Francouzská návštěva

Francouzská návštěva

V týdnu od 27. března navštívily naší školu dvě vyučující z Francie. Jednalo se kolegyně z partnerské školy ve francouzském Louhans, paní Gervais a paní Roy. Díky projektům, které v letošním školním roce obě školy realizují, je vzájemná spolupráce poměrně bohatá. Toto byla v pořadí třetí akce, kdy se učitelé nebo studenti letos potkali a čekají nás ještě dva studentské pobyty.

Kolegyně přijely v pondělí a ihned se zapojily do právě probíhající olympiády ve francouzštině. Druhý den pak poznali osobnost Bohumila Hrabala, protože se zrovna konal projektový den. Díky studentům ze sexty A si prošly Nymburk a místa spojená právě s tímto spisovatelem.

Středeční a čtvrteční program byl pak ve znamení návštěv několika vyučovacích hodin. Nejednalo se jen o hodiny FRJ, ale podívaly se i na dějepis v kvintě nebo sextě. Hodiny FRJ navštívily v oktávě, septimě a tercii. Součástí každé návštěvy byla i delší nebo kratší beseda se studenty. O tom již více zápisky Anny Litovové a Kryštofa Hronka z 3TA.

Ve čtvrtek 30.3 byla na začátku hodiny FRJ třída 3TA příjemně překvapena návštěvou dvou francouzských učitelek, které se až z Burgundska přijely podívat na úroveň francouzského jazyka ovládaného naší třídou. Návštěva proběhla bez jediného problému, a všichni si z hodiny odnesli nové zkušenosti.

Kryštof Hronek 3TA

Ve čtvrtek 30.3.2023 jsme měli čest poznat francouzské kolegyně pana profesora Kotyzy a paní profesorky Prokešové. Po představení jsme se pustili do práce... malý testík, při kterém si prohlížely naše sešity, některé i fotily. Při kontrole nám říkaly správné odpovědi a následovala samostatná příprava aktivity, do které se zapojila celá třída.. Při přípravě jsme se jich mohli ptát na vše dosud neznámé, velmi rády nám pomohly. Všem se líbil jejich přízvuk, je úžasné slyšet někoho kdo se narodil ve Francii. Na konci hodiny jsme měli možnost se jich na cokoliv doptat, pobavit se s nimi, dokonce se i zasmát. Moc děkujeme za tuto příležitost, a těšíme až se v květnu uvidíme i s francouzskými studenty.

Anna Litovová 3TA

Na další návštěvy se těšíme i my v komisi FRJ.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jiří Teper

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 14. 7. 1954 v Nymburce. Již v průběhu středoškolských studií začíná s pokusy o literární tvorbu.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nový arcibiskup z Canterbury

12. únor 1903

V Canterburské katedrále byl slavnostně uveden do úřadu nový primas anglikánské církve. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.