Krajské kolo Geologické olympiády 2021

Krajské kolo Geologické olympiády 2021

V kategorii A (nižší gymnázium) si nejlépe vedla Veronika Košťálová (3TB), která na nymburském okrese nenašla přemožitele a v kraji se umístila druhá. V celostátním srovnání si po KK udržela 8. - 10. místo v rámci celé ČR. Lepší než primán Filip Kubálek (1PB), byli v našem kraji a v jeho kategorii mimo naši Veroniku už jen dva další soutěžící z jiných škol. Filip na čtvrtém místě v kraji za sebou zanechal úplně všechny další nesporně zkušenější a hlavně starší sekundány, terciány a kvartány. V kategorii B (středoškoláci) dosáhli tři naši nejlepší míst v první desítce (nebo samého začátku té druhé) a protože patřili do 60 % nejlepších soutěžících v celé republice, patří jim zaslouženě čestný titul "úspěšný řešitel". Nejlepší z nich byla Anna Vávrová (6XB) na 5. příčce.

V běžném školním roce probíhá Geologická olympiáda (GeO) tak, že školní a okresní kola jsou online a krajská pak prezenčně v některém z muzeí v každém kraji. Letošní epidemiologická situace způsobila, že i krajské kolo muselo být online, což znamenalo nejen jiné pojetí obávané poznávačky, na druhou stranu ale nebyl z postupu do něj žádný řešitel okresního kola vyřazen. Do KK GeO tedy postoupilo z OK všech našich 13 studentů, z nichž 12 v pondělí 19. dubna 2021 náročný test KK skutečně vyplnilo. Zatímco naši středoškoláci si udržují svá umístění na přibližně stejné uspokojivé úrovni, jako vloni, výrazný a neočekávaný je úspěch Filipa Kubálka a Veroniky Košťálové. Ti jediní nás v soutěži zastupovali v kategorii A (ZŠ). Ani jeden z nich se loni do soutěže nezapojil (Filip na to ještě neměl ani věk), přesto je zřejmé, že přípravě na soutěž v nelehké době distanční výuky dali velmi mnoho. Nejlepší výchozí podmínky pro GeO mají kvartáni a deváťáci, protože se celý rok v biologii věnují neživé přírodě. Přes tuto výhodu oproti naší terciánce a primánovi, se oběma velice dařilo a lze jen očekávat, pokud v příštích ročnících ve svém úsilí nepoleví a do soutěže se opět zapojí, že oba zazáří ještě více (a dokonce se probojují i do republikového kola).

Výsledková listina KK GeO za naši školu je níže. Jen upřesňujeme, že šlo o 28 úloh složených z více částí (některé až z osmi odpovědí) a celkem maximálně 176 bodů. Při nesprávné odpovědi se bod odečetl a za správnou získal soutěžící dva. Všechny informačním systémem automaticky vyhodnocené chyby byly následně ještě ručně překontrolovány geology. Do republikového kola postupují z KK přímo jen vítězové. Ti na druhých místech jsou seřazeni podle získaných bodů a úspěšnější část z nich postupuje rovněž. (Tento postupový klíč platí i v dalších podobných soutěžích. Zajišťuje nejen rovnoměrné geografické zastoupení po krajích, ale také vyvažuje nestejnou úroveň soutěžících kraj od kraje.)

Jméno a příjmení Třída Kategorie Body Pořadí
Košťálová Veronika 3TB A 99 2.
Kubálek Filip 1PB A 71 4.; úspěšný řešitel
kategorie A celostátní průměr: 41,7 bodů, nejvyšší dosažené maximum: 146 bodů
Vávrová Anna 6XB B 93 5.; úspěšná řešitelka
Laš Martin 8OB B 67 9.; úspěšný řešitel
Furgalák Jakub 8OA B 60 11.; úspěšný řešitel
Matůš Kryštof 3A B 41 19.
Haluška Adam 6XB B 40 20.
Hálová Daniela 3A B 28 24.
Jakubal Ondřej 6XB B 27 27.
Colová Markéta 2A B 27 28.
Kozáková Evelína 2A B 23 30.
Pavlíčková Nela 2A B 17 31.
kategorie B celostátní průměr: 69,5 bodů, nejvyšší dosažené maximum: 168 bodů

 

Výsledky KK GeO v celostátním srovnání

GeO je stále ještě poměrně nová soutěž pro začínající geology. Vyhlašuje ji Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v Brně (Ústav geologických věd) ve spolupráci s Českou geologickou službou, PřF UK v Praze a Asociací muzeí a galerií ČR, z. s. Je to předmětová soutěž ve znalostech z geologických disciplín s cílem napomáhat výuce o neživé přírodě, vyhledávat talentované žáky, systematicky je podporovat a rozvíjet jejich odborný růst. V důsledku je záměrem organizátorů samozřejmě rovněž podnícení či oživení zájmu o studium oboru geologie na vysokých školách. I z kontextu naší školy vyplývá, že zájem o geologickou problematiku se zažehnout podařilo a že pomalu stoupá. To nás velmi těší.

Předmětová komise BIO a ZEM

Zdroj: Webové stránky soutěže

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

JUDr. Václav Král

JUDr. Václav Král (29. 11. 1926-11. 5. 2021), jeden z nestorů české advokacie, lingvista, cestovatel a spisovatel, významný absolvent Reálného gymnázia v Nymburce v roce 1946, který nikdy na svou střední školu nezanevřel a byl až do své smrti v častém kontaktu jejím současným vedením.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Výstava nezávislých

20. březen 1903

Na výstavě Nezávislých v Paříži byla mj. vystavena i díla Henryho Matisse, Andrého Deraina, Maurice de Vlamincka aj. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.