Exkurze Londýn 2023

Exkurze Londýn 2023

Je to již nějaký pátek, co jsme se vrátili z Velké Británie s hromadou nových zkušeností a super gastronomických zážitků. To však předbíhám, neboť se musíme nejprve vrátit na start!

Celá tato odysea započala 1.10. téměř nekonečnou cestou autobusem,  kterou nám naštěstí zpříjemňovaly příležitostné zastávky na benzínkách a pozitivní nálada řidiče autobusu.

Na přelomu 1.10. a 2.10. jsme se přepravili pomocí trajektu z francouzského Calais do britského Doveru. Během cesty se nám naskytl překrásný pohled na sluncem zalité bílé vápencové útesy britského pobřeží. Po dvouhodinové cestě z Doveru jsme se konečně dopravili do Londýna, kde jsme započali naše objevování krás hlavního města Velké Británie. Naše domněnky, že si po úmorné cestě autobusem odpočineme, byly velmi rychle rozprášeny ohlášením devítihodinového výletu. Zde jsme si poprvé a ne naposledy vyzkoušeli profesionalitu a znalosti naší průvodkyně Aničky. Pod řádným vedením jsme se nakonec dostali až k místu známém jako Greenwich, kde si mnozí amatérští fotografové vyfotili fotku z obou polokoulí naší planety. Nakonec se ale náš zasloužený odpočinek dostavil v podobě nastěhování se do našich nových rodin. Přes velmi nízká očekávání byla většina zájezdníků nadměrně spokojena se službami, které naše adoptivní rodiny poskytovaly. Po úvodním přivítání nám byla poskytnuta teplá chutná strava a pohodlné místo k odpočinku, tak končil náš první den.

Ráno druhého dne nás čekala snídaně v britském stylu, a to v podobě kukuřičných lupínků, lívanců a toastů. Kromě snídaně na nás mimo jiné čekaly také obědové balíčky v případě, že bychom si sami nechtěli koupit oběd. 3.10. nás čekala expedice do tajemné komnaty Oxfordu. Tajemnou komnatu se nám nakonec najít nepodařilo, ale místo toho jsme odkryli krásy oxfordské kaple, univerzitních zahrad a kouzelných uliček. Oxfordem však náš den nekončil, neboť jsme si náš výlet protáhli návštěvou městečka Windsor a jeho veleznámého hradu.

Další den, 4.10., jsme se rozhodli vzdělávat naše chytré hlavičky v obrovských londýnských muzeích. K nabídce nám bylo na výběr ze tří muzeí: muzeum přírodních věd (náš favoritJ), muzeum fyzikálních věd a muzeum umělecké. V přírodním muzeu se můžete setkat s obrovskou sbírkou kamenů, ať už obyčejných či drahých, a samozřejmě kompletní kostry mnoha druhů dinosaurů.

Náš poslední den jsme strávili obžerstvím v čínské čtvrti Londýna, známé jako Soho. Zde si člověk mohl vybrat z široké palety asijských chutí, ať už se jednalo o japonské, vietnamské či tradiční čínské jídlo. Pokud Asie není vaším šálkem kávy, nezoufejte, protože se v okolí určitě nachází oblíbená síť fastfoodů – Five Guys. Zpáteční cesta domů byla výrazně živější, protože naši kluci dobrodruzi objevili kouzlo hracích automatů na palubě trajektu, kde vyházeli všechny své přebytečné libry. Tato hravá nálada se přenesla i do cesty autobusem, tím pádem byla cesta výrazně příjemnější. Domů jsme dojeli 6.10. k ranému večeru.

Tímto se loučíme s naším prvním zájezdem do Anglie a doufáme, že se znova vrátíme, ať už jako třída nebo jen jedinci.

studenti 7MB

(Ondřej Šmíd, Pavel Komora, Matěj Zatloukal, Sebastian Viniklář, Mirek Slovák)

(foto: Martin Pospíšil 7MA)

 

Zobrazeno: 1023x

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jiří Teper

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 14. 7. 1954 v Nymburce. Již v průběhu středoškolských studií začíná s pokusy o literární tvorbu.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Kartuziánský řád

29. duben 1903

Dlouhotrvající rozepře mezi francouzskou vládou a řeholními řády, zvláště kartuziány, vyvrcholily v první polovině roku 1903:

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.