Přerovský open turnaj aneb Debata není pro suchary, ale pro radost

Přerovský open turnaj aneb Debata není pro suchary, ale pro radost

Začala nová sezóna a náš debatní klub se rozhodl nezahálet a účastí na otevřeném debatním turnaji ,,Přerov na draka“ pokračovat ve zlepšení našich debatních zkušeností. Na turnaj jsme tentokrát vyslali pod hlavičkou týmu FurFon Anselma Benedikta Štefana z 7MB, Matěje Pillera z 1A a třetím do party nám byl Ondřej Kučera z Gymnázia Postupická v Praze.

Po příjezdu v pátek nás čekala první debata na předem ohlášenou tezi: Rozpad Rakouska-Uherska byl chybou. Při této debatě jsme poukazovali na výhody, jaké mělo Rakousko-Uhersko pro své občany na přelomu 19. a 20. století. Nastudovaná historická fakta jsme dobře využili a debatu přesvědčivě vyhráli. Dali jsme si pak zaslouženou večeři v jedné přerovské restauraci.

V sobotu nás čekaly hned tři debaty. Na první debatu jsme si vybírali ze tří nepřipravených tezí, ale ani jedna se nám moc nelíbila. Nakonec jsme si vybrali tezi: Kamenné knihovny ztratily význam. Debata se nám moc nevydařila, a toto kolo jsme bohužel prohráli. Po chutném obědě, zajištěném Asociací debatních klubů, nás čekaly další dvě debaty. První byla na tezi: Branná povinnost by současným mladým prospěla, kde jsme zvolili skvělou strategii, která nás dovedla k zaslouženému vítězství. Nehledě na úspěch si také debatu moc užili, což nám přineslo novou motivaci dál do turnaje. Druhá debata byla na předem vyhlášenou tezi na rozpad Rakouska-Uherska, kde jsme tentokrát byli v role Negace. Tato debata byla pro nás trochu zklamáním, protože protistrana přišla s nehezkými hypotézami, které se nám bohužel nepodařilo zbořit. Večer jsme strávili menším teambuildingem, při kterém jsme si zašli kebab, prošli si kousek Přerova a dívali se na film.

Poslední nedělní debata byla trochu překvapením, přestože pořadatel už předtím naznačil, že plánuje nějakou specialitu. Nejdřív jsme dostali půl hodiny, abychom zjistili co nejvíce informací o debatérech druhého týmu a lépe se seznámili. Následně nám pak byla oznámena teze: Negace by měla vyhrát. Debata nebyla na úrovni, ale zasmáli jsme se u ní, a to nejen my, ale i rozhodčí, kterým se naše výkony líbily, a nakonec rozhodli pro remízu.

S dalšími dvěma týmy jsme skončili šestí a úspěchem je především výsledek Anselma Benedikta Štefana, který se stal druhým nejlepším řečníkem turnaje. Turnaj v Přerově přinesl spousta skvělých chvil a užili jsme si ho.

Matěj Piller

 

 

Vždypřítomné debatní odkazy:

Výsledky turnaje

Facebook Debatního klubu

Facebook Asociace debatních klubů

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Růžena Merunková

Růžena Merunková (*21. 3. 1940), vynikající česká herečka, recitátorka a dabérka, absolvovala v roce 1957.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Milan Hodža

4. červenec 1903

V Pešti začal vycházet Slovenský týždenník pod redakcí Milana Hodži.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.