Zlatá cyklistická expedice DofE do Drážďan

Zlatá cyklistická expedice DofE do Drážďan

Na Zlatou expedici jsme vyrazili opravdu brzy ráno v neděli 3. září. Ve vlaku do Prahy tedy seděli veselí lidé vracející se z nymburského posvícení a pak my - osm nevyspalých spolužáků s obrovskými brašnami na kolech a nadšením, že opravdu jedeme.

Cílem naší expedice bylo poznat historická města na Polabské stezce mezi Drážďany a Litoměřicemi a odprezentovat je mladším spolužákům.

Když jsme dojeli do Drážďan, celé město se teprve velmi pomalu probouzelo do nového dne a my měli příležitost si je v klidu projít. Viděli jsme proslulý Frauenkirche, do kterého jsme se bohužel o pár minut nedostali, protože právě začínala mše, Zwinger s běžně krásnými, ale právě v tuto dobu rozkopanými francouzskými zahradami, a dokonalou Fürstenzug, mozaiku, na které je vyobrazena historie Saska od 12. století a kterou část z nás dokázala pozorovat přes půl hodiny.

Měli jsme štěstí - první den nás čekalo ujet do kempu jen 13 km, a tak jsme si mohli dopřát delší odpočívací pauzu v drážďanském parku. I přesto jsme ale následující den navzdory úmyslům pana profesora Raji vstávali až kolem desáté.

 

Další den jsme před sebou měli zhruba o 22 kilometrů delší trasu než předchozí den a tři významná města - Pirnu, Königstein a Bad Schandau. Následující den už nás přívoz převezl přes hranice zpět do Česka, my poobědvali v Děčíně a obdivovali tamní zámek a rozhlednu. Poslední den nás čekala už jen cesta do Litoměřic, kde jsme expedici s nadšením slavnostně zakončili kebabem a jídlem z Kauflandu.

 

Během Zlaté expedice jsme tak zdolali přes 130 kilometrů, prošli jsme několik historických měst, zvládli jsme několik menších krizí, anglicky i německy jsme se poprali s jazykovou bariérou, získali jsme nespočet skvělých zážitků, poznali více sebe sami i sebe navzájem, připomenuli si, že víc jídla znamená o dost lepší expedici a že se nemusíme bát jezdit do zahraničí - bylo to totiž super.

 

 

Tonička Fraňková

Bára Šídová, Anička Grešulová, Míša Kasíkov, Adéla Radilová, Bára Pacourková, Darja Kyzivátová a Tomáš Kratochvíl

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. RNDr. Jitka Forstová, CSc.

Doc. RNDr. Jitka Forstová, CSc., vysokoškolská pedagožka, viroložka, zakladatelka a vedoucí Laboratoře virologie PřF UK, absolvovala na naší škole v roce 1961.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Finská ústava

15. duben 1903

Na příkaz ruského cara Mikuláše II. byla na tři roky pozastavena platnost finské ústavy. 

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.