Studenti Gymnázia Bohumila Hrabala na ME ve veslování

Studenti Gymnázia Bohumila Hrabala na ME ve veslování

Ve dnech 23. - 24. 5. se konalo Mistrovství Evropy ve veslování 2015. Na tomto šampionátu závodili také dva žáci Nymburského gymnázia, konkrétně 5QA - Jan Zavadil a Tereza Sloupová.

Do bojů se pustili proti zástupcům z celkově 31 zemí. Letos se soutěžilo pro Čechy na domácí půdě - v příjemném prostředí vodního kanálu v Račicích, se kterým je každý český veslař dobře obeznámen.

Honza závodil jako veslovod párové čtyřky, doplnili ho další tři kluci pocházející ze všech koutů republiky. Po velmi dobrých výsledcích v rozjížďkách (1. místo) a v semifinále (2. místo) se dostali až do vysněného finále A - to znamená mezi nejlepších šest lodí z osmnácti startujících. Ve finále po velmi vyrovnaném boji skončil Honza a jeho posádka na 4. místě, ne daleko za Rusy (o necelé dvě sekundy), kteří se umístili na třetím místě.

Terka se na dvoukilometrovou trať mistrovství vydala na skifu - na lodi pro jednoho. Tato disciplína bývá obsazena velmi kvalitními závodnicemi, což se ukázalo být pravdou i pro tento šampionát. Po velmi těžké a nepříliš povedené rozjížďce se Tereza nedostala přímo do semifinále a musela jet opravnou jízdu. Z té by ještě byla šance kvalifikovat se do semifinále, potažmo do finále A. Dlouho si držela postupovou pozici, v konci ale nestačila na mocný závěr závodnice z Lotyšska.

Nakonec si ale Terka spravila náladu - startovala sice „jen“ ve finále C, ale to s přehledem vyhrála, druhé Estonce ujela o více než 6 vteřin. Celkově se tedy mezi skifařkami umístila na 13. místě.

P. S.: Honza i Terka jsou ročník ’98, což znamená, že za juniory můžou startovat ještě i příští rok. Tak snad se to v další sezóně povede ještě lépe ;).

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

škpt. Jindřich Šilhánek

Škpt. pěchoty Jindřich Šilhánek (24. 2. 1898-9. 5. 1945), voják, legionář, odbojář za 2. světové války, maturoval v roce 1916.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Giovanni Giolitti ministerským předsedou Itálie

3. listopad 1903

Liberál Giovanni Giolitti se stal italským ministerským předsedou. 

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.