Celostátní přehlídka SOČ

15.06.2018
Celostátní přehlídka SOČ

Přehlídka toho nejlepšího, co dokázali středoškolští studenti v rámci soutěže Středoškolská odborná činnost (SOČ) vytvořit na poli odborné práce a vědy, se letos konala ve dnech 15. až 17. června v Olomouci. Hostitelské úlohy se ujalo Slovanské gymnázium. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jejím gestorem je Národní institut pro další vzdělávání.

V pátek 15. 6. odpoledne přijelo do Olomouce téměř 300 vítězů krajských přehlídek SOČ, kteří zde v sobotu 16. června obhajovali své soutěžní práce v přírodovědných, technických, humanitních a společenskovědních oborech. Obhajováno bylo téměř 280 soutěžních prací. V porotách zasedlo 90 odborníků z vysokých, středních a dalších typů škol, odborných a vědeckých institucí.

V sobotu v podvečer již bylo dobojováno a pro účastníky byl připraven společenský taneční večer včetně bohatého rautu. Nejenom zde "sočkaři" navazovali tolik potřebná přátelství, diskutovalo se nejenom o vědě.

V neděli dopoledne bylo tradičně nabídnuto soutěžícím mnoho akcí doprovodného programu např.: Přírodovědecká fakulta uspořádala exkurze na jednotlivá pracoviště školy, návštěva muzeí, botanické zahrady, rozária, ... Odpoledne pak byla celostátní přehlídka zakončena slavnostním vyhlášením výsledků.

Naše gymnázium reprezentovala čtveřice (dnes již absolventů):

Obor 2 Fyzika - 12. místo: Filip Zajan
Název práce: Tepelné motory

Obor 7 Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství - 9. místo: Dalibor Franek
Název práce: Technologie výroby cukru v domácích podmínkách

Obor 10 Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace - 14. místo: Jan Malý
Název práce: Vlastnosti světelných zdrojů

Obor 15 Teorie kultury, umění a umělecké tvorby - 11. místo: Martina Petrová
Název práce: Perspektiva a anamorfóza v umění

Všem soutěžícím gratulujeme, děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy a přejeme mnoho úspěchů v dalším studiu a vědecké práci.

Zobrazeno: 6963x

Aktuální informace

Významní absolventi

Jan Jelínek

Jan Jelínek (*19. 7. 1940), spisovatel, novinář, dokumentarista, režisér Československých filmových týdeníků, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1957.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Reformy v Makedonii

23. únor 1903

Turecký sultán schválil rakousko-uherský plán reforem v Makedonii.

Nejčtenější

09.09.2024

V pátek 6. 9. vyjela třída 1A na adaptační kurz do Rokytnice nad Jizerou. Doprovod nám dělala naše milá paní profesorka třídní Helena Hantonová, pan profesor Machurka a dvě moc šikovné lektorky, Ema Lojková a Eliška Schwarzová. My už jsme se mezi sebou tak nějak znali, přece jenom jsme spolu strávili pět dní ve škole, ale všichni jsme se těšili, co nám adapťák přinese.

celý článek
03.09.2024

Hned druhý den v novém šKolním roce se studenti sext, septim, oktáv, 2A, 3A a 4A vydali do nymburského kina na SLAM POETRY. Někteří věděli nebo tušili, co je čeká, jiní ne.

celý článek
01.09.2024

K první alumni besedě s významnými absolventy školy v novém školním roce - Petrem a Jaroslavem Novákovými, kteří dorazí ze Švédska (kam emigrovali v roce 1968) - zveme v pondělí 9. září 2024 od 18 hodin do Městské knihovny Nymburk v Palackého ulici.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.