Nezapomenutelné setkání v Klubu moderní historie

Nezapomenutelné setkání v Klubu moderní historie

Ve čtvrtek 23. června mezi nás na Klub moderní historie přijela vzácná návštěva z Anglie - Charles a Susan Alterskye. Pamětníci, kteří nám měli hodně co vyprávět.

 

Charles Alterskye se narodil v roce 1933. Během druhé světové války byl z bezpečnostních důvodů evakuován do menší vesnice a jeho tatínek bojoval na straně Velké Británie. V padesátých letech nastoupil na vojnu, kde učil vojáky číst a počítat. Po návratu z vojny pracoval v diplomacii a jeho manželka Susan v bance. 

Dnes jsou oba v důchodu a rádi cestují. 

Právě díky cestování jsem se s nimi náhodou seznámila v listopadu v divadle v Praze a už tehdy mi bylo jasné, že Alterskyeovi mají rozhodně co vyprávět a že by to mohlo být zajímavé pro náš kub. Po pár měsících mi napsali, že návštěvu České republiky plánují zopakovat, a tak jsem je požádala, aby za námi přijeli na Klub a o své vzpomínky se podělili. Někteří ze členů klubu nebyli v tento den ve škole, ale příležitost byla opravdu jedinečná, proto se k setkání připojili alespoň přes Meet, ať už z eko kurzu, nebo zpáteční cesty ze zahraničí:).

Nejprve jsme s Charlesem a Susan zašli na oběd, kde jsme si povídali úplně neformálně, o rodině, o jeho vztahu k České republice. Charles má velký smysl pro humor, takže to byla velká zábava. Potom jsme se přesunuli zpět do škoy, na plánovanou besedu pro náš klub a další zájemce o vyprávění pamětníka, který pochází ze státu "za železnou oponou". Právě vnímání komunistického Československa člověkem ze západu nás velmi zajímalo. 

Na besedě Charles velmi poutavě vyprávěl o svých rodičích i svůj životní příběh. Vyprávěl, jak jeho tatínek bojoval v obou světových válkách a jak jeho maminka vyráběla za první světové války bojový plyn. Susan zmínila, že její rodné město bylo během války často bombardováno německou armádou. Dostali jsme se ale i ke vzpomínkám na padesátá léta, k Marylin Monroe a k tomu, jak v Anglii vnímali upevňování komunismu v Československu. Bylo velice zajímavé poslouchat, jaký mají Charles i Susan přehled o našich dějinách, vyprávěli o Benešovi, Masarykovi, Dubčekovi, Palachovi...

Celé setkání proběhlo v angličtině, což bylo maličko náročnější, ale o to pro nás zajímavější a přínosnější. Čas utekl jako voda a ve třičtvrtě na čtyři jsme se museli s Charlesem a Susan rozloučit, protože se potřebovali vrátit do Prahy, kde měli naplánovanou návčtěvu Národního divadla.

Velice si vážíme této příležitosti a toho, že se Charles se Susan za námi v horkém dni vypravili do Nymburka. Je to další ze setkání, na které nezapomeneme. Děkujeme!

Antonie Fraňková, Anna Hérová, Sára Čáslavská, Johana Prokešová

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

genmjr. Josef Jaške

Genmjr. Josef Antonín Jaške (31. 3. 1913-20. 6. 2001), letec a 1. český velitel 313. perutě RAF, absolvoval v roce 1931.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Závod motorových člunů

11. červenec 1903

Konal se první závod motorových člunů na světě na 13,6 km dlouhé trati Royal Cork Yacht Clubu od sídla klubu v Corku do Glamire v Irsku.

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.