Společně po stopách minulosti

Společně po stopách minulosti

V tomto týdnu naši francouzštináři hostí studenty z partnerské školy v Louhans ve Francii. V úterý se v Nymburce zastavili také američtí studenti z New Jersey. Obě skupiny se v doprovodu členů Klubu moderní historie vydaly na cestu po nymburských Stolpersteinech.

Návštěva z partnerské školy ve Francii se stává pomalu tradicí, podobně jako cesty našich francouzštinářů do Louhans. Tradiční se také stává náplň vzájemných návštěv, po stopách historie. Kromě návštěv v hodinách a řady dalších aktivit, o kterých naleznete informace v jiném příspěvku, přijeli naši francouzští přátelé již podruhé za studiem života v totalitách. A jelikož je přesně toto téma předmětem zájmu členů Klubu moderní historie, bylo nasnadě využít jejich vědomostí a ti se stali průvodci nymburskou historií, zaměřenou na stopy holokaustu v Nymburce.

Shoda náhod tomu chtěla, že ve stejnou dobu byla na návštěvě České republiky skupina amerických studentů, kteří přijeli v rámci projektu Holocaust Study Tour. Díky konkaktu s historičkou Raquel Orensztajn tak američtí studenti využili možnost a na cestě z Prahy do Olomouce se zastavili v Nymburce a připojili se ke společné francouzsko- české procházce. Mezinárodní skupina se tedy vydala po stopách příběhů rodin Steinerových, Löwitových, Pickových a Pollakových. Díky panu Fojtíkovi se všichni mohli podívat i do zahrady bývalé nymburské synagogy v Eliščině třídě. Na závěr procházky si členky klubu připravily pro všechny přítomné překvapení, dokument o jedné z nymburských obětí holocaustu, Evičce Pickové, který zpracovaly do projektu Her stories.

Američtí studenti si krátce prohlédli i historickou část města a velmi uspokojení pokračovali směrem Omlomouc.

Na francouzské studenty čekal další bohatý program. Ve čtvrtek spolu s českými kamarády vyjeli do Prahy na návštěvu Židovského muzea a památníku obětem holokaustu z protektorátu Čechy a Morava. Vyučující z obou škol již přiravují společný projekt zaměřený na historii.

Naši studenti si z obou dnů odnášejí velmi cenné zkušenosti, nové kontakty a především velkou chuť pokračovat ve studiu.

Díky všem za ohromné nasazení a velice důstojnou reprezentaci školy!

 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Výnos cara Mikuláše II.

11. březen 1903

V Rusku byl vydán výnos cara Mikuláše II.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.