45. ročník celostátní přehlídky SOČ v Plzni

45. ročník celostátní přehlídky SOČ v Plzni

Ve dnech 15.-16. června 2023 se již po čtyřicáté páté konala celostátní přehlídka prací Středoškolské odborné činnosti. Tentokrát to bylo v Plzni a hostitelsku školou se stalo Gymnázium Luďka Pika.  Za naši školu se tohoto klání zúčastnilo pět studentů, vlastně už absolventů, a to Přemysl Černý, Kateřina Příbramská a Anna Radochová z  8OA, Petra Kameníková a Kristýna Prokešová z 8OB.

Z krajského kola  kromě těchto studentů postoupil i Leo Votoček, ale ten se nakonec akce nezúčastnil. Do licitace, tedy možnosti postupu do Plzně, se dostaly i práce Anny Vávrové a Tadeáše Ďurčanského z 8OB.

Probojovat se do Plzně nebylo jednoduché, protože komise od školních přehlídek až po ty krajské hodnotily 1 216 prací v 18 oborech, a obhajoby a prezentaci těch nejlepších jsme měli možnost vidět právě zde. 

Tento rok můžeme považovat za úspěšný, protože jsme obsadili 4. a 5. místo. 

Obor č. 2 Fyzika (Název práce: Vlastnosti nově syntetizovaných kapalných krystalů) ANNA RADOCHOVÁ - 5. místo + zvláštní cena: Širší nominace na účast v zahraniční soutěži

Obor č. 8 Ochrana a tvorba životního prostředí (Název práce: Vliv managementových zásahů na hadcovou vegetaci v NPP Hadce u Želivky) KATEŘINA PŘÍBRAMSKÁ - 10. místo

Obor č. 9 Strojírenství, hutnictví a doprava (Název práce: Stavba kvadrocyklokoptéry) PŘEMYSL ČERNÝ - 12. místo

Obor č. 12 Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie (Název práce: Holocaust v dětské literatuře)  PETRA KAMENÍKOVÁ - 4. místo

Obor č. 14 Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času (Název práce: Židovství a holokaust očima druhé generace přeživších) KRISTÝNA PROKEŠOVÁ  - 11. místo

Děkujeme všem za reprezentaci školy.

Příští rok se celostátní přehlídka bude konat v Pardubicích.

V oboru č. 14 Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času ocenila odborná porota 1. místem Amálii Tesařovou (Název práce: Kuráž! Témata západoněmeckého feministického tisku v sedmdesátých letech 20. století) z Gymnázia Na Zatlance v Praze, která navštěvovala naši školu do kvarty.

POSTŘEHY A DOJMY NAŠICH STUDENTŮ ZE SOUTĚŽE:

Musím říct, že v mém oboru byla spousta výborných prací, se kterými se nemohu rovnat. Částečně to asi bude i tím, že spolusoutěžící byli z nějaké odborné školy. (PČ)

Překvapily mě rozdíly v cenách u jednotlivých oborů. Fyzika a obecně technické obory měly oproti humanitním vědám nebo biologii daleko větší ocenění. To je velice smutné. Kladně hodnotím konstruktivní kritiku, které se mi od některých porotců dostalo, a to, že to byli  lidé, kteří oboru opravdu rozumí. Také práce ostatních z mého oboru byly velice zajímavé, jen ve formátu krátkých pěti minut nebyla možnost do nich pořádně nahlédnout. Velikým plusem byla jízdenka na MHD, kterou jsme využili k tomu, abychom si prohlédli Plzeň. Je to příjemné město s mnoha pěknými místy. (KP)

Pro mě bylo velmi inspirativní vidět ostatní studenty zapálené do svých prací. Nejvíce to bylo patrné na výstavě posterů, která byla v sobotu odpoledne po obhajobách. Tam si člověk mohl prohlédnout různé práce napříč obory a doptat se jejich autorů na různé podrobnosti. I přitom jsem se spřátelila s dalšími lidmi a získala kontakty do budoucna, což vidím jako velký přínos. 

 

Zde najdete statistiku účasti a úspěšnosti naší školy v soutěžích SOČ na úrovni Středočeského kraje a ČR.

Jakou měli naši studenti v Plzni konkurenci a jak v ní obstáli je patrné z Výsledkové listiny 45. CP SOČ.

Zobrazeno: 1458x

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1927.

Narodil se 20. 8. 1905 v Nymburce. Psal do různých listů. V letech 1938-1945 vyl redaktorem nakladatelství Mazáč, kde redigoval knihovnu soudobé prózy „Nová cesta“.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Neúspěšná jednání o úředním jazyku

3. leden 1903

Němečtí a čeští poslanci se sešli ve Vídni na konferenci, která měla vyřešit jazykový problém v Čechách. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.