Peer to peer aneb spolupráce s Městskou knihovnou Nymburk

Peer to peer aneb spolupráce s Městskou knihovnou Nymburk

O úzké spolupráci naší školy s Městskou knihovnou Nymburk jste průběžně informováni. Besedy s našimi významnými absolventy na půdě knihovny jsou již tradicí. Dokonce již i současní studenti vedli besedu o zmizelých nymburských sousedech. V průběhu května si naše dvě studentky vyzkoušely i role lektorek a v období příprav na maturitu a ročníkové zkoušky si vyhradily čas a připravily pro žáky Základní školy Komenského v Nymburce workshopy na téma holokaust.  

5. května se setkala Petra Kameníková se čtvrťáky ze základní školy a představila jim knihu Petra Síse Nicky a Věra, ve které se děti seznamují s příběhem Angličana Nicholase Wintona. Ten v roce 1939 zachránil před nacistickou perzekucí 669 dětí z Československa. Petra pro děti připravila pracovní list, společně s dětmi knížku přečetli a citlivě probrali a diskutovali téma, které děti zaujalo.

Následující týden se Antonie Fraňková setkala s deváťáky a společně odhalovali osud Anne Frankové, četli ukázky z jejího deníku, zároveň poznali příběh dvanáctileté Evy Pickové z Nymburka, již postihl stejný osud, jako Anne Frankovou a jejíž některé dopisy a texty se také dochovaly a žáci měli možnost se s nimi seznámit.

Obě studenty jsou členky Klubu moderní historie, kde se tématem holokaustu zabývají již čtyři roky. Vážíme si toho, že členové klubu přispívají k tomu, že na oběti nacistické perzekuce není zapomenuto a o tématu dovedou citlivě hovořit.

Děkujeme Péťě a Toničce za aktivní činnost v klubu, žákům Základní školy Komenského v Nymburce za to, že se aktivně zajímají o téma holokaustu. Velké poděkování směřujeme Městské knihovně Nymburk za příležitost pro naše studenty a těšíme se na další spolupráci.

 

Aktuální informace

03.05.2024

pátek 10.5. od 12:00 hod v přízemí - učebny č.22  a č.29

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

plk. Bedřich Krátkoruký

Plk. letectva i. m. Bedřich Krátkoruký (8. 10. 1913-15. 1. 1943), vynikající pilot a stíhací eso RAF v době 2. světové války, studoval na naší škole ve 30. letech 20. století.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První číslo Besed Času,

Leden 1903

První číslo Herbenových Besed Času, jež vyšlo pod titulem Slezské číslo

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
24.04.2024

Celé čtvrteční dopoledne bude pro návštěvníky připraven ve škole i mimo ni doprovodný program mezinárodní konference Bohumil Hrabal neidylický. Pro návštěvníky konference, pro studenty naší školy i studenty z blízkých gymnázií se tak skýtá možnost podívat se na program, který si k výročí 110 let od narození pana spisovatele připravili žáci a učitelé naší školy!

 

 

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.