Vím, co se stalo...

Vím, co se stalo...

... touto větou můžete reagovat na celou řadu událostí, činů, faktů... Je to ale také název programu vzdělávacího oddělení Židovského muzea, kterého se v úterý 18. února zúčastnili členové našeho Klubu moderní historie. A oni již také vědí hodně o tom, co se stalo...

 

 

 

Program Vím, co se stalo vznikl před dvěma lety a u jeho zrodu stála přeživší holokaustu, paní dokrorka Dagmar Lieblová. I před dvěma lety byli u vznikajícího programu naši studenti, kteří měli možnost osobně s paní doktorkou Lieblovou besedovat. Bohužel, krátce po besedě nás paní doktorka Lieblová navždy opustila. Židovské muzeum v Praze ale udržuje odkaz této úžasně silné dámy a letos tedy proběhl již třetí ročník, kdy zúčastnění studenti mají možnost účastí na workshopech a zpracováním nějakého projektu přispět k šíření informací o holokaustu - šoa. Letošní program byl zaměřený na život dětí v terezínském ghettu.

Více informací ve zprávě Sofie a Emy:

Bylo příjemné slunečné ráno, úterý 18. února, když jsme s Klubem moderní historie nasedli na vlak do Prahy. Vydali jsme se totiž do Židovského muzea. Bez jakýkoliv komplikací jsme se dostali do Prahy a úspěšně dorazili do muzea. Čekal nás program Vím, co se stalo. Bylo pro nás přichystané povídání o životě dětí v terezínském ghettu. Seznámili jsme se s denní rutinou vězňů v Terezíně a aktivitami, které mohli dělat. Podnikli jsme i zajímavé aktivity týkající se časopisu Vedem (jehož šéfredaktoři byli 13–16 letí terezínští vězni) a opery Brundibár (za jejíž vznik může Hans Krása).  Bylo zajímavé zkusit si navrhnout kostýmy k opeře nebo psát časopis jako Petr Ginz a jeho kamarádi.

Poté jsme se šli podívat do Staronové synagogy. Dozvěděli jsme se něco o historii synagogy a průběhu bohoslužeb. Bylo by neuvěřitelné tam být během bohoslužby, protože ten prostor působil úžasně. Pak jsme se přesunuli do Pinkasovy synagogy, která je známá tím, že je památníkem českých židů – obětí holokaustu (šoa). Její zdi jsou popsány jejich jmény, našli jsme si tedy jména nymburských obětí. Synagoga má i výstavu dětských výtvarných prací z Terezína, které děti tvořily spolu s Friedl Dicker- Brandeisovou. Dozvěděli jsme se také, že shromažďovací místo pro nymburské židy pro odjezd do Terezína byl Kolín.

Spokojení, a hlavně s novými vědomostmi a zážitky jsme došli na Masarykovo nádraží a odjeli domů.

 

Klub moderní historie má za sebou další krůček v mapování osudů obětí šoa.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

ing. arch. Alena Mocová, Ph.D.

Ing. arch. Alena Mocová, Ph.D. (*1980), autorizovaná architektka a urbanistka, proslavená vítězným projektem na monumentální baziliku v africkém Gabonu, maturovala na naší škole v roce 1999.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Železnice z Berlína do Bagdádu

6. březen 1903

Vysoká porta (= vláda Osmanské říše) a Anatolská železniční společnost podepsaly smlouvu o stavbě tzv. bagdádské železnice. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.