Hospitační stáž na gymnáziu v bavorském Untergriesbachu

28.03.2022
Hospitační stáž na gymnáziu v bavorském Untergriesbachu

Ve dnech od 28. března do 8. dubna jsem absolvovala hospitační stáž pro učitele němčiny na bavorském gymnáziu v malém městysu Untergriesbach, který se nachází asi 20 km od malebného Pasova, kde jsem byla ubytovaná.

Tento projekt je každoročně pořádán a financován bavorským ministerstvem školství a je zaštítěn DZS (Domem zahraniční spolupráce), který nabízí různé vzdělávací akce pro učitele všech možných aprobací, především těch jazykových. A tak jsem si řekla, že se opět po 10 letech zkusím do projektu přihlásit a k mé radosti to vyšlo…

Jelikož jsem již stejnou stáž absolvovala před deseti lety na odborné škole poblíž Mnichova, tušila jsem, "do čeho jdu" a velmi jsem se těšila.

A musím říct, že má očekávání se naplnila a do Čech jsem se vrátila plná elánu a nových zkušeností, které bych ráda předala svým kolegům, a hlavně je využila ve svých hodinách němčiny a občanské výchovy.

Nebudu Vás zatěžovat všemi zážitky a detaily z mého pobytu, ale alespoň o ty nejzajímavější informace a rozdíly mezi českým a bavorským školským systémem bych se s Vámi ráda podělila. Osobně se musím přiznat, že jsem byla na naše gymnázium hrdá a ujistila jsem se, že i naši pedagogové mohou německým kolegům nabídnout své znalosti a zkušenosti. Samozřejmě i pro mě byl pobyt velice obohacující, paní ředitelka i celý pedagogický sbor byl neskutečně milý, vstřícný a mohla jsem tak nahlédnout do různých hodin a předmětů a nasbírat tak cenné zkušenosti a poznat alespoň trochu běžný chod německého gymnázia.

Tak tedy základní rozdíly:

-       klasifikuje se známkami od 1 do 6, kdy známka šest je nejhorší

-       na gymnázium chodí žáci již po 4. třídě základní školy a neskládají jako u nás přijímací zkoušky, ale jsou přijati na základě výsledků ze ZŠ

-       vyučování končí všem třídám max. ve 14 hodin, první tři hodiny se však žáci učí bez přestávky, pak následuje 20 minut velká přestávka a opět následují 2 až 3 hodiny bez pauzy

-       žáci oslovují učitele příjmením, př. Herr Schlager, Frau Amberger …

-       velikonoční prázdniny mají ještě teď (trvají jim dva týdny), ale letní prázdniny začínají až na začátku srpna a trvají do poloviny září

-       na jazyky nejsou žáci rozděleni do menších skupin jako u nás, ale výuka angličtiny a jiných jazyků probíhá v celých třídách

-       gymnázium bylo perfektně technicky vybavené

-       žáci se nepřezouvají, ani si nedávají své věci do šaten, ale nosí je sebou do třídy

-       učitelé nemají své kabinety, ale jednu společnou místnost, tudíž je příprava na hodiny vykonávána pedagogy spíše doma (do hodin si nosí učitelé všechny pomůcky sebou, výjimkou nejsou ani pojízdné kufříky:)

-       povinně je vyučováno náboženství či etika, kde se žáci učí vzájemné toleranci a respektu k jiným vyznáním

-       a mnoho dalšího …

Pro mě byl pobyt přínosný i v tom, že jsem si znovu uvědomila, jak je vzájemný respekt, ať už mezi kolegy, studenty navzájem, tak i učiteli a rodiči, velmi důležitý a posouvá nás zase o kousek vpřed…

Krásný den

Tereza Plechlová

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

genmjr. Josef Jaške

Genmjr. Josef Antonín Jaške (31. 3. 1913-20. 6. 2001), letec a 1. český velitel 313. perutě RAF, absolvoval v roce 1931.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nafukování trustů

Americký Kongres schválil zákon omezující tzv. nafukování trustů tím, že rozšiřování trustů podléhá rozhodnutím generálního prokurátora. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.