Zlatá ceremonie DofE

Zlatá ceremonie DofE

Od počátku pandemie už uběhl nějaký ten pátek a snad už každý si pomalu začal zvykat na omezení a nařízení s tím spojené. Nebyla od nich ostatně osvobozena ani Zlatá ceremonie předávání Cen vévody z Edinburghu. DofE má na naší škole už stálou tradici a nyní se svého zaslouženého ocenění dočkali i ti, kteří se programu věnovali po celý dlouhý rok - leckdy i déle.

 

 

Pro zlatou úroveň je nutné splnit padesát dva hodin nejrůznějších volitelných aktivit, celkem čtyřdenní expedici a v neposlední řadě i rezidenční projekt - jedinečnou záležitost této úrovně, která prověří schopnosti jednat v neznámém prostředí a vycházet s cizími lidmi. Konzistentně na sobě pracovat po dvanáct měsíců, to není jen tak, proto je také zlatá ceremonie tak velkou slávou. 

 

Že se jedná o něco speciálního, se pozná už při vstupu do nádherného Kaiserštejnského paláce, kde se letos odehrávala. Majestátní interiéry tvořily nádhernou kulisu a dokreslovaly výjimečnost situace. K pořádné ceremonii ovšem patří především důležití hosté a patroni celého programu, mezi nimiž pochopitelně nechyběl výkonný ředitel DofE pro Českou republiku Tomáš Vokáč. Dalšími váženými přítomnými byli také velvyslanec Spojeného království v ČR Nick Archer, sourozenci Martina a Josef Ptáčkovi, čeští reprezentanti v bojových sportech, tajemník Ministerstva školství a další.

 

Pravými hvězdami celé události ale pochopitelně byli laureáti ceny, kteří se sjeli z celé České republiky. Každému z dorazivších účastníků bylo dopřáno pár vteřin na výsluní, když bylo oznámeno jeho jméno a libovolné shrnutí jeho zkušeností z DofE dle toho, co sám o sobě dotyčný napsal. Pak už jen popadnout certifikát, odznáček, potřást pravicí jednomu i druhému předávajícímu a hurá, jste oficiálně držitelem Zlaté ceny, gratulace ze všech stran.

 

Po samotném předávání následoval pochopitelně i raut, na němž si hosté mohli pochutnat na domácím jablkovém koláči, mrkvovém a čokoládovém dortu na špejli v čokoládě - což sice zní podivně, ale chutná skvěle - nebo jakýchsi malý špízech z oliv, šunky, sýra, rajčat a jiných slaných pochutin. Při jídle měl každý možnost po libosti konverzovat prakticky s kýmkoliv z přítomných, nebo se dát ještě jednou vyfotit i s certifikátem či připnutým odznakem. Během jídla se zúčastnění pomalu trousili ven a zamířili kam jen si to jejich srdce přálo, neboť nastal už úplný konec celé akce.

 

Nezbývá než od srdce poděkovat paní profesorce Martínkové, pod jejímž starostlivým vedením a dohledem jsme program plnili a bez jejíhož nadšení bychom pravděpodobně nikdy nedošli až sem. I hodnotitelům se sice dostalo poděkování po samotné ceremonii, ovšem Váš skvělý přístup si zaslouží přinejmenší zmínku v tomto článku. Děkujeme.

 

A pro ty zvídavé z vás, letošními oceněnými byli:

Sabina Kadeřábková

Alena Pustá

Matěj Novák

 

Alena Pustá 7MB

Fotogalerie

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Narodil se 7. 3. 1931 v Nymburce. Je jedním z nejslavnějších hráčů české basketbalové historie.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Atentát v Soluni

29. duben 1903

Bulharští atentátníci zničili bombovou náloží soluňskou filiálku Otomanské banky. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.