Exkurze do cukrovaru

20.10.2022
Exkurze do cukrovaru

Dne 20. 10. se třídy 7MA, 7MB a 3A společně vydaly na exkurzi do Dobrovického cukrovaru.

Ráno žáci začali první hodinou ve škole, kde proběhlo krátké informační okénko o průběhu celého výletu a procesu výroby cukru z cukrové řepy. Byly jim také rozdány pracovní listy týkající se tohoto tématu, jež bylo potřeba vyplnit za pomoci vlastních znalostí, internetu, ale především informací nabraných na exkurzi.

V 8:50 již byli všichni úspěšně nastoupeni na prvním nástupišti nymburského nádraží se svými kelímky s kávou a svačinou na cestu.

Po příjezdu do Dobrovice se studenti za mlhavého a chladného počasí vydali na dvoukilometrovou procházku směrem k cukrovaru, kde již byl jejich příchod očekáván.

Avšak ještě předtím, než mohly prohlídky započít, bylo nutné se vybavit neonově oranžovými vestami, síťkami na vlasy a samozřejmě přilbami. Dalším doplňkem se pak stala sluchátka napojená na mikrofony průvodkyň, aby nikomu neutekly informace ve velice hlučném cukrovarském prostředí.

Jako první nastoupila septima A, následovaná septimou B, a nakonec třetím ročníkem, vždy s určitým časovým rozestupem.

Dobrovický cukrovar je největším a zároveň nejstarším cukrovarem na našem území a jeho denní množství zpracované řepy činí 15 000 tun, zatímco ostatní zpracují pouhé 2 000. Tyto a mnoho dalších informací, se žáci dozvěděli ihned na začátku prohlídky.

Po tomto úvodu nastalo komentované provedení celým procesem výroby cukru, od přívozu a očištění řepy, přes nařezání na řepné řízky až po výrobu šťávy a tvorbu krystalků samotného cukru. Bylo možné projít nejen vnějšími, ale i vnitřními prostory, ve kterých probíhá například kontrola cukernatosti řepy, či její zralosti. Nechyběla ani ukázka lihovaru, jenž je na rozdíl od cukrovaru celoročně v provozu.

Ihned po skončení všech prohlídek třídy postupně odcházely zpět na dobrovické nádraží, neboť si zvolily stihnout dřívější vlak okolo 12:20, místo dvouhodinového čekání na ten další. Septima A došla na nádraží svižným krokem a byla na místě ještě před příjezdem vlaku, septima B musela už trochu popoběhnout, avšak třetímu ročníku nezbývalo nic jiného než běžet jako o život, aby vlak vůbec stihnul.

Nakonec se však všichni vítězně dostali zpět do Nymburka, kde byla exkurze zakončena.

Ondřej Klíma

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1947.

Narodil se 25. 6. 1928 v Praze. Dětství a mládí prožil v Nymburce, ve vile na Zálabí v bývalé ulici Tomáše Černého (dnes Kolínská ulice).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Závod motorových člunů

11. červenec 1903

Konal se první závod motorových člunů na světě na 13,6 km dlouhé trati Royal Cork Yacht Clubu od sídla klubu v Corku do Glamire v Irsku.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.