Debatní klub se letos scházel především online. Účastnili jsme se i soutěží.

Debatní klub se letos scházel především online. Účastnili jsme se i soutěží.

Poslední rok a půl výrazně zasáhl naše životy a změnil naše pracovní návyky, způsoby vzdělávání, ale také volnočasové aktivity. Odlišné to nebylo ani v případě akademické středoškolské debaty a pro členy debatního klubu šlo o výzvu, kterou museli zvládnout.

Fungování debatního klubu

V březnu minulého roku zamezila náhle přijatá opatření vlády konání debatního turnaje v Nymburce, ale také pokračování soutěže Debatní ligy. Pro letošní školní rok se jak činnost našeho debatního klubu, tak i celá soutěž Debatní liga přesunuly do online prostoru. Pro náš klub z toho plynula především ta obtíž, že bylo potřeba zasvětit do světa akademické středoškolské debaty i na podzim příchozí nováčky. Výzvou to bylo jak pro vedoucí klubu prof. Knytlovou, tak pro nováčky, ale také i pro ostřílené debatéry, kteří mají už hodně zkušeností, které mohou předávat dál. 

Školní rok skutečně přišel s mnoha výzvami. Některé schůzky probíhaly kvůli opatřením v hybridní formě, kdy část žáků byla v učebně (nižší gymnázium), část byla připojena distančně přes meet (vyšší gymnázum). V případě samotných debat museli debatéři přijít s řešením, jakým způsobem se v průběhu debat domlouvat v rámci týmů, což si vyžádalo použití paralelních meetů nebo využití jiných aplikací. 

Soutěže a příprava

I přes obtíže schůzek na meetu se podařilo novým členům předat kvalitní základy a v druhém pololetí se náš klub zúčastnil dvou debatních turnajů. 

Na únorovém Třetím turnaji Online debatní ligy (12.-14.2.) si nymburští debatéři rozhodně nevedli špatně. Přestože ve výsledném hodnocení skončili až v druhé polovině, tak se jim podařilo dvě debaty vyhrát a získat celkem 5 bodů. 

V období mezi únorovým a květnovým turnajem měli již všichni kvalitní základy v debatování, a proto jsme se mohli vrhnout na jejich prohlubování. Jednak jsme schůzky věnovali různým cvičením a hrám, které jsou nejen dobrou relaxací a teambuildingovou činností, ale také způsobem jak zlepšovat své řečnické dovednosti nebo trénovat logiku. Především jsme se věnovali debatní praxi, tedy samotnému debatování. Během jarního období se nám podařilo zadebatovat si na několik různých společenských témat, které se týkaly mezinárodní i domácí politiky, ale také záležitostí běžných dnů. 

Květnový Otevřený online turnaj Debatního poháru (21.-23.5.) byl tak místem, kde debatéři mohli své zkušenosti zúročit. Přes důkladnou přípravu se bohužel nepodařilo dosáhnout hvězdných výsledků. 

Jak popisují svou zkušenost s online debatou členové klubu? 

Přes meet byly debaty náročnější. Nemohli jsme se mezi sebou domlouvat tak rychle, jako by to bylo prezenčně, ale myslím, že jsme si vymysleli svoje metody, které nakonec také fungovaly. Byl ale prostor hrát debatní hry, na které by v normalním režimu nezbyl čas. Co je mi nejvíc líto, je to, že jsme nemohli jezdit na turnaje a tam spolu trávit čas. Doufám, že právě z tohoto důvodu budou příští školní rok podmínky příznivější.“  – Zuzana Klazarová, 4KA, debatuje čtvrtým rokem

Distanční výuka je pro mě už jakýsi stereotyp, protože jsem tímto způsobem zažil nejen konec maturitního ročníku, ale také dva semestry na vysoké škole. Být v pozici toho, kdo vede schůzku na meetu, pro mě zpočátku bylo velmi náročné. Z pohledu studenta či žáka znám náročnost online výuky moc dobře. Vedení klubu mi dalo možnost mít tuto zkušenost i z pohledu učitelů, tudíž jsem zjistil, jak náročné je vést nějaký kolektiv touto formou. Učitelům to rozhodně nezávidím. 

– Matěj Piller, absolvent vedoucí schůzky klubu

Na debatní klub jsem začal chodit na začátku tohoto školního roku. Každý týden se tu debatuje o aktuálních tématech nebo hrají hry. Debatních turnajů jsem se bohužel mohl účastnit jenom online, jelikož se kvůli pandemii zrušili normální turnaje. Mé debatní začátky jsou sice online, ale přesto musím říct, že to bylo velice zajímavé a příští rok budu určitě pokračovat.“  

– Tomáš Kratochvíl, 4KB 

 

Jedeme dál!

I přes náročnou sezónu se vedoucím klubu Mgr. Knytlové a Matěji Pillerovi podařilo debatní klub Nymburk udržet na nohou a dosáhnout dílčích úspěchů. Důkazem jsou především noví členové, které náročné podmínky celého školního roku neodradili a chtějí v debatování pokračovat. 

Doufáme, že příští sezóna již proběhne klasicky. Velkou výhodou debatních turnajů je totiž poznávání zajímavých lidí ze všech koutů naší země a poznávání skvělé debatní komunity. 

Debatní klub Nymburk můžete sledovat i na facebooku a instagramu.

 

Zobrazeno: 2977x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1934.

Narodil se 9. 11. 1915 v Nymburce. Učil se hrát na housle, klavír, varhany a také zpíval. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

10. květen 1903

Rakouský výnos stanovil, že innsbrucká univerzita zůstane německá. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.