🌾🌾 Medailové žně z online krajské přehlídky SOČ 2020

🌾🌾 Medailové žně z online krajské přehlídky SOČ 2020

Žně máme úspěšně za sebou, dožínky budou ovšem až později...
DOPLNĚNA OFICIÁLNÍ VÝSLEDKOVÁ LISTINA
Letošní online krajská přehlídka SOČ byla opravdu bohatou medailovou "sklizní". Soutěžící z naší školy na ní sklidili dohromady 21 medailí, z nichž polovina byla ZLATÝCH! To je nejen náš školní historický rekord, nýbrž i nový rekord mezi školami ve Středočeském kraji. Pozici nejúspěšnější školy na získané medaile v kraji ostatně držíme už několik posledních let. Tento rok jsme v tomto ohledu poprvé dokonce nejúspěšnější školou v rámci všech krajů!

Po vyhlášení nouzového stavu v ČR to nejprve vypadalo, že vyšší kola Středoškolské odborné činnosti (SOČ) budou společně s jinými předmětovými soutěžemi zrušena. (Ministerstvo školství ostatně zastavilo jejich finanční podporu.) Ústřední komisi SOČ a dalším nadšencům z organizačního ústředí se ale podařilo krajské organizátory přemluvit k uspořádání krajské přehlídky v online podobě. A stejně se plánuje i přehlídka na celostátní úrovni. Z našeho školního kola, konaného shodou okolností naštěstí poslední den před zákazem pobytu středoškoláků ve školních zdech, jsme do KK poslali 32 sočkařů. (Protože z každé školy v našem kraji mohou v každém z 18 oborů SOČ postoupit max. dva studenti, je nepřekročitelné maximum na školu 36.)

Po rozhodnutí o pokračování soutěže byly novelizovány propozice pro KK, z nichž vyplynula nová podmínka pro každého postupujícího: videoprezentace. Bez ní nemohla žádná práce na krajské přehlídce soutěžit. Znamenalo to pro sočkaře povinnost předstoupit před kameru a okomentovat během max. 10 minut svou prezentaci z obhajoby ve školním kole. Na druhou stranu mohli při tom předvést např. svůj "hmatatelný" produkt, ukázat jej ze všech stran, demonstrovat pokus nebo funkci svého produktu a v neposlední řadě také zapůsobit na diváka "kouzlem své osobnosti". Vložení natočené videoprezentace jako vlogu na YouTube znamenalo její zveřejnění na jednom z nejpopulárnějších internetových serverů současnosti. Pořízení videoprezentace v termínu do 27. dubna zvládlo s velkým úsilím a za různých domácích technických podmínek 24 našich odvážných letošních maturantů a jedna předmaturantka. Tím pádem jsme v soutěži měli na krajské úrovni o dva sočkaře více, než v loňském roce, a stanovili tak svůj nový rekord účasti.

Trojčlenné hodnotící komise KK byly v online spojení, načetly dopředu všechny práce, shlédly videoprezentace jejich autorů a připravily si otázky pro obhajobu. K té došlo v průběhu 4. a 5. května 2020 v určeném čase nejčastěji na diskuzním fóru na stránkách SOČ (v některých oborech ale využili i videospojení v reálném čase přes Skype). Z diskuzního fóra vyplývá, že všichni soutěžící si vedli velmi dobře, erudovaně a kultivovaně odpovídali na zapeklité dotazy komisí a zároveň se neostýchali přiznat, co nevěděli, nebo čím se v práci nemohli nebo nestihli zabývat. Rozhodování o výsledném pořadí v oborech bylo (stejně jako v minulých ročnících) nepochybně velice náročné. Stejně jako nebyla jednota ve způsobu obhajoby, různé komise pojaly i vyhlášení výsledků svého hodnocení různě. Dotazem do vnitřního informačního systému jsme se ale ve čtvrtek 7. května dostali k informacím o umístění našich reprezentantů ve všech oborech. Oficiální výsledková listina KK Středočeského kraje to potvrdila. Svými diplomy se úspěšní sočkaři mohou pochlubit např. u přijímacích zkoušek na vysoké školy.

12 zlatých medailí, 5 stříbrných a 4 bronzové znamená nejen v součtu naprostý historický rekord na naší škole - kam až paměť sahá, nikdy to ještě nebylo více. Meziroční srovnání úspěšnosti Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce v SOČ přináší k tomu speciálně vytvořené tabulky a grafy. Na dalším listu je i sumarizace úspěchů na celostátních přehlídkách. Prací v tomto neobvyklém 42. ročníku SOČ soutěžilo určitě méně, než obvykle. Přispělo k tomu jistě i to, že na některých školách třeba nestihli před epidemií koronaviru uspořádat školní kolo, což je pro postup na kraj podmínkou. S našimi borci se ale v různých oborech i tentokrát srovnávali ti nejlepší z gymnázií, která vysílají do soutěže své svěřence každoročně. Zcela nejvíce prací - 10 - bylo v oboru č. 16 Historie. Obzvláště nás potěšil kolosální úspěch obou našich sočkarů, když v konkurenci 8 dalších prací (!) obsadili se svými pracemi z historie zlatou i stříbrnou příčku. V oborech č. 11 Architektura, 12 Pomůcky a didaktika a 17 Filozofie a politologie, kde bylo méně prací, nasbíraly dvojice z naší školy také vždy zlato i stříbro.

Výtah z výsledkové listiny KK SOČ 2020 pro naši školu obsahuje i odkazy na videoprezentace, linky na vlákno diskuzního fóra soutěžního oboru a také na diskuzní příspěvek, v němž komise zveřejnila pořadí.

Dvanáct vítězů může počítat v termínu 13. až 14. června 2020 s (online) celostátní přehlídkou SOČ. Stříbrná práce T. Müllerové byla zařazena do tzv. licitace o účast na Celostátní přehlídce (tj. do pozdějšího rozhodnutí na základě nenaplnění kapacity v oboru soutěžícími z jiných krajů). Tereza licitací - oproti zde dříve uvedenému - neprošla úspěšně a v celostátním kole soutěžit nemůže. Podobně jako ona byl z druhého místa do celostátního kola přímo zařazen i Tomáš Prokop (architektonické práce v některých krajích nesoutěžily). Máme tedy nakonec včetně Tomáše P. neuvěřitelných 13 "želízek v ohni" letošní republikové přehlídky. I tento počet je novým školním rekordem (loni jsme vyslali sedm). Doufáme, že i s přihlédnutím k počtu sočkařů bude třeba překonán i náš další loňský školní rekord: bronzové umístění F. Touše v oboru č. 18. Informatika v celostátním kole.

Tradičně v sočkách v posledních letech nejúspěšnější škola Gymnázium Brno-Řečkovice (kde ovšem mají v jednom ročníku SOČ jako školní předmět a každý student školy je povinen sočku psát a soutěžit v ní) byla v KK na počet medailí (17 - my 21), počet zlatých (6 - my 12) i počet postupujících (11 - my 13) na republikové klání letos poražena nymburským gymnáziem. Srov. jejich výsledkovou listinu.

Meziročně rostoucí úspěšnost v jedné z nejobtížnějších středoškolských soutěží neomylně indikuje nejen osobní kvality a píli pisatelů soček, ale i v soutěži objektivně porovnávanou vysokou úroveň maturitních prací a také jejich vedoucích a konzultantů (až na výjimky učitelů našeho gymnázia). Z 87 našich letošních maturantů totiž 20 (tj. bez "zlaté" třeťačky T. Ruferové) = 23 % získalo ve svých oborech 1. - 3. místo v kraji. A 12 (opět bez T. Ruferové) = 14 % jich může své bádání obhajovat i na celostátní úrovni.

Jménem školy všem sočkařům tleskáme a děkujeme za vzornou reprezentaci, medailistům gratulujeme k jejich úspěchu a postupujícím držíme palce do celostátního kola. Pochvaly a stipendia dorazí později. Minimálně o jednom ze sočkařů víme, že mu jeho úspěch v KK zajistil automatické přijetí na vysněnou fakultu bez přijímacích zkoušek. Využíváme ještě tuto příležitost a vyjadřujeme díky všem, kteří se jakkoliv podíleli na krásném úspěchu, který naše škola v soutěži SOČ zaznamenala. Máme na mysli nejen zaměstnance školy, ale i rodinné příslušníky, partnery, partnerky a přátele sočkařů, kteří soutěžící různými způsoby podporovali, např. při tvorbě videoprezentací. Úspěch je to vlastně náš společný.

PaedDr. Helena Hantonová
Mgr. Radka Mlázovská
Mgr. Miroslav Soukup
školní garanti SOČ

Zdroj: Webové stránky SOČ

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mirek Smíšek

Mirek Smíšek OBE (2. 2. 1925-19. 5. 2013), český rodák a světově proslulý keramik, studoval po krátký čas na (tehdy Reálném) Gymnáziu Nymburk.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Ritchie: náklady na jihoafrickou válku a čínskou expedici

23. duben 1903

Britský ministr Charles Th. Ritchie zveřejnil spolu s rozpočtem na rok 1903/1904 (143 954 000 liber šterlingů) náklady na jihoafrickou válku a čínskou expedici:

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
23.02.2024

Milým osvěžením vzdělávacího programu univerzity 3. věku se stala čtvrteční přednáška „naživo“. Běžně se studenti univerzity 3. věku scházejí u on-line přednášek a každé setkání s přednášejícím je proto výjimečnou, slavnostní událostí. Mezi seniory zavítal tentokrát Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D., dlouholetý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu, který instituci řídil od roku 2014 do roku 2022. ÚSTR je instituce určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

celý článek
26.02.2024

S velkou radostí oznamujeme úspěch Eduarda Fusse - 3. místo na klání prací s dopravní tématikou v soutěži o Cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT 2024. Blahopřejeme.

Nechme promluvit o soutěži samotného Edu z 8OB:

"Dne 23. 2. 2024 jsem měl příležitost se s mou dopravně zaměřenou maturitní prací zúčastnit se 16. ročníku ceny Děkana Dopravní fakulty ČVUT v Praze. Zmiňovaná soutěž je určena pro jednotlivce, ale i dvoučlenné týmy z odborných středních škol a gymnázií."

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.