Projekt EU Factory a třída 3TA v Bruselu

Projekt EU Factory a třída 3TA v Bruselu

Na sklonku minulého roku naše škola dostala nabídku zúčastnit se pilotního projektu Evropské komise EU-Factory, který si klade za cíl představit mladým Evropanům ve věku 13-14 let továrnu zvanou Evropská unie.

Projektu se zúčastní vždy jedna škola za členský stát, jejíž studenti  se učí mezinárodní spolupráci se studenty z jiné členské země. Naší škole byly za partnery vybrány studentky irské střední školy. A tak se třída 3TA začátkem února vydala do Bruselu.

V průběhu animovaného dopoledne se účastníci dozvěděli informace o historii EU, o jejích klíčových institucích, představili si čelné představitele a zamysleli se nad budoucností celého kolosu Evropské unie. Při jednotlivých aktivitách museli komunikovat v cizím jazyce, bohužel vítězila spíše angličtina, i když původní zadání znělo komunikace bude probíhat ve francouzštině.

Během pobytu zbyla i chvilka k návštěvě Atomia, jehož důležitost Bruselané přirovnávají k Eiffelově věži v Paříži, a samozřejmě k nezbytnému nákupu belgických pralinek.

Chtěla bych na tomto místě poděkovat všem studentům tercie A, kteří svým kladným a aktivním přístupem výborně reprezentovali školu na půdě Evropské komise.

                                                                                                            Lucie Prokešová

Ve čtvrtek 3.února se naše třída 3TA s paní profesorkou Prokešovou a Drahotovou vydala na krátký výlet do Bruselu, jehož hlavní náplní byla návštěva Evropské komise.

Sešli jsme se brzo ráno a čekali na vlak, kterým jsme se měli dopravit do Prahy na  Hl.nádraží a později autobusem na letiště Ruzyně. Po dalších 2 hodinách čekání, které nám docela rychle ubíhaly, jsme nastoupili do letadla a vzlétli. Po šťastném příletu do Bruselu na nás čekal pan autobusák. Z letiště  nás odvezl do hotelu Astrid, kde jsme byli ubytováni.

Poté jsme šli do centra města.Viděli jsme náměstí – La Grand-Place , sošku Manneken-Pis nebo-li Čůrajícího panáčka a hodně hezkých obchodů, nejen s pralinkami. Dostali jsme hodinový rozchod, většina z nás si  šla koupit suvenýry, ale někteří ochutnali  místní jídlo, nebo šli do kavárny.

Po krátkém odpočinku v hotelu nás čekal výlet do Atomia, kam jsme jeli metrem.V Atomiu jsme mohli zhlédnout výstavu fyziky a moc se nám líbil pěkný výhled na Brusel.

Druhý den jsme se nasnídali a v 8.30  nás vyzvedl autobus, kterým jsme jeli do Evropské komise. Během cesty jsme viděli různé památky, např.Královský palác.V Evropské komisi jsme prošli detektorem kovů, odložili si kabáty, dostali odznáčky, podle kterých jsme se později rozdělili do skupin a náš program mohl začít. Na začátku nás a irskou dívčí školu přivítaly zaměstnankyně Evropské komise, které organizovaly náš program. Rozdělili jsme se asi do sedmi skupin a zodpovídali otázky o EU na základě krátkého filmu a vlastních znalostí .Pracovali jsme s fotografiemi osobností z institucí EU. Dozvěděli jsme se, jak funguje Evropská komise, parlament a rada a jak EU může ovlivňovat výrobu např. i hraček pro děti. Každý z nás odpověděl na dvě otázky týkající se budoucnosti Evropské unie. Po půlhodinové pauze nás čekali úkoly ve skupinkách s Irkami, založené na vzájemné komunikaci.Tyto aktivity byly velmi zajímavé např.: Postavit co nejvyšší věž z dřevěných kostiček, přejít minové pole...

Od Evropské komise jsme dostali dárky (reflexní vestu, pláštěnku…).Na závěr jsme šli na společný oběd s irskou školou. Odpoledne jsme ještě nakoupili pár suvenýrů a odjeli na letiště. Kolem 23 hodiny jsme dorazili zpět domů.

Všem se tento výlet líbil. Program v Evropské komisi byl zábavný a také jsme se hodně dozvěděli. Mluvili jsme převážně anglicky. Francouzštinu jsme bohužel použili jen při nakupování a v hotelu.

Z Belgie jsme si odvezli plno zážitků (a pralinek :D).

                                                                                      Barbora Homolová a Tijana Kojičová

 

 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Josef Pýcha

Absolvoval v roce 1933.

Narodil se 23. 5. 1914 ve Strakách. Na reálce v Nymburce jej učil kreslení J. Vokálek a B. S. Urban.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smetanovy opery v Národním divadle

12. květen 1903

U příležitosti výročí úmrtí Bedřicha Smetany (†12. 5. 1884) uvedlo Národní divadlo v Praze pod taktovkou Karla Kovařovice cyklus Smetanových oper, jimiž počíná skutečná česká národní opera. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.