Studenti na přednášce Alžběta I., její doba a její obraz v díle Benjamina Brittena

Mnohé to asi překvapí, ale poslední dobou jsem propadla nové zálibě – vzdělávání. Nepíšu to jen proto, že tenhle článek hodlám umístit na školní web; najednou mi připadá, že všeobecný přehled, složený ze znalostí dějin, umění, politiky, vědy či jazyků přece jenom má své kouzlo – i když je občas těžké najít jeho smysl. Názornou ukázkou vzdělanosti beroucí dech je Martin Hilský, jeden z hlavních aktérů přednášky o alžbětinské době, na kterou jsem se vypravila  s několika spolužáky z dějepisného semináře a dalšími zájemci z naší školy do Prahy.

To město samotné na člověka dýchne jakousi starodávnou kulturou; přece jen se náhle cítíte být blíž tehdejším lidem uprostřed klikatých dlážděných uliček než na nymburském sídlišti. Musím přiznat, že některé informace naše třída již slyšela při loňské přednášce pana Hilského o Shakespearovi. To ovšem neznamená, že bychom se opět nenechali unést jeho silným zvučným hlasem a velkolepými gesty, kdy nám znovu dokazoval, že co se týče královny Alžběty a tehdejší Anglie, nebudeme schopni se mu nikdy vyrovnat. Jak neskutečně celé to vyprávění znělo a přitom bylo všechno zcela logické a přesně do sebe zapadalo! Královna Alžběta je kontroverzní osobnost, o jejíž vládě i osobním životě panuje mnoho mýtů; zdá se, že i kdybychom ji studovali další tisíciletí, jen stěží se dobereme pravdy. Pan Hilský nám přiblížil především Alžbětiny panovnické úspěchy a jejich dopady na anglickou společnost. Další přednášející Ondřej Hučín, dramaturg Národního divadla, se zaměřil na její psychiku a intimní život, což jsou také témata nově nastudované opery Gloriana od Benjamina Brittena, na níž jsme de facto zhlédli reklamu. Dozvěděli jsme se tedy také něco o anglické hudbě obecně. Vlastně je mi líto, že si většinu toho, co jsem slyšela, samozřejmě nezapamatuji; nemohu potom sršet znalostmi jako tito pánové, které jsem s ohromným obdivem sledovala na stupínku sálu v Clam-Gallasově paláci v Praze.

Kristýna Kutnarová, 7MA

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1948.

Narodil se 21. 9. 1929. Státní reálné gymnázium v Nymburce navštěvoval v letech 1940 až 1948. Jisté literární sklony projevoval již na gymnáziu – vydal třídní časopis TERMIT.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Mezinárodní autosalon

10. prosinec 1903

V pařížském Grand Palais byl otevřen 6. mezinárodní automobilový salon, jenž předvedl nové trendy v automobilismu.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.