Simulation du Parlement européen

Simulation du Parlement européen

Simulace Evropského parlamentu je hra, která se inspiruje realitou, tedy fungováním Evropského parlamentu, ale zůstává především hrou. Tvůrcem a organizátorem je ředitel prestižní francouzské vysoké školy Sciences Po v Dijonu Lukáš Macek. Simulace EP se již konala ve Francii, na Slovensku a k účasti na její české premiéře dostali pozvání i francouzštináři naší školy.

Účastníci získají velice konkrétní představu o organizaci a fungování Evropského parlamentu. Každému je přidělena konkrétní poslanecká role, za jaký stát je do EP zvolen, do jaké frakce je zařazen, jaké názory zastává, s kým je schopen hledat a dosáhnout kompromisu, s kým naopak absolutně ne. Nejprve si noví poslanci zvolí předsedu EP, následně ve frakcích skládají pozměňovací návrhy předložené rezoluce, hledají spojence, shání podporu výměnou za podporu jiného návrhu... Na závěr dlouhého dne hlasují o přijetí dané rezoluce.

To vše si ve středu 13. dubna vyzkoušelo devadesát studentů z Francouzského lycea v Praze, bilingvních gymnázií v Praze, Brně a Táboře, dále z gymnázií s rozšířenou výukou jazyků v Olomouci a Ostravě a skupina 13 francouzštinářů z naší školy, z kvarty A, kvinty A, septimy A a septimy B.

Naši studenti vstupovali do hry s počátečními obavami, zda se budou moci vyrovnat jazykově pokročilejším kolegům. Obavy však byly rozptýleny na samotném počátku při volbě předsedy EP a do následných jednání a vyjednávání se již velice aktivně zapojovali.

"Dnešní simulaci Evropského parlamentu považuji za velký zážitek. Díky perfektní organizaci SciencesPo v Dijonu a Francouzského institutu v Praze se podařila vytvořit skvělá atmosféra a my se mohli ponořit do hry a našich rolí. Překvapivě perfektní výkony "kolegů" z ostatních škol pro mě byly velkou inspirací a zároveň motivací v mých dalších studiích francouzského jazyka a politologie. Touto zkušeností jsem si zároveň mohla posunout své hranice ostychu mluvení na veřejnosti, seznamování se s novými lidmi a prosazování svých názorů. Vive l´Europe!"

"Za tuto zkušenost jsem velice vděčná. Obavy z navázání kontaktu ve skupině se rozplynuly hned první minuty programu... Díky bilingvním studentům jsem se cítila jak ve Francii a měla jsem možnost zachytit hovorovou francouzštinu."

"Této akce jsem se osobně dost bál, jelikož jsem předem viděl, že ostatní účastníci mají o dost lepší úroveň francouzštiny, než já. Opak byl pravdou a akci jsem si moc užil. Francouzština mi nedělala problém, jelikož jsem si vždy odvodil, o co se jedná. Věřím, že se simulace mohla podobat situaci v Bruselu."

"Simulace mi přišla jako skvělá zkušenost. Potěšilo mě, že jsem většině věcem rozuměla. Také jsem si v praxi vyzkoušela, jak to může přibližně vypadat v EP."

"Na simulaci jsem jela s tím, že to bude jedna velká improvizace kvůli mé jazykové bariéře. Hodně jsem se bála, že nebudu ničemu rozumět. Po úvodní prezentaci toho, co nás bude čekat, jsem se začala víc a víc chytat. Snažila jsem se zapojovat, bavila jsem se s ostatními z jiných škol, což jsem na začátku moc nečekala. Pochytila jsem řadu nových slovíček. Užila jsem si i občerstvení, které připravil Francouzský institut. Celkově jsem si to moc užila. Obdivovala jsem studenty z ostatních škol, jak mluví plynule a to mě namotivovali věnovat se francouzštině intenzivněji. Jsem ráda, že jsem dostala tuto příležitost a pokud bude simulace opět za rok, moc ráda se jí zúčastním."

"Ze simulace jsem měl nejdříve silné obavy, ale nakonec to bylo super. Naše strana dosáhla všech svých cílů, takže supr! Akci vřele doporučuji."

"Překvapilo mě, jak pohodová atmosféra se po celou dobu hry udržela, i když jsme byli v Evropském parlamentu. Všichni byli přátelští a mockrát jsme se zasmáli různým vtipům. Po jazykové stránce to byla určitě zajímavá zkušenost, která mi ukázala, že se stačí nebát a půjde to skoro samo."

"Strávila jsem celý den obklopená francouzštinou a mohla si vyzkoušet, jak funguje Evropský parlament. Byl to zážitek, že kterého jsem si moc odnesla!"

"Celý den v kontaktu s francouzštinou byl skvělý zážitek. Vyzkoušela jsem si politickou roli, prosazovat menšinové názory ve své frakci. Celý den hodnotím velmi kladně, i když závěrečné projednávání pozměňovacích názorů bylo hodně dlouhé. Mít ještě příště možnost, neváhala bych a jela znovu!"

"Já, jakožto portugalská europoslankyně z PPE (Evropská lidová strana), jsem si včerejší akci velmi užila. Ostatní členy mé frakce považuji za komunikativní osobnosti se zápalem pro věc, naši frakci dovedli k největšímu možnému úspěchu. Také jsem se snažila prosadit své myšlenky, ovšem je nutno poznamenat, že v celé výsledné práci mám minimální podíl, protože se mi nedařilo se uplatnit, v největší frakci bylo obtížné se orientovat, mé znalosti jak politické, tak fracouzské byly chudší. Politické smlouvání bylo celkově těžší kvůli většímu počtu lidí, které bylo těžké odlišit od jednotlivých frakcí. Celá akce dopadla tak, jak jsem čekala, oběd byl obzvlášť dobrý. Každopádně to byla skvělá příležitost a určitě bych si to zopakovala."

Všem zúčastněným studentům patří velké poděkování za velice aktivní přístup v průběhu celé hry a gratulace k překonání sebe sama.

Moc rádi bychom rovněž poděkovali organizátorům celého projektu, panu Lukáši Mackovi ze Sciences Po a panu Ericu Playout, jazykovému atašé z Francouzského institutu v Praze, který celý projekt zaštiťoval. Již nyní se naši francouzštináři těší na příští rok!

Za FRJ Pavel Kotyza a Lucie Prokešová

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. RNDr. Josef Koštíř

Absolvoval v roce 1925.

Profesor Koštíř se narodil 25. 3. 1907 v Hroněticích u Nymburka. Po válce působil jako asistent a pak jako docent na Ústavu organické chemie Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nafukování trustů

Americký Kongres schválil zákon omezující tzv. nafukování trustů tím, že rozšiřování trustů podléhá rozhodnutím generálního prokurátora. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.