Návštěva Kirkby

Návštěva Kirkby

V týdnu od 16.6.-24.6. navštívili studenti naší školy partnerskou Grammar School v Kirkby Stephen. O průběhu výměnného pobytu informuje Kristýna Kutnarová.


Jezděte vlevo. Pijte čaj. Přesuňte si hodinky o šedesát minut dozadu. Anebo se mě poslední dobou nesnažte přesvědčit, že bych se o vás měla jakkoli zajímat.

Městečko Kirkby Stephen, Cumbria, Velká Británie. Říkají tomu červen, ale z nebe se bez ustání snáší studené spršky vody a do jezera smíte jenom v neoprenu. Ne že by příliš chránil před chladem. (Ano, naučila jsem se konverzaci o počasí.) A když na chvíli zavřete oči, není těžké si představit, že tohle je váš skutečný život. Žijete v malebném cihlovém domečku ve vesnici pár kilometrů od města, obklopené nekonečnými zelenými pastvinami. (Těžko říct, kolik britských ovcí připadá na jednoho Angličana.) Každé ráno vás až u dveří vyzvedne autobus a odveze vás do školy zvané Grammar School (něco na způsob našeho gymnázia), kde jste povinni nosit rozkošnou školní uniformu a chodit na hodiny jako je vaření. Ale pak se bohužel proberete a uvědomíte si, že se jedná jenom o studentskou výměnu, jež je každodennímu životu dost vzdálená. Už kvůli turistickým výletům – kdybyste se v Yorku pořádně rozhlédli (což jsem neudělala), nejspíš byste zjistili, že se jedná o nádherné město, a to samé platí i o Carlislu (jehož hlavním tahounem byla ale určitě nákupní centra). Nelze ale zapomenout ani na tři dny v Lake District. Těžko říct, jestli jsou Britové víc sportovně založení než Češi, ale rozhodně se tak chovají. Ale i při aktivitách jako je jízda na kajaku nebo na raftu (tzn. zoufalá snaha udržet se na jednom z barelů, z nichž se vaše skupina ještě zoufaleji snažila vyrobit raft) vám sebemenší stížnosti váznou v hrdle při pohledu na okolní krajinu. Nebo je to možná anglickým vzduchem? Či, což je nejpravděpodobnější, lidmi. Na konci jsme se každopádně všichni shodli, že se to celé zdálo jako mnohem delší doba než jediný týden. Sama jsem si v podstatě nevzpomínala, kým jsem byla kdysi dávno v Česku.

A v závěru bych chtěla poděkovat tomuto článku, že mi taky trochu zkrátil čas do doby, kdy se budu moct přestěhovat do Británie.

Kristýna Kutnarová

P. S. Omlouvám se, jestli jsem měla napsat víc holých faktů a míň sentimentálních keců a rádobyuměleckých obratů. Ale můžu to klidně celé předělat.

d

Aktuální informace

08.04.2024

Upozorňujeme uchazeče, že administrace úvodní přijímací zkoušky z matematiky začíná vždy v 8.30.

Naplánujte si svůj příchod do školy mezi 8.00 a 8.25. Příchod po 8.30 nemůžeme akceptovat z důvodu regulérnosti zkoušky.

Celý článek
06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

František Rachlík

Absolvoval v roce 1924.

Narodil se 16. 9. 1904 v Nymburce, zemřel v Praze 13. 2. 1980. Po skončení vojenské služby studoval na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy filozofii, dějiny umění a estetiku.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Krajinské výstavy

Červen 1903

Na počátku léta byly v Čechách zahájeny tři významné krajinské výstavy, jež měly představit příslušné kraje, jejich zvláštnosti v oblasti hospodářské, kulturní i společenské.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.