Zlatá ceremonie DofE

Zlatá ceremonie DofE

Od počátku pandemie už uběhl nějaký ten pátek a snad už každý si pomalu začal zvykat na omezení a nařízení s tím spojené. Nebyla od nich ostatně osvobozena ani Zlatá ceremonie předávání Cen vévody z Edinburghu. DofE má na naší škole už stálou tradici a nyní se svého zaslouženého ocenění dočkali i ti, kteří se programu věnovali po celý dlouhý rok - leckdy i déle.

 

 

Pro zlatou úroveň je nutné splnit padesát dva hodin nejrůznějších volitelných aktivit, celkem čtyřdenní expedici a v neposlední řadě i rezidenční projekt - jedinečnou záležitost této úrovně, která prověří schopnosti jednat v neznámém prostředí a vycházet s cizími lidmi. Konzistentně na sobě pracovat po dvanáct měsíců, to není jen tak, proto je také zlatá ceremonie tak velkou slávou. 

 

Že se jedná o něco speciálního, se pozná už při vstupu do nádherného Kaiserštejnského paláce, kde se letos odehrávala. Majestátní interiéry tvořily nádhernou kulisu a dokreslovaly výjimečnost situace. K pořádné ceremonii ovšem patří především důležití hosté a patroni celého programu, mezi nimiž pochopitelně nechyběl výkonný ředitel DofE pro Českou republiku Tomáš Vokáč. Dalšími váženými přítomnými byli také velvyslanec Spojeného království v ČR Nick Archer, sourozenci Martina a Josef Ptáčkovi, čeští reprezentanti v bojových sportech, tajemník Ministerstva školství a další.

 

Pravými hvězdami celé události ale pochopitelně byli laureáti ceny, kteří se sjeli z celé České republiky. Každému z dorazivších účastníků bylo dopřáno pár vteřin na výsluní, když bylo oznámeno jeho jméno a libovolné shrnutí jeho zkušeností z DofE dle toho, co sám o sobě dotyčný napsal. Pak už jen popadnout certifikát, odznáček, potřást pravicí jednomu i druhému předávajícímu a hurá, jste oficiálně držitelem Zlaté ceny, gratulace ze všech stran.

 

Po samotném předávání následoval pochopitelně i raut, na němž si hosté mohli pochutnat na domácím jablkovém koláči, mrkvovém a čokoládovém dortu na špejli v čokoládě - což sice zní podivně, ale chutná skvěle - nebo jakýchsi malý špízech z oliv, šunky, sýra, rajčat a jiných slaných pochutin. Při jídle měl každý možnost po libosti konverzovat prakticky s kýmkoliv z přítomných, nebo se dát ještě jednou vyfotit i s certifikátem či připnutým odznakem. Během jídla se zúčastnění pomalu trousili ven a zamířili kam jen si to jejich srdce přálo, neboť nastal už úplný konec celé akce.

 

Nezbývá než od srdce poděkovat paní profesorce Martínkové, pod jejímž starostlivým vedením a dohledem jsme program plnili a bez jejíhož nadšení bychom pravděpodobně nikdy nedošli až sem. I hodnotitelům se sice dostalo poděkování po samotné ceremonii, ovšem Váš skvělý přístup si zaslouží přinejmenší zmínku v tomto článku. Děkujeme.

 

A pro ty zvídavé z vás, letošními oceněnými byli:

Sabina Kadeřábková

Alena Pustá

Matěj Novák

 

Alena Pustá 7MB

Fotogalerie

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1924.

Narodil se 16. 11. 1905. Byl středoškolským profesorem českého a německého jazyka.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

10. květen 1903

Rakouský výnos stanovil, že innsbrucká univerzita zůstane německá. 

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.