Hanin kufřík

Hanin kufřík

Ve čtvrtek 17. října se členové Klubu moderní historie vydali do Židovského muzea v Praze na workshop Hanin kufřík. Cílem bylo prohloubit dosavadní vědomosti o situaci židovského obyvatelstva v protektorátu a především vyzkoušet si badatelskou metodu, jak pátrat a mapovat osud vybrané osoby. Součástí byla i návštěva expozic Židovského muzea.

Nejprve nám paní Blanka Rozkošná představila vývoj situace židovského obyvatelstva v meziválečném Československu a od března 1939 v Protektorátu Čechy a Morava. Celá prezentace byla postavená na příběhu holčičky Hany Brady, který je zpracován v knížce Hanin kufřík. Každou informaci jsme si dokládali četbou ukázky právě z této knížky.

Potom jsme se rozdělili do skupin, dostali jsme pracovní list a bylo na nás zjistit informace o nám přidělené osobě, které se dotkl holokaust, odpovědět na připravené otázky a nakonec představit naši osobu ostatním skupinám. Takto jsme se seznámili s Martinem Glasem, Annou Flachovou, Ilsou Steinerovou a Pavlem Wernerem.

Následovala návštěva Pinkasovy synagogy, která slouží jako památník obětí šoa - holokaustu - z českých zemí. Na zdech jsou napsána jména všech cca 80.000 obětí seřazená podle měst posledního bydliště. Našli jsme si jména obětí z Nymburka. Viděli jsme i obrázky dětí z Terezína.

Potom jsme si prošli starý židovský hřbitov, kde je pochován například rabi Löw, vlastním jménem Jehuda Ben Becalel, údajný tvůrce Golema. Dozvěděli jsme se, že podle židovské tradice se nesmí exhumovat hroby, proto z důvodu nedostatku místa byli zemřelí pohřbíváni na sebe a někde je až dvanáct vrstev hrobů na sobě, co je patrné na první pohled v porovnání s povrchem ostatních ulic.

Cestou na nádraží jsme se ještě zastavili u Staronové synagogy, kde je údajně ukrytý Golem.

A pak už jsme spěchali na nádraží. Exkurzi jsme si užili.

Lukáš, Michal, Honza

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1951.

Narodil se 7. 9. 1932 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel papež

20. července 1903

V Římě zemřel ve věku 93 let na zápal plic papež Lev XIII. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.