Středoškolská technika StreTech 2019

Středoškolská technika StreTech 2019

5. června 2019 se dva naši studenti vypravili se svými projekty na 13. ročník konference Středoškolská technika StreTech 2019. Oba na této nesoutěžní přehlídce v prostorách pořádající Fakulty strojní ČVUT v Praze Dejvicích zúročili své práce SOČ, když s nimi mohli seznámit zájemce, kteří konferenci navštívili.

StreTechu se z města Nymburka obvykle účastní SOŠ a SOU. Letos jsme poprvé vyslali malou výpravu i z našeho gymnázia. Tvořili ji dva studenti (přesněji jeden student a jedna letošní absolventka) v doprovodu jednoho tatínka a prof. Soukupa. Na konferenci se také krátce zastavil pan ředitel Kuhn, aby nás podpořil (jak ostatně dokládá i naše fotka).

Martina Šafránková z 8OA, která v květnu úspěšně odmaturovala, se StreTechu účastnila se svou prací Mediální obraz Kofoly v České republice, kterou obhajovala v loňském roce na KK Středoškolské odborné činnosti, kde se umístila na 3. místě. Prací či projektů z oboru reklama a marketing nebylo na StreTechu mnoho, Martinina práce proto působila výjimečně.

Filip Touš ze 6XA představil na StreTechu svůj výzkum Využití reverzního inženýrství k tvorbě softwaru pro získávání výhod v online hrách a analýza jeho detekce. Typická prezentace studentského technického výtvoru na konferenci byla nejčastěji model či technická konstrukce v 3D, k níž její autor podával komentář a předváděl její funkčnost. Proto se na první pohled i Filip, vybavený pouze svým notebookem, poněkud vymykal běžnému očekávání diváků. Když ale všem ochotně vysvětlil, čím musel před programováním cheatu na hru Team Fortress 2 projít, jak se mu podařilo cheat úspěšně vytvořit a jak zamaskovat, jak dokonce odhalil jednu chybu programátorů této hry a ukázal vše i prakticky, někteří procházející se u něj zdrželi poměrně dlouho. A nebyli to rozhodně jen zapálení hráči této akční hry. Filip svůj výzkum přihlásil letos rovněž do soutěže SOČ a podařilo se mu v oboru informatika nejen vyhrát krajské kolo, ale dokonce získat bronzovou medaili na celostátní přehlídce!

Na konferenci StreTech poslali všichni zúčastnění popis svého projektu/práce už dopředu, a díky tomu jsme si mohli už v den konference odnést kompaktní disk s plnými texty projektů všech vystavených prezentací. CD vydala pořádající instituce, je opatřeno mezinárodním identifikátorem ISBN a jako takové je tento elektronický sborník celosvětově dohledatelný např. v knihovnách či na internetu. Zde je jeho bibliografická citace:

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ. Středoškolská technika 2019 – StreTech 2019: Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT v Praze 5. června 2019 [online, CD]. Praha: ČVUT, 2019 [cit. 2019-07-01]. ISBN 978-80-01-06590-7. Dostupné z: http://www1.fs.cvut.cz/stretech/2019/sbornik_2019/

Potvrdilo se, že StreTech může být výbornou příležitostí nejen se vypravit ještě v době středoškolského studia do areálu Českého vysokého učení technického, kam mnozí z absolventů po maturitě zamíří, nýbrž uplatnit tam své kvalitní maturitní práce a práce SOČ znovu, navíc s možností publikování jejich kompletního znění v oficiálním sborníku. Že je taková zkušenost k nezaplacení (mimoto je i zcela zdarma a dokonce i s gratis obědem ve vysokoškolské menze), nikoho nepřekvapí. I u přijímacího řízení na univerzity nikomu z účastníků nemůže uškodit, pokud svou přihlášku podepře citací ze sborníku prací na této či podobných konferencích. Některým to samozřejmě může i nějaké body přidat. A může se dokonce stát, že svou prací vzbudí zájem i u někoho z procházejících akademických pracovníků některé z fakult naší největší technické vysoké školy.

Pokud vás informace o StreTechu 2019 zaujala, můžete se prostřednictvím dvou krátkých videí na YouTube na letošní konferenci vypravit:
Ochutnávka StreTech 2019 (1:13)
Reportáž StreTech 2019 (3:47)

Doufáme, že se na StreTech 2020 odhodlá v příštím roce zavítat více studentů, z nichž někteří budou zajisté své práce SOČ pojímat především technicky.

Zdroj: Website konference Středoškolská technika StreTech 2019

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1914.

Narodil se 25. 1. 1895 v Poděbradech, zemřel r. 1947 v Praze. Působil jako malíř krajin a portrétů.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lidové divadlo

4. leden 1903

V Praze-Holešovicích zahájilo činnost lidové divadlo Uranie úspěšnou premiérou hry Ladislava Stroupežnického Vojtěch Žák, výtečník.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.