Aktivity francouzštinářů v novém školním roce - druhý díl - Literární kavárna

Aktivity francouzštinářů v novém školním roce - druhý díl - Literární kavárna

Ani studenti francouzštiny s aktivitou nezahálejí. A tak již v pondělí 8. 9. zahájily první skupiny z nižšího i vyššího gymnázia další sérii Literárních kaváren s lektorkou paní Danièle Geffroy. Stejně jako v loňské roce budou mít i letos v prvním pololetí možnost objevovat frankofonní literaturu, zlepšovat své čtenářské dovednosti nebo výslovnost. Zážitky z první kavárny přibližuje článek Lukáše Jančíka z 3TA, Terezy Šolcové z 4KA a Anežky Jislové a Alžběty Zavadilové  z 2SA.

Dnes 8. 9. jsme měli jako obvykle hodinu literární kavárny, kde si s francouzskou lektorkou čteme francouzské knížky. Dnes jsme četli knihu “Banta et la tortue qui chante”, což znamená “Banta a želva která zpívala”. Sice jsme většině textu nerozuměli (jako vždy), ale hlavní děj jsme chápali. Po přečtení knihy jsme procvičovali otázky ohledně příběhu z knihy. Překvapilo mě, že jsme své lektorce rozuměli i přes to, že jsme francouzštinu 2 měsíce neslyšeli.
Lukáš Jančík
 
Bonjour! 
Je tady zase škola a s ní i Café littéraire s Madame Danièle Geffroy. Po prázdninách jsou všichni odpočatí a moc se na Café littéraire těšili.
Tentokrát si pro nás Madame Danièle připravila knížku 'L'œil du loup'. Já osobně si myslím, že každou hodinou se sbližujeme s jazykem a učíme se nové fráze. Café littéraire je velmi užitečný projekt. S Madame Danièle si všichni rozumíme (i ve francouzštině :-) ) a když něčemu nerozumíme, ochotně nám vše vysvětlí.
Tereza Šolcová 4KA
 
8. 9. Jsme absolvovali 1. literární kavárnu tohoto roku Opět to byla velmi příjemná hodina plná zábavného francouzského čtení. Tentokrát jsme se zaměřili na vtipnou komiksovou knížku: Monsieur Blaireau et madame Renarde Tedy pan jezevec a paní liška. Byla to velice krásná knížka o liščí a jezevčí rodině. Naučili jsme se z ní spoustu nových slov a během hodiny jsme dokonce procvičovali číslovky. Také jsme dostávali spoustu  různých otázek počínaje otázkou kde jsme byli o prázdninách a konče vyptáváním se na úklid v pokoji. Paní lektorka byla jako obvykle velice milá a hodina nám s ní rychle uběhla.
 
Anežka Jislová, Alžběta Zavadilová 2SA

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1951.

Narozen 1. 1. 1933. Vystudoval České vysoké učení technické v Praze (Elektrotechnickou fakultu) a v roce 1956 nastoupil do Astronomického ústavu ČSAV v Ondřejově,

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt Theodora Mommsena

1. listopad 1903

Zemřel Theodor Mommsen (*30. 11. 1817), německý historik.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.