Zlatá ceremonie DofE
Od počátku pandemie už uběhl nějaký ten pátek a snad už každý si pomalu začal zvykat na omezení a nařízení s tím spojené. Nebyla od nich ostatně osvobozena ani Zlatá ceremonie předávání Cen vévody z Edinburghu. DofE má na naší škole už stálou tradici a nyní se svého zaslouženého ocenění dočkali i ti, kteří se programu věnovali po celý dlouhý rok - leckdy i déle.
Pro zlatou úroveň je nutné splnit padesát dva hodin nejrůznějších volitelných aktivit, celkem čtyřdenní expedici a v neposlední řadě i rezidenční projekt - jedinečnou záležitost této úrovně, která prověří schopnosti jednat v neznámém prostředí a vycházet s cizími lidmi. Konzistentně na sobě pracovat po dvanáct měsíců, to není jen tak, proto je také zlatá ceremonie tak velkou slávou.
Že se jedná o něco speciálního, se pozná už při vstupu do nádherného Kaiserštejnského paláce, kde se letos odehrávala. Majestátní interiéry tvořily nádhernou kulisu a dokreslovaly výjimečnost situace. K pořádné ceremonii ovšem patří především důležití hosté a patroni celého programu, mezi nimiž pochopitelně nechyběl výkonný ředitel DofE pro Českou republiku Tomáš Vokáč. Dalšími váženými přítomnými byli také velvyslanec Spojeného království v ČR Nick Archer, sourozenci Martina a Josef Ptáčkovi, čeští reprezentanti v bojových sportech, tajemník Ministerstva školství a další.
Pravými hvězdami celé události ale pochopitelně byli laureáti ceny, kteří se sjeli z celé České republiky. Každému z dorazivších účastníků bylo dopřáno pár vteřin na výsluní, když bylo oznámeno jeho jméno a libovolné shrnutí jeho zkušeností z DofE dle toho, co sám o sobě dotyčný napsal. Pak už jen popadnout certifikát, odznáček, potřást pravicí jednomu i druhému předávajícímu a hurá, jste oficiálně držitelem Zlaté ceny, gratulace ze všech stran.
Po samotném předávání následoval pochopitelně i raut, na němž si hosté mohli pochutnat na domácím jablkovém koláči, mrkvovém a čokoládovém dortu na špejli v čokoládě - což sice zní podivně, ale chutná skvěle - nebo jakýchsi malý špízech z oliv, šunky, sýra, rajčat a jiných slaných pochutin. Při jídle měl každý možnost po libosti konverzovat prakticky s kýmkoliv z přítomných, nebo se dát ještě jednou vyfotit i s certifikátem či připnutým odznakem. Během jídla se zúčastnění pomalu trousili ven a zamířili kam jen si to jejich srdce přálo, neboť nastal už úplný konec celé akce.
Nezbývá než od srdce poděkovat paní profesorce Martínkové, pod jejímž starostlivým vedením a dohledem jsme program plnili a bez jejíhož nadšení bychom pravděpodobně nikdy nedošli až sem. I hodnotitelům se sice dostalo poděkování po samotné ceremonii, ovšem Váš skvělý přístup si zaslouží přinejmenší zmínku v tomto článku. Děkujeme.
A pro ty zvídavé z vás, letošními oceněnými byli:
Sabina Kadeřábková
Alena Pustá
Matěj Novák
Alena Pustá 7MB