Krajské kolo zeměpisné soutěže EUROREBUS 2013/2014

Krajské kolo zeměpisné soutěže EUROREBUS 2013/2014

Z KK letošního 19. ročníku zeměpisné soutěže EUROREBUS, které se konalo 16. dubna 2014 na FTVS UK v Praze, sice soutěžící žádné diplomy nepřivezli, nicméně jejich umístění až na dvě výjimky vždy ve druhé desítce tabulky je při velké konkurenci v rámci celé Prahy a středních Čech i tak výbornou vizitkou naší školy.

Výpravu tvořily trojčlenné týmy pěti tříd naší školy, z nichž ovšem čtyři studentky řešily i úlohy ze soutěže jednotlivců, do jejíhož KK postoupily. Celou skupinu do Prahy ve středu před velikonočními prázdninami doprovodila prof. Černá.

V soutěži jednotlivců, kategorie ZŠ02 (tercie a kvarty), se nejlépe, tj. na 14. příčce, umístila Tereza Pazderová (z 3TB). V závěsu za ní pak obsadila i její spolužačka z téže třídy, Alžběta Fialová, 18. pozici. Mezi jednotlivci, ovšem v kategorii , uspěla v letošním roce za naši školu vůbec nejlépe Kristýna Klčová (3A), když se na 9. místě probojovala dokonce ještě do první desítky. 15. skončila pak její spolužačka Ludmila Lacinová (rovněž ze 3A). Zarážející je, že ani jedna z nich v letošním roce nenavštěvuje Zeměpisný seminář, jehož frekventanti do krajského kola naproti tomu vůbec nepostoupili.

V soutěži tříd, kategorie ZŠ02, byli úspěšnější kvartáni Světlana Gareeva a dvojčata Štěpán a Vojtěch Vejvodovi, jejichž zásluhou vystoupila jejich 4KA na 17. pozici. Tým 3TB ve složení Alžběta Fialová, Tereza Pazderová a Kristýna Štěrbová pak skončil 24. Ve středoškolské kategorii tříd naše barvy nejlépe obhájil trojlístek zástupců 5QA (Kristýna Havlinová, Petr Juriš a Vendula Václavková), když se těsně - na 11. místě - nevešel do TOP10. Jejich úspěch pozorovali ze 13. příčky třeťačky Kristýna Klčová, Alžběta Křížková a Ludmila Lacinová (3A) a tým 6XB (Tomáš Formánek, Eliška Hornová a Martin Turek), který vybojoval 19. pozici v této kategorii.

I letošní ročník EUROREBUSU (který pro naši školu KK už vlastně skončil), byť byl oproti některým předchozím letem zastoupen nižším počtem soutěžících v KK a ani umístění není tolik zářivé, než jak jsme byli kdysi zvyklí, lze vyhodnotit jako úspěšný. To se zajisté příznivě promítne do klasifikace těm reprezentantům, kteří ještě v rozvrhu mají zeměpis jako předmět. Navíc předpokládáme, že se jim jejich snaha a píle při přípravě přetaví i do nějakého výjimečného stipendia, až se budou na konci školního roku rozdělovat. Návrhy určitě a rádi podáme.

EUROREBUS je zeměpisná vědomostní soutěž, jejíž hlavní cenou je pětidenní Expedice EUROREBUS po Evropě. Jejím pořadatelem je obecně prospěšná společnost TERRA-KLUB (mj. i vydavatel Školních atlasů Dnešní svět a úspěšného časopisu Dnešní svět). Soutěž probíhá v kategorii ZŠ01 (primy a sekundy, 6. a 7. ročníky ZŠ), ZŠ02 (tercie a kvarty, 8. a 9. ročníky ZŠ) a v kategorii střední škola. I když v EUROREBUSU jde především o zeměpis, v soutěžních kolech se řešitelům hodí i znalosti z dějepisu, biologie a společenskovědních oborů, zejména pak schopnosti hledat souvislosti těchto oborů lidské činnosti v rámci především evropského prostoru. Soutěž probíhá po celý školní rok jako soutěž jednotlivců, kteří se registrují do soutěže on-line v rámci škol a jejich tříd. Tak je možné snadno body spolužáků s téže třídy sčítat a soutěžit zároveň i v soutěži školních tříd. Podobně lze při splnění určitých dalších podmínek sčítat body i v rámci školy, což otevírá možnost zapojit se i do soutěže škol. Na výherce čekají i další ceny, počítačové vybavení a další elektronika pro zúčastněné školy. Prestižní trofejí soutěže škol je putovní pohár České spořitelny, která je generálním partnerem celé soutěže. Ani nejúspěšnější jednotlivci neodjíždějí ze soutěže s prázdnou: odváží si chytré telefony, tablety, přehrávače, předplatné časopisů a další ceny. V letošním roce se soutěž EUROREBUS koná již po devatenácté.

Gymnázium Nymburk se do soutěže zapojuje již několik let. Nejúspěšnější jsme byli, když jedna z našich někdejších tříd dvakrát po sobě vyhrála soutěž tříd. Zatímco v roce 2009 navštívili tito reprezentanti naší školy především Bavorsko a Rakousko, o rok později se s EUROREBUSem vypravili na Slovensko, do Rakouska, Slovinska a Chorvatska. V loňském roce pozvali organizátoři do KK rekordní počet studentů Gymnázia Nymburk. Z nich se do celostátního finále nakonec probojovalo deset. I když se nikdo z nich neumístil ani v první ani v druhé desítce, šlo o historicky zatím nejpočetnější účast zástupců Gymnázia Nymburk v EUROREBUSu na republikové úrovni. V loňské soutěži škol (v rámci níž se samostatně nesoutěží, sčítají se ale body všech žáků ze všech kol a z toho se stanovuje výsledné pořadí) obsadilo Gymnázium Nymburk celkovou 23. příčku v rámci ČR, což je rovněž prozatím nejlepší úspěch.

Nutno ještě dodat, že veřejné KK EUROREBUSu, jehož se studenti Gymnázia Nymburk vždy účastní, pokrývá Hlavní město Prahu a Středočeský kraj. Nejde tedy o KK v doslovném smyslu, nýbrž o vědomostní přebor dvou populačně silných krajů Česka.

Za PK ZEM: Mgr. Miroslav Soukup, předseda

Zdroj: Webové stránky soutěže EUROREBUS
Ke stažení
ikonaTabulka umístění: jednotlivci, kategorie ZŠ02
ikonaTabulka umístění: jednotlivci, kategorie SŠ
ikonaTabulka umístění: třídy, kategorie ZŠ02
ikonaTabulka umístění: třídy, kategorie SŠ

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jan Moravec

Jan Moravec (*1993), absolvent Gymnázia Nymburk v roce 2013, je šampionem v silovém trojboji.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Návštěva Leopolda II. ve Vídni

17. říjen 1903

Belgický král Leopold II. navštívil císaře Františka Josefa I.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.