Španělsko

Město

Terrassa

Škola

Escola el Cim, Frederic Soler 22, Terrassa

Partnerská škola se nachází v průmyslovém městě Terrassa, čtvrtém největším městě Katalánska, 30 km od Barcelony. Byla založena roku 1962 jako centrum privátního vzdělávání. Škola poskytuje všeobecné vzdělání dětem ve věku od 6 do 16 let. Součástí školy je i předškolní vzdělávání dětí od 2 do 6 let, na něž navazuje základní škola pro žáky od 6 do 12 let a posledním stupněm je střední škola pro žáky od 12 do 16 let. Škola vyučuje všechny předměty v katalánštině.

Charakteristika spolupráce

Začátek spolupráce se datuje rokem 2006 a souvisí s účastí obou škol ve stejném projektu v rámci projektů Comenius. Na přípravné návštěvě v Burnside Business & Enterprise College Anglie, Wallsen Tyne & Wear ve Velké Británii se zástupci obou škol setkali poprvé. Garantem spolupráce je za Gymnázium Nymburk prof. Petr Otradovský a prof. Martin Eliška.

Hlavní náplní výměnných studentských pobytů, jež mají roční frekvenci – v dubnu přilétají do Nymburka žáci ze španělské školy a v květnu jim naši studenti návštěvu oplácejí, je motivace studentů nižšího gymnázia ke komunikaci v anglickém jazyce. Angličtina se na obou školách vyučuje a proto je i hlavním jazykem celého výměnného programu. Další významný bod programu výměn jsou kulturně poznávací a sportovní aktivity. Studenti poznávají významné památky Barcelony, mají možnost seznámit se s tvorbou světově významných umělců, kterými bezesporu jsou Piccasso, Dalí, Gaudí, Miró. Navštěvují architektonické skvosty Barcelony, Tarragony, Girony a Terrassy. Do programu pobytů v Terrasse je zahrnuto i Průmyslové muzeum v Terrasse, které je centrem průmyslové revoluce v regionu, dále klášter Montserrat, přírodní rezervaci Paludi del Parco Naturele Aiquamollls de l'Emporada na pobřeží Středozemního moře, pobřeží Costa Brava a spoustu dalších významných míst.

Historie kontaktů:

  • 2006       Přípravná návštěva COMENIUS ve Velké Británii, první setkání
  • 2007       Skupina 40 studentů a 4 učitelů ze Španělska na jednodenní návštěvě školy a Nymburka
  • 2007       Skupina 40 studentů a 4 učitelů ze Španělska na jednodenní návštěvě školy a Nymburka
  • 2008       Přípravná návštěva COMENIUS, Terrassa, Španělsko, Gymnázium Nymburk členem nové skupiny COMENIUS, příprava první studentské výměny
  • 2008       Duben - 1. studentská výměna - prof. Otradovský, prof. Eliška
  • 2009       Duben - 2. studentská výměna - prof. Otradovský, prof. Eliška

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

PhDr. Miloslav Hoznauer

Absolvoval v roce 1948.

Narodil se 21. 9. 1929. Státní reálné gymnázium v Nymburce navštěvoval v letech 1940 až 1948. Jisté literární sklony projevoval již na gymnáziu – vydal třídní časopis TERMIT.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Americký Kongres vytvořil department

Americký Kongres rozhodl vytvořit department (ministerstvo) obchodu a práce, aby tak napomohl stabilizaci amerického hospodářství. 

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.