KudyKampus - zkušenosti dvou účastnic z podzimního semestru

KudyKampus - zkušenosti dvou účastnic z podzimního semestru

Barbara Ledroit (3A) a Leontýna Bucharová (7MA) se během podzimu 2022 zúčastnily každá jinak namíchaného "koktejlu" workshopů s inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií v rámci projektu KudyKampus. Pomohlo jim to v kariérním rozhodování o jejich další studijní a profesní cestě životem?

KudyKampus umožňuje mladým lidem mezi 14. a 26. rokem buď tři, nebo pět setkání (workshopů) s inspirátory z praxe. Probíhá v malých skupinkách a zprostředkovává studentům kontakt s reálným světem, od něhož - přiznejme si to - je výuka na střední škole stále dost izolovaná, zejména na gymnáziích a lyceích mnohdy teoretická, akademická, odtažitá od aktuálních trendů. Účast v KudyKampusu je placená, většina zálohy se ale vrací, tzn. jeden celodenní workshop může nakonec stát jen 200 Kč. Na výběr jsou workshopy z oblastí Byznys a kariéra, Společenské změny, Svět budoucnosti, Komunikace a umění a oblast soft-skills (tzv. měkkých dovedností). Všechny z důvodu KudyKampusu vzniklé školní absence byly našim předmaturantkám umožněny nezapočteně.

B. Ledroit zvolila program s pěti workshopy. Od října do prosince prošla podnikatelskou přípravkou, otevřeným trhem práce, svobodou a partnerstvím v týmové práci, finanční gramotností v praxi a networkingem. L. Bucharová v trojdílném programu zjistila, jak probíhá provoz a zákaznický servis v galerii Kunsthalle Praha, snažila se vdechnout vyřazeným věcem nový život a pracovala na zlepšení své paměti a schopnosti se učit. Obě KudyKampus pro web školy zhodnotily i vlastními slovy:

Cílem KudyKampusu je praktické představení a dostání studentů do skutečného pracovního prostředí, aby reálně věděli, co to obsahuje. Nadále také novější přístup a pohled na školství a rozvíjení sám sebe. Nyní zakládá i gymnázium. Mně to přineslo další osobní růst a zjištění, že bych se měla účastnit takových příležitostí častěji, jestli se chci rozvíjet a získávat nové dovednosti. Dále mi to přineslo lepší ujasnění toho, co chci do budoucna dělat.
Projekt hodnotím jako skvělý, přínosný a velmi dobře zpracovaný. Doporučila bych to lidem, kteří se chtějí rozvíjet a posouvat dopředu. Také lidem, kterým vadí a chtějí se dostat ze stávajícího školského systému.
B. Ledroit 

V rámci tohoto projektu jsem se zúčastnila dvou “přednášek”. První z nich se nazývala Jak probíhá provoz a zákaznický servis v Kunsthalle Praha? a druhý Jak si zlepšit paměť a zjednodušit učení se. Prvním programem, do kterého jsem se přihlásila, mě provedla velmi vstřícná Barbora Škaloudová, kurátorka vzdělávacích programů v Kunsthalle, od které jsem se dozvěděla, jak o historii budovy galerie Kunsthalle a jak byly prostory upraveny, aby vyhovovaly dnešní funkci galerie, tak o celém procesu přípravy nové výstavy a na co všechno se musí myslet v rámci provozu galerie. Vzhledem k tomu, že chci na vysoké škole pokračovat studiem dějin umění, tak se mi tato přednáška opravdu hodila, protože mi pomohla rozšířit si obzory o různých pracovních pozicích, které by mi toto studium mohlo nabízet a také mi ujasnil, jak taková galerie vlastně celkově funguje.
Ve druhé přednášce nám Barbora Brosková přiblížila sketchnoting, který využívá vizuální zaznamenávání a může nám pomoci v lepším, efektivnějším zapamatovávání a uchovávání si informací z našich zápisků. Vzhledem k tomu, že budu příští rok maturovat, se mi tato přednáška hodila, protože jsem se díky ní dozvěděla o různých metodách, které se dají využít při učení.
Nakonec bych chtěla říci, že účast v projektu KudyKampus není složitá, tím spíš je dobré se do něj přihlásit, protože nabízí řadu velmi ochotných odborníků z řad psychologů, kybernetiků, manažerů i lékařů, kteří nám věnují svůj čas a mohou nám pomoci v rozvoji našich kvalit i v ujasnění si skutečností ohledně naší budoucí kariéry.
Řekla bych, že si v tomto projektu každý najde nějakého člověka, jehož nabízený program by ho zajímal a oboustranná ochota a nadšení dělají tuto spolupráci nejen zábavnou, ale i prospěšnou.

L. Bucharová

Přihlášky do jarního semestru KudyKampusu se uzavírají do 31. ledna 2023.

prof. Miroslav Soukup
školní kariérní poradce

Ke stažení
ikonaKudyKampus prezentace
ikonaPředstavení KudyKampusu

Aktuální informace

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1960.

Narodil se 30. 12. 1943 v Nymburce. Nebyl doporučen k dalšímu studiu, a proto pracoval jako dělník v Elektroisole v Kolíně.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

James Joyce

2. únor 1903

Irský spisovatel James Joyce (1882-1941) opustil ve dvaceti letech své domovské město Dublin a odešel do Paříže. Jeho hlavním problémem byl nedostatek peněz.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.