LVVZ č.2 - Poslední lyžařský kurz 8OA a 8OB

LVVZ č.2 - Poslední lyžařský kurz 8OA a 8OB
Přídavných jmen bych k tomuto kurzu dokázal vymyslet opravdu hodně. Poslední, nezapomenutelný, pohodový a tak dále.
Závěrečný kurz zní opravdu děsivě, ale zvládnout se to dá. Poslední výšlap do toho úmorného kopce, aby se člověk najedl. Poslední vytírání, leštění, luxování a umývaní společných prostorů. To vše na člověka v rámci nostalgie dopadne. Musím ale podotknout, že jsme se s tím poprali opravdu náramně.
V sobotu 8. 1. roku 2022 vyjel z nástupiště Komenského 779 autobus s třiceti studenty, kteří byli doprovázeni skvělou a perfektně sehranou profesorskou dvojicí, jež tvořili paní Netopilíková a pan Lipták. Instruktorský štáb doplnil vždy sympatický a šarmantní Matěj Hrouda. Se svým mladším bratrem Šimonem byli, zejména na běžkách, k nerozeznání.
 
Díky skvělému panu Kubátovi a jeho rolbě byl úvodní výšlap jako procházka růžovým sadem. Po první večeři, vybalení všeho potřebného a první večerní poradě se všichni těšili na první lyžařský a běžkařský den. Narozdíl od prvního kurzu se skiareál rozhodl sjezdovky otevřít a vleky spustit. Nicméně kvůli nedostatku sněhu a technickým problémům byl spuštěn jen Lomeňák a lanovka Horní domky, která je mezi místními matadory známá jako Přibližovák. První běžkování se neslo ve znamení cesty na Studenov, kde se skupiny rozdělily a ambicióznější běžkaři objeli Čerťák, zatímco zbytek se zahřál teplým čajem.
Druhý den lyžování se už nesl ve znamení pohody na prkýnkách. Všichni si již zvykli na domácí povrch a přilnavost sněhu. Jediný problém nastal kolem 10. hodiny, kdy spadlo lano na vleku Lomeňáku. I po osmi letech nám byla Rokytnice přichystat něco nečekaného. Na obědě jsme již byli v plném počtu, kdy se dostavil poslední opozdilec. Celkový počet naší výpravy čítal 31 studentů, 3 profesory/instruktory a jednu Michelinskou kuchařku. Jídlo bylo letos opravdu výborné.
Třetí výcvikový den je vždy krizový. Proto jsme se po dopoledním lyžování vydali z chaty dolů, do centra Rokytnice, vyzkoušet si přeskáče pro skialpy a poté doplnit zásoby sladkostí, brambůrek a všeho, na co byla chuť.
Ve středu se, i přes prvotní rozpaky, vydala desetičlenná skupina přes Harrachov až do sousedního Polska, do Jakuszyc, aby otestovali běžkařské tratě v zahraničí. Kvůli nedostatku sněhu a mizerné úpravě se ale výprava vrátila s mírným zklamáním v očích. Ostatní dopoledne pokračovali v lyžařském výcviku a odpoledne část vyrazila na běžkách na Dvoračky a zpět po modré sjezdovce. I přes nepříjemné setkání s rolbou všichni své běžky zkrotili a bezpečně se dostali k chatě. Ti, co nenašli zalíbení ani v Polsku, ani v palačinkách na Štumpovce, se rozhodli zdolat Huťský vodopád pod vedením paní profesorky Netopilíkové. Mohu potvrdit, že vodopád byl dobyt!
Čtvrtek byla v programu změna. Byly na řadě skialpy. Pokud mě má mysl nešálí, tak se na ně vydala rekordní skupina. 20 nadšenců se v 9 ráno sešlo u hospody Kamínek, kde na nás skialpy už čekaly a poté jsme se jako správní horalové vydali lanovkou k chatě Lovčenka. Odtud jsme přes Ručičky, Zadní Plech a Krakonošovu snídani dostali střídáním výstupů a sjezdů k rozcestníku U Čtyř pánů. Odtud už vedl k naší cílové destinaci, chatám Dvoračky a Štumpovka, vedl táhlý sjezd se všemi možnými skokánky a hrboly. Všem, co by si někdy chtěli skialpy vyzkoušet, je naprosto doporučuju, je to úplně jiný zážitek než běžky nebo sjezdové lyže. Večer proběhl jeden z nejnapínavějších pingpongových turnajů, jaký palubovka v kulturní místnosti pamatuje. Všichni účastníci byli očkováni, takže se žádná deportace konat nemusela. Vítězem se stal nadějný mladý pingpongista Danda Netopilík, který tuto stolní hru naprosto ovládl.
Pátek byl trochu pochmurný, nikomu se nechtělo domů. Chtěli jsme zůstat v chatě, v Rokytnici, kde se nás netýkaly pomalu žádné školní povinnosti. Věděli jsme, že za rohem číhá maturita a nejradši bychom ji posunuli ještě dál.
Po uklizení celé chaty a úspěšné výměně s kurzem, který jel po nás, jsme se dostali do Nymburka kolem 17:00 a tak náš lyžařský kurz skončil.
Ještě nakonec bych chtěl za všechny účastníky poděkovat našim učitelům za skvělý doprovod. A dovolte mi, abych pozdravil Kubu Vejtrubu a vzkázal mu, že na těch útočných v úderech v pingpongu opravdu musí zapracovat.
 
Děkuji
Vojta Žáček
 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.

Doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D. (* 20. 10. 1979), expert v oblasti bezpečnosti a kvality potravin, botaniky, bylinářství, vedoucí Katedry kvality zemědělských produktů na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze, absolvoval na našem gymnáziu v roce 1997.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Eduard VII. indickým císařem

1. leden 1903

Poblíž Dillí se shromáždily davy lidí, aby mohly být přítomny chvíli, kdy bude král Velké Británie a Irska Eduard VII. vyhlášen indickým císařem. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.