PSANÍ s „jeZAVčíkem“ pokračuje

PSANÍ  s „jeZAVčíkem“ pokračuje

Před několika měsíci jsem na školním webu informoval v článku o výuce psaní na klávesnici počítače na Gymnáziu Nymburk intuitivní metodou, podle programu ZAVIAČIČ. Dnes je za námi 6 měsíců nácviku a sluší se podat informaci, co v  tomto volitelném předmětu, určeném pro tercii a kvartu B, studenti a studentky zatím dokázali.

Jak jsme informovali v úvodním článku, pro nejpilnější studenty máme putovního pejska „jeZAVčíka“, který zatím každý měsíc měnil svého „chovatele“. Po Michaele POLÁČKOVÉ a Tereze MUSILOVÉ, získala v listopadu putovní trofej Markéta HORÁKOVÁ z kvarty, v prosinci Eliška POKORNÁ z tercie. V lednu byl nejlepší zatím jediný z chlapců - Dan URBAN z kvarty B. Dlouhodobě je stále zdaleka nejpilnější studentkou Michaela Poláčková z tercie B, které se podařilo postoupit v nácviku na vynikající 37. místo v aktuálním pořadí mezi 13 tisíci zařazenými studenty z celé Evropy. Má rozhodující podíl na postavení naší školy v konkurenci 214 v soutěži zařazených škol nejen z naší republiky, ale také z Německa, Polska, Slovenska, Rakouska, Holandska, Belgie a dalších zemí. V aktuálním pořadí je Gymnázium Nymburk hodnoceno na 28. místě a třída kvarta B dokonce na 26. místě mezi 422 hodnocenými třídami.

Většina studentů už dobře zvládla psaní všech písmen abecedy a zkouší psaní číslic. Vedle prostého nácviku, je součástí výuky nácvik přesnosti a rychlosti psaní, speciálně připravenými texty, opisem z obrazovky a z listu papíru. Velmi oblíbené jsou on-line PÍSMENKOVÉ HRY a speciální „minutovky“, kterými je výuka oživena a rozšířena.

Do konce školního roku zbývá ještě několik měsíců a je proto naděje, že většina studentů nácvik zvládne tak, aby se pro ně stal běžným způsobem psaní textů a trvalým vkladem, kterým se dobře prosadí u konkurzů při hledání zaměstnání. Ti nejlepší mají možnost získat v této disciplíně „státnici", která je bude v konkurenci dalších uchazečů favorizovat.

Přestože máme zkušenosti z výuky převážně pozitivní, přesto zamrzí, že nevyužili nabídnuté možnosti naučit se psát i další studenti našeho gymnázia, kteří organizovanou výuku pravidelně nenavštěvují. Přesto jich několik psaní zkouší a je třeba jejich snahu ocenit. Nejlepší z nich je Martina ŠUKOVÁ z tercie B.

Také zájem zaměstnanců a profesorů školy je daleko za očekáváním. Bohužel licence, která dovoluje dospělým pracovníkům školy zkusit nácvik zdarma, skončí se závěrem tohoto školního roku. Ještě je stále čas využít nabízené možnosti, jak pro studenty, tak i zaměstnance školy.

Oldřich Suchoradský, vyučující psaní na klávesnici počítače

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1952.

Narodil se 11. 2. 1934 v Nymburce.  Absolvoval Pedagogickou fakultu v oboru výtvarná výchova a matematika. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Přistěhovalci do USA

3. březen 1903

V USA byl schválen přistěhovalecký zákon, 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.