Ruth Maier - Život by mohl být tak krásný

Ruth Maier - Život by mohl být tak krásný

V době „předcovidové“ byly nedílnou součástí výuky na našem gymnáziu exkurze a workshopy v různých institucích. Jsme rádi, že i ony zareagovaly a řadu svých aktivit nabízí v on-line podobě. Jednoho velice zajímavého workshopu se zúčastnili i členové Klubu moderní historie. Ve čtvrtek 11. února jsme využili „pozvánku do Brna", kde Muzeum Brněnska – Vila Löw-Beer v Brně a Židovské muzeum v Praze připravili workshop k výstavě „Přetnuté životy. Archy rodiny Maierovy", nazvaný Život by mohl být tak krásný – Deník Ruth Maierové.

Ruth Maierová se narodila roku 1920 ve Vídni do asimilované židovské rodiny. Prázdniny trávila na Moravě v Žarošicích, odkud pocházel její otec. Od dvanácti let si vedla deník, kde si zapisovala zážitky, osobní postřehy a později i komentáře k politické situaci a postavení židovských obyvatel po anšlusu Rakouska na jaře 1938. Deníkové sešity a dopisy, které později Ruth posílala z Norska, mapují její život až do jejích dvaadvaceti let. Na základě těchto materiálů sestavil Jan Erik Vold strhující dílo, které bylo v roce 2014 zapsáno do programu UNESCO – Memory of the World. V českém překladu Deník Ruth Maierové vydalo nakladatelství Albatros v lednu 2021.

V průběhu workshopu jsme pracovali s osmi ukázkami, díky kterým jsme pronikali do dobové atmosféry a pocitů Ruth. Workshop nás všechny velmi vtáhl do života Ruth a její příběh nás oslovil natolik, že kniha brzy obohatí nejen školní knihovnu, ale i osobní knihovny několika členů klubu.

Chtěli bychom touto cestou poslat poděkování lektorům do Brna za velice vydařený workshop a aktivně strávené chvíle. Vřele doporučujeme všem!

Zde několik osobních komentářů:

-          Bylo opravdu zajímavé nahlížet do pocitů dívky během druhé světové války. Zaujalo mě, že pro devatenáctiletou Ruth bylo nemožné odjet z Rakouska, protože věkem byla nevhodná na práci v zahraničí, kde by se zachránila jako maminka, a na záchranné kindertransporty už byla stará. Jsem ráda, že jsem se mohla workshopu zúčastnit.

 -          Workshop byl opravdu zajímavý, líbilo se mi, jak byl program prokládán ukázkami z Ruthina deníku. Zajímavá mi přišla také podobnost psaní deníků mezi známou  Anne Frankovou a Ruth Maierovou, překvapivě mě více zaujal deník právě Ruth, která se více vypisovala se svými myšlenkami a pocity. Jsem moc ráda, že jsem se tohoto zajímavého programu mohla zúčastnit a poznat tak jedinečný příběh mladé dívky s výjimečným životem.

 -          Celkem mně překvapilo, že mě Deník Ruth zaujal o trochu víc, než Deník Anne Frankové, a to jsem viděla i film Anne Franková, kdežto u Ruth Maierové jsem četla jenom pár úryvků z deníku.    Přijde mi, že Ruth vnímala tu válku už víc dospěle, ale to bude asi tím, že byla starší než Anne. Workshop mě moc bavil. Bavilo mě plnit ty úkoly a četba úryvků z deníku.

 -          Překvapilo mě, jak měla na svůj věk vyspělé názory a jakým způsobem psala. V mnoha případech měla stejný názor jako já (například na výuku ve škole). Jsem ráda, že jsme poznali zase novou osobnost.

 -          Workshop v Brně se mi moc líbil. Vedli to moc zajímavou a originální formou. Dozvěděla jsem se hodně o příběhu Ruth Maierové a zaujalo mě, jak byla ve svém nízkém věku hodně chytrá a také její pohled na okolní dění.

 -          Jsem ráda, že jsem osobnost Ruth Maierové mohla poznat lépe pomocí jejích deníků, i když to byly pouze útržky. Přišlo mi zajímavé, že jsme dělali aktivity, které nás mohly na chvíli postavit na její místo.

 -          Workshop se mi líbil. Deník Ruth mě z ukázek zaujal snad více než deník Anny Frankové. Přišel mi jako dobrý nápad, že jsme si většinu úkolů plnili jen pro sebe.

 -          Líbilo se mi, jak se lektoři doplňovali. Kvůli tomu nic nevynechali a šli pomaleji. Proto to bylo klidné povídání, které se dobře poslouchalo, i když se právě mluvilo o neveselých událostech.

 -          Na workshopu  mě hrozně zaujal názor Ruth Maierové na školu, bylo to něco nezvyklého, poslechnout si něco, o čem jsem doteď nevěděl, že s tím tak souhlasím :D. Jinak seminář byl super, paní byla moc příjemná, bavilo mě zapojování se do aktivit. A navíc konečně něco jiného než normální online hodiny. :D 

 

Helena Hantonová, Lucie Prokešová a členové Klubu moderní historie

 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1948.

Narodil se 12. 6. 1929 v Bobnicích u Nymburka. Poté studoval na Chemicko-technologické fakultě ČVUT a v létě 1949 odešel do emigrace. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Návštěva Leopolda II. ve Vídni

17. říjen 1903

Belgický král Leopold II. navštívil císaře Františka Josefa I.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.