN).

Celý článek

Výroční zpráva Studentského parlamentu

Výroční zpráva Studentského parlamentu

Studentský parlament zveřejnil pro veřejnost Výroční zprávu vykazující jeho činnost ve školním roce 2015/2016. Naleznete ji v této sekci, nebo si ji rovnou stáhněte zde pod článkem.

Celý článek

Přijďte se podívat na 9. ročník studentského Majálesu!

01.04.2016
Přijďte se podívat na 9. ročník studentského Majálesu!

Rádi bychom Vás jménem Studentského parlamentu všechny rádi pozvali na tradiční akci, kterou Studentský parlament pořádá 1. května od 13 hodin v Parku pod nymburskými hradbami, ano, jedná se o Majáles, letos již devátý ročník, tentokrát na téma - MODRÁ.

Celý článek

VI. republikový sněm České středoškolské unie

VI. republikový sněm České středoškolské unie

V pátek 20. listopadu se vybraní zástupci za naší školu (Michal Půta za SPGN a Matěj Ballaty za debatní klub) vydali na cestu na VI. republikový sněm České středoškolské unie (dále jen ČSU), jíž je parlament součástí. Páteční program byl v podobě diskuse o učebních metodách a stylu výuky na českých školách a v odpoledních hodinách proběhla volba do předsednictva ČSU. Sobotní program se nesl v duchu seznamování členů ČSU a vyměňování zkušeností s ostatními studentskými parlamenty.

Celý článek

Výroční zpráva SPGN za školní rok 2014/2015

Výroční zpráva SPGN za školní rok 2014/2015

Na webu školy byla zpřístupněna Výroční zpráva o činnosti SPGN ve školním roce 2014/2015 z pera expředsedy Tomáše Formánka a současného předsedy Lukáše Hrubčíka.

První ročník Veletrhu mimoškolních aktivit sklidil úspěch

První ročník Veletrhu mimoškolních aktivit sklidil úspěch

3. 9. za slunečného počasí, ale i přes to ve vestibulu školy, tak takto se uskutečnil historicky první Veletrh mimoškolních aktivit. Tento veletrh byl zacílen především na studenty nově nastupujících ročníků, tedy prim a 1.A, aby měli lepší přehled o kroužcích a dalších aktivitách, které naše škola pro své studenty nabízí. Ostatní studenti si nabídku prohlédli v průběhu velké přestávky.

Celý článek

Spolužáci a učitelé přivítali nové žáky prim i 1.A

Spolužáci a učitelé přivítali nové žáky prim i 1.A

Za slunečného počasí a příjemné teploty se na školním hřišti konalo tradiční setkání žáků a učitelů při vítání primánů a studentů 1.A čtyřletého studia. Režii zdařilé akce měl studentský parlament gymnázia. V průběhu ceremoniálu vznikly originální prapory tříd, které po maturitě třídy ponechají ve škole a budou je využívat při společných akcích absolventů či oslavách výročí školy, kterých se naši absolventi ve velkém počtu zúčastňují.

Celý článek

Majáles je za námi!

Majáles je za námi!

V pátek 1. května se uskutečnil 8. ročník Majálesu, režírovaný Studentským parlamentem. Příjemná akce se nesla v duchu První republiky a i přes nepříznivé počasí se povedla. Přišlo se podívat mnoho návštěvníků, zahrálo mnoho okolních kapel. Už teď se můžete těšit na příští ročník. !

Celý článek

Přijďte se podívat na 6. Majáles!

Přijďte se podívat na 6. Majáles!

Studenti Gymnázia Nymburk si Vás opět dovolují pozvat na tradiční slavnosti Majáles, které proběhnou 1. května v Nymburce. 

Celý článek

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.

Prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc. (*1952), znalec dějin pedagogiky a alternativních pedagogických směrů, zabývající se i hodnocením kvality pedagogických procesů, poradce několika ministrů školství, vysokoškolský učitel a akademický pracovník pardubické univerzity na Gymnáziu Nymburk maturoval v roce 1972 ve třídě 4.C.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lyžařské závody

únor 1903

Ve Vysokém nad Jizerou se konaly lyžařské závody za účasti mnoha zahraničních závodníků. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.