Klub moderní historie na Studentském fóru na Zatlance

Klub moderní historie na Studentském fóru na Zatlance

Členové klubu moderní historie byli pozváni do Prahy na Studentské projektové fórum na Gymnáziu Na Zatlance, aby představili výsledky svého pátrání po stopách rodiny Pickových v Nymburce.

Tato jednodennní nesoutěžní přehlídka se poprvé konala v roce 2010. Umožňuje studentům prezentovat práci před širším publikem, zlepšit jejich prezentační dovednosti. Zpětnou vazbu poskytuje odborná porota (tu tvoří vysokoškolští pedagogové a lidé pracující v médiích)Projekty jsou zařazeny do dvou sekcí – humanitní a přírodovědně-technické. V neposlední řadě má fórum poskytnout inspiraci všem zúčastněným studentům a učitelům. Na závěr jsou v každé sekci vyhlášeny tři nejlepší a nejzajímavější projekty.

Děkujeme organizátorovi této akce, PhDr. Radku Aubrechtovi za to, že jsme se posledního ročníku mohli zúčastnit.

A jaké zážitky, pocity a postřehy si odnášeli naši studenti? 

 V úvodu nám byli představeni porotci, kteří hodnotili jednotlivá vystoupení v humanitní sekci a měli vybrat tři nejlepší projekty.

 Měli jsme velké štěstí, že jsme byli jako poslední, tudíž jsme mohli vypozorovat, jak ostatní prezentují a jak reaguje porota. Kromě několika malých výtek od hodnotících, byla prezentace našeho bádání výborná. Před námi bylo mnoho výborných projektů, první nám byl představen již dokument o Přemyslu Pitterovi, který vytvořili tamní studenti. Druhým v řadě byl projekt pojmenovaný Hravá literatura, což bylo pojednání o dílech, která napsal student z Gymnázia Postupická. Poslední obhajoba v dopoledním bloku se týkala koncepce a tvorby školního časopisu jménem Tropagon studentek z Gymnázia Oty Pavla v Praze. Po přestávce jsme pokračovali s nápadem studentů z Gymnázia Evolution obnovit znovu projekt Dávám židli do kruhu, který by měl dělat osvětu o duševním zdraví. Následně jsme byli seznámeni s improvizačním divadlem, které nám prezentovala spoluzakladatelka improvizační skupiny Dort v kapse z Gymnázia Postupická v Praze. Poslední obhajobou, která nás dělila od naší prezentace, bylo Pojetí zla v Dostojevského Zločinu a trestu od studenta Gymnázia Na Zatlance velmi zajímavé, ale zároveň velmi dobře zpracované téma.

 Velmi se nám líbila přátelská atmosféra, která celý den provázela. Všechny projekty byly zajímavé, některé přímo skvělé. Myslím, že nás všechny, kteří tam byli, velice inspirovaly. Každá z prací měla svého osobitého ducha, každá se zdála úplně jiná.

 Na závěr fóra porota vyhlásila tři projekty, které jí přišly nejlepší a nejužitečnější. K našemu překvapení mezi ně patřil i ten náš!

Ema Lojková, 5QA

 Byl úžasný zážitek. Bylo skvělé vidět stejně namotivované lidi našeho věku něco vytvořit a zrealizovat. Překvapilo mě, jak různorodé projekty byly - od školního časopisu přes tvorbu vlastní literatury po improvizační divadlo. Potěšilo mě, jak přátelská atmosféra na konferenci panovala a jak jsme zároveň dostávali od poroty skvělou zpětnou vazbu včetně chvály i doporučení pro příště. Překvapil mě dokument o Přemyslu Pitterovi - věděla jsem, že je možné natočit dokument. Ale až tento projekt mi doopravdy ukázal, že to opravdu jde, že když se do toho člověk zakousne, dokáže to. A tak je to u všeho. Odnáším si obrovskou motivaci pátrat dál, něco zjistit, dokázat, vytvořit, zrealizovat a objevit se třeba na příštím studentském fóru. Byl to totiž opravdu zážitek s velkým Z.

 

Co si odnáším?

Že studenti jsou moc talentovaní a že dokážou zpracovat skvělé práce a témata.

Co mě inspirovalo?

Odvaha lidí (samotných) prezentovat těžké téma před porotou, která často může mít nepříjemné dotazy.

Co mě potěšilo?

Že jsme jako klub vyhráli cenu poroty a ocenili naši práci a projev.

  Co si odnáším?

Odnáším si novou zkušenost s přednesem před komisí a dobrý pocit z úspěšně odprezentované práce.

Co mě inspirovalo?

Inspirovalo mě už jen to prostředí a atmosféra, ve které se celý den nesl. Byli tam samí milí mladí lidé, kteří dělali něco navíc a většinou tu danou věc ještě dělali pro druhé.

Co mě potěšilo?

Velmi mile mě překvapilo, když za námi po skončení prezentace přišli jiní studenti s pochvalou a doplňujícími otázkami k našemu projektu.

Aktuální informace

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1947.

Narodil se 25. 6. 1928 v Praze. Dětství a mládí prožil v Nymburce, ve vile na Zálabí v bývalé ulici Tomáše Černého (dnes Kolínská ulice).

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel Eduard Weyr

23. červenec 1903

Zemřel Eduard Weyr (*21. 6. 1852), český matematik.

Nejčtenější

09.09.2024

V pátek 6. 9. vyjela třída 1A na adaptační kurz do Rokytnice nad Jizerou. Doprovod nám dělala naše milá paní profesorka třídní Helena Hantonová, pan profesor Machurka a dvě moc šikovné lektorky, Ema Lojková a Eliška Schwarzová. My už jsme se mezi sebou tak nějak znali, přece jenom jsme spolu strávili pět dní ve škole, ale všichni jsme se těšili, co nám adapťák přinese.

celý článek
03.09.2024

Hned druhý den v novém šKolním roce se studenti sext, septim, oktáv, 2A, 3A a 4A vydali do nymburského kina na SLAM POETRY. Někteří věděli nebo tušili, co je čeká, jiní ne.

celý článek
01.09.2024

K první alumni besedě s významnými absolventy školy v novém školním roce - Petrem a Jaroslavem Novákovými, kteří dorazí ze Švédska (kam emigrovali v roce 1968) - zveme v pondělí 9. září 2024 od 18 hodin do Městské knihovny Nymburk v Palackého ulici.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.