Ekologický kurz pro předmaturitní seminář biologie

Ekologický kurz pro předmaturitní seminář biologie

V týdnu od 30. května do 3. června se studenti biologického semináře třetího ročníku zúčastnili ekologického kurzu. Kurz probíhal formou různých aktivit, které se uskutečnily především v okolí Nymburka. Jak konkrétně si můžete přečíst v následujícím reportu.

Náš ekokurz začal pondělním terénním výzkumem na Ostrově. V první části jsme se vypravili zkoumat biodiverzitu vody ve Starém Labi. Dostali jsme kufříky s vybavením pro zjištění pH vody. Měření jsme provedli vložením lakmusového papírku do vody a následně porovnali zbarvení s barevnou stupnicí. Dále jsme měřili obsah prvků ve vodě.
Vybraní jedinci se jali prozkoumat “Stařinu” i více do hloubky za pomoci rybářských kalhot. Někteří však podcenili zpevnění břehu a okusili Stařinu na vlastní kůži - viz přiložené video. Na druhou část jsme se přesunuli na louku, kde jsme smýkačkou chytali a později určovali druhy živočichů. Našli jsme od klíšťat, přes žluté pavouky až po krásná šídla. Také jsme zkoumali pokryvnost různých druhů rostlin pomocí rámu se čtverečky o velikosti 10x10cm. Vybrali jsme si vhodné místo s mnoha druhy rostlin, které jsme si zakreslili. Tato data jsme následně využili v pátek - viz dále v textu.
Druhý den jsme zahájili procházkou od Poděbradského nádraží do Ekocentra Huslík, kde jsme rozdělili na dvě skupiny. První skupina si založila základ na výrobu sýra a v mezičase si šla projít celou záchrannou stanici. Dozvěděli jsme se, za jakých okolností se dostanou zvířata na záchranou stanici a co to obnáší. Druhá skupina mezitím měla workshop na téma biodiverzita. Tam jsme si zkusili práci v týmech, kdy každý tým dostal sáček s legem a dva lidi z týmu ho poslepu museli složit podle původní předlohy s tím, že ostatní jim mohli radit jen neverbálně. První skupina pokračovala ve výrobě sýra, která spočívala v přimíchání mlékárenské kultury a syřidla do mléka, následném zahřátí a míchání. Pak už jen stačilo dát sýr do formy, nechat ho odkapat, přidat sůl a česnek podle osobních preferencí a ochutnávky mohly začít. Na druhou část jsme se pěší procházkou přesunuli do hydrogeoparku v Pátku. Tam došlo v minulosti ke znečištění horninového prostředí a podzemní vody chlorovanými uhlovodíky. Povídali jsme si o čištění podzemních vod, což byl krásný příklad toho, že pokud se člověk snaží a chce, tak se dají nějaké katastrofy, jako třeba kontaminace vody, zvrátit a přírodu obnovit a uzdravit.
Ve středu se naše skupina vypravila do Zoologické zahrady v Chlebích. Po počátečních zmatcích s hledáním příslušného objektu byla naše skupina rozdělena do dvou podskupin, které se pak vystřídaly na komentovaných prohlídkách ve staré i nové části. Ve staré části, kterou nás provedl ředitel zoologické zahrady pan Franěk, jsme měli možnost prohlédnout si nejen nepřeberné množství ptáků nebo nejvzácnější opice na světě - langury duk - ale i sbírku trusu nebo sochy už vyhynulých zvířat. V nové části nás provedli ohradou s až příliš ochočenými daňky. Ty jsme mohli nakrmit a jelikož se chovali jako když týden nedostali najíst, nebyl problém si je pohladit a prohlédnout zblízka. Také nám ukázali v lednu narozené medvídě medvěda ušatého, předvedli krmení velbloudů a zavedli nás ke dvěma krásným lvům. Nakonec jsme měli možnost pokochat se i nejmenšími opičkami na světě - kosmany zakrslými, nebo si pohladit korálovku.
A nesmíme zapomenout ani na předposlední, čtvrtý den celého programu, kdy jsme se - někteří - vypravili zkoumat geologické prostředí Prokopského údolí. Někteří měli mírné problémy s dopravou, když se jim nepodařilo dostavit se včas na nádraží, ovšem nakonec jsme se všichni sešli a započali výstup na překvapivě strmé kopce nad Prokopským kanálem. Tam jsme především zkoumali geologický profil krajiny. I přes počáteční nesouhlasy jsme si odhlasovali a zpestřili program speciálním mrazíkem. Pak jsme hledali zkameněliny trilobitů pomocí rozbíjení kamenů kladivem. V tom nám štěstí bohužel moc nepřálo a skončili jsme pouze s jedním nálezem. Dozvěděli jsme se několik zajímavostí o vápenci, který se zde v minulosti i těžil, a pak jsme se vypravili na druhý program, který se zabýval všemocnou silou divoké přírody, která se postupně rozpíná dříve v úhledně upravených třešňových sadech nad Trójou.

Celý kurz jsme zakončili v pátek, zpracováním pondělních dat a vytvořením prezentací, které jsme v rámci našich skupin následně odprezentovali a zhodnotili. Napsali jsme si také test ze všech aktivit, které jsme během celého týdne absolvovali. Úplně nakonec jsme celý kurz zhodnotili s tím, že většina aktivit se nám líbila a vyšlo nám i krásné počasí.

Kristýna Prokešová, 7MB

Zobrazeno: 2754x
Ke stažení
ikonaHydrobiologie na vlastní kůži

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Žaneta Peřinová

Mgr. Žaneta Peřinová (*1980), novinářka, redaktorka sportovního zpravodajství České televize, absolvovala v roce 1998.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Finská ústava

15. duben 1903

Na příkaz ruského cara Mikuláše II. byla na tři roky pozastavena platnost finské ústavy. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.