Zuzana Šaldová v Otevřené vědě 2020

Zuzana Šaldová v Otevřené vědě 2020

Studentka 8OB Zuzana Šaldová je další z šestice stážistů Otevřené vědy 2020 z naší školy. Společně se svými dvěma kolegy za celoroční práci na Filosofickém ústavu Akademie věd dokonce na Studentské vědecké konferenci na podzim 2020 obdržela Cenu poroty.

Zuzana Šaldová byla na první stáž v projektu Otevřená věda vybrána na základě svého životopisu a motivačního dopisu už v roce 2019. Tehdy se seznamovala se základy archeologie a zejména paleontologie, když v Archeologickém ústavu AV ČR v Brně zkoumala "Hospodářství na šlechtických sídlech a ve městech během středověku a počátku novověku". Její analýza kosterních nálezů zvířat zkonzumovaných na hradě Skály na Českomoravské vrchovině obnášela anatomické určení kostí, sestavení statistických přehledů a shrnutí výsledků ohledně pravděpodobné skladby tehdejšího hradního jídelníčku (samozřejmě jen, co se masité stravy týče). Vše sepsala do práce SOČ, kterou v roce 2020 přihlásila do školní přehlídky na nymburském gymnáziu. Téma dál rozpracovává i jako svou maturitní práci.

V dalším ročníku Otevřené vědy v roce 2020 se úspěšně ucházela o stáž na Filosofickém ústavu AV ČR, v. v. i., kam byla přijata se Sabinou Millerovou a Jakubem Vybíralem - dvěma studenty z jiných středních škol -, aby se společně věnovali tématu stáže "Společnost v době Karla IV." pod vedením Mgr. Václava Žůrka, Ph.D. Za výsledky svého výzkumu, který na Studentské vědecké konferenci Otevřené vědy 2020 prezentovali pod názvem "Vláda Karla IV. ve stínu přírodních katastrof", obdrželi Cenu poroty.

Studentská vědecká konference Otevřené vědy se koná každoročně na podzim, aby připomněla a veřejně představila výsledky práce na stážích, ale dochází rovněž k určitému vyhodnocení těch nejpřínosnějších (soutěž to ale z principu není). Ve třech vědních oblastech (stejných, jako se do nich člení celá AV ČR) odborná porota vyhlašuje tři nejlepší stáže (a pokud je na stáži více středoškoláků dohromady, prezentují výsledky jako produkt bádání celého svého týmu). Při tom se samozřejmě porotci doptávají stážistů na řadu doplňujících podrobností a i odpovědi mohou ovlivnit, zda-li právě jejich stáž bude oceněna.

Covidový rok 2020 vyústil v uspořádání Studentské vědecké konference OV 2020 jen v náhradní online formě. Ve virtuálním prostoru se po internetu účastníci konference sešli 26. listopadu a touto formou probíhala i prezentace stáže a odpovídání na dotazy. Na konferenci bylo přítomno jen 74 ze 161 stážistů OV 2020. Ani tak ale nebylo pro porotu snadné předložené výstupy zhodnotit. Stáž Zuzany Šaldové a jejích dvou spolupracovníků byla zařazena do III. vědní oblasti: společenské a humanitní vědy, kde o ocenění soupeřily prezentace z 9 stáží. Zuzana Šaldová, Sabina Millerová a Jakub Vybíral si odnesli Cenu poroty.

K ocenění Zuzce jménem celého gymnázia také dodatečně gratulujeme.

Záznam rozhovoru o stáži se S. Millerovou a Z. Šaldovou na webu Filosofického ústavu AV ČR, v. v. i.

PaedDr. Helena Hantonová
Mgr. Radka Mlázovská
Mgr. Miroslav Soukup
Talent tým a školní garanti SOČ

Zdroj:

MARKOVÁ, Michaela. Středoškoláci představili výsledky svých stáží na online konferenci Otevřené vědy 2020. AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY. Otevřená věda [online]. Středisko společných činností AV ČR, 2021 [cit. 2021-01-28]. Dostupné z: https://www.otevrenaveda.cz/cs/aktuality/Stredoskolaci-predstavili-vysledky-svych-stazi-na-online-konferenci-Otevrene-vedy-2020/ 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

plk. Bedřich Krátkoruký

Plk. letectva i. m. Bedřich Krátkoruký (8. 10. 1913-15. 1. 1943), vynikající pilot a stíhací eso RAF v době 2. světové války, studoval na naší škole ve 30. letech 20. století.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Uvěznění Poláků

26. duben 1903

Carské úřady uvěznily ve Varšavě 82 Poláků za účast v národní demonstraci.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
23.02.2024

Milým osvěžením vzdělávacího programu univerzity 3. věku se stala čtvrteční přednáška „naživo“. Běžně se studenti univerzity 3. věku scházejí u on-line přednášek a každé setkání s přednášejícím je proto výjimečnou, slavnostní událostí. Mezi seniory zavítal tentokrát Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D., dlouholetý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu, který instituci řídil od roku 2014 do roku 2022. ÚSTR je instituce určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

celý článek
26.02.2024

S velkou radostí oznamujeme úspěch Eduarda Fusse - 3. místo na klání prací s dopravní tématikou v soutěži o Cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT 2024. Blahopřejeme.

Nechme promluvit o soutěži samotného Edu z 8OB:

"Dne 23. 2. 2024 jsem měl příležitost se s mou dopravně zaměřenou maturitní prací zúčastnit se 16. ročníku ceny Děkana Dopravní fakulty ČVUT v Praze. Zmiňovaná soutěž je určena pro jednotlivce, ale i dvoučlenné týmy z odborných středních škol a gymnázií."

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.