Septimám a 3A to prošlo

Septimám a 3A  to prošlo

Septimy a 3A absolvovaly 2. a 3. května zážitkový workshop organizace Post Bellum Tak tohle neprojde! ve Skautském institutu v Praze na Staroměstském náměstí. Studenti měli možnost na vlastní kůži začít 70. léta 20. století v Československu.

Anotace z webu Post Bellum naznačuje, o co šlo: Deset přátel se schází, aby společně oslavili narozeniny jednoho z nich. Není to úplně klasická oslava, dárkem pro oslavence je četba samizdatového vydání hry Largo Desolato od zakázaného autora Václava Havla. Zdá se, že nezůstane jen u toho. Co jsou účastníci oslavy ochotni obětovat pro svobodu slova? A mohou si mezi sebou věřit?

Zde jsou postřehy a dojmy našich studentů:

Exkurze se mi moc libila, už jen kvůli tomu, že se to týkalo tématu, které mě zajímá a moc o něm nevím. Chtěl jsem se dozvědět jak to měli naši prarodiče. Určitě  mě zaujalo, jak to v tehdejší době fungovalo a jak probíhalo například to pašování knížek přes hranice. Naučil jsem se také mnoho nových slov, o kterých jsem neměl vůbec ponětí, že existují. Prostředi Skautského institutu bylo velmi zajímavé a líbilo se mi, jak to je pojaté -  jako takova větší kavárna. Exkurze byla povedená a určitě se mi vyplatilo přijit o 150 Kč..

Workshop byl dobře vymyšlen a lektoři byli úžasní. Líbil se mi systém hraní si na přidělené role. Dozvěděl jsem se něco více o historii a problematice cenzury. Z mého pohledu to byl příjemně strávený den.

Workshop na mě působil relativně pozitivně. Mnoho lidí v mém okolí často vzpomíná na minulý režim, takže bylo skvělé ujasnit si pojmy, dostat lepší vhled do procesů za dob komunismu a poznat další příběhy ostatních lidí. Ocenil bych více času na práci, nebo trochu zkrouhnout program.

Nic vyloženě mě nezaskočilo, ale workshop se mi líbil a byl podle mě udělán zajímavě. Lektoři byli ok, pracovali s námi a pomáhali nám posouvat hru dál. Téma mě také bavilo, je to jedno z nejtěžších období našich dějin 20. století, je podle mě velmi zajímavé. 

Z celého workshopu mám dobrý pocit, moc se mi to líbilo. Lektoři vysvětlovali vše srozumitelně a líbilo se mi jejich zapojení do výslechu StB. Překvapilo mě, za co všechno se mohli lidé z té doby dostat do problémů. Skautský institut byl hezký a měl příjemnou atmosféru.

Tento workshop má velmi dobrou myšlenku a myslím si, že mi toho spoustu dal, hlavně co se týká pojmů spojených s komunismem. Jediné, co mě mrzí, byl časový pres, na některé úkoly by bylo potřeba více času.

Dozvěděl jsem se, nebo spíš utvrdil v tom, že to v dobách komunismu nemeěii opravdu jednoduché. Psychický nátlak byl obrovský. I z mé role jsem se dozvěděll, že nemohli veěřt nikomu - byli zde tajní donašeci StB. Lektoři byli fajn. Skautský institut je zajímavé prostředí i pro odpočinek. Celkově bych tomu dal 9/10.

Líbila se mi atmosféra, kterou lektorky vytvořily, i prostory Skautského institutu, kde se workshop odehrával. Díky programu jsem si uvědomila, do jakého dilematu se dostávali lidé, kteří chtěli aktivně bojovat proti režimu, ale zároveň nechtěli vystavovat své blízké nebezpečí.

Celý program se mi moc líbil, obě lektorky byly moc příjemné, celý program byl skvěle zvládnutý. O Skautském institutu jsem vůbec nevěděl a musím říct, že mě překvapilo, jak blízko je od rušného Staromáku.
 
Pokud bych měl začít prostorem, tak ten se mi moc líbil. Nikdy jsem asi v podobném bloku nebyl a ta rozmanitost se mi moc líbila. Lektorky mně přišliy v této sféře vzdělané a rozhodně vypadaly, že věd, o čem mluví. Téma mi přišlo taky zajímavé, nebo tak nějak “v pohodě” , jen někdy mi to bylo trochu nepříjemné, protože moji prarodiče kvůli komunistům docela hodně trpěli.  Tenhle workshop mi vlastně ještě víc ukázal, jak hroznými věcmi si museli projít. V hlavě mi utkvěl moment, kdy jsem v roli otce (Pavla Dudáka) podepsal prohlášení o tom, že všechnu vinu beru na sebe. To stejné bych udělal znovu, pokud by to mělo pomoci mým blízkým.
 
Exkurze se mi líbila, protože to nebylo jen procházení něčím vystaveným, ale přímo zapojení do příběhu. Na vlastní kůži jsme si tedy mohli vyzkoušet, jaké to je být člověkem v době komunismu. Zaujalo mě, jak vlastně jednoduché bylo podepsat spolupráci s komunisty místo trvání si na svých názorech. O to víc si teď cením lidí, kteří se nebáli, nenechali se zviklat a zůstali u svých názorů, protože právě díky nim režim diktatury skončil a máme tu dnes demokracii. Lektorky byly super, měly to skvěle připravené, dobře se s nimi komunikovalo a perfektně hrály estébáky u výslechu. Samotné téma mi přišlo taky dobře zvolené, protože lpět na svých názorech a umět se za ně postavit bylo důležité pro změnu našeho režimu v 90. letech minulého století a důležité to je i teď. A prostředí se mi také líbilo - nebylo to zbytečně daleko, byl dostupný bufet a také tu bylo dost místa v čase přestávek nebo čekání na výslech.
 
Celkově se mi exkurze líbila. Prostředí bylo příjemné a občerstvení v blízkosti bylo velkým plusem. Líbila se mi volnost programu a milé lektorky, které nás do ničeho nenutily, a proto jsem se cítila příjemně. Z dnešního workshopu si odnáším mnoho zkušeností a rozšířený pohled na problematiku komunistického režimu, který byl velkým problémem v minulosti. Hodnotím známkou 1. Vžít se do rolí postav v daném období bylo velmi poučné.
 
Dnešní workshop se mi velice líbil. Pomohl mi představit si, jak to doopravdy v komunistickém režimu fungovalo. Manipulativní výslechy musely být pro lidi hrozné. Dokázal jsem se částečně vžít do role vyslýchaného. Lektorky byly skvělé a dodaly zážitku tu správnou atmosféru. Určitě bych zážitek doporučil ostatním.

 

Zobrazeno: 1579x

Aktuální informace

06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1956.

Narodil se 23.1 1939. Absolvoval Fakultu strojního inženýrství ČVUT v Praze. Během studia byl pedagogickým asistentem.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První číslo Besed Času,

Leden 1903

První číslo Herbenových Besed Času, jež vyšlo pod titulem Slezské číslo

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.